România are printre cele mai mici prețuri la ouă, la poarta fermei, din Uniunea Europeană

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar un român consumă, în medie, aproximativ 30 de ouă, față de 21 într-o lună obișnuită.
'Conform Observatorului Prețurilor în Uniunea Europeană (UE), prețul ouălor în România, la poarta fermei, era săptămâna trecută 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă că oul se vindea cu aproximativ 60 de bani, în timp ce anul trecut în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale era undeva la 55 de bani un ou. Dacă mă uit la prețurile înregistrate în alte țări, România are printre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, la poarta fermei. Bulgaria are 222 euro/100 kg, Ungaria are 286 euro/100 kg, Polonia - 314 euro/kg, noi avem 211 euro, iar ca noi mai este Finlanda cu un preț de 204 euro/100 kg. În rest, toate celelalte țări din UE sunt peste noi', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Acesta a precizat că nu sunt motive să crească prețul ouălor la poarta fermei în următoarele două săptămâni, având în vedere că prețul înregistrat săptămâna trecută de 211 euro/100 kg a fost mai mic decât cu o săptămână înainte, când s-a raportat circa 215 euro/100 kg.
'Prețul ouălor în România, la poarta fermei, tot conform Observatorului Prețurilor în UE, cu o săptămână înainte a fost de 214,66 euro/100 kg, aproximativ 215 euro, un pic mai mare decât săptămâna trecută, când a fost 211 euro/100 kg. În perioada următoare nu estimăm modificări semnificative. Practic, nu sunt motive să crească prețul ouălor în următoarele două săptămâni. Vreau să vă spun că am văzut în supermarketuri carton cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, codul 3, cu 24 de lei, adică 80 de bani bucata. Uniunea Europeană monitorizează doar oul la carton de 30 și din sistemul de creștere al găinilor în cușcă. Bineînțeles că pentru ouăle obținute din alt sistem de creștere, codul 2, codul 1, vom plăti mai mult. Și ambalajul e altul, iar prețul crește', a adăugat Ilie Van.
În ceea ce privește oferta de ouă a industriei avicole, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, președintele UCPR a subliniat că an de an aceasta este mai mare cu aproximativ 50% decât într-o lună obișnuită.
'În general, oferta în perioada aceasta a Sărbătorilor Pascale crește cam cu 50% față de o lună obișnuită. Dacă într-o lună obișnuită un român mănâncă aproximativ 21 de ouă, consum mediu, în luna cu Sărbători Pascale mănâncă 30 de ouă. Fermierii își programează fluxurile în așa fel încât în perioada aceasta să aibă suficiente ouă, iar prețurile sunt bune. De exemplu, dacă au găini aproape de sfârșitul ciclului, nu le taie acum ci după Paște', a explicat el.
Fermele avicole din România pot asigura 100% consumul intern de ouă, dar livrează și la export, în general în țările UE, schimbul fiind 'continuu și reciproc', iar problemele cu ouăle provenite din Polonia s-au mai reglet.
'Și noi ducem afară ouă și din afară vin ouă pe piața românească. Schimbul intracomunitar funcționează. Deocamdată nu mai sunt probleme cu Polonia, nu prea mai avem concurență, pentru că au și ei niște probleme cu gripa aviară, cu rețelele comerciale. Polonia era cel mai mare furnizor de ouă către noi, dar acum nu ne afectează foarte tare. Noi asigurăm consumul 100% din fermele avicole. În plus, a apărut și producția țărănească de ouă. Mai timid în luna martie, dar acum în aprilie este chiar vârf de producție la gospodari în curte. A venit căldura, a dat colțul ierbii, deci practic sunt ouă suficiente și în curțile țăranilor', a punctat Van.
Referitor la posibilitatea de a exporta ouă în SUA, care se confruntă cu un deficit de ouă, președintele UCPR a subliniat că sunt anumite condiții pe care crescătorii din Europa nu pot să le îndeplinească.
'Ne-au cerut ouă și americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt niște condiții pe care ei le pun și noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, și apoi congelate. Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA. Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu. Din Europa am înțeles că încearcă Danemarca, cel puțin din ceea ce discutăm noi în asociația europeană de profil. A primit condițiile de export din Statele Unite, dar nu știu dacă s-a angajat să le ducă. Nu am informații că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara granițelor Europei. Am înțeles că Turcia ar fi agreată.
Sunt condiții diferite și legislația e diferită în America față de Europa și trebuie armonizată', a adăugat președintele UCPR.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, citate de președintele UCPR, anul trecut s-a dus peste granițe, în țările UE, o cantitate de peste o jumătate de miliard de ouă, și au venit de acolo aproape 200 de milioane de ouă. Producția de ouă a fost de circa 5,86 miliarde de ouă în 2004, din care aproximativ jumătate (40%-45%) provine din ferme și restul în gospodării.
În prezent, în supermarketuri au apărut deja la vânzare ouăle gata vopsite pentru Paște, însă acestea provin mai mult din schimburi intra-comunitare, din țări precum Austria sau Germania, unde lumea nu prea mai vopsește ouă. 'La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Practic, asta e bucuria ca în Joia mare să vopsești ouăle. Probabil mai sunt câțiva care nu au timp să facă acest lucru și atunci le cumpără gata vopsite', a punctat Ilie Van.
Potrivit datelor UCPR, din cele 219 exploatații avicole la nivel național, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatație poate avea mai multe ferme, fie pentru creșterea puilor, fie pentru creșterea găinilor ouătoare.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja, despre liberalizarea pieței de energie: 6 milioane de consumatori ar putea primi subvenții, de la 1 iulie
Piața de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar sprijinul statului urmează să fie direcționat către consumatorii vulnerabili, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'De la 1 iulie expiră schema de compensare - plafonare și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerab
Burduja: Centrala de la lernut ar putea să fie finalizată anul acesta; mai avem 3% de completat
Centrala pe gaze de la Iernut ar putea să fie finalizată în acest an și sperăm să folosim aceste gaze pentru a revitaliza industria de îngrășăminte, industria agricolă și cea farmaceutică, să le utilizăm cât mai mult posibil în economia locală, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului '
Hanga (BVB): Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare
Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare pentru stat, a declarat, joi, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga. 'Programul Fidelis a fost și va rămâne în continuare o sursă stabilă de finanțare, un punct de contact între Minist
CNS Cartel Alfa susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni
Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC-CES), susține demersul pentru apărarea drepturilor lucrătorilor italieni și face un apel către toți românii care au drept de vot în Italia și către cetățenii italieni care locuiesc în România să participe la referendumul care are loc pe 8 și 9 iu
Platformă recrutare online: 30% dintre aplicări merg către joburile cu salariul publicat
Trei din zece (30%) dintre aplicările pentru un loc de muncă sunt pentru angajatorii care au publicat salariul în anunțul de angajare, arată o cercetare realizată de o platformă de recrutare online. 'Procentul are legătură, pe de o parte, cu faptul că deja angajații și candidații știu că, în curând, informațiile despre sa
Stocul de spații industriale și logistice închiriabile a depășit 3,6 milioane metri pătrați în București, în ultimii 10 ani
Stocul modern de spații industriale și logistice închiriabile din București s-a extins de aproape patru ori în ultimii zece ani și a depășit 3,6 milioane de metri pătrați, relevă datele publicate, joi, de unul dintre liderii globali în servicii de consultanță imobiliară. Astfel, conform Colliers, capitala României se af
Bursa de la București a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de joi
Bursa de Valori București (BVB) a deschis cu creșteri pe majoritatea indicilor ședința de joi, iar rulajul se cifra la peste 13,69 milioane de lei (2,69 milioane de euro), după o oră de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 1%, iar indicele BET-Pl
DN Agrar, profit net în creștere cu 78% în primul trimestru, la 14 milioane de lei
Ferma zootehnică DN Agrar Group a încheiat primul trimestru al anului 2025 cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, înregistrând un avans de aproximativ 27% față de aceeași perioadă din 2024, iar profitul net a ajuns la 14 milioane lei, un avans de 78%, conform unui comunicat al companiei, remis joi AGERPRES. 'DN Agrar ș
Cifra de afaceri din industrie, în creștere cu doar 0,6% în T1 pe fondul scăderii industriei energetice cu aproape 19%
Cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă) a crescut în primele trei luni ale anului în curs, în termeni nominali, cu 0,6%, raportat la perioada similară din 2024, iar în martie era mai mare cu 12,8% față de luna februarie 2025 și cu 3,6% comparativ cu martie 2024, potrivit datelor publicate joi de Institutul Nați
INS: Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au majorat cu 2%, în primul trimestru al anului
Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în termeni nominali, cu 2%, în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2025, în marja creșterii nu
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca
Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF
Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie
Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp
Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)
Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-
Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie
Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1