Ivan: Suntem în negocieri avansate cu un potențial investitor care să închirieze forța de muncă și facilitățile de la șantierul naval Mangalia

Autoritățile române de resort se află în negocieri avansate cu un potențial investitor care să închirieze forța de muncă și facilitățile din șantierul naval Damen Shipyards Mangalia (DSMa), care va opera acolo și, automat, va menține activitatea economică pentru a plăti salariile angajaților, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea 'Ora Guvernului', din Senat.
'Încă din prima săptămână de mandat am intrat în această temă, care este una extrem de complicată și în momentul de față pot să vă spun concluziile discuțiilor pe care le-am purtat aproape, exagerez, dar aproape zilnic cu potențiali investitori, cu reprezentanții angajaților, cu reprezentanții administratorului judiciar. În momentul de față, suntem în negocieri avansate cu un potențial investitor care să vină să închirieze tot ceea ce înseamnă forța de muncă plus facilitățile de acolo, care va opera și, automat, va menține activitatea economică pentru a plăti salariile către oameni. Acesta este dezideratul pe care îl avem și căutăm soluții inclusiv cu administratorul judiciar, pentru că el e cel care astăzi are în mână administrarea reală a societății din Mangalia', a afirmat ministrul.
În ceea ce privește ieșirea Damen Holding din acționariatul șantierului naval din Mangalia, Ivan a precizat că s-a agreat o negociere directă cu potențialul investitor pentru preluarea activelor și datoriilor.
'Din punct de vedere al exitului Damen, am convenit împreună cu cei doi acționari, pentru că statul nu are un atribut direct și este acționar indirect, prin șantierul Naval 2 Mai, la șantierul naval Mangalia, am căzut de acord pe exitul lor, pe o negociere directă cu potențialul investitor pentru preluarea activelor, dar și a datoriilor din partea Damen Holding (acționar minoritar la DSMa - n. r.)', a adăugat șeful de la Economie.
Peste 200 de salariați ai Șantierului Naval Damen Mangalia, aflat în insolvență, au fost concediați începând cu 28 februarie, iar pentru aproape toți ceilalți angajați ai societății, peste o mie, s-a prelungit șomajul tehnic până pe 31 mai, a afirmat, pe 26 februarie, Laurențiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul.
Potrivit acestuia, sindicaliștii au făcut solicitări repetate către autoritățile centrale să găsească soluții pentru reluarea activității și ieșirea din insolvență, dar 'se pare că blocajul existent continuă, situație care trenează de un an și jumătate, fără a evolua în vreo direcție'.
La șantierul de la Mangalia statul român este acționar majoritar cu 51%, iar compania olandeză Damen are 49% din acțiuni..
'Situația pare că trenează în continuare în același mod ca și până acum, nu evoluăm în nicio direcție. Din exterior privind, pare, în lipsa unor informații clare din partea decidenților, că cei doi acționari nu au ajuns la un acord, decât poate doar de principiu că trebuie să cedeze contractul de asociere, dar modul în care va înceta acest contract de asociere și cât va costa ieșirea Damen din această afacere e o necunoscută pentru noi toți. Și nici nu ne-ar interesa în mod deosebit valoarea sumelor respective, important este să se întâmple cât mai repede. Dar pare că e un blocaj în continuare, cei doi acționari nu spun nimic din ceea ce discută, spun doar că discută. Dar asta ne spun de un an și jumătate', a declarat sindicalistul pentru AGERPRES, la acea dată.
El a afirmat că peste 200 de salariați își vor pierde locurile de muncă începând cu 28 februarie, deși, după ultimul miting de protest din Capitală al lucrătorilor șantierului, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că îi va solicita administratorului judiciar amânarea concedierilor.
Referitor la cei peste o mie de salariați aflați în șomaj tehnic, administratorul șantierului a anunțat că perioada respectivă va fi prelungită până pe 31 mai, a precizat Gobeajă.
Printr-o scrisoare deschisă, Sindicatul Navalistul a solicitat sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de jos astfel încât 'Damen Holding BV să-și asume responsabilitatea care îi revine, în calitate de acționar și deținător al managementului operațional al celui mai mare șantier naval din România și să intervină urgent pentru redresarea acestuia'.
'Azi (25 februarie - n.r.), am primit un răspuns de la ambasadă. Ne-au spus că simt empatie față de noi, dar că nu pot interveni. Deși doamna ambasadoare a participat la toate ceremoniile organizate de grupul Damen în România, la tot felul de lansări de nave, la discuțiile dintre reprezentanții companiei și cei ai statului român, nouă ne spune că nu poate interveni', a declarat liderul sindical, referitor la răspunsul primit de la Ambasada Regatului Țărilor de jos din România.
În anul 2023, grupul Damen a anunțat că a emis notificarea de reziliere a acordului de asociere încheiat în 2018 între Damen Holding BV și statul român, pentru că 'prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcționa asocierea dintre statul român și Damen în ceea ce privește Șantierul Mangalia'. Ulterior, Damen Holding a cerut insolvența Damen Shipyards Mangalia, Tribunalul Constanța deschizând, pe 19 iunie 2024, procedura respectivă.
În 2018, Damen a investit la Șantierul Naval Mangalia, achiziționând pachetul majoritar de acțiuni de compania coreeană de la Daewoo, acceptând apoi să cesioneze statului român 2% din acțiuni pentru a deveni acționar majoritar, cu 51%, cu condiția ca partenerul olandez să aibă controlului operațional și managerial al șantierului. AGERPRES/(A - redactor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANPC a dispus suspendarea temporară a activității pentru 11 societăți din zona șoselei de centură a Capitalei
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dispus, joi, oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 11 operatori economici care își desfășoară activitatea în zona șoselei de centură a Municipiului București. Potrivit unui comunicat al ANPC, este vorba despre societățile Coffe Cop, La Jardel
Ministrul Economiei: Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung
Șantierul Naval 2 Mai din Mangalia are acum oportunități clare de dezvoltare pe termen lung, care să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și șantierul funcțional, susține ministrul Economiei, Bogdan Ivan, după ce reprezentanții Sindicatului Navalistul au anunțat proteste în Capitală pentru ziua de vineri. Într-o
Dumitru Costin a fost reales în funcția de președinte al BNS
Dumitru Costin a fost reales, joi, președinte al Blocului Național Sindical (BNS), cu 304 voturi favorabile și 12 împotrivă, la cel de-al 13-lea Congres al Confederației Sindicale. Costin se află la conducerea BNS încă din 1993, mai întâi ca președinte interimar, în urma demisiei lui Matei Brătianu. Ulterior, Dumitru Costin a fost
România raportează o scădere de 70% a înmatriculărilor de autoturisme full electrice, în aprilie (APIA)
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 24%, în luna aprilie 2025, față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce autoturismele full electrice au raportat o diminuare de 70% și o cotă de piață de 2,2%, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor
Ministerul Energiei anunță reducerea cu 25% a cheltuielilor salariale și desființarea a 91 de posturi
Cheltuielile salariale din Ministerul Energiei se vor reduce cu 25%, iar numărul posturilor va scădea cu 23%, echivalentul a 91 de poziții, a anunțat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea instituției a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 8 mai, după
Olimpicii din Alexandria, față în față cu tehnologia viitorului la ICI București
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București a fost, în această săptămână, gazda unei vizite a zeci de elevi cu rezultate academice excepționale din Alexandria, participanți în programul educativ și vocațional ''Clubul Olimpicilor Alexandria - România Inteligentă''. Po
Boloș, despre un acord cu FMI: Nu se pune problema; reformele ar fi mult mai usturătoare decât cele din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că nu se pune problema încheierii unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional, care ar presupune reforme mult mai ''usturătoare'' decât cele din Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv pentru care angajamentele față de Comisia Europeană trebui
Euro înregistrează joi un nou maxim istoric: 5,1222 lei
Moneda națională s-a depreciat joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1222 lei, în creștere cu 2,31 bani (0,45%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei, înregistrând un nou maxim istoric.
Ministrul Muncii: România are o creștere de 44% a nivelului de trai față de acum zece ani
România are o creștere de 44% a nivelului de trai, față de acum zece ani, conform celor mai recente date Eurostat, a afirmat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''România, față de acum zece ani, pe datele Eurostat recente, are o creștere de 44% a nivelului de trai.
VIDEO Marcel Boloș: Renegocierea PNRR este extrem de complexă; sperăm să avem decizia Consiliului ECOFIN în iulie
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană este extrem de complexă și sperăm să existe o decizie finală pe acest subiect a Consiliului ECOFIN în luna iulie, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
VIDEO Boloș: Cererea de plată numărul 3 va fi încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai
Cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) urmează să fie încasată, parțial, la sfârșitul lunii mai și va fi în valoare de 1,3 miliarde de euro, a declarat, joi, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Ministrul Muncii: 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Peste 1,3 milioane de români au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă în anii 2023-2024, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Uitați-vă pe datele relevante anilor 2023-2024. Ei bine, 1,3 milioane de români au ieșit din risc
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula pe trasee modificate, din 2 iunie
Circulația mai multor trenuri va fi modificată în perioada 2 - 19 iunie, ca urmare a unor lucrări la infrastructura feroviară solicitate și realizate de către CNCF CFR S.A. - managerul căii ferate, informează CFR Călători, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Astfel, o serie de lucrări la infrastructura feroviară &ic
Pistol (CNAIR): S-a deschis primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice
Primul hub de mare putere din România pentru încărcarea autovehiculelor electrice s-a deschis joi, pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. ''S-a deschis astăzi primul hub de mare putere din Româ
IMM-urile din România se confruntă cu scăderi ale veniturilor cu până la 50% (analiză)
Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din România se confruntă cu o serie de probleme critice, care le pun la încercare dezvoltarea și chiar existența, printre care scăderea veniturilor cu până la 50% și cheltuieli mai mari decât câștiguri, relevă o analiză de specialitate, publicată joi. Potrivit datelor c