REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare.
Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de localități, de la cele mai mari orașe până la cele mai mici sate din România, și care invită publicul să descopere creațiile lui William Shakespeare într-o manieră modernă, accesibilă și inedită.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
Actrița Bianca Holobuț este parte a acestui turneu despre care spune că permite un altfel de contact cu publicul.
'Caravana aduce creația lui Shakespeare, în principal, mai aproape de zonele care nu au acces ușor la ceea ce înseamnă cultură. Iată, sonetele lui Shakespeare au răsunat deja în câteva localități, în câteva orașe și comune, și a fost o experiență extraordinară. (...) Ne bucurăm tare mult că reușim să ne întâlnim cu oamenii într-un asemenea cadru. Cred că e foarte important ca teatrul să iasă din săli și să meargă spre oameni', afirmă actrița, pentru care una din reprezentanții a venit cu o surpriză foarte plăcută.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
S-a întâmplat în comuna Bala, din județul Mehedinți. 'Am avut recitalul de sonete. Uitându-mă în public, o doamnă de acolo a rostit cu mine un prim sonet al lui Shakespeare, ceea ce m-a încântat extraordinar - am crezut că poate e vreunul dintre preferatele dumneaei și l-a reținut. Ei bine, nu, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât doamna din public a recitat aproape toate sonetele lui Shakespeare cu noi, deci le știa pe de rost. A fost o încântare. Cred că oamenii se preocupă cu atât mai mult de cultură, cu cât accesul lor nu e atât de facil spre ceea ce înseamnă un eveniment cultural', mărturisește Bianca Holobuț.
Colega sa, actrița Diana Petec, are o misiune complexă în acest turneu. Ea interpretează nu mai puțin de 11 personaje într-un singur spectacol. Efortul de concentrare este maxim, la fel ca și jocul într-un spațiu neconvențional.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
'E plăcut, e frumos când vedem zâmbetele pe fața oamenilor și suntem atât de bucuroși pentru faptul că aducem teatrul chiar pe stradă sau în parcare sau oriunde. (...) Cu toții muncim în egală măsură, ne ajutăm, pentru că înainte de toate suntem un grup foarte frumos de oameni, ne simpatizăm foarte mult unii pe ceilalți. E foarte importantă susținerea pe care o primim unii de la ceilalți, iar tranziția cumva e pe repede înainte, nu prea o simți neapărat. Pur și simplu îți pui costumul pe tine, tragi o gură de aer și... începem. E plăcută tranziția asta, cumva îți dă libertatea să te joci foarte mult și să experimentezi tot felul de lucruri pe care, poate, având un singur rol, nu ai avea cum să le faci', este de părere Diana Petec.
Alături de actori se află regizorul Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova și managerul de proiect al caravanei. Se deplasează cu echipa caravanei pentru că dorește să ia aibă un contact direct cu publicul.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
'Ideea este de a duce cultura în cât mai multe locuri, dar mai ales în locuri unde ea este inaccesibilă, unde oamenii nu au foarte des posibilitatea de a vedea un spectacol, un concert, unde nu au o bibliotecă bine pusă la punct. Până în momentul de față, simțim că am făcut câțiva pași în sensul ăsta. Trupa e foarte fericită și am văzut-o simțindu-se foarte bine alături de oameni. Se pare că energia pe care vrem noi să o transmitem, energia Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, se propagă. Prietenia pe care încercăm să o legăm între comunitățile din țară și noi, sperăm că va fi de cât mai lungă durată', spune regizorul Vlad Drăgulescu.
Cum e ca o trupă de actori profesioniști să joace în fața unui public atât de divers, cum este cel care participă la spectacolele în aer liber?
'Este minunat. Am fost la Schela (în județul Gorj, n.red.), unde plouase toată dimineața, oamenii erau un pic circumspecți: se mai ține, nu se mai ține. Când am ajuns noi în sat, s-a oprit ploaia și ușor, ușor, a ieșit și soarele. S-a uscat un pic iarba, oamenii au început să vină și, fiind și undeva mai sus, pe un platou, era o atmosferă ca de studio, nici nu simțeai că ești în aer liber, simțeai că ești undeva într-o sală de teatru, nu se auzea nici musca. (...) Senzația de utilitate este cea mai mare într-un astfel de spațiu. Atunci când reușești să atragi atenția într-un loc total neconvențional, atunci cu adevărat cred că energia este foarte puternică și cred că naște în actori niște resurse de care habar nu aveau că există în ei', a conchis regizorul Vlad Drăgulescu.
Până pe 14 septembrie, 'Caravana Shakespeare - peste tot' își propune să aducă în fața publicului, la fiecare oprire, ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete intinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus', evenimente în aer liber, cu acces gratuit pentru spectatori.
Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES
Proiectul este o inițiativă culturală și educațională unică a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova (FISC), organizat de Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova și Fundația Shakespeare.
Caravana a fost prezentă luni după-amiază în parcarea unui centru comercial din Deva, iar marți actorii vor juca în fața oamenilor din comuna Pui, din județul Hunedoara. Vor urma spectacole în Timișoara, Balinț și Arad, programul fiind disponibil la adresa : http://caravana.shakespearefestival.online/. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.
CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare
Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze
Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c
CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare
În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor
Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza
CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'
România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir
Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal
Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni