REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Este aproape imposibil să nu-l zărești, indiferent din ce parte a orașului ai veni către centru. Privirea lui parcă te invită să intri în curte, apoi pașii se pierd în casă, într-o poveste fabuloasă 'În munții Neamțului', 'Pe drumuri de munte'...
Fiu al protopopului de Tecuci, a venit la Piatra-Neamț în septembrie 1869, după ce a obținut, prin concurs, un post de profesor la nou-înființatul Liceu Comunal (actualul Colegiul Național 'Petru Rareș'). Aici, soție avea să-i devină fiica... protopopului de Piatra-Neamț.
Așadar, fiu și totodată ginere de protopop, Calistrat Hogaș 'debuta pe piciorul corect în viață', după cum spunea, pentru AGERPRES, muzeograful Muzeului Memorial 'Calistrat Hogaș' Piatra-Neamț, Roxana Diaconu.
'Este una dintre puținele case cu adevărat de epocă din Piatra-Neamț și care și-a păstrat aspectul. Această proprietate a aparținut preotului Costache Gheorghiu, protopop de Piatra-Neamț și socrul lui Calistrat Hogaș. Spre norocul scriitorului, părintele Costache Gheorghiu avea o fată de căsătorit, la scurtă vreme după ce tânărul Calistrat Hogaș a ajuns în Piatra-Neamț. Calistrat a venit în 1869, iar interesant este că, 100 ani mai târziu, în 1969, se deschide muzeul în memoria lui', a declarat Roxana Diaconu.
Proprietatea a fost la vremea respectivă una mult mai mare față de ceea ce a rămas în vremurile noastre. Doar că, potrivit Roxanei Diaconu, familia a fost nevoită să renunțe la terenuri și case, fie pentru că le-a vândut, din lipsa banilor, fie pentru că administrația locală a înființat străzi noi care au trecut peste proprietatea lor.
'Casa este din jurul anului 1840, apoi a fost refăcută de Calistrat Hogaș, în 1880. Deși, între timp, apăruse curentul electric în Piatra-Neamț, Calistrat Hogaș a refuzat. Am găsit în arhive mențiuni legate de faptul că aveau loc foarte multe electrocutări și poate, și din acest motiv, Calistrat Hogaș nu și-a dorit să aibă curent electric. Aici, întotdeauna, ferestrele erau larg deschise, fără draperii și perdele la geamuri iar el avea un stoc generos de lumânări. Foloseau și lămpile pe gaz, chiar avem două lămpi foarte frumoase, păstrate încă de atunci. Una dintre lămpi apare și într-o fotografie, și am încercat să reconstituim acea fotografie, cu obiectele care se găseau acolo. Inițial, Calistrat Hogaș nu a locuit în această casă, ci într-o altă casă de pe proprietate. În casa care este acum muzeu locuia socrul său, protopopul de Piatra-Neamț, care slujea la Biserica Sf. Gheorghe din oraș. Părintele protopop a cumpărat încă 'o pereche de case', lângă biserica unde slujea. S-a mutat acolo și, astfel, Calistrat Hogaș cu familia lui s-a mutat în casa care este acum muzeu', a explicat muzeograful.
Calistrat Hogaș a avut opt copii, însă câțiva au murit de foarte mici. Cea mai longevivă a fost Sidonia, care a trăit 94 ani și care a rămas în casa părintească. Al doilea cel mai longeviv copil al familiei a fost Aetiu Hogaș, un profesor eminent și poliglot, care a murit după doi ani de la pensionare.
O altă fiică a lui Calistrat Hogaș, pe nume Cecilia, a trăit peste 40 ani. Dar singura fiică a lui Calistrat Hogaș care a avut copii a fost Cleopatra.
'Sunt urmași și în zilele noastre, în Cluj și în Berlin. Momentan sunt în corespondență cu unul dintre urmași, Tudor Adrian Soroceanu, strănepot al scriitorului, care este un important cercetător de epoca bronzului și locuiește în Germania. I-am cerut ajutor în identificarea unor chipuri, pentru că avem în patrimoniul muzeului câteva albume de fotografii - din care un album este clasat în patrimoniul național mobil ca tezaur - doar că nu putem identifica toate personajele din poze', a spus Roxana Diaconu.
Publicul vizitator care trece pragul casei - loc al 'comandamentul literar' al scriitorului - are șansa de a descoperi o serie de lucruri personale care au aparținut acestuia.
Sunt peste 300 de obiecte pe care fiica lui, Sidonia, le-a donat sau vândut autorităților. Între ele se remarcă, fără doar și poate, manuscrisele operelor lui Hogaș, biroul de lucru cu lampa, penițele și tocurile de cerneală, pelerina, celebrele pălării, ghetele cu care mergea 'pe drumuri de munte', un revolver Lefaucheux, jobenul, fracul sau port-țigaretul.
Iar, ca pată de culoare, copita calului său, 'Pisicuța', pe care a transformat-o într-o... scrumieră.
''Pisicuța' a existat cu adevărat. Iar copita, cu tot cu potcoavă, a fost făcut de Calistrat - o fire pragmatică - drept scrumieră. Se pare că era un cal destul de răbdător care știa să meargă 'la gebea', adică într-un ritm în care îl purta pe cel din spate lin, încât putea să și adoarmă. Dacă i se punea un pahar cu apă pe spate, nu se vărsa', a adăugat muzeografa.
Tot în casa memorială, vizitatorii pot admira mai multe caricaturi care îl întruchipează pe scriitor și care au fost făcute de elevii săi. Asta pentru că Hogaș își pedepsea elevii care făceau o boacănă obligându-i să îi facă o caricatură.
Trecerea la cele veșnice a scriitorului a avut loc pe 28 august 1917, în Roman, în timp ce acesta, bolnav de emfizem pulmonar, se îndrepta către Iași, la insistențele familiei, pentru a fi consultat de un medic.
După moartea soției lui Calistrat, în casă rămâne să locuiască Sidonia Hogaș, o foarte bună profesoară de pian și canto.
'Era recunoscută ca maestră de pian și cor. A fost profesoara Elenei Botez care și-o amintește ca un profesor foarte aspru, dar foarte practic. Adică, în momentul în care făcea o observație, spunea și de ce. Ea cerea foarte multă seriozitate și foarte multă muncă', a explicat Roxana Diaconu.
Sidonia a moștenit dragostea tatălui său pentru animale, pe care însă a exacerbat-o, dacă luăm în considerare că ținea, la un moment dat, peste 30 de pisici. Dar a păstrat vie memoria scriitorului, deschizând în 1939, 'în amintirea Tataiei', camera de lucru drept spațiu de vizitare.
Moștenitoare a casei alături de mai mulți nepoți din partea surorii Cleopatra, Sidonia decide, alături de aceștia, să doneze casa statului, în 1967, pentru a deveni muzeu.
Astfel, după o renovare care a durat circa doi ani, se deschide pentru prima dată Muzeul Memorial 'Calistrat Hogaș' Piatra-Neamț.
O a doua renovare a avut loc în anii '90, iar ultima, una amplă care a fost derulată într-un proiect cu fonduri europene, a fost finalizată recent, muzeul fiind redeschis publicului joi. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest
Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol
Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'
Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional
Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est
Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &
Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble
Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir
REPORTAJ Sălaj/Cucerirea Antarcticii sau cum au detronat doi muzicieni români Metallica din Cartea Recordurilor
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga sunt primii români care au concertat în Antarctica, dar și cei ce au detronat din cartea recordurilor celebra formație de muzică rock Metallica, susținând concerte pe toate continentele în 98 de zile, mai puțin cu aproximativ 60 de zile comparativ cu recordul anterior, deținut de trupa americană
Ministerul Culturii: Au fost demarate lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a fostei Prefecturi din Dorohoi
Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, anunță demararea lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric 'Fosta Prefectură', azi Muzeul de Științele Naturii, din Dorohoi, județul Botoșani. Potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii, transmis marți AGERPRES, clădirea, c
American Independent Film Festival - omagiu adus regizorului David Lynch și actorului Gene Hackman
Cea de-a IX-a ediție a American Independent Film Festival aduce în atenție filmele 'Inland Empire' (2006) și 'The Conversation' (1974), care vor fi proiectate în versiuni restaurante recent, ca omagiu pentru regizorul David Lynch și actorul Gene Hackman. 'Disparițiile recente ale regizorului David Lynch (ianuarie 2025) ș