logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Image

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


O Românie Mare sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, un Cernăuți care peste noapte nu mai era al Regatului României, o fetiță de 12 ani, Virginia Baz Baroiu, îndrăgostită de muzică și care se voia a deveni solistă lirică pe marile scene internaționale, dar care, luând drumul pribegiei alături de familie, va trebui să renunțe la acest vis. O copilă pentru care casa nu a mai fost niciodată ceea ce a fost până atunci, căutând mereu un loc numit ''acasă'': trenul, Slatina de dincoace de frontierele nou trasate, Bucureștiul studenției la Institutul de Arte Frumoase, apoi Timișoara. În orașul de pe Bega, în care a găsit multe similitudini arhitectonice cu ceea ce lăsase în Bucovina, dar și în comportamentul oamenilor - calzi, buni, primitori, sinceri, educați - trăiește de peste șase decenii.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


În refugiile ei, Virginia Baz Baroiu avea să stea mult de vorbă cu Dumnezeu, iar între Cer și Pământ și-a construit adesea câte o insulă din culori, suspendată, imaginară, de pace, de liniște, acea acasă pe care nu o mai avea.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Și astfel a creat o legătură, în acuarelă, din care s-a născut expoziția ''Cerul, Pământul și Cuvântul'' - o retrospectivă Virginia Baz Baroiu, recent vernisată, la MNArT, care conține 200 de lucrări. Sunt expresii care înfățișează orașe, lanțuri de oameni, multă natură, peisaje urbane și biserici.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''Pe simeze este expusă opera Virginiei Baz Baroiu, artist plastic care s-a născut la Cernăuți, în anul 1932, a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București (1957), iar din 1958 s-a stabilit în Timișoara. Ceea ce a pictat în cei 70 de ani de activitate artistică este expus aici. Virginia Baz Baroiu are o poveste de viață fantastică, care include două perioade de refugiu, una în copilărie, și descoperim în picturile sale această căutare a unui spațiu, a unei comunități, a creării unei insule suspendate, a unui loc pe care artista îl identifică cu acel acasă. Acel acasă care a fost pe fugă, în Cernăuți, în refugii, la Slatina, în Bucureștiul anilor 50, unde a absolvit Institutul de Arte cu profesori importanți, formați la Paris. Acel acasă începe odată cu venirea la Timișoara, în 1958, unde recunoaște câte ceva din arhitectura și cutumele din comunitatea Bucovinei pe care a lăsat-o în urmă, dar pe care nu a părăsit-o niciodată. O serie de teme care vin și revin și devin meta-teme ale creației artistei: preponderența pentru peisajele citadine pe care le-a vizitat sau în care a trăit, pe malurile Begăi anilor 50. Dar este și o artistă care fuge și se retrage, se închide în atelierul unde creează acele insule în acuarele. Traversează perioade politice diferite. Are lucrări cu accente orientaliste și înglobează toate stilurile pe care le-a întâlnit - modernism exprimat în forme cubiste, realismul socialist impus ca doctrină în acea perioadă'', relatează, pentru AGERPRES, curatoarea expoziției ''Cerul, Pământul și Cuvântul'', curatoarea Andreea Foanene Petcu, muzeograf al MNArT și teoretician al culturii.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Lucrările sunt prezentate în 11 titluri tematice, între care ''Oameni și țărmuri'' (cuprinde studii, portrete și peisaje la început de drum), ''Imprimări necesare'' (peisaje citadine, lumi regăsite, pictorița ca martor al timpului său), ''Atelierul artistei'' (camera unde începe visul), ''Lumi cu gravitație proprie'' (pictura ca insulă salvatoare), ''La porțile visului'' (pictura ca semn al conectării și memoriei), ''Timpul dintre cer și pământ'', ''Pribegi, Martiri, Refugiați, Călători'' (Pe cărările neumblate ale spațiilor dintre lumi), ''Cerul și Pământul vor trece'' (între efemer și etern).

Lucrările care redau chipuri trec de la inocența copilului până la spaimele colective care se aseamănă cu un infern al lui Dante, cu desfigurări și groază, așa cum trebuie să fi văzut artista pe fețele oamenilor pe care i-a cunoscut în război și în perioada refugiilor.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


''În perioada copilăriei târzii și a pre-adolescenței a avut două refugii. Tatăl său lucra ca sanitar pe front. Familia lui călătorea odată cu frontul. Virginia avea 8 ani - 10 ani, când pleacă în primul refugiu. Este o temă care revine foarte puternică în viața ei. Această acumulare de personaje sunt forma unui șir lung pe care le punem pe seama unor experiențe personale și care mă trimit cu gândul la spaimele pictate de Corneliu Baba. Ele se referă la oamenii șocați, care călătoresc aproape fără țintă, în căutarea unui acasă pe care nu îl găsesc. Aceste imagini sunt sigură că au lucrat foarte mult în interiorul Virginei Baz Baroiu și, într-un fel, au ajutat-o să se hotărască să devină pictoriță'', spune Andreea Foanene.

Întreaga pribegie a apropiat-o pe artistă mult de Divinitate, a pictat biserici, portrete de sfinți care exprimă o trăire religioasă foarte intensă, rădăcina inspirației pe care o aplică și către care ea se întoarce întotdeauna, atât prin intermediul experimentelor picturale, cât și prin intermediul picturii ca poezie și rugăciune.

Foto: (c) OTILIA HALUNGA / AGERPRES FOTO


Picturile Virginiei Baz Baroiu devin astfel o epistolă pentru generații viitoare și hrană pentru cei dragi.

La cei 93 de ani, artista este încă plină de viață și este pregătită pentru o nouă expoziție.

Citind două dintre poeziile pictoriței, ''Legenda mea'' și ''Poet violet'', am reținut menirea sa pe acest Pământ, legată de Cer și de Cuvânt: ''Când am venit pe lume sortit-am fost unui destin / Să-nfăptuiesc, ce alții și-n vorbe nu pot spune / Din culori și suflet naturii i-am dat viață / Cu vântul de multe ori mi-a plecat timpul / Și pân' la nori m-am ridicat să văd de sus pământul / Din lume am făcut un vis / Oglindă mi-este cerul / și din înaltul lui eu m-am desprins''; ''Cuvântul violet, puternic ca tunetul ce despică munții / adună norii și învolburează apele / se ridică ca furtună și se lasă ca o lumină ce dă sufletului bucurii și dragoste de viață / Glasul creației sale e murmur de izvoare / freamăt de aripi, unde sonore ale unui concert / e glas de poet violet''. AGERPRES/(A - redactor: Otilia Halunga, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 715

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț