Timiș: Tabăra de la Nădrag s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de CJ, care intenționează să o reabiliteze

Tabăra de la Nădrag, închisă în urmă cu 25 de ani, s-ar putea redeschide, după ce a fost preluată de Consiliul Județean, care dorește să o reabiliteze și să o reintroducă în circuit, instituția amintită intenționând apoi să parcurgă acești pași și pentru alte tabere închise din județ.
Mii de copii veneau în tabăra de la Nădrag, construită la sfârșitul anilor '60. După 1990, ea a decăzut continuu, iar autoritățile au închis-o, întrucât condițiile de aici deveniseră improprii pentru sănătate.
Din cele zece tabere existente după 1990 în județ, mai sunt funcționale doar două, la Poieni Strâmbu și Chevereșu Mare, dar nici acestea nu sunt, potrivit reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Timiș, la cele mai înalte standare. Celelalte tabere din județ, deși mai există fizic, nu corespund cerințelor sanitar-veterinare și pentru protecția copiilor.
Niciuna dintre tabere nu este sub administrarea CJ, ci a primăriilor pe raza cărora se află sau a Direcției pentru Tineret.
Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, susține că, de mai mulți ani, administrația județeană a dorit să dezvolte rețeaua taberelor școlare și chiar să o includă într-un circuit turistic școlar pentru tineri. Birocrația a fost, însă, un permanent impediment în preluarea acestora sub administrare proprie, pentru a putea investi în ele.
'Situația taberelor din județ este complicată, starea lor juridică fiind neclară. Un prim pas este preluarea în administrare proprie a taberelor școlare, cea dintâi fiind tabăra de la Nădrag, construită la sfârșitul anilor 1960, dar închisă în urmă cu peste două decenii. Noi încercăm să preluăm de la Guvern (...) și cele trei tabere de la Bogda, Chevereș și Pietroasa, pentru a le reabilita, având în vedere că există finanțări pe ADR Vest, dar procesul de descentralizare durează foarte mult. Tabăra de la Nădrag tocmai a fost preluată de CJ, în urma votului aleșilor județeni și de acum putem aplica pentru finanțarea pe ADR Vest, până vin la rând celelalte tabere, de la Bogda, Chevereș și Pietroasa pe care vrem să le reabilităm (...)', a explicat, pentru AGERPRES, Alfred Simonis.
Pentru tabăra de la Nădrag, totul va începe cu un studiu de fezabilitate care va arăta exact suma necesară pentru reamenajare, finanțarea fiind obținută prin ADR Vest. Potrivit președintelui CJ Timiș, locurile de cazare, terenurile de sport și spațiile de agrement vor oferi condițiile perfecte pentru ca școlarii să petreacă momente de neuitat și să revină acasă cu rucsacul plin de amintiri, așa cum au făcut atâtea generații.
Pe de altă parte, consilierul județean Nicolae Bitea, inițiatorul demersurilor pentru preluarea taberelor școlare în administrarea CJ, a venit, în repetate rânduri, și cu ideea unei noi tabere pentru copii la Bogda, în zona Fârdea, una dintre cele mai atractive zone turistice ale județului Timiș.
'Din 1993, acea tabără de la Bogda stă în conservare, la fel ca multe alte tabere școlare din județ. De aceea am propus chiar și asocierea dintre CJ Timiș și o administrație publică locală privind construirea unei noi tabere școlare, într-o zonă deosebită din punct de vedere turistic a județului. (...). Tabăra de la Bogda a fost închisă definitiv de către inspectorii sanitar-veterinari, în 2007, împreună cu cea de la Gladna Română, pentru că nu au corespuns din punct de vedere al siguranței alimentare și al locurilor de joacă pentru copii. Controalele au descoperit igrasie, lipsa spațiilor corespunzătoare de depozitare a hranei și lipsa grupurilor sanitare adecvate. Din motive similare au dispărut în aceeași perioadă taberele de la Nădrag și Ianova de pe harta turistică a elevilor', a punctat, pentru AGERPRES, Nicolae Bitea.
La momentul actual, în județul Timiș sunt funcționale tabăra de la Poieni Strâmbu, situată pe versantul nordic al Munților Poiana Ruscă, și cea de la Chevereșu Mare, amplasată pe malul stâng al râului Timiș, în Pădurea Bacova.
Tabăra de la Poieni Strâmbu se află la o altitudine de 384 metri, pe brațul principal de formare a râului Bega. Dispune de o sală de mese cu capacitatea de 60 de locuri, sală de conferințe, un parc de joacă, o pistă de minigolf și teren de sport multifuncțional cu nocturnă. Are 54 de locuri de cazare. Obiectivele turistice din zonă care pot fi vizitate de elevi sunt satul Bătrâna, Vârful Padeș (1310 m), păstrăvăria, schitul și moara de apă din satul Poieni, Peștera Românești, Mânăstirea Izvorul lui Miron sau stațiunea Valea lui Liman.
Centrul de agrement Chevereșu Mare, este la 30 km de Timișoara. Dispune de 53 de locuri permanente și are în dotare un parc de joacă pentru copii, bloc alimentar propriu cu o cantină de 100 locuri, sală de conferințe, teren de sport multifuncțional cu gazon artificial și nocturnă, amfiteatru în aer liber și pista de minigolf. Traseele turistice din apropiere, care duc către parcul dendrologic de la Bazoșu Nou, stațiunea balneară Buziaș, pădurea Bacova, sunt atracțiile zonei.
Tabăra de la Nădrag, dacă va fi reabilitată și redeschisă, le va putea aduce copiilor trasee prin pădurile de fagi în care trăiesc numeroase animale și păsări sălbatice, fiind situată la poalele Vârfului Padeș din Munții Poiana Ruscă, în apropierea orașului Făget. La acestea se pot adăuga alte atracții turistice: un parc de aventură sau cascada Cornetu, Mănăstirea de la Românești și șoseaua Transluncani. AGERPRES/(A, AS - redactor: Otilia Halunga, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Traficul pe Sulina, încărcat la început de sezon estival - afirmă cel mai tânăr căpitan de navă fluvială
Traficul maritim pe brațul Sulina al Dunării este încărcat la început de sezon estival, dar în scădere față de anii trecuți, a declarat vineri, pentru AGERPRES, cel mai tânăr căpitan de navă fluvială din județul Tulcea, Mihai Herda, care s-a aflat și pe primul vas care a făcut cursa Tulcea-Periprava, pe brațul Chilia al Dunării, zonă de graniț
Sibiu: Deszăpezirea Tranfăgărășanului a fost oprită din cauza ninsorii
Drumarii au oprit deocamdată deszăpezirea Drumului Național 7C - Transfăgărășan din cauza ninsorii, însă dau asigurări că vor relua lucrările pentru a deschide circulația rutieră până la finalul acestei luni, a anunțat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov pe pagina de Facebook. 'A nins din nou azi noapte (09.05.2025)
Cluj: Două persoane au murit și două sunt în stare gravă în urma accidentului din Mihăiești
Două persoane au murit și celelalte două sunt în stare gravă în urma accidentului rutier care a avut loc, vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj. 'Din păcate, celelalte două persoane prezintă leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat și o femeie, puternic încarcerați. Pompie
Bistrița-Năsăud: Manifestări dedicate Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat, în municipiul reședință
Autoritățile locale și județene au marcat vineri, la Bistrița, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea Palatului Administrativ. Au fost prezenți prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, subprefectul Stelian
Cluj: Patru persoane încarcerate în urma unui accident rutier în Mihăilești; intervine elicopterul SMURD
Patru persoane sunt încarcerate în urma unui grav accident de circulație care a avut loc vineri, în localitatea Mihăiești din județul Cluj, fiind solicitat un elicopter SMURD pentru preluarea victimelor. 'Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 Cluj-Napoca și Huedin intervin în aceste momente la un grav accident rutie
Arad: Deficitul de profesioniști în domeniul transportului de mărfuri s-a dublat în doi ani
Una dintre cele mai mari organizații ale transportatorilor de mărfuri din România, cu sediul în Arad, atrage atenția că deficitul de șoferi profesioniști s-a dublat în ultimii doi ani, iar în județ lipsesc aproximativ 1.500 de șoferi de camioane, în timp ce importul forței de muncă din afara Uniunii Europene este insuficient.
Harghita: A treia zi de intervenție la Salina Praid; au fost aduse mai multe motopompe din județele limitrofe
Pompierii harghiteni acționează neîncetat, de luni noaptea, pentru evacuarea apei și diminuarea nivelului pârâului Corund, ca urmare a infiltrațiilor produse în zona de exploatare a Salinei Praid, pompierii solicitând în ajutor echipamente de la inspectoratele din județele limitrofe, a informat, vineri, Inspectoratul pentru Situați
Vremea se răcește considerabil în București; cer noros, ploi slabe și vânt, până joia viitoare
Meteorologii prognozează pentru zona Municipiului București o vreme mai rece decât în mod normal pentru perioada din calendar, tendință care se va menține până în dimineața zilei de joi, 15 mai. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 9 mai, ora 10:00 - 10 mai, ora 9:00, în Capi
Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai; Cod galben de vânt în zone din Moldova, vineri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul acestei zile în patru județe din Moldova, precum și o informare de vreme deosebit de rece, ce vizează cea mai mare parte a țării, până joi dimineața. Potrivit sursei citate, vineri, &icir
Reprezentanți ai Sindicatului Liber Navalistul protestează vineri în fața Ministerului Economiei și a Guvernului
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acțiuni de protest, în fața Ministerului Economiei și în fața Guvernului, în contextul agravării situației de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare șantier naval din România, conform unui comunicat de presă. După luni de promisiuni fără rezultat, nav
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Seară dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și concerte regale - printre evenimentele prilejuite de 10 Mai
O seară a Palatului Elisabeta dedicată Academiei Europaea și Academiei Române și două concerte regale se numără printre evenimentele care se regăsesc în programul sărbătorii naționale de 10 Mai, Ziua Coroanei Române și Ziua Independenței Naționale. Potrivit
Maramureș: Patru ucraineni, recuperați din munte în condiții meteo dificile - ploaie, vânt și ceață
Patru cetățeni ucraineni au fost recuperați de salvatori din Munții Maramureșului în condiții meteo dificile de vânt puternic, ceață și ploaie, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont, Dan Benga. Potrivit acestuia, primul ucrainean, un tânăr de 28 ani, a fost găsit, în urma unui apel de u
Sălaj: Accident cu doi răniți, pe DN 1H; unul dintre ei a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD
O femeie de 41 de ani și un bărbat de 42 de ani, din municipiul Zalău, au fost răniți, joi, după autoutilitara în care se aflau a părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț, între localitățile Lemniu și Răstoci. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, că aflat la
Parlament/Proiect: Munții Apuseni - sărbătoriți anual pe 21 septembrie
Munții Apuseni ar putea fi sărbătoriți anual pe data de 21 septembrie, potrivit unei propuneri legislative depusă la Parlament de un grup de senatori și deputați PSD și PNL. 'Se instituie ziua de 21 septembrie ca Ziua Munților Apuseni', se arată în proiect. Potrivit acestuia, sărbătorirea anuală a Zilei Munților Ap