logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mircea Fechet: În România sunt între 10.419 și 12.770 de urși bruni; numărul optim este de 4.000

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că în România se află între 10.419 și 12.770 de urși bruni, 95% fiind probabilitatea de acoperire a intervalului estimat, în timp ce numărul optim de exemplare este de 4.000.

Mircea Fechet a participat la o conferință de presă dedicată prezentării, în premieră, a rezultatelor preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'.

'După analizarea a peste 24.000 de probe recoltate din 25 de județe, realizatorii acestui studiu estimează că în România trăiesc între 10.419 și 12.770 de urși bruni, evaluarea maximă estimată de specialiști. Nivelul de încredere pentru aceste cifre, conform metodologiei, este de 95%. Așadar, putem afirma, pentru prima dată în istoria României, cu o bază științifică solidă, câți urși avem în pădure. Până acum am lucrat cu estimări mai mult sau mai puțin controversate. Acestea erau bazate pe observații vizuale sau alte metode indirecte, însă astăzi avem o imagine clară, pe baza ADN-ului pe care l-am verificat în fiecare probă', a spus ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, proiectul este unul dintre cele mai ample și mai ambițioase desfășurate vreodată în România.

'Sperăm să punem România pe harta științifică internațională, pentru că acesta este cel mai mare și cel mai complex studiu genetic al populației de urs brun realizat vreodată la nivel mondial', a afirmat Fechet.

Cercetarea este pur românească, a arătat șeful de la Mediu, pentru că toate analizele s-au făcut în laboratorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea' și au fost folosite echipamente de ultimă generație, în conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale.

'În spatele acestor rezultate impresionante stă o bună mobilizare pentru că au fost implicați 672 de specialiști în cinegetică. Au avut câini special antrenați pentru colectarea probelor din parcurile naturale și naționale. Au avut o aplicație pentru a asigura trasabilitatea tuturor acestor probe, cu coordonate GPS, cu aplicație informatică. Nu vorbim doar de o cercetare științifică, ci de o schimbare de paradigmă a modului în care gestionăm populația de urși bruni din România', a arătat ministrul.

Mircea Fechet a subliniat că s-a făcut totodată o zonare națională a managementului populației de urs brun și s-a împărțit teritoriul României în patru categorii distincte.

'Vom avea zone cheie pentru conservare acolo unde nu va exista niciun fel de intervenție asupra populației de urs brun. Vom avea zone de management al conflictelor sau zone de risc, zone de management durabil și zone marginale. Vor fi locuri unde ursul n-are ce căuta, la fel cum vor fi locuri unde ursul va fi lăsat în pace pentru că va fi la el acasă', a precizat ministrul Mediului.

În acest context, ministerul urmează să finalizeze planul de monitorizare genetică pe termen lung.

'Vom aproba printr-un ordin de ministru, cel mai probabil, actul normativ până la finalul acestui an în legătură cu zonarea la care m-am referit mai devreme. Însă, concluzia mea este aceea că acest studiu deschide o nouă etapă în gestionarea populației de urs brun și sper eu că va reprezenta un echilibru între conservare, pe de o parte, și siguranța cetățenilor, între protecția biodiversității și interesul comunităților locale', a transmis Fechet.

El a adăugat că România are cea mai mare populație de urs brun din Europa.

'Suntem campioni și în legătură cu modul în care evaluăm toate aceste cifre, însă mai ales în lumina acestui număr pe care poate că mulți îl bănuiau sunt multe localități, sunt multe stațiuni unde urșii au devenit o prezență aproape zilnică', a menționat oficialul.

Drept urmare, susține ministrul, autoritățile sunt nevoite să ia măsuri de intervenție.

'Toți colegii specialiști spun că efectivul optim pentru populația de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînțeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populației de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează și mai mult decât atât siguranța cetățenilor', a explicat ministrul Mediului.

Acesta a precizat că va propune modificarea ordonanței 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora.

'Propunerea este ca în intravilanul localității să eliminăm intervenția graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populația, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare și abia apoi are dreptul, conform legii, să împuște ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanților autorităților publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situația cu care se confruntă din localitatea respectivă', a menționat Mircea Fechet.

În același timp, va fi simplificat și procesul birocratic în acest sens.

'În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicații de comunicații, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viața omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viața', a afirmat ministrul.

Joi au fost prezentate în premieră rezultatele preliminare privind populația de urs brun din România în cadrul proiectului 'Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România cod SMIS 136899/319056'. Beneficiar al proiectului este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, iar parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea', Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov și Regia Națională a Pădurilor - RNP Romsilva.

Datele studiului prezentat au fost obținute pe baza rezultatelor analizelor probelor genetice, a diversității genetice și a structurii populaționale a speciei de urs brun din țara noastră. Au fost colectate 24.056 de probe la nivel de fonduri cinegetice și parcuri naționale. Fiecare urs este identificat printr-un profil genetic unic, obținut prin analizarea a 16 markeri ADN.

Studiul a avut la bază următoarele informații: rezultatele distribuției și analizelor probelor genetice de urs, colectate la nivel național din perioada 2022 - 2025; rezultatele studiilor anterioare referitoare la conservarea și managementul speciei urs brun la nivel național și regional; estimările oficiale, la nivel de fonduri cinegetice (2002 - 2024); pagubele provocate de urs în perioada 2017 - 2023; incidentele om-urs din perioada 2005 - 2024; apeluri 112 din perioada 2016 - 2024; locații ale urșilor monitorizați cu sistem GPS; bonitarea fondurilor cinegetice; hărți și informații referitoare la ariile naturale protejate; fondul forestier; zone agricole și alte zone cu vegetație; intravilan și zone turistice etc.

Bugetul total al proiectului este de 57,3 milioane de lei, iar perioada de implementare în două etape: iulie 2021 - decembrie 2023 și ianuarie 2024 - decembrie 2025. AGERPRES/(A - redactor: Cristian Anghelache, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1022

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-04-2025 17:59

ANAF atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de e-mailuri false

Agenția Națională de Administrare Fiscală atenționează contribuabilii cu privire la o nouă campanie de emailuri false (email spoofing) transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt înștiințați că 'au dreptul la rambursare datorită plății în exces a impozitelor'. 'Pentru siguranța dumneavoastră, vă

Economic 15-04-2025 17:30

Burduja: Am luat măsuri pentru fiecare tip de producător pentru reducerea producției de energie, de Paște

Consumul de energie de Paște va fi unul mic, iar producția trebuie să fie la un nivel adecvat, pentru a nu exista probleme de adecvanță și de tensiune la nivelul sistemului, motiv pentru care au fost luate măsuri pe fiecare tip de producător, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Astfel, la Hidroelectrica se vor opri hidroa

Economic 15-04-2025 17:04

Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași

Antreprenori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte pentru construcția lotului 3 al autostrăzii Craiova-Filiași, un contract în valoare de 2,71 miliarde de lei (fără TVA), a anunțat, marți, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. 'Au fost depuse 5 oferte pentru construcția lotului 3 al aut

Economic 15-04-2025 16:24

Soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, pe agenda discuțiilor dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ANSVSA

Identificarea unor soluții eficiente pentru extinderea piețelor de export, consolidarea relațiilor internaționale și adaptarea la noile reglementări europene și globale au reprezentat subiecte de discuții, în cadrul unei întâlniri, dintre reprezentanți ai sectorului agroalimentar și cei ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranț

Economic 15-04-2025 15:46

ANAR a atribuit, prin licitație, aproape 70% dintre subsectoarele de plajă pentru următorii 10 ani

Aproape 70% dintre subsectoarele de plajă propuse spre închiriere au fost atribuite pentru sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat, marți, Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'În urma organizării de către Administrația Națională 'Apele Româ

Economic 15-04-2025 14:29

FNGCIMM trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic (ministru)

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) trebuie să intervină cu produse de garantare în zonele în care piața nu se dezvoltă organic, pentru a acționa complementar în sectoarele, industriile și în zona companiilor unde se identifică deficiențe, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna

Economic 15-04-2025 14:12

Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României

Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat, marți, inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și A

Economic 15-04-2025 13:12

VIDEO STB: Un tramvai de epocă pe traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui

Un tramvai de epocă va străbate joi, 17 aprilie, traseul liniei 10, într-o cursă festivă dedicată Paștelui, aceasta fiind 'o surpriză de sărbătoare pentru cei mici și cei mari', informează Societatea de Transport București (STB). Conform unui comunicat al societății, Tramvaiul Iepurașului va pleca la ora 14:00 în această cu

Economic 15-04-2025 13:10

România, printre țările UE cu cele mai mici rate de ocupare în 2024

Aproximativ 197,6 milioane de persoane în vârstă de muncă (20-64 ani) din Uniunea Europeană erau ocupate în 2024, ceea ce înseamnă o rată de ocupare de 75,8%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la debutul colectării datelor statistice, conform Eurostat. În cazul UE, rata de ocupare a crescut cu 0,5 puncte

Economic 15-04-2025 13:07

Andrei Cionca: Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor; problema o reprezintă impactul indirect

Economia României nu va fi impactată direct în mod masiv de războiul tarifelor, dar problema o reprezintă impactul indirect, respectiv cum vor fi afectați clienții companiilor din România, a explicat, marți, Andrei Cionca, inițiatorul studiului CONFIDEX și cofondator Roca Investments. 'Economia României, din ce vede

Economic 15-04-2025 13:01

România se numără printre țările UE cu cele mai ample scăderi ale producției industriale în luna februarie

Producția industrială în UE a crescut în februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, însă România se numără printre țările membre cu cele mai ample scăderi ale producției industriale de la o lună la alta, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Conform acestor date, în fe

Economic 15-04-2025 12:50

Pericolul companiilor 'zombie'' se extinde în economie (analiză)

Numărul companiilor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească, iar datele statistice arată că, după primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona 'zombie', arată o analiză Sierra Quadrant. Firmele 'zombie' sunt companiile care a

Economic 15-04-2025 12:18

Ivan: Normele de accesare a voucherelor de vacanță ar putea fi aprobate săptămâna aceasta

Hotărârea de Guvern privind noile norme de accesare a voucherelor de vacanță, care se utilizează pentru plata a 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei, a fost trimisă luni spre avizare, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan I

Economic 15-04-2025 12:15

Ivan: Finanțarea Start-Up Nation se va face din fonduri europene, nu se va pune presiune pe buget și se va stimula producția

Finanțarea programului Start-Up Nation se va face numai din fonduri europene, nu se va mai pune presiune pe bugetul de stat și se va stimula direct producția din România, a declarat marți ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia inaugurării platformei oficiale de înscriere pentru cursurile grat

Economic 15-04-2025 12:07

Budescu (CNIR): Am reușit să lansăm în licitație 296 kilometri de autostrăzi și drumuri expres; avem 2 contracte mari atribuite

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a lansat în licitație, în mai puțin de un an de la operaționalizare, 296 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și a atribuit două mari contracte pentru construcția de tronsoane pe autostrada Unirii (A8) zona montană Târgu Mureș-Târgu Neamț, a declarat marți directorul general al