Aglomeraţie la ghişee în oraşele din ţară pentru plata taxelor şi impozitelor locale la început de an (grupaj II)

În majoritatea localităţilor din ţară luni este prima zi de încasare a taxelor şi impozitelor locale pentru anul în curs, iar la ghişee deja s-au format cozi. În unele municipii reşedinţă de judeţ se plătesc în acest an taxe şi impozite majorate, în timp ce în alte oraşe mari din ţară nivelul acestora a rămas acelaşi ca în 2017. Contribuabilii care îşi achită integral impozitele până la data de 31 martie beneficiază de reduceri ce variază în funcţie de fiecare administraţie locală.
* BRĂILA
Taxele şi impozitele locale au crescut în municipiul Brăila, în 2018, cu 5% faţă de anul precedent, potrivit proiectele de hotărâre adoptate în Consiliul Local Municipal.
Dacă anul trecut impozitul pe un apartament a pornit de la o valoare impozabilă de 1.000 lei/mp, în 2018 punctul de plecare este de 1.050 lei/mp.
În cazul impozitului pe terenul intravilan se observă că, pentru zona A a oraşului, calculul pleacă de la 10.403 lei/mp, faţă de 9.908 lei/mp în 2017, iar pentru terenul extravilan este de 33 lei/ha, pentru teren construcţii.
La capitolul autoturisme, în categoria de capacitate cilindrică 1.600 cmc - 2.000 cmc, noul impozit este de 19 lei/200 cmc sau fracţiune din aceasta, faţă de 18 lei/200 cmc, cât a fost în 2017.
În ceea ce priveşte taxa de salubritate, aceasta va scădea la 9,5 lei/lună/persoană, faţă de 11 lei/lună/persoană cât a fost anul trecut.
Primarul de Brăila, Marian Dragomir, a anunţat public, pe o reţea de socializare, că îşi va plăti şi în acest an impozitele folosind aplicaţia ghiseul.ro şi îi îndeamnă pe brăileni să îi urmeze exemplul, pentru a evita aglomeraţia, aplicaţia fiind folosită anul trecut de 4.200 de conturi de utilizatori.
* CARAŞ-SEVERIN
Ghişeele Direcţiei de taxe şi impozite din Primăria Reşiţa au lucrat la foc continuu încă din prima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale, oamenii venind în număr mare, luni, pentru a-şi plăti contribuţiile.
"Programul casieriilor a intrat în normal. Noi aducem la cunoştinţa contribuabililor, persoane fizice şi juridice, că pentru cei care îşi achită integral debitele aferente anului 2018, până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10% din plata impozitului pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport. De asemenea, contribuabilii trebuie să ştie că la nivelul Direcţiei noastre sunt disponibile absolut toate mijloacele de plată existente în momentul de faţă la nivel naţional. Taxele şi impozitele se pot achita atât la ghişeu, prin numerar sau card, prin mandat poştal, prin virament bancar cu ordin de plată şi, cel mai important, avem implementată plata online, prin intermediul cardului bancar, unde orice contribuabil poate să achite impozitele şi taxele aferente bugetului local al municipiului Reşiţa, din faţa calculatorului, de acasă sau de oriunde se află", a declarat şeful Direcţiei Taxe şi Impozite din Primăria Reşiţa, Ionuţ Brabete.
Plata impozitelor şi taxelor este o datorie de care reşiţenii vor să scape încă din primele zile ale anului, aşa încât locuitorii municipiului de pe Bârzava s-au grăbit să vină la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe, preferând metoda tradiţională de plată.
În municipiul Reşiţa, pentru anul curent, impozitele şi taxele au rămas neschimbate faţă de anul anterior. Singura diferenţă o reprezintă cele pentru mijloacele de transport de peste 12 tone, unde este o creştere cauzată de modificările care au avut loc în Codul fiscal.
* COVASNA
Impozitele locale au rămas la nivelul anului trecut în municipiul Sfântu Gheorghe, în schimb autorităţile locale au decis să majoreze o serie de taxe, printre care cea de parcare, cu aproape 50%.
Potrivit conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe, banii colectaţi din taxa de parcare vor fi folosiţi pentru crearea a trei fonduri de finanţare pentru dotarea şcolilor, încurajarea mersului cu bicicletele şi dezvoltarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Ultima majorare a impozitelor locale a avut loc în 2013, an în care a fost introdus şi un ajutor de minimis destinat sprijinirii firmelor autohtone, menit să compenseze creşterea cu 50% a impozitelor pe terenurile şi clădirile aparţinând societăţilor comerciale.
Din 2017, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au introdus un impozit diferenţiat pentru cetăţeni, în funcţie de facilităţile şi infrastructura de care dispun zonele în care locuiesc, pe considerentul că în ultimii 5-6 ani au fost făcute investiţii masive în infrastructură şi, prin urmare, nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.
In municipiul Târgu Secuiesc impozitele locale pe anul 2018 au fost majorate cu 10%, conducerea Primăriei explicând că a fost nevoită să ia această măsură din cauza scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, ceea ce va însemna un minus de cel puţin 6 milioane de lei la bugetul local.
* DÂMBOVIŢA
Taxele şi impozitele locale din Târgovişte nu se vor majora în 2018, conform hotărârii Consiliului Local din luna decembrie a anului trecut.
''A fost aprobată propunerea executivului potrivit căreia, în anul 2018, taxele şi impozitele nu se majorează în municipiul Târgovişte. Totodată, rămân în vigoare scutirile de impozit pe apartament, pe casă, pe terenul aferent locuinţei de domiciliu pentru proprietarii de imobile care au venituri sub nivelul salariului minim brut pe economie'', a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan, după aprobarea hotărârii din decembrie 2017 privind taxele şi impozitele locale.
* GALAŢI
Sute de persoane au venit luni la Direcţia Generală Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale (DGITAVL) din Galaţi pentru a-şi plăti încă din prima zi taxele şi impozitele locale, dintre care multe au fost majorate.
Deşi municipalitatea, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, a introdus de mai mulţi ani şi plata on-line a obligaţiilor fiscale, pe platforma ghiseul.ro, unii dintre cei care au stat la rând pentru a-şi achita impozitele au spus că nu au încredere în acest mod de plată sau nu ştiu să utilizeze internetul.
Directorul DGITAVL Galaţi, Ioan Stadoleanu, a declarat că gălăţenii folosesc platforma ghiseul.ro mai mult decât contribuabilii din alte localităţi din ţară.
"Gălăţenii folosesc ghiseul.ro într-un număr mai mare faţă de cei din alte localităţi din ţară. Sunt undeva la 10.000 de utilizatori din circa 160.000, care achită prin ghiseul.ro. E mai mult faţă de alte oraşe, Galaţiul fiind chiar premiat în acest sens. Sunt într-adevăr puţini cei 10.000, dar sperăm că anul acesta va creşte numărul lor", a spus Stadoleanu.
În 2018 mai multe taxe şi impozite locale au fost majorate în urma hotărârilor adoptate de Consiliul Local Galaţi. Astfel, impozitul pe clădirile rezidenţiale a fost majorat cu 0,01%, în timp ce pentru clădirile nerezidenţiale-apartamente în care funcţionează birouri sau unităţi economice, impozitul a crescut cu 0,3%. Taxa de habitat a fost majorată de la 67 lei/persoană/an la 85 lei/persoană/an, iar chiria pentru garaje a crescut de la de la 0,8 lei pe mp la 2 lei/mp.
În 2017 s-au colectat aproximativ 110 milioane lei din taxele şi impozitele locale.
* MARAMUREŞ
Taxele şi impozitele locale pentru locuitorii din municipiul Baia Mare se pot achita la cele cinci casierii ale Direcţiei de Venituri aflate în subordinea Primăriei municipiului Baia Mare, a precizat administraţia locală pe pagina de socializare şi pe pagina web.
Conform aceleiaşi surse, băimărenii, contribuabili persoane fizice şi juridice, pot beneficia şi în anul 2018 de reducerea de 10% acordată de Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare, achitând integral până la data de 31 martie 2018 taxele şi impozitele locale.
De asemenea, ambele categorii de contribuabili pot plăti online pe site-ul www.baiamare.ro sau la casieriile aparţinând Direcţiei de Venituri a Municipiului Baia Mare, în cazul în care doresc să se deplaseze.
Totodată, Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare nu a majorat nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018, acestea rămânând la acelaşi nivel specific anului 2017.
Şi primăriile oraşelor Borşa, Seini, Târgu Lăpuş, Vişeu de Jos cât şi municipiul Sighetu Marmaţiei au anunţat că păstrează acelaşi nivel de impozitare pentru anul în curs cu cel specific anului 2017.
* SĂLAJ
Impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din Zalău a fost majorat cu 300%, începând cu data de 1 ianuarie, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, adoptate în luna decembrie 2017.
Potrivit aceleiaşi hotărâri, prin care au fost stabilite taxele şi impozitele locale, exceptând cazul menţionat, impozitele pe terenurile şi clădirile aparţinând persoanelor fizice din Zalău rămân la aceeaşi valoare ca în 2017. La persoanele juridice, impozitul pe clădirile nerezidenţiale a scăzut cu 0,1% comparativ cu anul precedent, restul impozitelor fiind neschimbate.
Pentru impozitul pe mijloacele de transport, administraţia locală a decis o majorare de 5% faţă de 2017.
Persoanele fizice care până în 31 martie achită integral impozitul beneficiază de o bonificaţie de 10%, iar cele juridice de o reducere de 5%.
Taxele şi impozitele locale pentru contribuabilii persoane fizice şi juridice din Zalău pot fi achitate începând cu data de 10 ianuarie, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei locale, Nadia Ignat.
O modalitate de plată a impozitelor şi taxelor locale, destinată persoanelor care au acces la internet şi deţin un card bancar, este prin www.ghiseul.ro. Pentru această modalitate online de plată utilizatorul trebuie să aibă cont şi parolă, care se obţin o singură dată de la Primăria Municipiului Zalău.
* VASLUI
Numărul vasluienilor care aleg să-şi achite taxele şi impozitele locale prin intermediul plăţilor on-line a crescut în ultimii ani, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Vaslui, Dragoş Cazacu.
"Într-o situaţie prezentată de colegii din cadrul Serviciului Financiar, se arată că numărul celor care îşi plătesc dările de acasă, din faţa calculatorului, a crescut în anul 2017 faţă de anul fiscal anterior cu peste 50 de procente, iar trendul este în continuare unul ascendent. Totuşi, majoritatea vasluienilor preferă să vină personal şi să plătească taxele şi impozitele direct la ghişeele noastre. Dintre cei care plătesc la casieria primăriei sunt tot mai mulţi cetăţeni care fac plata cu carduri bancare, la acest capitol creşterea fiind de 30%", a precizat Dragoş Cazacu.
Consiliul Local Vaslui a votat, la sfârşitul anului trecut, majorarea taxelor şi impozitelor locale cu procente cuprinse între 10 şi 20%, iar potrivit conducerii primăriei decizia de majorare a fost luată şi ca urmare a unor măsuri stipulate în noul Cod Fiscal.
"Au foarte mulţi ani în care noi nu am majorat aceste taxe, au fost şi ani în care impozitele au scăzut. Acum a fost momentul acestei majorări pentru completarea veniturilor. Sunt valori suportabile şi sunt convins că vasluienii vor înţelege acest lucru. Avem contracte în derulare care trebuie finanţate, activitatea nu trebuie să aibă de suferit şi toate aceste lucruri necesită surse financiare suplimentare. Nu am dorit neapărat majorarea taxelor şi impozitelor, dar, în urma unei analize economico-financiare complexe, am concluzionat că se impune această mărire, care nu a fost făcută în mod abuziv", a declarat, pentru AGERPRES, primarul Vasile Pavăl.
Edilul a precizat că trebuie să existe un echilibru privind participarea comunităţii şi sursele care vin de la bugetul consolidat al statului. La nivelul municipiului Vaslui gradul de încasare a taxelor şi impozitelor locale a fost anul trecut de peste 95 la sută. AGERPRES/(A, AS - autori: Oana Mălina Negrea, Cornelia Dumitru, Leontin Cupar, Loredana Ciobanu, Dan Paic, Ecaterina Ignat, Paula Neamţu, Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Soos Zoltan: Procurorii DNA Mureș mi-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru 60 de zile
Edilul-șef Soos Zoltan a anunțat, luni seara, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu Mureș i-au interzis exercitarea atribuțiilor de primar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar de corupție aflat în instrumentare. 'Astăzi, am fost pus din nou în fața unei decizii greu de înțeles di
Consultanți: ANAF încalcă prevederile Codului fiscal, considerând că dobânda-cheie este una de piață în cazul împrumuturilor intra-grup
Instituțiile de control din ANAF ajustează 'din oficiu' dobânzile aplicate în cadrul împrumuturilor intra-grup la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR, fără efectuarea unei analize conforme cu principiile prețurilor de transfer, o abordare ce contravine principiilor economice și juridice aplicabile și poate genera nu doar prejudicii contr
Buzău: Proiecte de consolidare și eficientizare energetică în valoare de 33 milioane lei, semnate de conducerea CJ
Conducerea Consiliului Județean (CJ) Buzău a semnat, luni, trei contracte de finanțare în valoare de aproximativ 33 milioane lei, pentru consolidarea și eficientizarea energetică a trei imobile aparținând Spitalului Județean de Urgență (SJU), Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) și Centrului Militar Județean (CMJ). Potrivit cond
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Prahova: Clădirile Spitalului Municipal Ploiești cu risc seismic I, incluse pentru finanțare în programul 'Mihai Cantacuzino'
Clădirile Spitalului Municipal Ploiești care sunt încadrate cu risc seismic I au fost incluse pentru finanțare în Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor, a anunțat, vineri, Primăria Ploiești. 'Prin derularea tuturor demersurilor procedurale necesare, am reușit să facem un pas extrem de important pentru
Mașinile de salubritate - scutite de taxa de tonaj greu pentru traversarea zonei centrale a Capitalei
Autovehiculele utilizate pentru colectarea și transportul deșeurilor vor fi scutite de taxa care se aplică mașinilor cu masa totală autorizată mai mare de cinci tone, în cazul în care circulă în zonele A și B ale Capitalei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului Genera
Leul s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, dar a scăzut față de dolarul american
Moneda națională s-a apreciat, vineri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9770 lei, în scădere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9772 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5295 lei, în creștere cu 1,79 bani (+0,40%), c
Sector 4: Nicușor Dan a semnat avizul Comisiei de Circulație necesar refacerii Planșeului Unirii, după tergiversări
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat avizul Comisiei Tehnice de Circulație (CTC) necesar refacerii Planșeului Unirii, după mai bine de un an de 'întârzieri nejustificate', au anunțat reprezentanții Primăriei Sectorului 4. La finalul unei perioade îndelungate, marcate de 'tergiversări nefondate'
ONRC: 309 societăți cu capital străin au fost înființate în ianuarie 2025
Un număr de 309 societăți cu participare străină la capitalul social au fost înființate în România în ianuarie 2025, în scădere cu 15,76% comparativ cu perioada similară din 2024, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele 309 de societăți noi aveau un capital so
Consiliul Concurenței analizează preluarea unor active Land Motors de către Bavaria Cars și AB Immo Cluj
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Bavaria Cars SRL și AB Immo Cluj SRL intenționează să preia unele active deținute de Land Motors SRL, conform unui comunicat de presă. Activitatea principală a Land Motors SRL o reprezintă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușoare sub 3,5 tone. Pe lângă comerțul cu autoturisme și autovehicule ușo
Opt linii de transport în comun vor avea programul prelungit pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid-Dinamo
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) prelungește, duminică seara, programul a opt linii de transport în comun, pentru preluarea spectatorilor meciului Rapid - Dinamo, iar la dispoziția Brigăzii Rutiere, liniile 86, 90, 104 și 143 vor fi deviate. Potrivit unui comunicat al TPBI, liniile 1, 10, 40, 55, 86
Sectorul 2, împuternicit să se asocieze cu Metrorex pentru extinderea magistralei de metrou Pipera-Petricani
Consiliul Local al Sectorului 2 a fost împuternicit să se asocieze cu Metrorex în vederea realizării în comun a proiectului de extindere a Magistralei M2 de metrou Pipera - Petricani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de joi seară a Consiliului General al Capitalei, proiectul fiind introdus pe ordinea de zi
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de vineri, iar rulajul se cifra la 7,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro), după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,35%, iar indicele BET-Plus, care arată e
ANAF: Prejudiciu de peste 3 milioane lei, identificat la un operator economic din Iași
Un prejudiciu de peste 3 milioane de lei a fost identificat la un operator economic din Iași care desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodăresc provenite din importuri, a anunțat, vineri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfăș
Start-Up Nation: Ministerul Economiei a publicat lista furnizorilor de formare profesională
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation. 'Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu