logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Image

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene.

Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, a explicat, pentru AGERPRES, care au fost bazele acestei creșteri importante a sumelor alocate dezvoltării, care sunt cele mai importante proiecte realizate și, nu în ultimul rând, care este viziunea conducerii primăriei pentru viitor.

Pe Cristian Lazăr în cunosc din 2010, atunci când, la 16 ani devenea 'prefect pentru o zi', după ce a câștigat o competiție de eseuri organizată de Instituția Prefectului Sălaj. Anterior, fusese 'deputat', ca singurul tânăr din Sălaj selectat în proiectul 'Parlamentar pentru trei zile', inițiat de Asociația 'Pro Democrația' și Camera Deputaților.

La absolvirea liceului a ales însă Facultatea de Drept din Cluj Napoca, iar din anul 2017 a devenit avocat în cadrul Baroului Cluj. Viața însă avea să-l îndrepte, din nou, spre administrație, în 2021, atunci când primarul în funcție din Șimleu Silvaniei și-a dat demisia, iar tânărul avocat a acceptat să candideze pentru postul rămas vacant. Așa a ajuns, la 27 de ani, cel mai tânăr primar de oraș din România, funcție pe care o ocupă și astăzi, după ce a mai câștigat o rundă de alegeri, anul trecut.

În biroul său de primărie, o hartă de mari dimensiuni a orașului decorează unul din pereți, iar în fața hărții stă un flip chart cu evoluția bugetului total și bugetului alocat dezvoltării orașului pe ultimii patru ani, respectiv 2020-2024. Cifrele sunt mai mult decât edificatoare: de la circa 30 de milioane de euro alocate dezvoltării în 2020, Șimleu Silvaniei a 'sărit' la 112 milioane de lei în 2024. Sunt sume care poate nu par foarte mari, dacă ne raportăm la alte orașe, dar dacă vorbim de Șimleu Silvaniei, o localitate cu circa 15.000 de locuitori, progresul este cu adevărat semnificativ.

'Cum a fost posibilă această creștere?', l-am întrebat.

'Multă muncă, efort mult, pentru că această creștere nu vine de nicăieri. Vine în spatele unor eforturi foarte mari. Și nu e doar munca mea de primar, e munca întregii echipe pe care am încercat să o pun cât mai bine în valoare și primăria pe care am încercat să o fac să funcționeze cât mai intens. Munca nu e absolut deloc puțină și provocările nu sunt deloc puține. Sunt, dimpotrivă foarte multe. Dar cifrele niciodată nu mint, matematica nu minte. Ce am făcut noi a fost în felul următor. Am scanat orașul, pe de-a întregul, să vedem ce nevoi are. Și nevoile sunt multe, dincolo de tema clasică sau umbrela dezvoltării, de la infrastructură edilitară, clădiri publice, la spații de recreere sau patrimoniu cultural. Ne-am dus mai departe, să vedem cum acoperim aceste nevoi, cu ce resurse, cu ce mijloace. Și acolo deja au început să apară complicațiile. Pentru că bugetul nostru propriu e un buget foarte mic. Asta a însemnat că trebuie să ne uităm în jurul nostru, să vedem ce resurse avem, de unde să ne aducem bani. Și răspunsul a fost simplu: fonduri externe nerambursabile', precizează primarul.

Printre principalele proiecte realizate la Șimleu Silvaniei în ultimii ani se numără un complex multifuncțional, cu o bibliotecă, un muzeu și un parc pentru petrecerea timpului liber, reabilitarea termică a 30 de blocuri, o piață agroalimentară și reabilitarea unor instituții de învățământ.

'Sunt multe proiecte esențiale pentru oraș care se află în spatele acestor cifre despre care povesteam și o să le dau într-o ordine aleatorie. Avem, de exemplu, Complexul Multifuncțional Măgura, un proiect în valoare de peste cinci milioane de euro, un proiect european pe care am reușit să-l finalizăm cu șapte luni înaintea graficului de execuție. Asta se traduce într-o execuție bugetară foarte bună. Mai departe, am avut un proiect foarte mare pentru Șimleu Silvaniei. Am fost, cred, între primele trei orașe în țară, la partea asta. Pe PNRR, un număr de 30 de blocuri au fost reabilitate energetic la Șimleu Silvaniei. O finanțare în valoare de aproape 10 milioane de euro. Și asta duce, evident, la creșterea cifrelor, la creșterea sumelor pe care le-ați sesizat acolo. Dar cel mai important e că toate aceste cifre se traduc într-o viață mai bună, într-un fel sau altul, pentru cetățeni, adică într-o factură scăzută la energie, într-un aspect mult mai plăcut la vedere pentru clădirile care stăteau să cadă. Dincolo de asta, avem piața agroalimentară, care a fost edificată cu bani locali, respectiv guvernamentali, nu cu bani europeni, dar este una dintre cele mai moderne și frumoase piețe din Transilvania și nu numai. Pe lângă asta, mai avem internatul Liceului Tehnologic Ioan Osian, unde, iar, avem o investiție foarte mare pe zona de educație, investiție care se alătură celor două grădinițe modernizate pe fonduri europene, valoare totală proiectele acestea fiind spre 80 milioane de euro', precizează Cristian Lazăr.

De asemenea, în acest an a fost inaugurată în orașul de la poalele Măgurii prima creșă construită în România cu bani naționali, după Revoluție. Potrivit primarului, datorită acestei investiții, tinerii nu mai sunt puși să aleagă între carieră și familie, ci se pot dezvolta pe ambele planuri.

'Ne dorim să avem un oraș în care tinerii să-și găsească viitorul, nu doar copilăria, adică să se întoarcă aici. Și asta o putem face gândind doar așa, sistematic', punctează edilul.

Un exemplu de gândire sistematică este și proiectul coridorului de mobilitate urbană, ce va străbate orașul de la un capăt la altul, alături de punerea în valoare a cetății Bathory și a râului Crasna, ce străbate localitatea.

'Noi am ales două extremități pe axa est-vest, respectiv zona unității militare și zona localităților aparținătoare, Cehei, Pustă, pe care le-am reunit printr-un coridor de mobilitate urbană, ce va deveni coloana vertebrală a orașului nostru. Iar pe acest coridor, undeva, la mijloc, vom avea o piațetă semi-pietonală. Este cea mai mare investiție din istoria orașului nostru, cea mai mare finanțare, de aproape 20 de milioane de euro. Contractul e semnat și este în licitație. De la semnarea contractului cu cine câștigă licitația ar trebui finalizat în aproximativ doi ani, proiectare și execuție. Mergând mai departe, avem cetatea Bathory. Este un element identitar al orașului nostru. Evident, trebuie să-l punem în valoare cât mai bine. Și atunci, ce am făcut? Am zis, în regulă, nu este vorba doar despre a restaura niște ziduri, pentru că nu e doar atât. Este vorba de a reda comunității trecutul ei. De asemenea, vrem să întoarcem orașul cu fața către râu, către râul Crasna. Și am conceput și am obținut o finanțare pentru o zonă de promenadă pe râul Crasna. Vrem să-l facem să fie un centru de atracție. Adică să-l punem cât mai bine în valoare, să fie o zonă de recreere. Acestea sunt proiecte care au fost semnate, dar sunt oarecum proiecte de viitor. Dar un viitor foarte apropiat și realist. Sunt trei dintre ele, dar mai sunt și altele', adaugă primarul.

Nu în ultimul rând, administrația locală este interesată și de mediul de afaceri, pentru care vrea să realizeze un incubator de afaceri și un parc de specializare inteligentă.

'Pe lângă acest lucru, legat de dezvoltare economică, suntem în procedura de obținere a finanțării pentru un parc de specializare inteligentă și vrem să edificăm și un incubator de afaceri. Două proiecte, tot cu finanțare europeană. Incubatorul de afaceri vine să susțină 35 de start-up-uri aici, în Șimleu, cu mentorat și tot ce ține de funcționarea unui incubator de afaceri. Proiectul parcului de specializare inteligentă vine și oferă și grant-uri celor care vin să se stabilească în cadrul său, ceea ce îl face mult mai atractiv și creează un mediu economic cât mai competitiv și pentru dezvoltatorii locali. De ce vorbesc tot timpul împreună de parcul de specializare inteligentă, respectiv de incubator? Pentru că ele împreună creează un lanț economic complet. Adică incubatorul vine cu startul, parcul de specializare inteligentă cu maturizare, incubatorul cu ideea, parcul de specializare inteligentă cu industria. Toate aceste proiecte despre care povestim se traduc, în final, într-o viață cât mai bună a cetățenilor, că pentru asta muncim. Ne dorim ca Șimleu să devină un motor economic al zonei', subliniază Cristian Lazăr.

Concluzionând, Cristian Lazăr crede că fondurile europene rămân, și pentru viitor, principala sursă de dezvoltare a orașului.

'Ne bazăm pe fonduri europene într-o proporție covârșitoare. Adică și astăzi, din bugetul de dezvoltare, aproape 77% îl reprezintă fondurile europene, sau, mă rog, fondurile nerambursabile, ceea ce e un lucru foarte mare pentru noi. Ia eliminați fondurile europene și vedeți cât rămâne din dezvoltare. Mai puțin de o pătrime. Ceea ce arată că este cheia succesului, calea sigură pe care mergem și nu vrem să ne abatem de la ea, pe de-o parte. Pe de altă parte, sunt convins că la nivelul nostru, la nivelul orașului, este cea mai oportună soluție. Pentru că altfel ai două variante, ca abordare. Ai varianta implicării în proiecte mici. Faci un trotuar, pui o bordură. Au și ele rolul lor, pentru că trebuie să ajungi peste tot. Sau abordezi întreg orașul, pentru a-l dezvolta. Ca să mergi pe varianta a doua, ai nevoie de resurse. Și doar prin fonduri externe poți să faci cea de-a doua variantă, adică să transformi în oraș. Și pentru asta am venit aici. Pentru că Șimleul are un potențial uriaș și atunci este de datoria mea să-l pun cât mai bine în valoare', conchide primarul orașului de la poalele Măgurii. AGERPRES/(A - redactor: Sebastian Olaru, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 577

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Administratie 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv

Administratie 05-05-2025 06:51

Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău

Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care

Administratie 04-05-2025 17:32

Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor

Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din

Administratie 04-05-2025 16:14

CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța

Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în

Administratie 02-05-2025 10:31

Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală

Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.

Administratie 02-05-2025 09:00

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025

Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9

Administratie 30-04-2025 16:24

Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului

Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare

Administratie 30-04-2025 15:56

Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa

O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic

Administratie 30-04-2025 15:35

Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate

Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul

Administratie 30-04-2025 15:23

Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice

Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost

Administratie 30-04-2025 12:30

Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)

Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv

Administratie 30-04-2025 12:02

ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I

Administratie 29-04-2025 19:37

Hunedoara: Corvinul ar putea juca sâmbătă ultimul meci oficial pe vechiul stadion din oraș

Echipa Corvinul Hunedoara ar putea juca sâmbătă, 3 mai, ultimul meci oficial pe actualul stadion din oraș, autoritățile pregătindu-se pentru demolarea construcției vechi și demararea lucrărilor la un stadion nou, finanțat de Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat marți primarul Dan Bobouțanu. Potrivit acestuia, CNI a emis luni ordinul de &icir