logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidențiale2025/Între menținerea direcției europene și virajul către extrema dreaptă, românii au ales prima variantă (agenții)

Imagine din galeria Agerpres

Agențiile de presă internaționale relatează luni despre victoria candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale din România și notează că românii au ales să păstreze cursul european.

 

Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO



AFP: Tresărire în România, candidatul proeuropean câștigă președinția

Astfel, agenția AFP scrie că, între menținerea cursului european și a sprijinului pentru Kiev sau virajul către extrema dreaptă, românii, ieșiți duminică în număr mare la vot pentru a-și alege președintele, au ales prima opțiune, acordându-i victoria primarului centrist al Bucureștilor.

Deși puțini ar fi pariat pe el acum două săptămâni, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, a primit aproape 54% din voturi după numărarea cvasitotalității buletinelor de vot, un rezultat întâmpinat cu entuziasm la sediul său de campanie.

'Aceasta este victoria a mii și mii de oameni care au crezut că România se poate schimba în direcția corectă', le-a spus el susținătorilor săi, printre scandări care lăudau Europa și care ironizau Rusia.

Dan a avut ceva de spus și pentru cei care nu l-au votat, îndemnându-i să 'se apuce de treabă' și să 'construiască o Românie unită'.

Alegerile prezidențiale au fost urmărite îndeaproape de comunitatea internațională, iar mesajele au curs imediat, de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a lăudat alegerea românilor pentru o 'Europă puternică', până la șeful statului francez, Emmanuel Macron, pentru care 'democrația' a câștigat 'în ciuda numeroaselor tentative de manipulare'.

În Ucraina vecină, președintele Volodimir Zelenski a salutat acest succes 'istoric', amintind 'importanța de a avea România ca partener de încredere'.

La cinci luni după rara anulare a alegerilor din noiembrie, marcate de suspiciuni de interferență rusă, România speră acum să încheie acest capitol tumultos, comentează AFP, care atrage totuși atenția că divizările sunt adânci.

După ce inițial a refuzat să-și recunoască înfrângerea în ciuda rezultatelor exit-pollurilor și a vorbit despre o fraudă, candidatul suveranist George Simion și-a felicitat în cele din urmă adversarul, promițând în același timp să 'continue lupta'.

Acest admirator în vârstă de 38 de ani al președintelui american Donald Trump a dominat în mare măsură primul tur de scrutin din 4 mai, cu aproape 41% din voturi, dublu față de procentele obținute de primarul Bucureștilor, purtat de un val de furie împotriva 'politicienilor hoți' aflați la putere din 1989 și pe fondul dificultăților economice ale uneia dintre cele mai sărace țări din UE, scrie AFP.

Însă Simion a avut de suferit după o serie de 'pași greșiți' între cele două tururi de scrutin, dar mai ales ca urmare a unei 'mobilizări aproape fără precedent' a 'apărătorilor democrației', a comentat pentru AFP analistul Sergiu Mișcoiu.

Prezența la vot a fost de aproape 65%, față de doar 53% în primul tur de scrutin.

'Niciodată un scrutin nu a fost atât de decisiv' pentru viitorul țării, 'cu implicații geopolitice clare', adaugă expertul.

Și aceasta pentru că șeful statului are atribuții privind numirile în funcții cheie și participă la summiturile Uniunii Europene și NATO.

România, membru loial al UE, o națiune cu 19 milioane de locuitori care se învecinează cu Ucraina, a devenit un pilon esențial al Alianței Atlantice de la începutul ofensivei ruse din 2022, comentează AFP, care menționează că două viziuni s-au ciocnit la urne.

Nicușor Dan, un matematician strălucit care a studiat în Franța înainte de a deveni activist anticorupție, este un european convins și un susținător fervent al Kievului.

Pe de altă parte, vulcanicul George Simion, critic al 'politicilor absurde ale UE', a pledat în timpul campaniei pentru încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, susținând 'neutralitatea' și negând în același timp că ar fi 'prietenul lui Vladimir Putin', președintele Rusiei.

La ieșirea din secțiile de votare, mulți și-au exprimat speranța că actualul coșmar se va sfârși. 'A fost un haos imens în România' de când votul a fost anulat, a declarat Runa Petringenaru, organizatoare de seminare în vârstă de 55 de ani. 'Este fără precedent, probabil chiar și la scară europeană', spune ea.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



EFE: Nicușor Dan, matematicianul liniștit care a învins extrema dreaptă

Independentul Nicușor Dan, primar al Bucureștilor și matematician, l-a învins duminică pe ultranaționalistul George Simion într-un tur al doilea strâns, scrie EFE, care citează analiști locali potrivit cărora victoria sa reprezintă o susținere a proiectului european al României, un angajament față de stabilitatea instituțională și o respingere a populismului naționalist întruchipat de Simion.

În capitala României, un bastion al lui Dan, mobilizarea cetățenească pentru a vota opțiunea proeuropeană a fost evidentă duminica aceasta.

'Am votat pentru candidatul potrivit pentru țara și viitorul meu. Nu vreau să trăiesc într-o țară în care președintele are idei extremiste susținute de o minoritate a populației', a declarat Maria pentru EFE după ce a votat la Facultatea de Arhitectură din centrul țării.

Un alt student, Marius, a explicat că a votat pentru Dan pentru că 'nici Simion, nici ideile sale nu ar trebui să reprezinte România în lume'.

Dan are acum responsabilitatea de a restabili încrederea în instituții și de a aborda o situație economică dificilă, România înregistrând cel mai mare deficit din Uniunea Europeană (UE) și fiind amenințată de o retrogradare a ratingului de creditare.

În vârstă de 55 de ani, Dan este un politician independent, ideologic mai degrabă conservator decât progresist, cunoscut pentru cariera sa academică și activismul civic.

În ciuda firii sale rezervate și a carismei limitate, Dan a reușit să se conecteze cu un electorat urban tânăr, sătul de corupție, care a văzut în el un politician onest, capabil să modernizeze țara, scrie EFE.

Dan duce o viață modestă, fără proprietăți sau mașini scumpe, și cu datorii la bancă, lucru neobișnuit în politica românească și care i-a consolidat credibilitatea în fața alegătorilor, comentează agenția de presă spaniolă.

Născut în Făgăraș, în inima României, a excelat la matematică de la o vârstă fragedă, câștigând medalii la olimpiadele internaționale și obținând ulterior un doctorat la prestigioasa École Normale Supérieure din Paris. După ce s-a întors în țară la sfârșitul anilor 1990, a lucrat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române, combinând această activitate cu apărarea patrimoniului urban și cultural al Bucureștilor.

Activismul său l-a determinat să creeze în 2008 o asociație care a inițiat numeroase procese împotriva neregulilor urbanistice și a abuzurilor imobiliare.

În 2015, a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul, care a devenit rapid Uniunea Salvați România (USR), care în 2016 a reușit să intre în Parlament ca a treia forță politică a țării.

Cu toate acestea, în 2017, a decis să părăsească partidul în urma unei dezbateri interne privind definiția constituțională a căsătoriei exclusiv ca o uniune între un bărbat și o femeie, definiție cu care USR nu a fost de acord.

Dan și-a exprimat sprijinul pentru dreptul la avort într-o țară conservatoare din punct de vedere social, unde Biserica Ortodoxă are multă influență, scrie EFE.

În 2020, a fost ales primar al Bucureștilor cu sprijinul atât al USR, cât și al partidului conservator Partidului Național Liberal (PNL), reînnoindu-și mandatul în 2024 cu aproape 50% din voturi, în calitate de candidat independent.

Ca primar, a fost criticat pentru dificultățile sale de comunicare, deși își menține sprijinul public datorită opoziției sale ferme față de abuzurile marilor dezvoltatori și angajamentului său privind transparența și dezvoltarea urbană durabilă.

Programul său prezidențial, intitulat 'Românie onestă', propune reforme instituționale profunde, inclusiv digitalizarea statului, reducerea birocrației, promovarea meritocrației în funcțiile publice și modernizarea sistemului judiciar.

În politica externă, Dan pledează pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare la 3,5% din PIB, consolidarea alianței cu Statele Unite și reducerea dependenței tehnologice de puteri autoritare precum China.

Alegerea lui Dan a fost văzută ca un triumf al europenismului moderat asupra retoricii naționaliste și eurosceptice a lui Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, cunoscut pentru pozițiile sale radicale și apropierea sa de personalități precum Donald Trump.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



dpa: Candidatul proeuropean câștigă alegerile

Primarul proeuropean al Bucureștilor, Nicușor Dan, urmează să devină noul președinte al României, după numărarea a 99% din voturi, învingându-l pe contracandidatul său de extremă dreapta, George Simion, în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, scrie luni dpa.

'O să urmeze o perioadă dificilă necesară pentru reechilibrarea economică pentru a pune bazele unei societăți sănătoase. Vă rog speranță și răbdare', le-a transmis Dan susținătorilor după ce sondajele de la ieșirea din urne au indicat că se află în frunte.

Anterior, Simion se autodeclarase câștigător, cu mult înainte de numărarea finală a voturilor și contrar previziunilor.

'Suntem câștigătorii clari ai acestor alegeri. Revendicăm victoria în numele poporului român!', le-a declarat Simion susținătorilor săi, după închiderea secțiilor de votare.

El a făcut declarații similare pe platformele de socializare Facebook și X.

Înainte de alegeri, Simion acuzase autoritățile de tentativă de fraudă electorală, deși nu a furnizat nicio dovadă în acest sens, scrie dpa.

Alegerile prezidențiale de duminică au reprezentat o reluare a votului din noiembrie anul trecut. Atunci, candidatul prorus Călin Georgescu a câștigat primul tur, după ce a făcut campanie în mare parte pe platforma online TikTok, relatează dpa, care amintește că, cu puțin timp înainte de turul doi programat, Curtea Constituțională a anulat primul tur din cauza neregulilor în finanțarea campaniei și i-a interzis lui Georgescu să mai candideze.

 


Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Reuters: Președintele ales al României, pro-UE, este cunoscut pentru abordarea sa calmă și metodică

Decizia primarului Bucureștilor, Nicușor Dan, de a participa la o serie de dezbateri, săptămâna trecută, pe care rivalul său de extremă dreapta George Simion le-a evitat, a părut să dea roade duminică, când centristul pro-UE a ieșit victorios în turul doi al alegerilor prezidențiale din țară, comentează luni Reuters.

Analiștii au apreciat că seriozitatea lui Dan în timp ce stătea lângă un scaun gol, unde ar fi trebuit să se afle George Simion, este în mare parte ceea ce i-a convins pe români să se prezinte la urne cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 25 de ani.

'În timp ce Dan era motivat, deschis și antipopulist, Simion a condus cea mai proastă campanie posibilă... refuzând dialogul și radicalizând alegătorii', a declarat Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.

Dan, un centrist în vârstă de 55 de ani, care s-a angajat să combată corupția, este ferm în favoarea calității de stat membru pe care România o are în UE și NATO și a declarat că sprijinul țării sale pentru Ucraina este vital pentru propria securitate împotriva unei amenințări ruse tot mai mari.

Simion, un naționalist în vârstă de 38 de ani care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei vecine și critică conducerea UE, a condus decisiv primul tur al alegerilor prezidențiale, provocând prăbușirea unui guvern de coaliție prooccidental și provocând ieșiri semnificative de capital, scrie Reuters.

'Este victoria voastră', le-a spus Dan, vizibil emoționat, miilor de susținători care îi scandau numele în fața sediului de campanie din București, după ce numărătoarea voturilor a arătat că a câștigat. 'România începe de mâine o nouă etapă și are nevoie de fiecare dintre dumneavoastră. Are nevoie de specialiști care să se implice în diferite politici publice, are nevoie de oameni în societatea civilă, are nevoie de oameni noi în politică. Și, așa cum ați dovedit că puteți să faceți campania asta, vă rog să continuați să activați pentru România', a pledat el.

Nicușor Dan, educat la Sorbona, a avut un istoric de activism împotriva dezvoltării imobiliare haotice și a corupției înainte de a intra în politică. Descris ca fiind calm și metodic, este adesea văzut ducându-și fiica la școală.

Prima sa provocare va fi să numească un prim-ministru și să formeze rapid o nouă majoritate guvernamentală pentru a aborda cel mai mare deficit bugetar al UE și pentru a încerca să evite o retrogradare a ratingului.

Ca primar independent cu două mandate, are experiență în negocierea majorităților și reputația că este un om hotărât.

'Alegerile nu sunt despre politicieni. Alegerile sunt despre comunități. Și, în alegerile de azi, a câștigat o comunitate de români care vrea o schimbare profundă a României', a declarat Dan, care a adăugat că românii trebuie să aibă răbdare în timp ce schimbările pe care le doresc vor fi puse în aplicare.

Reuters amintește că votul de duminică a pus capăt unui sezon electoral prelungit care a început când Călin Georgescu, un candidat obscur de extremă dreaptă și prorus, a câștigat în mod neașteptat primul tur al alegerilor prezidențiale inițiale din noiembrie anul trecut, alegeri care au fost ulterior anulate din cauza suspiciunii de amestec al Rusiei. După ce lui Georgescu i s-a interzis să mai candideze, Simion a preluat 'ștafeta', alimentând furia alegătorilor din cauza costurilor ridicate ale vieții și a imoralității sociale percepute, pusă în seama politicienilor mainstream de centru-stânga și centru-dreapta și pe elitele occidentale.

Simion și-a datorat victoria din primul tur de scrutin sprijinului acordat lui Georgescu. Însă analiștii au spus că insistența sa de a-l numi pe Georgescu prim-ministru a fost un alt factor care i-a motivat pe alegătorii pro-UE să se prezinte la urne în număr mare.

Duminică, susținătorii lui Dan au scandat 'Rusia, nu uita, România nu-i a ta', ceea ce a devenit o mantră la mitingurile pro-UE din acest an. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 381

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 22-05-2025 23:04

BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat

Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze

Romania in lume 22-05-2025 22:07

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper

Romania in lume 22-05-2025 11:12

Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar

Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit

Romania in lume 22-05-2025 06:40

Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',

Romania in lume 21-05-2025 22:39

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia

Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af

Romania in lume 21-05-2025 21:57

Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților

Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025

Romania in lume 21-05-2025 21:02

Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este

Romania in lume 21-05-2025 14:46

UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)

Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.

Romania in lume 21-05-2025 12:18

Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.

Romania in lume 21-05-2025 11:41

Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat

Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg

Romania in lume 21-05-2025 08:39

Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan

Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub

Romania in lume 20-05-2025 22:49

Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'

Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a

Romania in lume 20-05-2025 18:04

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.

Romania in lume 20-05-2025 16:19

Prezidențiale2025/Președintele Kazahstanului l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea în funcția de președinte al României

Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale din România, informează marți agenția de presă locală Kazinform, citând serviciul de presă al președinției kazahe. 'Cred că victoria în alegeri reprezintă o mărturie clară a încred

Romania in lume 20-05-2025 11:15

Regatul Unit: Un cetățean român, inculpat în ancheta privind incendierea unor proprietăți ale premierului Starmer

Poliția britanică a anunțat marți că un cetățean român a fost pus sub acuzare în cadrul anchetei privind incendierea mai multor proprietăți care au legătură cu premierul britanic Keir Starmer, el fiind al doilea inculpat în acest dosar, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat al poliției metropolitane londoneze, bărbatul e