logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov: Urșii sunt o problemă; oamenii se tem și să trimită copiii în tabere

Image

Urșii au devenit o 'problemă de imagine' pentru turismul din stațiunile montane și pun în pericol sezonul de vară din acestea, făcându-i pe turiști să își reconsidere nu doar planurile de vacanță în familie, ci și a-și trimite copiii în tabere în această zonă, consideră președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov, Roxana Cojocea.

Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că are semnale că oamenii se tem și solicită autorităților să ia măsuri urgente, deoarece problema s-a transformat într-o adevărată criză.

'A venit primăvara și apar brândușele și urșii. Din păcate, e o problemă generală la nivelul stațiunilor montane - nu mai vorbim de satele care se află în această zonă. Eu de mai bine de un an trag semnale de alarmă. În ultima vreme, s-a agravat această problemă, iar apariția urșilor este din ce în ce mai frecventă, iar ei sunt în număr din ce în ce mai mare și trebuie rezolvată pentru a se evita tragediile. Dacă ar fi existat o strategie corectă de gestionare a situației, nu am fi ajuns într-un moment de criză. Noi suntem, acum, în criză. Eu am făcut adrese la autoritățile statului, până la prim-ministru. Urșii sunt familiarizați cu omul, vânători nu sunt să le imprime frică, nu mai sunt câini să îi alunge - pentru că aceștia sunt adunați repede, urșii nu. Eu nu pot să le dau soluții, dar datoria mea este să trag un semnal de alarmă, din nou, să înțeleagă că am ajuns în al doisprezecelea ceas', a afirmat Roxana Cojocea.

Ea a spus că, în ultima vreme, a primit mesaje în care părinții întreabă dacă e sigur să-și trimită copiii în tabără în zona Brașovului.

'Eu nu pot să-i spun unei mame, cu unu-doi copii lângă ea: 'ia spray-ul, dă cu spray-ul, stai nemișcată dacă vezi ursul'. Dacă un om cu experiență, cum este șeful Salvamont Predeal (bărbatul atacat de urs, recent, pe o stradă din Predeal - n.r.) nu a reușit să gestioneze situația ... Nu este normal - și am auzit unii turiști spunând că nu se întorc pe jos de la restaurant la locul de cazare de teama urșilor - să le fie frică', a afirmat șefa patronatului hotelierilor din Poiană.

Ea a adăugat că, din fericire, în această stațiune nu au avut loc, deocamdată, atacuri la adresa omului, însă au existat cazuri de accidentări deoarece turistul s-a speriat și a fugit și, totodată, de pagube materiale făcute mașinilor.

'Eu nu pot să le dau soluții. Dar autoritățile trebuie să facă ceva, pentru că altfel rămânem fără turism montan', a subliniat președintele Organizației Patronale de Turism Poiana Brașov.

Potrivit acesteia, nu doar urșii reprezintă o problemă pentru turismul din Poiană și, în general, cel din zona Brașovului, ci și lipsa unui incoming consistent și, pe perioada verii, concurența cu stațiunile de pe Litoral, care au o capacitate de cazare superioară celei din stațiunile brașovene.

'Numărul turiștilor străini se menține, din păcate, destul de scăzut deși a crescut cu 4-5%, noi estimăm că am ajuns la 14%-15%, dar sunt statistici neoficiale, deoarece se știe clar că mulți dintre turiști preferă să închirieze apartamente de pe platformele consacrate. (...) În ultimul timp a crescut foarte mult numărul apartamentelor Airbnb, însă, din păcate, încă multe dintre ele sunt nedeclarate. (...) Litoralul are multe stațiuni, cu o capacitate de cazare însemnată și, de câțiva ani de zile, au început și investiții în stațiunile tradiționale, după ce ani de zile investitorii s-au concentrat pe Mamaia. (...) Noi nu avem unde să ne extindem. E adevărat, urmează să se deschidă și la Brașov hoteluri din marile lanțuri, care se adresează unui anumit tip de clientelă, și atunci se mai revigora și turismul brașovean', a explicat Roxana Cojocea.

Pe de altă parte, ea a punctat că, în ce privește sezonul de schi în Poiană - considerat anul acesta unul record pe baza numărului de treceri prin turnicheții instalațiilor pe cablu - trebuie făcută distincția între turiștii care au apelat la serviciile hotelierilor și localnici, care s-au bucurat de reducerile oferite prin programul dedicat lor, aflat în al doilea an, menționând că aglomerația de pe pârtii s-a datorat mai multor factori.

'Ca și treceri prin turnicheți a fost unul foarte bun. Dar haideți să le separăm, o dată vorbim de sezonul de iarnă, iar apoi, de sezonul de sporturi de iarnă, pentru că nu avem numai turiști care vin să schieze, nu toți știu. (...) E adevărat, nu-mi amintesc să mai fi avut un sezon atât de aglomerat. Am avut foarte mulți vizitatori care au venit din Brașov și au optat pentru săniuș (...) Peste tot pe unde s-a prins un petec de zăpadă, oamenii au venit cu sania. Pe pârtiile de schi a fost foarte aglomerat, dar trebuie să luăm în considerare că avem acea 'miercuri a brașovenilor', care a devenit un fel de sâmbătă într-o perioadă de plin sezon. (...) Și pentru că februarie a fost lună de vacanță, (...) mai există și taberele, care cazează copii în jurul Brașovului, însă optează pentru pârtiile din Poiană. Și chiar și cele de pe Valea Prahovei - de exemplu, în Sinaia, cel mai competitiv domeniu schiabil de pe Valea Prahovei, este, uneori, inaccesibil din cauza vântului și, atunci, oamenii migrează tot în Poiană. Tot ce înseamnă Valea Prahovei, zona Bran-Moieciu, se refugiază tot în Poiană. Și, atunci, s-a stat foarte mult în trafic și deși parcarea din Poiana Mică are peste 400 de locuri de parcare, era insuficienă, iar coada în trafic era de sute de metri, de la Belvedere', a mai punctat președinta Patronatului de Turism Poiana Brașov. AGERPRES / (A - redactor: Diana Dumitru, editor: Marius Frățilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1015

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 13-04-2025 10:00

REPORTAJ Mureș: Scăderea numărului de bovine din comuna Băgaciu a dus la diminuarea interesului turiștilor danezi

Scăderea numărului de bovine din comuna mureșeană Băgaciu, de la peste 200 câte erau până acum câțiva ani, la cel mult 10 în prezent, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea interesului turiștilor danezi față de această localitate, care identificau acest sat cu cele ale bunicilor și străbunicilor lor, din urmă cu 150-200 de ani.

Social 13-04-2025 09:26

Neamț: Două persoane rănite într-un accident rutier; unul dintre șoferi băuse și nu avea permis

Două persoane, între care o minoră, au fost rănite într-un accident rutier produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe DN 15, în localitatea Dumbrava Roșie, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. 'S-a stabilit faptul că, în timp ce un tânăr în vârstă de 28 ani, din

Social 13-04-2025 07:40

Cutremur cu magnitudinea 3,3 în județul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în județul Prahova, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 126,6 kilometri (km), în apropierea urmă

Social 12-04-2025 15:27

Bistrița-Năsăud: Târgul tradițional de Paști al sașilor, Ostermarkt, în centrul istoric al municipiului reședință

Centrul istoric al municipiului Bistrița a devenit, sâmbătă, locul de desfășurare a târgului de Paști al sașilor - Ostermarkt, o tradiție veche de peste 900 de ani, organizat înainte de Florii. Evenimentul a debutat cu o paradă a unor formații de muzică și dansuri tradiționale săsești, maghiare și românești, ca dovadă a

Social 12-04-2025 14:56

Bacău: Accident cu două victime conștiente în comuna Filipești

Pompierii au fost solicitați, sâmbătă, să intervină la un accident rutier produs pe DN2, în comuna Filipești, județul Bacău. Potrivit ISU Bacău, la locul evenimentului s-au deplasat de urgență o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de descarcerare din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău, precum și două ambulan

Social 12-04-2025 14:28

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Clădirea veche a Colegiului Național 'Liviu Rebreanu', inagurată după consolidarea și modernizarea cu fonduri guvernamentale

Clădirea veche a celei mai prestigioase unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, Colegiul Național 'Liviu Rebreanu', și-a redeschis porțile sâmbătă, după cinci ani de la începerea lucrărilor de consolidare și modernizare printr-un proiect finanțat de Compania Națională de Investiții. Moștenire a comuni

Social 12-04-2025 13:59

Prahova: O Dacia Lăstun, una dintre puținele funcționale în țară - printre vedetele Retro Paradei Primăverii

Un autoturism Dacia Lăstun, singurul din județ și unul dintre foarte puținele funcționale din țară, a fost una dintre vedetele Retro Paradei Primăverii, eveniment organizat, sâmbătă, la Ploiești, de Retromobil Prahova. 'Avem aici o Dacia 500 zisă și Lăstun, din 1989. Sunt 4-5 funcționale în toată țara, atestate. Aceasta este si

Social 12-04-2025 11:58

Informare de precipitații mixte, vânt, brumă și ninsori în majoritatea regiunilor, până duminică dimineața

O informare meteo de precipitații mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă, îngheț la sol și ninsori, mai ales în zona montană, va fi valabilă până duminică dimineața, în cea mai mare parte a țării, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Astfel, pe tot parcursul zilei de sâmbătă și p&

Social 12-04-2025 10:23

INCDFP: Cutremur de 3,2 grade, produs sâmbătă dimineața în Banat

Un cutremur slab, cu magnitudinea de 3,2 grade, s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 8:08, în Banat, județul Timiș, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 18,7 km în apropierea următoarelor orașe: 29 km sud-est de Szeg

Social 12-04-2025 07:30

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta - Spectacole, concerte, ateliere și activități sportive

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 12-04-2025 05:00

Începe Târgul de Paște organizat de PMB în Parcul Regele Mihai I: produse tradiționale, spectacole, ateliere

Târgul de Paște organizat de Primăria Capitalei începe sâmbătă în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) și va găzdui pe parcursul a zece zile demonstrații meșteșugărești, ateliere creative, spectacole de teatru și recitaluri de muzică, iar vizitatorii vor putea, totodată, să cumpere produse culinare tradiționale și de artizanat.

Social 11-04-2025 17:07

Vrancea: Pui de urs îndepărtat de jandarmi din preajma unei școli, la Soveja

Un pui de urs a fost îndepărtat, vineri, de jandarmii montani din spatele unei unități de învățământ din Soveja, fiind alungat în zona împădurită, a informat Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea.  

Social 11-04-2025 16:12

REPORTAJ/Harghita: Numeroși producători și meșteșugari și-au prezentat produsele la Târgul de Paști de la Miercurea-Ciuc, pe ninsoare și temperaturi scăzute

Numeroși producători și meșteșugari din județele Harghita și Covasna și-au prezentat produsele, vineri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiționalul Târg de Paști, în ciuda vremii foarte neprietenoase, cu temperaturi scăzute și ninsoare viscolită.  

Social 11-04-2025 16:00

Spectacole, concerte, ateliere și sport la 'Străzi deschise', în weekend, pe Calea Victoriei și bd. Banu Manta

Calea Victoriei și bd. Banu Manta din Sectorul 1 vor deveni pietonale, sâmbătă și duminică, în cadrul programului 'Străzi deschise'. ARCUB anunță un program 'variat' de spectacole, concerte, ateliere și tururi ghidate. 'Primul weekend 'Străzi deschise - București, Promenadă urbană' î

Social 11-04-2025 15:04

Bărbat mort într-un accident la limita județelor Cluj și Bihor; a intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a decedat, vineri, într-un accident rutier care a avut loc pe DN 1 E60, la limita județelor Cluj și Bihor.   'Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în sprijinul pompieri