logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Image

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton pare un 'loc de joacă' mai deosebit, plin de numeroase piese lego, copiii adunați în jurul unor 'mese de joacă', roboți manevrați cu îndemânare și o atmosferă caldă și prietenoasă.

La o privire mai atentă, îți dai seama că totul se întâmplă organizat și că, de fapt, 'locul de joacă' este un spațiu unde copiii învață primii pași în programare, construiesc, creează împreună, se încurajează și se bucură de rezultatele obținute.

Într-una dintre săli, elevii de la grupa de începători, care au vârste cuprinse între șase și nouă ani, realizează proiecte mai simple, construiesc mașini sau roboți din câteva piese, pe care îi programează să se miște sau să facă diverse alte lucruri.



Într-o altă clasă, cei din grupa intermediară lucrează la proiecte mai complexe, în cadrul cărora construiesc roboți din piese lego, scriu programe pe care le dezvoltă, le modifică, dar învață și noțiuni istorice sau tehnice, în funcție de proiectul de realizat.

Cei mai avansați sunt copiii din echipa competițională, care se pregătesc pentru concursul din Australia, acolo unde speră să convingă juriul cu proiectul lor și să aibă experiențe minunate.

Benedek Áron, profesor în cadrul centrului Fabton, spune că echipa competițională este formată din opt elevi cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, care s-au calificat la competiția open de la Sidney, după ce s-au clasat pe locul patru la faza națională a concursului din Ungaria.



Tema din acest an a competiției internaționale o reprezintă 'Apele', motiv pentru care elevii s-au gândit să realizeze un proiect care să aibă legătură cu județul din care provin. Drept urmare, în prezent lucrează la construirea un robot care să colecteze date din Lacul Sfânta Ana, confruntat cu o problemă de eutrofizare, calitatea apei scăzând foarte mult în ultimii ani.

'Ne-am îndreptat atenția către lacul Sfânta Ana, pentru că este o problemă de eutrofizare acolo. (...) Și suntem în faza de proiectare, în iunie avem competiția la Sidney și vrem să facem și în mod fizic acest robot. Robotul culege date și le transmite experților, pentru analiză. El poate fi controlat de pe laptop, acesta culege date și le transmite pe ecran, dar aceste date pot fi și stocate. Cu ajutorul unor senzori culege date referitoare la ph-ul apei, turbiditate sau temperatură și are și o cameră încorporată', a declarat Áron Benedek, pentru AGERPRES.

Robotul poate ajunge la o adâncime de zece metri și poate fi folosit de specialiști pentru culegerea de date importante.

Realizarea acestui robot reprezintă, însă, doar 25% din punctajul obținut în competiție, alte 25% din puncte fiind acordate dacă robotul rezolvă, în două minute și jumătate, niște 'sarcini' prezente pe 'masa de joacă', care au legătură cu mediul acvatic, cum ar fi 'eliberarea unui rechin'.

Restul punctajului este oferit pentru designul robotului, dar și pentru felul în care echipa prezintă proiectul, cât de bine comunică și interacționează membrii echipei, atât între ei cât și cu cei din jur, sau care este 'chimia dintre ei'.

Proiectul este unul complex, punctează Áron, pentru că nu pune accent doar pe abilitățile tehnice, care sunt foarte importante, pe creativitate sau exactitate, ci și pe latura umană, pe felul cum își prezintă proiectul, cum își exprimă gândurile, cum își stăpânesc emoțiile, mai ales că prezentarea va fi în limba engleză.

'Este greu și provocator', recunoaște tânărul profesor, absolvent de mecatronică.

Echipa competițională a Fabton nu este la prima participare la o competiție de asemenea anvergură. Anul trecut a fost singura echipă europeană invitată la categoria la care a participat, la competiția First Lego League Asia Open din Hong Kong, fiind răsplătită cu premiul pentru inovație.



Proiectul câștigător a constat în crearea unei aplicații prin care munca inginerilor de sunet poate fi ușurată cu ajutorul inteligenței artificiale și a senzorilor.

Áron Benedek spune că tema competiției de anul trecut a fost 'Arta', așa că s-au gândit să realizeze această aplicație care, cu ajutorul inteligenței artificiale, poate să seteze automat sunetul dintr-o sală de concerte, în funcție de mărimea sălii, a scenei, de așezarea acesteia și de alți factori.

După succesul obținut la această competiție, echipa Fabton a fost distinsă de Consiliul Județean Harghita cu Premiul Heureka, acesta fiind dedicat 'acelor persoane care au creat idei noi, fiabile și care, prin inovare și punerea în practică a ideii au contribuit la dezvoltarea județului Harghita'.

Áron Benedek este de părere că elevii învață la centru lucruri pe care el le-a descoperit la liceu sau la facultate și crede că acestea le vor fi de folos când își vor alege viitoarea meserie.

'Eu zic că au un avantaj foarte mare, pentru că au început de la șase ani sau de la 10 ani și au un avantaj foarte mare în programare sau în inginerie. De exemplu, iau cunoștință cu roțile dințate. Eu prima dată am văzut roți dințate la facultate. Sau am scris primul meu program, cred, că în clasa a noua. Deci, au un avantaj foarte mare. Nu știu ce vor fi în viitor, dar vom vedea peste cinci sau zece ani', subliniază profesorul.

Consideră că și firmele mari, care sponsorizează organizarea competițiilor internaționale de lego-robotică, au ca scop găsirea unor tineri cu abilități deosebite în domeniu, un fel de 'diamante încă neșlefuite'.



Deocamdată, părinții sunt principalii susținători ai acestor copii, care participă la competiții de prestigiu și obțin rezultate remarcabile, dar este nevoie de mai mult de atât.

'În principiu, părinții sunt finanțatorii, dar când am fost în Asia am fost și la firme, am primit sponsorizări. Avem nevoie și acum pentru deplasarea în Australia și pentru competiția de acolo, așa că orice sprijin este binevenit', punctează Áron Benedek.

Fără să se gândească la aceste aspecte, copiii și tinerii care vin la Fabton sunt încântați, în primul rând, de experiențe, de ceea ce învață, de faptul că își fac prieteni noi.

Imre Tas are 16 ani, este elev la Colegiul Național 'Márton Áron' din Miercurea-Ciuc și a mărturisit că cele mai bune momente ale vieții sale le-a trăit la Fabton.

'Am fost la șase competiții până acum. Cele mai bune momente ale vieții mele au fost aici, la Fabton, și la competițiile și concursurile noastre. Cred că robotica și lego este o combinație atât de creativă și e așa de bine pentru copiii de această vârstă, pentru că le oferă una dintre cele mai mari posibilități. Cred că cel mai important pentru noi este creativitatea și asta este partea care mie îmi place cel mai mult. Faptul că putem face robotul în toate modurile, cu componentele pe care le dorim', spune Tas.

Consideră că ceea ce face la Fabton îl ajută mult la informatică, pentru că a învățat un limbaj de programare nou, pe care a putut să îl folosească la școală. De asemenea, recunoaște că a avut de câștigat pentru că și-a putut exprima creativitatea la orele de desen, iar prietenii pe care i-a cunoscut la centru l-au ajutat la 'dezvoltarea abilităților de socializare la școală'.

'Pot să vorbesc din trăirile mele că decizia cea mai bună este să fim aici, la Fabton, și nu acasă, cu telefonul', conchide Tas.



Centrul educațional Fabton din Miercurea-Ciuc este unul privat, unde vin să învețe despre lego-robotică aproximativ 80 de copii și adolescenți, iar în luna octombrie își deschide porțile pentru noi cursați, dornici să deprindă tainele acestui domeniu. AGERPRES/(A, AS, redactor: Gina Ștefan, editor: George Onea)

Sursa foto : Fabton

Afisari: 1395

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 05-05-2025 15:39

Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației

Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:24

Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'

Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:10

Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară

Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase

Educatie - Stiinta 02-05-2025 14:57

Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social

Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via

Educatie - Stiinta 01-05-2025 16:30

Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure

Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,

Educatie - Stiinta 30-04-2025 12:39

Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică

Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.

Educatie - Stiinta 30-04-2025 06:02

Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai

Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni

Educatie - Stiinta 29-04-2025 16:10

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir

Educatie - Stiinta 29-04-2025 15:06

Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi

Educatie - Stiinta 29-04-2025 14:22

Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se

Educatie - Stiinta 28-04-2025 22:30

Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică

Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d

Educatie - Stiinta 28-04-2025 17:39

Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin

Educatie - Stiinta 28-04-2025 16:24

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor

Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:19

Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză

Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T

Educatie - Stiinta 28-04-2025 13:08

Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației

Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d