Cardinalii vor trebui să aleagă între continuarea reformelor inițiate de Francisc sau revenirea la o direcție conservatoare

Cardinalii electori se vor întruni în conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc începând cu 7 mai, conform unui anunț făcut luni de Vatican și vor trebui să opteze între continuarea reformelor inițiate de Papa Francisc sau revenirea la o linie mai conservatoare.
Una dintre moștenirile lăsate de Papa Francisc este diversificarea cardinalilor care au dreptul să aleagă un nou papă, prin numirea unor 'prinți ai bisericii' din țări și regiuni aflate la frontierele lumii catolice și care nu au mai fost vreodată reprezentate la acest nivel, conform unui comentariu publicat duminică de Associated Press.
Această moștenire face aproape imposibilă desemnarea unui favorit pentru ocuparea Sfântului Scaun pentru că noii cardinali nu se cunosc între ei iar alegerea unui nou papă prin obținerea unei majorități de două treimi se anunță dificilă.
Prin urmare, singura certitudine cu privire la următorul conclav este că nu există nicio certitudine. Alegerea unui nou papă este o dramă presărată cu intrigi demne de Hollywood și înconjurată de mister și secrete. Rezultatul va fi cu siguranță influențat atât de lupta politică dintre progresiști și conservatori cât și de calculele personale pe care și le fac cardinalii electori.
Aproximativ 135 de cardinali din întreaga lume, toți cu vârsta mai mică de 80 de ani, pot participa la conclav și vor decide cine va fi următorul conducător al Bisericii Catolice ce numără 1,4 miliarde de credincioși. Ultimele două conclavuri, desfășurate în 2005 și respectiv 2013, au durat câte 2 zile.
Capela Sixtină, locul unde sunt organizate aceste întruniri secrete ale cardinalilor electori, a fost închisă luni pentru turiști în vederea pregătirilor pentru alegerea unui nou papă.
Pontificatul de 12 ani al lui Francisc a fost caracterizat de o îndepărtare de regulile doctrinare stricte și reformarea Bisericii spre diversitate și incluziune. Pentru progresiști, acest pontificat a însemnat o reasumare a primatului misiunii evanghelice a Bisericii de a-i îngriji pe săraci și a-i hrăni pe cei flămânzi. Pentru conservatori, Francisc a semănat confuzie prin reinterpretarea cutumelor bisericești legate de căsătorii și de homosexualitate.
În consecință, cardinalii electori se vor confrunta cu o decizie fundamentală atunci când își vor acorda votul: este necesar ca Biserica să continue pe drumul deschis de Francisc și să se extindă prin acceptarea unor categorii mai largi, sau va trebui să-și corecteze acest parcurs pentru a-și reface unitatea ce a avut de suferit prin alienarea credincioșilor conservatori.
Una dintre întrebări este dacă aripa conservatoare a Bisericii Catolice, reprezentată în mare de cardinali din Africa, Europa Centrală și de Est și SUA, dispune de suficiente voturi pentru a readuce lumea catolică în siajul doctrinar al pontificatelor lui Ioan Paul al II-lea sau Benedict al XVI-lea.
Dar dincolo de dihotomia progresist-conservator, cardinalii trebuia să voteze și în funcție de rațiuni practice. Dacă vor alege pe cineva care are 60 de ani, pontificatul ar putea fi asigurat pentru următorii 20 de ani. Dacă vor alege un papă de la periferia lumii catolice, din Asia sau Africa, locuri unde Biserica este vie și se extinde, ar putea reforma birocrația vaticană.
Acest conclav se anunță deosebit și prin lipsa unor favoriți cerți pentru ocuparea Sfântului Scaun, remarcă Alberto Melloni, istoric al bisericii.
'Abia dacă se cunosc', a declarat Melloni despre cardinali, amintind că doar prin ultimele numiri pe care le-a făcut în decembrie Francisc a adăugat conclavului 20 de noi cardinali electori. Acești cardinali ce provin din Algeria, Argentina sau Australia, printre altele, s-au întâlnit pentru prima oară în ziua în care au fost investiți ca prinți ai bisericii.
În consecință, în absența unor favoriți cerți, sunt considerați cu șanse mai mari cardinalii mai bine cunoscuți. Unul dintre ei este cardinalul italian Pietro Parolin, secretarul de stat al Papei Francisc și numărul 2 în ierarhia Vaticanului. Parolin poate profita de faptul că este cunoscut de toți ceilalți cardinali care vor păși în Capela Sixtină.
Un alt candidat al cărui nume a fost trecut pe lista scurtă a cardinalilor cu șanse relativ mai mari este cardinalul filipinez Luis Tagle. Și acesta se bucură de o mai mare notorietate în rândul prinților bisericii datorită poziției ocupate în ierarhia Cetății Sfinte, unde conduce Biroul pentru evanghelizare al Vaticanului ce este responsabil de răspândirea catolicismului într-o mare parte a lumii în curs de dezvoltare.
Un alt candidat cunoscut, ce reprezintă de această dată aripa conservatoare a Bisericii, este cardinalul ungar Peter Erdo, 72 de ani, arhiepiscopul de Budapesta.
'În acest moment nu se remarcă favoriți reali, pentru că, pentru a fi favorit, trebuie să dispui deja de un pachet de voturi', a comentat Marco Politi, observator al politicii Vaticanului, a cărui nouă carte, 'The Unfinished', explorează lucrurile rămase neterminate din cauza morții Papei Francisc.
În aceste condiții, probabil că va fi nevoie de mai multe sesiuni de voturi în conclav pentru alegerea unui nou papă. Istoricul Alberto Melloni este de părere că nu ar fi nicio problemă dacă s-ar prelungi conclavul pe mai multe zile, chiar dacă mesajul transmis de coloanele de fum negru ar fi unul de diviziune în sânul Bisericii.
'Cu siguranță că Biserica este divizată. Problema este să-l găsească pe cel care o va uni, nu să se poarte ca și când nu ar exista divizare', a comentat Melloni.
Lipsa favoriților cerți face rolul așa-numiților 'făuritori de regi' mai important în acest conclav. Aceștia sunt figuri influente în cadrul Bisericii, cardinali care nu sunt considerați 'papabili' din diverse motive, dar pot orienta voturile altor cardinali într-o direcție sau alta. Printre aceștia se numără cardinalul de New York Timothy Dolan, cardinalul german Reinhard Marx și cel congolez Fridolin Ambongo Besungu, arhiepiscopul franciscan de Kinshasa care conduce Conferința episcopilor africani.
Chiar dacă 108 dintre electori au primit însemnele de cardinali din partea lui Francisc, aceștia ar putea să nu-i urmeze direcția reformatoare. Unii dintre ei ar putea, spre exemplu, să susțină apelul lui Francisc în favoarea unei biserici mai inclusive dar ar putea să se opună hirotonisirii femeilor, după cum remarcă Marco Politi.
'Poate că sunt de acord cu împărtășirea persoanelor divorțate și recăsătorite, dar nu doresc să-i binecuvânteze pe homosexuali. Chestiuni de acest gen vor îngreuna semnificativ activitatea conclavului', a susținut el.
O altă întrebare care ar putea influența conclavul ce începe la 7 mai este legată de cardinalul Angelo Becciu, unul cei mai puternici și influenți cardinali de la Vatican. I se va permite sau nu să voteze? În 2020 Papa Francisc l-a obligat pe Angelo Becciu să demisioneze și să renunțe la drepturile și privilegiile sale de cardinal din cauza unor suspiciuni de abateri financiare. Becciu era prefectul Dicasteriului pentru Cauzele Sfinților și a fost ulterior condamnat pentru infracțiuni financiare de un tribunal al Vaticanului. Cardinalul Becciu a făcut apel la sentință și, la vârsta de 76 de ani, ar putea face parte dintre cardinalii electori. Vaticanul îl prezintă drept cardinal non-elector, dar Angelo Becciu și susținătorii săi invocă faptul că nu avea cum să-și piardă îndatorirea principală de cardinal, cea de a participa la alegerea unui nou papă.
O altă chestiune, mai prozaică, este legată de locul unde vor fi cazați cardinalii electori. Hotelul Domus Santa Marta de la Vatican a fost construit în 1996 în mod special pentru a-i caza pe cardinalii electori în timpul conclavului, pentru ca aceștia să se poată afla toți în același loc și izolați. Atunci, Papa Ioan Paul al II-lea decretase că doar 120 de cardinali electori pot participa la un conclav, iar hotelul a fost construit pentru a putea găzdui 120 de cardinali. Însă după pontificatul lui Francisc, numărul cardinalilor electori a ajuns la 135.
În plus, camera nr. 201, unde Francisc a ales să locuiască după ce a fost ales papă în 2013, este sub sigiliu și trebuie să rămână așa până la alegerea unui nou papă. În aceste circumstanțe cardinalii electori ar putea fi chemați să accepte să ocupe câte doi unele camere. Matteo Bruni, purtător de cuvânt al Vaticanului a susținut că această variantă ar fi potrivită pentru rezolvarea problemei cazării. 'Este o bună oportunitate de a crea o comunitate', a punctat el.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul german Gerhard Müller vrea un nou papă care să fie mai sever în chestiunea homosexualității
Cardinalul german Gerhard Ludwig Müller se așteaptă ca noul papă să schimbe direcția imprimată de Papa Francisc și să fie mai sever în chestiunea homosexualității, transmite luni DPA. Echivalarea parteneriatelor dintre persoane de același sex cu căsătoria 'contravine complet învățăturilor Bibliei' a declarat cardinalul
Problema abuzurilor sexuale comise de clerici, printre provocările care îl așteaptă pe noul papă (Vatican)
Cardinalii reuniți luni la Vatican au abordat numeroase subiecte, printre care problema abuzurilor sexuale comise de clerici, în cadrul discuțiilor privind provocările care îl așteaptă pe succesorul lui Francisc, a anunțat Sfântul Scaun, potrivit AFP. 'Intervențiile s-au axat pe subiecte deosebit de importante pentru viit
Vaticanul anunță oficial că conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a anunțat luni că conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai, transmite dpa. Agenția Reuters informase cu s
Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în 7 mai (sursă Reuters)
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întruni în conclavul secret pentru alegerea noului papă în 7 mai, a afirmat luni o sursă de rang înalt de la Vatican a agenției Reuters. Data a fost stabilită sâmbăta trecută, la o reuniune cu ușile închise a cardinalilor - prima de la moartea papei Francisc.
Vatican, cel mai mic stat din lume: istorie, funcționare și structură
Vaticanul, cel mai mic stat din lume și scena de desfășurare a conclavului care îl va alege pe succesorul papei Francisc, decedat lunea trecută, este compus din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vatican și Sfântul Scaun, ambele conduse de papă, informează AFP. Statul Vatican a fost creat în mod oficial pe 1
Incendiul din portul din Iran nu a fost încă stins, bilanțul victimelor crește la 46 de morți
Pompierii încercau luni să să stingă incendiul imens care face ravagii de sâmbătă în cel mai mare port din Iran, după o enormă explozie, ce s-a soldat cu 46 de morți și peste 1.000 de răniți, conform unui nou bilanț al autorităților de la Teheran, relatează AFP. O perdea de fum negru și gros continua sa se ridice deasupra con
Cel puțin patru răniți într-un atac cu cuțitul la un liceu din Coreea de Sud
Un tânăr de 18 ani a înjunghiat cel puțin patru persoane la un liceu din centrul Coreii de Sud, rănind grav trei dintre ele, între care și directorul școlii, a anunțat luni poliția, relatează AFP. Luni dimineață, poliția a fost informată că 'un elev a înjunghiat o persoană într-o sală de clasă cu un cuțit', a declarat poli
Mii de decese din Marea Britanie ar putea fi asociate consumului de alimentele ultraprocesate
Mii de decese survenite în fiecare an în Regatul Unit ar putea fi legate de consumul de alimente ultraprocesate (AUP), sugerează rezultatele unui studiu, relatează luni DPA/PA Media. Experții din spatele studiului au declarat că există o relație între persoanele care consumă AUP și un risc crescut de deces prematur. AUP, care i
Reluarea războiului din Gaza a 'dezlănțuit un nou infern' (Comitetul Internațional al Crucii Roșii)
Reluarea războiului din Gaza a 'dezlănțuit un nou infern' în teritoriul palestinian, unde Israelul se află în război cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas de la atacul acesteia din 7 octombrie 2023, a avertizat luni directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Pierre Krahenbuhl, conform AFP. 'Gaza &
OMS vrea să interzică profesioniștilor din sectorul sanitar să practice mutilarea genitală feminină
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că intenționează să introducă un cod de conduită care să interzică profesioniștilor din sectorul sanitar să practice mutilarea genitală feminină (MGF), care afectează în continuare 4 milioane de fete în fiecare an, transmite AFP. Prin publicarea noilor linii directoare asupra modului de eradicar
Franța: Vastă operațiune de arestări în toată țara în legătură cu atacurile asupra închisorilor
Peste douăzeci de arestări au avut loc luni în toată Franța în contextul atacurilor comise începând cu 13 aprilie împotriva închisorilor și a agenților de penitenciar, potrivit unei surse apropiate cazului, care confirmă informații din revista Paris-Match, relatează AFP. În acest stadiu, au avut loc 22 de arestări, a p
Cardinalii se întâlnesc la Roma pentru a stabili calendarul conclavului
Cardinalii Bisericii Catolice care au ajuns deja la Roma se vor întâlni luni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă, transmite agenția DPA. Aceasta este cea de-a cincea așa-numită Congregație generală de la moartea Papei Francisc, în Lunea Paștelui. Nu se cunoaște exact câți cardinali vor lua parte la această &ici
Canada: Suspectul din atacul de la Vancouver soldat cu 11 morți, inculpat
Suspectul implicat în atacul cu mașină-berbece, soldat cu 11 morți și zeci de răniți, la un festival filipinez din Vancouver, a fost inculpat de crimă, a anunțat duminică poliția, relatează AFP.
Iran/explozie: Nicio încărcătură militară nu era depozitată în port, potrivit Ministerului Apărării
Nicio încărcătură militară nu era depozitată în cel mai mare port din Iran sâmbătă, când a avut loc o explozie soldată cu cel puțin 28 de morți și o mie de răniți, a anunțat d