logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Image

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.

'Ediția din 1632 este considerată prima ediție a volumului 'Cântece dumnezeiești' al poetului Balassi Bálint și un alt poet contemporan, Rimay János. A fost publicată la Viena, cel puțin așa este considerat de către specialiștii în carte veche, datorită caracteristicilor de tipar. Incertitudinea privind anul de editare și tipografia se datorează lipsei foii de titlu. Cercetările filologice atestă existența unei variante anterioare la care se face referire în prefețele edițiilor din secolul XVII, dar până în ziua de azi nu s-a descoperit nicio copie a acesteia. Astfel, această ediție de la Viena, din 1632, aflată la Teleki, este prima versiune cunoscută a acestor poezii. Ediția de la Biblioteca Teleki-Bolyai este un volum redactat după moartea autorului, de către Nyeki Vörös Mátyás, care a ales cântecele spre publicare din ediția amintită anterior, azi necunoscută, la care a mai adăugat și câteva poezii proprii. Cercetările filologice asupra versurilor lui Balassi atestă intenția acestuia de a elabora un psalteriu specific maghiar, asemănător creațiilor literare similare ale lui Petrarca, George Buchanan, Theodore de Beze', a declarat, joi, pentru AGERPRES, coordonatoarea Secției de Colecții Speciale de la Biblioteca Teleki-Bolyai, Lázok Klára.

Cartea 'Cântece dumnezeiești' face parte din colecția contesei Bethlen Zsuzsanna, soția fondatorului bibliotecii, Teleki Samuel, fiind una dintre puținele cărți ale acesteia care conține și ilustratii.

 

'Cartea provine din biblioteca contesei Bethlen Zsuzsanna, iar valoarea ei rezultă din faptul că este una dintre cele două care s-au păstrat, una fiind la Florența. Este un volum excepțional și datorită gravurilor, deoarece, în afară de aceasta, știm despre o singură carte ilustrată a poetului, care însă se referă la cea prezentată aici. În cazul nostru ilustrațiile nu prezintă interes datorită calității lor artistice, ci datorită faptului că ne dezvăluie momentele apariției cărții. Tipul ilustrațiilor, literelor si ornamentelor tipografice au permis identificarea locului și datei de publicare al acestui volum, acestea indicând tipografia vieneză a lui Michael Rickhes, care folosea aceste tipare în perioada 1632-1635', a precizat Lázok Klára.

'Istenes énekek' este unul din volumele numeroase de psalmi și rugăciuni deținute de contesă, a arătat coordonatoarea Secției de Colecții Speciale, care era considerată atât o persoană evlavioasă, cât și o colecționară de rarități bibliofile.

'Această carte probabil a fost achiziționată de către contesă din ambele considerente. Cartea în sine este foarte frumoasă, o adevărată bijuterie, însă contesa are unele mult mai dragi mie din punct de vedere estetic. La această carte mă impresionează cel mai mult povestea ce se dezvăluie după rânduri, acest istoric despre care v-am povestit, această 'muncă de detectiv', prin care istoricii literari, specialiștii în istoria tipografiilor și bibliotecarii de carte veche au reușit să pună cap la cap detaliile. Biblioteca Teleki-Bolyai păstrează mai multe unicate și prime ediții ale unor opere literare și științifice ale moștenirii culturale maghiare, dar și adevărate rarități la nivel mondial, această carte fiind una dintre cele mai importante dintre acestea. Prezența acestor monumente importante ale literaturii vechi poziționează Biblioteca Teleki-Bolyai în rândul celor mai prestigioase biblioteci de carte veche din Europa', a subliniat Lázok Klára.

Exemplarul din 'Istenes énekek' se numără printre cele 1.500 de cărți maghiare vechi (dinainte de 1711), însă este considerată unicat, la fel ca 'Magyar logikátska' (Mică lucrare de logică maghiară), lucrare a cărturarului transilvănean Apáczai Csere János, apărută la Alba Iulia în 1654, care este primul manual de logică în limba maghiară.

Cel mai vechi manuscris din Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș este Codicele Koncz, o biblie în limba latină din secolul al XIV-lea, scrisă pe foi de pergament, care mai păstrează o comoară în interiorul ei: pe marginile unor pagini din acest codice există 55 de cuvinte scrise în limba maghiară în primul sfert al secolului al XV-lea, acestea fiind considerate al șaselea monument de limbă maghiară cunoscut sub numele de Rândurile și glosele de la Târgu Mureș (Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák).

Din cele 72 de volume de cărți publicate în prima jumătate de secol de după inventarea tiparului (1455-1500), cel mai vechi incunabul existent la biblioteca mureșeană a fost tipărit la Bologna în jurul anului 1474, autorul lucrării fiind Galeotto Marzio, medic la curtea regelui Matia.

În urmă cu câțiva ani, în colecția Bibliotecii Teleki-Bolyai a fost descoperit și cel mai vechi material tipărit în Transilvania, un calendar perpetuu, care conține și câteva rugăciuni, publicat la Sibiu în 1525.

De asemenea, o altă raritate deosebit de valoroasă este Catechismus (Catehismul) din 1648, tipărit cu litere latine în limba română la Alba Iulia, o traducere de István Fogarasi. În colecția bibliotecii se află și o colecție impresionantă de biblii, inclusiv ediții reprezentative ale celor mai renumite tipografii europene.

Pe lângă Sfintele Scripturi în limbile ebraică, latină, greacă sau cele poliglote, există și ediții în limbile engleză, franceză, germană, olandeză, poloneză etc., precum și toate traducerile importante în limba română și maghiară.

Legăturile artistice ale multora dintre cărți au fost realizate în ateliere din țară și din străinătate și reprezintă toate stilurile de la gotic până la art nouveau.

În colecția de manuscrise se regăsesc sute de volume, majoritatea acestora fiind lucrări de teologie, filosofie și istorie, scrisă cu preponderență în limbile latină și maghiară, între acestea regăsindu-se și manuscrisele lucrărilor editate și needitate ale matematicienilor Bolyai Farkas și Bolyai Janos, constând în peste 20.000 de file.

Biblioteca Teleki din Târgu Mureș a fost deschisă publicului în anul 1802 de către contele Samuel Teleki (1739-1822), originar din Gornești, județul Mureș, fost membru al Societăților din Varșovia și Göttingen. Contele a cumpărat cărți din 25 de orașe ale Europei, reușind în timpul celor 60 de ani de activitate să procure cele mai reprezentative opere științifice de la înființarea tiparului.

'Ideea fondării ei s-a născut în timpul studiilor umaniste și științifice pe care contele le-a urmat în principalele centre culturale din Olanda, Franța, Elveția, când el cunoaște biblioteci publice și particulare renumite și se interesează de modul de organizare a unor asemenea colecții, devenind astfel un bibliofil competent. Vasta sa cultură va sta la baza criteriilor după care va alege cărțile care urmau să intre în viitoarea colecție destinată de la început uzului public', a precizat conducerea Bibliotecii Teleki-Bolyai. AGERPRES/(A, AS - redactor: Dorina Matiș, editor: Anamaria Constantin, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 607

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni