Maia Sandu, în Parlament: ''Cel mai important e să păstrăm pacea, libertatea și încrederea în noi înșine''

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut joi un discurs de la tribuna Parlamentului, în care a făcut apel la unitate națională, respingerea urii și consolidarea eforturilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a subliniat că singura cale de menținere a unui viitor în pace și libertate pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană și că încrederea în justiție trebuie recâștigată.
În momentul în care șefa statului și-a început discursul, opoziția a părăsit sala plenului în semn de protest, transmite Noi.md.
Republica Moldova se află în fața unor provocări de ordin intern dar și extern, în contextul unei ordini mondiale incerte, a unor conflicte diplomatice, comerciale și a războiului brutal al Federației Ruse în regiune. Președinta Maia Sandu a subliniat însă că cel mai important lucru în aceste vremuri este asigurarea păcii și a libertății.
''Să păstrăm pacea pentru că viața e cel mai prețios lucru. Și să păstrăm libertatea pentru că vrem să trăim demn, să știm că nu va veni nimeni să ne scoată din propria casă în miezul nopții să ne trimită în Siberii de gheață, că tinerii noștri nu vor fi aruncați în închisori pentru că au o opinie, că nimeni nu ne va închide hotarul și nu ne va izola de restul lumii. Asta înseamnă să trăiești în libertate'', a declarat Maia Sandu.
''În calitate de președinte, în momente de neliniște, vin la această tribună pentru a mă împărtăși cu voi - pentru a vă spune cum văd eu situația și ce cred că trebuie să facem împreună. Noi, ca țară, avem multe năzuințe. Avem probleme de rezolvat - drumuri de reparat, condiții de trai de îmbunătățit, locuri de muncă de asigurat. Însă, uneori, uităm care este cel mai important lucru: să păstrăm pacea și libertatea'', a declarat șefa statului.
În discursul său, ea a reafirmat angajamentul ferm pentru integrarea europeană, subliniind că aderarea la Uniunea Europeană va oferi Moldovei protecție, stabilitate și bunăstare.
''Trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cît mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil''.
Ea a reiterat sprijinul pentru Ucraina, în contextul războiului din regiune. ''Moldova este o țară mică, cu armată străină pe teritoriul său. Mă refer la prezența armatei ruse pe pământul nostru. Această prezență reprezintă un risc serios. Ucraina este scutul nostru, iar noi avem o datorie morală: să nu permitem ca țara noastră să fie trasă în război''.
Armata rusă staționată ilegal în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova și comportă riscuri de destabilizare. De asemenea, dezinformarea, discursul de ură, pionii Rusiei, inclusiv cei din parlamentul de la Chișinău care vor să folosească Rep. Moldova împotriva Ucrainei, sunt printre cele mai mari amenințări de securitate, consideră șefa statului.
Referindu-se la autonomia găgăuză și regiunea transnistreană, Maia Sandu a pledat pentru o guvernare responsabilă, în interesul comunităților locale și al stabilității întregii țări: ''Autonomia trebuie să fie condusă în interesul cetățenilor, nu al unor interese obscure. Moldova are nevoie de unitate pentru a progresa''.
O grupare criminală încearcă să prea controlul total asupra regiunii Găgăuze, a avertizat totodată președinta Maia Sandu, și a venit cu un apel adresat în limba rusă către comunitatea găgăuzilor de a nu crede propagandei și a nu se lăsa manipulați.
Încrederea în reforma justiției, una din preocupările importante de ordin intern, trebuie recâștigată, a subliniat președinta Maia Sandu. Potrivit șefei statului, în ultimii patru ani circa 104 judecători au plecat din sistem cei mai mulți ca urmare a procesului de evaluare externă și că ar fi avut probleme de integritate.
Sandu a avertizat asupra tentativelor de cumpărare a voturilor și influențare a alegerilor. ''Toți deputații știu foarte bine cine, cum și cu ce bani a cumpărat voturile oamenilor. În calitate de garant al Constituției, vă spun clar: cei care încearcă să cumpere puterea nu vor reuși''.
''Urmează alegeri parlamentare. Instituțiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere și corecte. Justiția trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească țara noastră în război împotriva Ucrainei. Și folosesc pentru asta niște pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor'', a avertizat Maia Sandu.
În cadrul discursului, publicat pe site-ul Președinției de la Chișinău, ea a reamintit principalele realizări ale mandatului său, de la majorările de salarii și pensii până la condamnările în dosare de corupție și consolidarea instituțiilor statului. Totodată, șefa statului a transmis un mesaj de încurajare pentru cetățeni și un apel la unitate și încredere.
''Am discutat până acum despre lucruri complicate, dar cel mai important este să nu ne pierdem încrederea în noi înșine. Știu că fiecare zi aduce valuri de știri îngrijorătoare, zvonuri și minciuni. Cei care nu ne vor binele au lucrat ani de-a rândul ca să ne facă să ne temem, să ne descurajăm, să ne îndoim de noi înșine. Dar în fața fricii, noi avem unitatea de neam. În fața urii, avem dragostea față de aproapele nostru și față de țară'', a spus Maia Sandu.
Președinta a subliniat că multe dintre temerile din trecut nu s-au adeverit și că Moldova a rămas o țară pașnică, în ciuda provocărilor. ''Am ajutat o altă țară pașnică, iar chiar dacă ne este greu, economia merge înainte. Oamenii creează, muncesc, cresc. Avem liniște, avem prieteni în jur, suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Este doar începutul. Moldova are șansa să crească, să se modernizeze și să-și păstreze identitatea''.
În discursul său, Președinta Maia Sandu Maia Sandu a apreciat parteneriatul strategic cu România.
''Parteneriatul strategic cu România este mai puternic ca niciodată - Bucureștiul a devenit partenerul nostru comercial nr.1, avocatul nostru ferm în UE și am inițiat proiecte comune majore - construcția liniilor electrice, a podurilor noi'', a conchis Maia Sandu.
În ceea ce privește instabilitatea la nivel global, care prezintă riscuri reale și pentru Republica Moldova, Maia Sandu a subliniat că avantajul țării în situația actuală este accesul deschis la piața Uniunii Europene. Un alt avantaj puternic în fața provocărilor economice este faptul că Moldova va începe să beneficieze de fondurile de pre-aderare și de Planul de Creștere din partea UE, 1,9 miliarde de euro. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Venezuela: Ministrul de interne vorbește despre o posibilă arestare a liderei opoziției
Ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello a evocat miercuri posibilitatea arestării liderei opoziției, Maria Corina Machado, care se ascunde de la alegerile prezidențiale din iulie 2024 și pe care a acuzat-o ca având legătură cu presupuse 'acte teroriste', notează AFP. Puterea, care denunță regulat comploturi imaginare sa
Legislative în Portugalia: Extrema dreaptă devine a două forță politică a țării (rezultate definitive)
Partidul de extremă dreapta Chega a devenit oficial a doua forță politică a Portugaliei, înaintea Partidului Socialist, după ce a obținut 22,76% din voturi și 60 de locuri la alegerile parlamentare anticipate desfășurate pe 18 mai, conform rezultatelor finale publicate miercuri, notează AFP. Partidul condus de André Ventura a c&ac
Italia: Giorgia Meloni îl va primi pe Emmanuel Macron marți, la Roma
Premierul italian Giorgia Meloni îl va primi marți după-amiază, la Roma, pe președintele francez Emmanuel Macron, potrivit agendei publicate de biroul său, notează AFP. Această întâlnire este programată pentru marți, 3 iunie, la ora locală 18:00, (16:00 GMT), conform agendei care nu oferă detalii cu privire la programul discu
Israel: Mobilizare pentru ostaticii din Gaza în a 600-a zi de război
Mii de persoane s-au adunat miercuri seara la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor din Fâșia Gaza, punctul culminant al unei mobilizări în a 600-a zi de război pentru a cere un armistițiu cu Hamas care să permită eliberarea lor, notează AFP. 'Poporul alături de ostatici', se putea citi pe pancartele purtate de mulțimea a
#Ucraina pregătită pentru negocieri cu Rusia cu condiția să cunoască în avans cererile sale
Ucraina s-a declarat miercuri pregătită pentru discuții mai directe cu Rusia luni, la Istanbul, Moscova trebuie, a spus ea, să furnizeze în avans condițiile sale pentru pace pentru ca întâlnirea să dea rezultate, notează AFP. 'Nu ne opunem unor noi reuniuni cu rușii și așteptăm memorandumul lor', a declarat ministrul
Germania/Coaliția guvernamentală a convenit asupra unui set de măsuri vizând susținerea creșterii, inclusiv reduceri de taxe
Liderii partidelor coaliției de guvernământ din Germania au anunțat că au convenit să adopte un program de acțiune imediată incluzând măsuri de reducere a taxelor și o reducere a taxei pe energie electrică în următoarele luni, în încercarea de a relansa economia, relatează miercuri Reuters. 'Acum lucrurile se
Trump exprimă ezitări față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei
Președintele american Donald Trump și-a exprimat miercuri ezitarea față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, spunând că nu vrea ca sancțiunile să interfereze cu obținerea unei încetări a focului, relatează Reuters. 'Când cred că sunt aproape de a obține un acord, nu vreau să o dau î
Rusia a propus Ucrainei o dată și un loc pentru tratative de pace și așteaptă un răspuns
Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a afirmat miercuri că le-a trimis ucrainenilor propuneri cu o dată și un loc pentru un schimb de memorandumuri sau condiții pentru încetarea luptelor, transmite Reuters. Presate de președintele american Donald Trump să pună capăt celui mai sângeros conflict
Namibia cere din nou Germaniei reparații pentru genocidul populațiilor herero și nama
Președinta Namibiei, Netumbo Nandi-Ndaitwah, a reiterat miercuri cererea de reparații din partea Germaniei pentru genocidul comis împotriva populațiilor herero și nama, transmite AFP. Mii de herero și nama au fost masacrați de trupele coloniale germane între 1904 și 1908, în ceea ce este considerat de mulți istorici a fi prim
O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră
Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie care urmărește îmbunătățirea securității, cooperării și conectivității cu regiunea Mării Negre, regiune afectată în ultimii ani de consecințele invaziei ruse în Ucraina, relatează agențiile EFE și DPA. 'UE va stabili o cooperare mai strânsă cu Ucraina, Republic
Washingtonul le va refuza vizele responsabililor străini care îi 'cenzurează' pe americani
Washingtonul a anunțat miercuri noi restricții privind acordarea de vize oficialilor străini care îi 'cenzurează' pe americani pe rețelele de socializare, relatează AFP și Reuters. Secretarul de stat Marco Rubio - pe care unii îl acuză că a revocat vizele unor persoane care au criticat Israelul - a reclamat existența unor &
Siria: UE impune sancțiuni contra a două persoane și trei entități pentru violențele din martie
Uniunea Europeană a decis miercuri să sancționeze două persoane și trei entități pentru violențele din luna martie contra unor civili, în special din comunitatea alevită, indică un comunicat al Consiliului UE. Cele trei grupări și doi dintre liderii lor au fost vizați de aceste sancțiuni - înghețarea activelor lor din UE și interdi
NATO va cere Germaniei să furnizeze încă 7 brigăzi în baza noilor ținte, potrivit unor surse (Reuters)
NATO va cere Germaniei să furnizeze încă șapte brigăzi, ceea ce înseamnă în jur de 40.000 de militari, pentru apărarea Alianței, pe baza noilor obiective privind numărul de armamente și de militari asupra cărora miniștrii apărării din statele membre urmează să se pună de acord săptămâna viitoare, au indicat trei surse citate miercuri de Reuter
Elon Musk se declară 'dezamăgit' de mega-proiectul de lege bugetară al lui Donald Trump
Multimiliardarul american Elon Musk, care s-a retras recent din misiunea sa de reducere a cheltuielilor bugetare, a criticat 'marea și frumoasa lege' bugetară propusă de aliatul său Donald Trump, denunțând creșterea deficitului public pe care îl va genera aceasta, informează AFP. 'Am fost dezamăgit să văd acest proiect
#Ucraina: Rusia acuză Germania că intră în concurență cu Franța pentru rolul de țară cea mai belicoasă
Kremlinul i-a reproșat miercuri cancelarului german Friedrich Merz că încearcă să pună obstacole procesului de pace cu Ucraina, după ce șeful guvernului de la Berlin i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski extinderea ajutorului militar german cu un nou pachet de cinci miliarde de euro și fabricarea de armament cu rază lungă de acțiune pe teritoriu