Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu.
În opinia sa, România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice și să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de Trump. Industria auto este cea mai afectată, urmată de industria metalurgică, industria chimică, sectoare care vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial.
'Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanșat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice, să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de președintele Trump. Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectați - exporturile României în SUA nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA. Dacă aceste țări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, și comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto - cea mai afectată, la industria metalurgică (oțel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial', a explicat Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului.
'În esență, dincolo de aceste sectoare, cu toții vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internațional vor majora tarifele cu 15-20% urmare a războiului comercial și asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea - tot ce importăm va deveni mai scump', a adăugat consultantul economic.
El a subliniat că acest război comercial riscă, din păcate, să ducă economia mondială în recesiune, pentru că interdependența comercială este una extrem de mare.
'Pare că președintele Trump nu a învățat nimic sau poate nu știe ce s-a întâmplat în anii '30 când, după criza bursieră din 1929, președintele Hoover a promulgat o lege a tarifelor, care creștea taxele vamale pentru bunurile importate din străinătate. Efectele s-au simțit pe scară amplă în economia americană - falimente, șomaj și o extindere a crizei bursiere în piața economică. Marea Depresiune a cuprins atunci întreaga lume. Vestea bună e că economiile nu mai sunt atât de vulnerabile ca atunci însă asta nu înseamnă că acest război comercial nu va produce victime multiple', a precizat Adrian Negrescu.
Potrivit acestuia, promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial 'par în acest moment ridicole'.
'Ce face România? Calcă în străchini. În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolați complet de măsurile anunțate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putință, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcțiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și care s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii.
Romania calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole. În primul rând că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare - să nu uităm că a înghețat până și alocațiile pentru copii, o decizie demnă de o țară bananieră - iar în al doilea rând nu s-a ținut nici până acum de cuvânt - celebrul și ridicolul proiect de 1 miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în bugetul pe 2025', a subliniat consultantul economic.
În opinia sa, pentru a ajuta economia românească, guvernanții ar trebui să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii, să reducă taxele multiple lansate în ultimii doi ani, mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Totodată, el a făcut referire la necesitatea listării companiilor statului pe Bursa de Valori București.
'Nu cred ca mai e vreun investitor în Romania care să stea cu mâna întinsă la promisiunile autorităților. Dacă vor să ajute economia, să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii - o altă decizie unică la nivel european, să reducă taxele multiple lansate în ultimii 2 ani mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Asta dincolo de ce se întâmplă în piața de capital, de unde aspiratorul guvernamental atrage toți banii disponibili prin controversatele emisiuni de titluri de stat. Să listeze pe Bursa de Valori companiile statului, să sprijine fondurile de investiții focusate pe susținerea companiilor românești, în esență să sprijine capitalul autohton mai ales printr-o predictibilitate fiscală', a completat consultantul economic.
Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care au fost modificate reglementările referitoare la impozitul pentru construcțiile speciale, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței Executivului.
Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
Totodată, președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANCOM: Condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Poșta Română, în consultare publică
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, în consultare publică, proiectul de decizie privind condițiile de întocmire și auditare a situațiilor financiare separate de către Compania Națională Poșta Română (CNPR), a anunțat vineri instituția. 'ANCOM a lansat în c
Ministrul Mediului: Amenajarea Hidroenergetică Răstolița intră în linie dreaptă, după mai bine de un an și jumătate de eforturi și piedici
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, hotărârea privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier național a terenului în suprafață de 37,5263 ha de către Hidroelectrica, pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes național 'Amenajarea Hidroenergetică Răstolița'. Potrivit unui comunicat al Mini
Chiriac (CONAF):Antreprenoriatul nu este despre formule perfecte, ci despre curaj, reziliență și capacitatea de a construi în mijlocul incertitudinii
Echipa de elevi a Liceului de Informatică Tiberiu Popoviciu a câștigat marele premiu al semifinalei clujene a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, a anunțat vineri Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Conform sursei citate, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca a fost, pe 2 aprilie, gazda semifinalei 'Maratonului
Ministrul Muncii: Aderarea României la OCDE reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare
Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o oportunitate de a accelera implementarea reformelor în derulare, dar și un angajament de modernizare, de aliniere la standarde internaționale, susține ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. Potrivit unei postări pe Facebo
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 875 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 49 luni, la un randament mediu de 7,22% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de
Modificări în circulația trenurilor CFR Călători din cauza unor lucrări în Brașov, între 8 aprilie și 23 iunie
Circulația trenurilor CFR Călători va fi modificată, în perioada 8 aprilie - 23 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară în stația Brașov, informează compania într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Astfel, în intervalul menționat, trenul IR 473 Budapesta - București Nord va circula cu mers modificat pe distanța
MIPE lansează apeluri de proiecte în valoare de peste 2 miliarde euro, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apeluri de proiecte în valoare totală de peste 2 miliarde euro prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, reprezentând una dintre cele mai importante inițiative de finanțare europeană din acest an, a anunțat vineri ministerul. Conform sursei citate, programul vizează sprijinirea
Creșterea economică bazată pe investiții este cheia pentru deblocarea economiei (AHK România)
Taxele, investițiile străine dublate de cele de stat în domenii cheie precum energia, inflația, războiul comercial declanșat de Statele Unite cu Uniunea Europeană, precum și soluții pentru reducerea deficitului bugetar au fost principalele teme de discuție ale comunității de afaceri româno-germane la întâlnirea membrilor din luna aprilie.
CNPP: Peste 4,66 milioane pensionari, în martie 2025; pensia medie a fost de 2.758 de lei
Un număr de 4.664.642 de pensionari era înregistrat în martie 2025 în România, similar cu cel din luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.758 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,866 miliarde lei. Din total
Banca Națională a României lansează o monedă cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic, începând cu data de 7 aprilie 2025, o monedă din argint cu tema 175 de ani de la nașterea lui Ioan Andreescu, conform unui comunicat de presă. Aversul monedei prezintă o compoziție grafică sub forma unei palete de pictură, inscripția 'ROMANIA' în arc de cerc, val
INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creștere cu 3% în primele două luni
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente și camere de închiriat), în primele două luni din 2025, au însumat 1,6 milioane persoane, în creștere cu 3% față de perioada corespunzătoare din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri. Din numărul total
Daraban (CCIR): Piețele din Caraibe, o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români
Piețele din Caraibe este o regiune cu un potențial semnificativ pentru antreprenorii români care desfășoară activități în turism, investiții în infrastructură, industria alimentară și procesarea produselor agricole, pescuit și acvacultură, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.
Păun: Produsele exportate de România către SUA nu au o valoare adaugată foarte mare; se pot găsi alternative în interiorul UE
Valoarea totală a exporturilor României către Statele Unite este de circa 4 miliarde de dolari, aproximativ 50-60% din aceste exporturi reprezentând produse care nu au o valoare adaugată foarte mare și pentru care se pot găsi ușor alternative de export în interiorul Uniunii Europene, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie.
Cristian Păun: Taxa pe stâlp aduce un stres inutil mediului de afaceri din România
Taxa pe stâlp nu aduce bani mulți la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar și, în plus, aduce un stres inutil mediului de afaceri din România, având în vedere taxele vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, consideră Cristian Păun, profesor universitar de economie. 'Eu cons
Operatorii din transport trebuie să afișeze în interiorul mijloacelor de transport plăcuțe cu prețul călătoriei, în sistem braille
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, p