logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Negrescu: În plin război comercial, Guvernul aprobă taxa pe stâlp; România calcă din nou în străchini

Imagine din galeria Agerpres

România va simți efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, a declarat joi, pentru AGERPRES, consultantul economic, Adrian Negrescu.

În opinia sa, România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice și să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de Trump. Industria auto este cea mai afectată, urmată de industria metalurgică, industria chimică, sectoare care vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial.

'Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanșat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice, să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de președintele Trump. Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectați - exporturile României în SUA nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA. Dacă aceste țări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, și comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto - cea mai afectată, la industria metalurgică (oțel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial', a explicat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului.

'În esență, dincolo de aceste sectoare, cu toții vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internațional vor majora tarifele cu 15-20% urmare a războiului comercial și asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea - tot ce importăm va deveni mai scump', a adăugat consultantul economic.

El a subliniat că acest război comercial riscă, din păcate, să ducă economia mondială în recesiune, pentru că interdependența comercială este una extrem de mare.

'Pare că președintele Trump nu a învățat nimic sau poate nu știe ce s-a întâmplat în anii '30 când, după criza bursieră din 1929, președintele Hoover a promulgat o lege a tarifelor, care creștea taxele vamale pentru bunurile importate din străinătate. Efectele s-au simțit pe scară amplă în economia americană - falimente, șomaj și o extindere a crizei bursiere în piața economică. Marea Depresiune a cuprins atunci întreaga lume. Vestea bună e că economiile nu mai sunt atât de vulnerabile ca atunci însă asta nu înseamnă că acest război comercial nu va produce victime multiple', a precizat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial 'par în acest moment ridicole'.

'Ce face România? Calcă în străchini. În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolați complet de măsurile anunțate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putință, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcțiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și care s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii.
Romania calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole. În primul rând că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare - să nu uităm că a înghețat până și alocațiile pentru copii, o decizie demnă de o țară bananieră - iar în al doilea rând nu s-a ținut nici până acum de cuvânt - celebrul și ridicolul proiect de 1 miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în bugetul pe 2025', a subliniat consultantul economic.

În opinia sa, pentru a ajuta economia românească, guvernanții ar trebui să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii, să reducă taxele multiple lansate în ultimii doi ani, mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Totodată, el a făcut referire la necesitatea listării companiilor statului pe Bursa de Valori București.

'Nu cred ca mai e vreun investitor în Romania care să stea cu mâna întinsă la promisiunile autorităților. Dacă vor să ajute economia, să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii - o altă decizie unică la nivel european, să reducă taxele multiple lansate în ultimii 2 ani mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit. Asta dincolo de ce se întâmplă în piața de capital, de unde aspiratorul guvernamental atrage toți banii disponibili prin controversatele emisiuni de titluri de stat. Să listeze pe Bursa de Valori companiile statului, să sprijine fondurile de investiții focusate pe susținerea companiilor românești, în esență să sprijine capitalul autohton mai ales printr-o predictibilitate fiscală', a completat consultantul economic.

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care au fost modificate reglementările referitoare la impozitul pentru construcțiile speciale, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la finalul ședinței Executivului.

Președintele american a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.

Totodată, președintele american a anunțat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh și 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%. AGERPRES/(AS - redactor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 960

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione

Economic 03-05-2025 10:17

Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag

Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '

Economic 02-05-2025 19:21

ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu

Economic 02-05-2025 18:21

Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri

Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t

Economic 02-05-2025 13:58

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri

Economic 02-05-2025 10:24

Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout

Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '

Economic 02-05-2025 10:10

Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente

Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți

Economic 01-05-2025 11:30

BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România

Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul

Economic 01-05-2025 11:20

Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac