Prezidențiale2025/ Fotografierea buletinului de vot - interzisă; neștiința de carte nu constituie motiv ca alegătorul să ceară ajutor în cabină

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidențiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitarea dreptului de vot pe data de 4 mai, în condiții de legalitate, egalitate și integritate.
Potrivit BEC, candidații, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.
În acest caz, identitatea se stabilește de președintele biroului electoral al secției de votare prin oricare mijloace legale.
''Verificările se vor derula cu tact și respect față de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite'', arată BEC.
În cazul în care contestația este întemeiată, președintele biroului electoral al secției de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal și va sesiza această situație autorităților publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secției de votare din țară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secțiilor de votare din străinătate.
Incidentul se va anunța pe cale ierarhică de către reprezentanții autorităților publice care au primit procesul-verbal.
***
Alegătorul care se prezintă la secția de votare și, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el.
Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înțelege situația obiectivă sau condiția medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot și de aplicare a ștampilei cu mențiunea ''VOTAT'' pe competitorul electoral pe care dorește să îl aleagă.
Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu ușurință de către președintele biroului electoral al secției de votare cu propriile simțuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menționează BEC.
Invocarea neștiinței de carte, a analfabetismului, a necunoașterii legii sau a necunoașterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.
Totodată, în situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
***
Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
Atribuțiile sale, în această privință, se întind și în afara localului de vot, în sediul secției de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secției de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri.
Pentru menținerea ordinii, președintele biroului electoral al secției de votare va avea la dispoziție mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar și de prefect, împreună cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.
În afară de membrii biroului electoral al secției, de personalul tehnic auxiliar al acestuia, de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, de candidați și de delegații și de observatorii acreditați, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile legii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare și ai Biroului Electoral Central.
Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Sunt interzise comercializarea și/sau consumul de alcool în jurul sediului secției din țară, pe durata votării, până la o distanță de 500 metri.
Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucționa accesul persoanelor la secții în ziua votului. AGERPRES/(AS - redactor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Moțiune simplă împotriva ministrului de Externe - dezbatere; vot final - miercuri
Moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, inițiată de AUR și POT, este dezbătută marți de plenul Camerei Deputaților, votul final urmând să fie a doua zi. Moțiunea simplă, intitulată 'Diplomația românească în era Hurezeanu: izolarea ca strategie, irelevanța ca vocație și pasivitatea ca politică de sta
Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu; premierul interimar - desemnat marți
Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, a informat luni Administrația Prezidențială. 'Președintele a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine'
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: A apus o epocă în care niște partide politice considerau electoratul saci cu voturi
Candidatul independent Nicușor Dan, care a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a declarat că 'a apus epoca' în care electoratul era considerat drept 'saci de voturi' de 'niște partide'. 'A apus o epocă în care niște partide politice considerau electoratul niște saci cu voturi pe care îi mut
Prezidențiale2025/ PSD nu va susține public pe niciunul dintre candidații din turul al doilea
Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ca social-democrații să nu susțină public pe niciunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale care s-au calificat în turul al doilea - George Simion și Nicușor Dan. 'O decizie pe care am luat-o, la propunerea a foarte multor colegi cu experiență politică din interiorul part
Ciolacu: Mandatul actualei conduceri a PSD va fi discutat după alegerile din 18 mai
Mandatul actualei conduceri a Partidului Social Democrat va fi discutat după alegerile prezidențiale din 18 mai, a declarat, luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu. El a răspuns astfel, întrebat dacă în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat s-a discutat și despre mandatul actualei conduceri a PS
Prezidențiale2025/ Predoiu: Conducerea PNL a decis în unanimitate să sprijine candidatura lui Nicușor Dan
Biroul Permanent Național al PNL a votat, în unanimitate, susținerea candidatului independent Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale, a anunțat, luni, liderul interimar al formațiunii, Cătălin Predoiu. El a argumentat că 'trebuie oprit extremismul să ajungă la Palatul Cotroceni'. Predoiu a preci
PSD a decis să iasă din coaliția de guvernare; Ciolacu își depune demisia din funcția de premier
Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier. 'Așa cum v-am anunțat înainte de ședință, s-a constituit o coaliție de guvernare în decembrie cu două obiective. Acela de a avea un Guvern stabil, cu o majoritate
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: Să ne concentrăm în aceste două săptămâni pe alegerile prezidențiale din 18 mai
Candidatul independent Nicușor Dan, care a intrat în turul al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat speranța că românii vor face alegerea corectă în 18 ani, când vor opta între o direcție pro-occidentală și una anti-occidentală. El a propus ca în cele două săptămâni până
Prezidențiale2025/ Comitetul Politic al USR a decis susținerea oficială a lui Nicușor Dan în turul al doilea
Comitetul Politic al USR a decis susținerea oficială a candidatului independent Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. USR transmite că este alături de toți cetățenii care își doresc o Românie 'onestă, europeană și condusă cu responsabilitate', reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Prezidențiale2025/ Observatori ai OSCE: Aspecte-cheie ale alegerilor au rămas fără o supraveghere suficientă
Aspecte-cheie ale alegerilor au rămas fără o supraveghere suficientă, reacția autorităților, deși îmbunătățită, fiind fragmentată și lipsită de transparență, arată un raport preliminar al misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE prezentat, luni, într-o conferință de presă. 'Efor
Prezidențiale2025/ Chirica: Voința poporului nu se critică; dușul rece, motivat de gafele impardonabile din ultimii 35 de ani
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, afirmă că în urma primului tur al alegerilor prezidențiale s-a observat încă o dată faptul că 'partidele tradiționale românești s-au arătat a fi complet depășite de felul în care s-a schimbat lumea', iar voința poporului nu trebuie criticată niciodată. 'Voința popor
Vasile Blaga spune că poate exista un nou guvern, dacă aceasta va fi concluzia coaliției
Senatorul PNL Vasile Blaga consideră că poate exista un nou guvern în două zile, dacă aceasta va fi concluzia la care va ajunge coaliția de guvernare. 'Vom discuta și vom veni cu poziția clară a partidului. (...) Eu cred că lucrurile astea sunt cam clarificate. (...) Vom discuta toate variantele în Biroul Politic, dar nu cred c
Predoiu: Căutăm un premier care să răspundă tuturor provocărilor momentului
Liberalii vor continua pe linia pe care au început și vor căuta un premier care să răspundă 'provocărilor momentului', a anunțat luni președinte interimar al PNL, Cătălin Predoiu. El a precizat totodată că la ședința conducerii PNL, reunită luni, se vor discuta teme legate de campania prezidențială, turul doi al alegerilor prezid
Ciolacu: Propun colegilor ca PSD să iasă din coaliție și să îmi depun demisia din funcția de premier
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că le va propune colegilor săi de partid ieșirea PSD din coaliția de guvernare și demisia sa din funcția de prim-ministru. Consiliul Politic Național al PSD a programat, luni după-amiază, o ședință pentru a discuta despre rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. 'Eu vreau
Prezidențiale2025/ Negrescu: Românii, prin votul lor, poate au transmis un semnal în ceea ce înseamnă actul de guvernare
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat luni că românii, prin votul lor, poate au transmis un anumit tip de semnal în ceea ce înseamnă actul de guvernare și nevoia unei schimbări în modul în care se guvernează. 'Marcel Ciolacu ne va comunica astăzi care este decizia lui. Am văzut în presă că est