REPORTAJ Tulcea: În Deltă, pregătirile pentru Paști se transformă în artă

Prima lucrare realizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă', inițiat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, a fost finalizată, miercuri, programul de rezidențe artistice care a adus în Delta Dunării artiști din Statele Unite, Bulgaria și România devenind astfel un mod de promovare turistică a rezervației la nivel internațional.
În același timp, locuitorii satului Mila 23, care fac zilele acestea ultimele cumpărături pentru sărbătoarea de Paști, se întreabă dacă vor avea preot în noaptea de Înviere, în biserica din localitate, și spun că există o criză a preoților care cunosc limba slavonă, cunoscut fiind faptul că în comunitățile din Deltă sunt grupuri importante de lipoveni.
Prima instalație artistică finalizată în cadrul proiectului 'Galeria din baltă' se află pe canalul Războinița, a fost realizată de Eliza Yokina și Miki Velciov, cu sprijinul restauratorilor din cadrul Muzeului Astra din Sibiu, lucrarea din materiale naturale fiind inspirată din natură și incluzând un ponton pe celălalt mal al canalului, unde ar urma să fie amenajat un punct de înnoptare.
'Pontonul este, de fapt, un punct de observație a proiectului. Majoritatea lucrărilor mele se bazează pe un punct privilegiat, cel din care observi construcția instalației. Noi ne folosim de un tip de proiect anamorfic în care ne jucăm cu opt dimensiuni care, în punctul privilegiat, se anulează și devin egale', a declarat, pentru AGERPRES, artistul Miki Velciov.
Mesajul instalației temporare este de a conștientiza necesitatea protejării naturii, dar lucrarea poate fi interpretată și din punct de vedere filosofic.
'Pentru mine, mesajul este pur și simplu o clipă. Lucrarea poate fi văzută ca un instantaneu, un moment în care ai viziunea asta de ce înseamnă un plaur (insulă plutitoare din stuf - n.r.), ce înseamnă natura. Dar lucrarea poate fi văzută și ca o clipă de zbor de păsări sau de bărci de deltă, datorită formei', a afirmat Eliza Yokina.
O altă instalație artistică se află pe canalul Șontea Nouă, acolo unde au lucrat Charly Fei, născută în Statele Unite, dar stabilită în Germania, și Andreea Dorobăț, România, lucrarea realizată până miercuri fiind însă vandalizată.
'A venit cineva noaptea trecută (în noaptea de marți spre miercuri - n.r.), a tăiat lucrarea și a luat toate componentele din bambus (plantă nespecifică Deltei - n.r.). Putem încerca să o facem altfel, dar sunt șocată că cineva a putut să facă asta. Componentele din bambus susțineau instalația și a fost nevoie de ceva efort să o distrugă', a afirmat Charly Fei.
Lucrând practic cu natura, artiștii, prin cele două instalații, marchează locurile de înnoptare care vor fi realizate printr-un proiect inițiat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), în timp ce cea de-a treia instalație se află în imediata apropiere a satului Mila 23.
'Proiectul este, de fapt, un eveniment prin care se face într-un fel promovarea Deltei diferit de cea turistică, pe rețelele dedicate iubitorilor de artă și de natură, un public pe care-l vizăm să-l aducem aici în număr cât mai mare. Este un public responsabil, atent la natură, neintruziv și întotdeauna dispus să petreacă mai mult timp în Delta Dunării', a afirmat curatorul proiectului 'Galeria din baltă', membru cofondator al asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu.
Cât timp artiștii 'gătesc' Delta, gospodinele din satul Mila 23 fac ultimele pregătiri pentru sărbătorile pascale.
'Deocamdată, ne pregătim pentru sărbători. Nu am făcut încă mâncarea. Vom avea pe masă cozonaci, ouă, pască, miel, ca peste tot. Mâncare aleasă. După un post de 40 de zile, merităm și noi să mâncăm ceva bun', a afirmat Lucica Buhaev, născută în satul Mila 23, administrator al Centrului comunitar 'Ivan Patzaichin'.
La fel ca în alți ani, localnicii se întreabă dacă în noaptea de Înviere, la biserica din sat, vor avea un preot care să susțină serviciul religios în limba slavonă.
'E o criză de preoți de-ai noștri, să zic așa, pentru că trebuie să știe limba slavonă destul de bine, sunt reguli mai stricte decât în altă parte și tineretul a avut alte priorități decât a învăța cartea bisericească în limba slavonă. Dacă va fi preot și se va ține slujba, vom merge la biserică. Dacă nu, vom întâmpina Paștele cântând 'Hristos a înviat!' acasă', a mai spus Lucica Buhaev.
Cumnata lui Ivan Patzaichin spune că anul turistic 2025 se anunță a fi unul plin, iar accesul în muzeul dedicat marelui campion olimpic la canoe se va face doar pe baza unei programări. În plus, anul acesta, centrul va oferi și spectacole cu muzică tradițională lipovenească.
'Colaborez cu grupul comunității de ruși-lipoveni din Mila 23, 'Sinicika', și împreună vom scoate la iveală ce s-a uitat a cânta. Va fi muzică veche, care nu se cântă peste tot și o să încercăm să alternăm muzica veselă cu cea tristă', a adăugat Lucica Buhaev.
Muzeul 'Ivan Patzaichin' - Centrul de inovare comunitară din Mila 23 a anunțat, în luna martie, deschiderea înscrierilor pentru o rezidență de creație dedicată peisagiștilor, artiștilor și arhitecților din România și din afara granițelor în cadrul proiectului 'Galeria din baltă'. Programul le-a oferit participanților oportunitatea să exploreze noi concepte artistice, în sesiuni de cercetare și creație colaborativă, și să realizeze intervenții integrate armonios în peisajul natural deltaic și în armonie cu specificul cultural local.
Proiectul i-a reunit pe artiștii Elena Machidon și Ionuț Mezinu, Eliza Yokina și Miki Velciov, Charly Fei și Andreea Dorobăț, sub ghidajul curatorilor Nicolas Triboi, Teodor Frolu și Olah Gyarfas, a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și s-a derulat în parteneriat cu ARBDD și Institutul Național de Cercetare Delta Dunării.
ARBDD a anunțat luna aceasta începerea proiectului 'Reconfigurarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor', finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020- 2026, Pilonul I 'Tranziția Verde', Componenta C2. Proiectul are ca obiectiv general modernizarea infrastructurii publice de acces și vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor și speciilor. Prin proiect, ARBDD și-a propus să dezvolte o rețea formată din zece centre de vizitare, cu 40 de puncte de observație, inclusiv puncte de înnoptare pentru turiștii care aleg să exploreze zona cu bărci nemotorizate. Valoarea totală a proiectului care se va încheia la finalul primului semestru al anului viitor este de 88.893.000 de lei.
De mai mulți ani, operatorii economici din Deltă au cerut ARBDD amenajarea unor trasee dedicate bărcilor nemotorizate, astfel încât turiștii care vor să viziteze lacurile și canalele din rezervație cu caiacul să fie feriți de efectele valurilor făcute de bărcile cu motor care circulă cu viteze mari.
Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 și ARBDD au anunțat, anul trecut, deschiderea primului traseu prietenos cu natura, Delta lui Ivan, care are o lungime de peste 40 de kilometri, pornește din Tulcea și ajunge la Mila 23, însă până acum, pe traseu, nu a fost amenajat niciun punct de înnoptare.
Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, iar în România numără circa 10.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Săptămâna europeană a voluntariatului, marcată de EUdivers; un ulm secular - 'îmbrăcat' în mileuri croșetate
Centrul European pentru Diversitate (EUdivers) și reprezentanți ai minorităților naționale au marcat, sâmbătă, Săptămâna europeană a voluntariatului și au 'îmbrăcat' în mileuri croșetate de voluntari un ulm secular, aflat pe una dintre străzile principale ale orașului Tulcea. Acțiunea a început în lu
Prezidențiale2025/Expert Forum: Nereguli la urne; cele mai multe sesizări - legate de postarea de fotografii cu votul de pe buletine
Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate sâmbătă, până la ora 13:00, de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect, anunță Expert Forum. Românii din diaspora votează deja de vineri în cele 965 de secții organizate în străinătate, iar campania s-a în
VIDEO Prahova: Incendiu cu degajări mari de fum într-un apartament din Ploiești; circa 30 de persoane s-au evacuat
Un incendiu care s-a manifestat cu degajări mari de fum a izbucnit, sâmbătă, într-un apartament situat la parterul unui bloc din municipiul Ploiești, circa 30 de persoane evacuându-se. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, incendiul s-a manifestat la învelișul unui boiler electric, fiind înr
Sibiu: Artiștii de la Transilvania Tattoo Expo promovează în premieră povestea lui Vlad Țepeș și a fiului său
Pentru prima dată, artiștii tatuatori Ovidiu Popârțan din Sibiu și Marius Jucan din Cluj, împreună cu istorici locali, vor prezenta invitaților Festivalului Transilvania Tattoo Expo (23 - 25 mai) povestea lui Mihnea Vodă, care este înmormântat în Biserica Evanghelică din Piața Huet, informează un comunicat de presă.
Harghita: La Praid au fost repuse în funcțiune motopompele de mare capacitate, în urma creșterii debitului pârâului Corund
Echipele de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita și Apele Române Mureș au repus în funcțiune, sâmbătă, motopompele de mare capacitate, aflate în dispozitiv la Salina Praid, în urma creșterii debitului pârâului Corund. 'În urma precipitațiilor și a creșterii debi
Cutremur cu magnitudinea 4,2, în județul Buzău, sâmbătă dimineața; două cutremure slabe, de 2,4 și 2,6, în județul Vrancea
Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 00:59:15, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, urmat de două seisme slabe, de 2,4 și, respectiv, 2,6 grade, în județul Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutre
Telefonul Copilului/ În 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 a declarat că se confruntă cu o formă de abuz în familie
În România, în anul 2024, 1 din 4 copii care au apelat 116111 - Telefonul Copilului a declarat că se confruntă cu o formă de abuz sau violență în cadrul familiei. Precizările au fost făcute de Asociația Telefonul Copilului, cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Telefonului Copilului. În Rom&acir
VIDEO Sibiu: Stratul de zăpadă măsoară 16 centimetri la Bâlea Lac; ninge pe Transfăgărășan
Stratul de zăpadă măsoară sâmbătă 16 centimetri la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgărașului, unde temperatura este de minus 3,3 grade, potrivit meteorologilor. În zona Cascadei Bâlea, la o altitudine mai mică, pe Transfăgărășan ninge, au arătat drumarii de la Direcția Regională de Drumur
Vreme rece în Capitală în următoarele trei zile, cu vânt și ploi
Vremea în Capitală va fi deosebit de rece până duminică dimineața, când temperaturile vor mai crește, însă înnorările vor persista, iar vântul va fi prezent până marți, potrivit prognozei speciale realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00.
Galați: Accident pe DN 22 B între un autobuz și un autoturism; trei persoane rănite
Un accident s-a produs sâmbătă dimineață, pe DN 22 B, între un autobuz de transport în comun din municipiul Galați și un autoturism, în urma impactului trei persoane fiind rănite și transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, informează IPJ Galați. Potrivit sursei citate, polițiștii Serviciului
Cod galben de vânt pentru Capitală și 12 județe din vest, sud și sud-est pe parcursul zilei de sâmbătă
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenționare meteo Cod galben de vânt puternic pentru Capitală și 12 județe din vestul, sudul și sud-estul țării. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă, în intervalul orar 10:00 - 21:00, în jumătatea de sud a Olteniei, Munteniei și Do
Vreme deosebit de rece în toată țara, precipitații și vânt până marți; la munte va fi lapoviță și ninsoare
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o informare meteo de vreme deosebit de rece în toată țara, vânt puternic, precipitații, iar la altitudini mari lapoviță și ninsoare, până marți dimineața. În perioada 17 mai, ora 10:00 - 20 mai, ora 10:00, vor fi averse pe arii extinse în vestul,
Maramureș: Dezvoltarea urbană armonioasă și conceputul de 'case inteligente' - discutate la un eveniment dedicat domeniului construcțiilor
Conceptul de dezvoltare urbană armonioasă și importanța construcțiilor de locuințe în zona urbană respectând natura au fost discutate în cadrul unui eveniment organizat în Maramureș. La evenimentul Gala Revolution: 'Building the Future', desfășurat vineri seara, au participat peste 300 de persoane din industria
REPORTAJ Tulcea: Cercetări științifice în domeniul zonelor umede, aplicate în Delta Dunării
Peste 150 de cercetători din 22 de state au participat, săptămâna aceasta, la simpozionul internațional 'Delte și zone umede', organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) din Tulcea, care a marcat astfel 55 de ani de la înființare. Simpozionul a inclus comunicări de specialitate, prezentă
Galați: Un autocamion cu butelii și un autoturism s-au ciocnit la Tecuci; două persoane rănite
Un autocamion încărcat cu butelii și un autoturism s-au ciocnit, vineri noapte, la ieșire din municipiul Tecuci, în urma accidentului două persoane fiind rănite, informează ISU Galați. S-a intervenit cu o autospecia