MARTIE LA FEMININ/Satu Mare: Doamna cu 28 de operații, prima femeie monitor de schi pentru persoanele cu dizabilități

O femeie în vârstă de 56 de ani din Satu Mare, care are 28 de operații foarte grele, a devenit prima femeie monitor de schi din România pentru persoane cu dizabilități.
Angela Kohan umblă ajutându-se de un baston sau o cârjă, din cauza handicapului cu care s-a născut, dar care nu a făcut-o să abandoneze lupta. Pentru a avea o șansă la o viață mai bună, a învățat singură limba germană, ca să poată vorbi cu medici din străinătate, iar astăzi practică sporturi grele și pentru oamenii obișnuiți: caiac, sit-wakeboard sau schi.
Angela Kohan a povestit, pentru AGERPRES, că a avut provocări încă de la naștere. Ea s-a născut cu spina bifida, boală cunoscută ca și 'coloană deschisă', care în timp duce spre incapacitate de deplasare.
'Din naștere deja am făcut probleme părinților mei. Mama știa că eu n-o să mă vindec niciodată, o să rămân cu dizabilități fizice, dar ea m-a acceptat așa cum sunt cu multă bucurie', a spus ea.
Pe măsură ce a devenit adultă starea de sănătate i s-a înrăutățit, au început primele operații, când trebuia să stea blocată în ghips de la brâu în jos câte șase săptămâni. Doamna Angela știa că în străinătate, în special în Germania, medicina era mai performantă, dar nu cunoaștea pe nimeni, așa că în 1989 a început singură să învețe limba germană.
'M-am gândit că trebuie să merg în străinătate, dar n-am avut pe nimeni. M-am gândit că primul pas ca să iau legătura cu un doctor sau clinici era să învăț o limbă străină, așa că singură am învățat, un an și jumătate, germană. Când am zis tatălui meu, s-a uitat la mine: Serios? Am scris scrisori în Austria, Germania, Elveția, Olanda, de unde am avut adrese. Bineînțeles că am fost refuzată. A durat doi-trei ani până când am fost chemată la consultație în Austria, la Viena. Atunci ne trebuia o viză, nu am avut pe nimeni care să îmi facă o chemare. Cu greu, dar până la urmă am rezolvat. Știam că străbunicii mei aveau nume german, deși nu știa absolut nimeni germană, aveau numele Schwarczkopf. Pe baza arborelui genealogic am primit o viză în Germania', a mărturisit doamna Angela.
Astfel, în 1992 doamna Angela a ajuns la o clinică din Viena. Practic s-a oprit în Austria, care era în drumul spre Germania. Profesorul de acolo i-a spus că nu o poate ajuta, însă i-a recomandat alt profesor.
'Bineînțeles, noi cu Dacia n-am avut GPS, cu o hartă ne-am dus. Până când am găsit clinica, profesorul a plecat. Bani pentru hotel nu am avut, am dormit în Dacie, eu, mama și tata, o noapte. Ziua următoare, profesorul care m-a consultat mi-a spus că, pentru că vorbesc așa de frumos și corect limba germană (...): Jos pălăria! M-a luat gratis. În total, acolo am avut șapte operații, în valoare de sute de mii de euro', a mai spus Angela Kohan.
Ea are aceeași proteză de 32 de ani. Deși se recomandă schimbarea acesteia la 10 ani, doamna Angela spune că dacă totul e în regulă, nu sunt motive să treacă din nou prin operații.
Viața ei s-a schimbat însă când a dat de asociația Caiac Smile. Își amintește că avea 48 de ani când au început aceste aventuri.
'Eu zic întâmplător, dar de acolo de sus vin întâmplările. Eu și pictez și am avut o expoziție a Primăria Satu Mare și când am ieșit am văzut o reclamă mare la Caiac Smile și am văzut un scaun cu rotile. Am zis: Wow! Caiac? Asta aștept eu, asta vreau eu! Tare mi-a plăcut sportul. În săli nu m-au acceptat. L-am sunat pe Ionuț (Stancovici, președintele clubului - n.r.) și așa am început. Prima dată ne-am plimbat pe un lac, apoi a mers bine, am participat la concursuri pe Crișul Repede, Bega, la Târgu Mureș pe Mureș, câte 21 de kilometri. Foarte fain a fost', spune entuziasmată doamna Angela.
Pe urmă, cei de la asociație au invitat-o la schi. La început a ezitat, dar când a văzut că există dispozitive speciale pentru persoane cu dizabilități și este în siguranță, a acceptat provocarea.
'Eu am stat pe un scaun special, n-am făcut nimic. Ionuț, de sus până jos, cu o viteză, așa am simțit, viteză mare. Așa fericită am fost, am plâns de bucurie și l-am întrebat că așa schiază un om sănătos? A zis că da: așa o să schiezi și tu. Astăzi sunt monitor. Mi-am cumpărat un scaun de schi special. Am căzut mult la început, dar am văzut că fix șoldul este protejat de scaun. M-au chemat la cros în scaun cu rotile, acum fac și 10 kilometri. Am participat la vreo 10 concursuri la București, la Baia Mare, la Cluj, în Ungaria', a mai spus doamna Angela.
Astăzi, ea face și baschet în scaun rulant și sit-wakeboard, adică stă așezată într-un scaun pe o placă specială și este trasă pe apă.
'Eu dacă fac sport mă simt om sănătos. Uit de toate problemele mele. La baschet suntem în echipe și îmi place foarte mult, la caiac suntem în natură, în apă, la schi e adrenalină, viteză, la scaun rulant vreau să câștig, e important pentru mine', a adăugat femeia.
Ea este foarte recunoscătoare asociației Caiac Smile, mai ales lui Ionuț Stancovici.
'Niciodată nu e târziu. Acum am 56 de ani și îmi place că orice sport aș vrea, Ionuț face modificări. Dacă i-aș spune că vreau bungee jumping, ar zice hai, facem. Bungee jumping nu vreau. Cinci sporturi îmi ajung, dar totuși aș mai încerca. La Cluj am încercat călăritul, dar mi-e frică. Mi-ar plăcea cu ATV, încă n-am încercat, ar fi ușor că e șezut', a spus entuziasmată doamna Angela.
Apoi și-a amintit brusc că o perioadă nu mai are voie să facă sport. I-a recomandat medicul, pentru că are ruptură la tendonul de la umăr. A suferit o accidentare la sit-wakeboard. Totul mergea bine, era cea mai bună, până când instructorul a încurajat-o să facă o mișcare cu spatele și a căzut. Pe moment nu a simțit nimic, dar ulterior au apărut durerile.
'Tare îmi lipsește sportul, abia aștept să mă vindec', a concluzionat doamna Angela.
Ea este campioană națională la caiac, are foarte multe cupe și medalii de la competiții.
'Și mie mi-a fost frică, să nu am probleme la proteză dacă o să cad. Prima dată trebuie să învățăm cum cădem. Și eu am venit acasă cu lovituri, dar nu e atât de periculos. Eu cred că vreau să fac sport și la 80 de ani. E sănătos, ieși între oameni, ieși în natură. Mulțumim lui Ionuț! Dacă mă întâlnesc cu cineva și mă întreabă ce fac, îi povestesc câte sporturi fac, îmi spune: asta îmi povestești să-mi fie rușine, că eu nu fac niciun sport. Și îi zic că este când fac 40-50 de kilometri cu scaun rulant pe săptămână, mă pregătesc pentru cros. Atunci îmi spune: să-mi fie și mai rușine!', a încheiat doamna Angela.
Astăzi, doamna Angela este la pensie, dar mai predă elevilor limba germană. Și așteaptă să i se vindece umărul pentru a începe noi aventuri. AGERPRES/(AS - redactor: Gheorghe Pietrar, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Angela Kohan arhiva personală
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Iași: O priză defectă, cauza cea mai probabilă a incendiului de la Spitalul CFR Pașcani
Incendiul de la Spitalul CFR Pașcani ar fi izbucnit din cauza unei prize defecte, potrivit unei informări a Inspectoratului Situații de Urgențe (ISU) Iași. ''În urma incendiului au ars diverse obiecte de mobilier, aproximativ 200 kg de materiale textile și obiecte electrice, cât și obiecte de tâmplărie. Cauza probabil
Constanța: Doi dintre cei patru răniți în accidentul de pe A2, transportați la spital; circulația, reluată parțial
Două dintre cele patru persoane rănite în accidentul rutier care a avut loc, miercuri, pe autostrada A2, în zona Medgidia, când traficul a fost blocat pe ambele sensuri de mers, au fost transportate la spital, în stare de conștiență. Potrivit Infotrafic, în prezent circulația este restricționată pe prima bandă și
Botoșani: Proteste ale sindicaliștilor din Direcția Silvică, nemulțumiți față de proiectul de reorganizare a Romsilva
Zeci de angajați ai Direcției Silvice Botoșani au participat, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de nemulțumire față de proiectul de act normativ propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, prin care se prevede reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Protestele au avut loc atât la sediul central al Direcție
Timiș: Catafalcul cu trupul neînsuflețit al lui Valeriu Tabără, depus în Aula Magna a UȘV Timișoara
Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Valeriu Tabără o vor putea face începând de miercuri până vineri seara, sicriul cu corpul neînsuflețit al fostului ministru al Agriculturii fiind depus în Aula Magna a Universității de Științe ale Vieții (UȘV) 'Regele Mihai' din Timișoara, a transmis, miercuri, Cosmin Tabără
Iași: A fost întreruptă energia electrică la Spitalul CFR Pașcani; pacienții, relocați în alt pavilion
Energia electrică a fost întreruptă în clădirea Spitalului CFR Pașcani, care a fost afectată de incendiul izbucnit miercuri după-amiaza, pacienții fiind relocați în celălalt pavilion al spitalului, informează ISU Iași. Potrivit sursei citate, Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat la ora 15:58, dar o parte din forțele d
VIDEO Iași/Planul Roșu, activat după izbucnirea unui incendiu la Spitalul CFR Pașcani; 62 de pacienți și 17 angajați, evacuați
Peste 60 de pacienți au fost evacuați și 17 angajați s-au autoevacuat dintr-o clădire a Spitalului CFR Pașcani, după ce, miercuri după-amiaza, un incendiu a izbucnit într-una din încăperile de la mansardă, din această cauză fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție.
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Constanța: Patru răniți după ce un șofer a intrat cu autoturismul în parapetul median al autostrăzii A2; circulația, blocată
Patru persoane au fost rănite, miercuri, după ce șoferul unui autoturism a pierdut controlul direcției și a intrat în parapetul median al autostrăzii A2, în zona Medgidia, traficul rutier fiind blocat pe ambele sensuri de mers. Potrivit Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, pe autostrada A2, pe se
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Vâlcea: Incendiu de amploare într-un bloc din Horezu; două persoane au fost transportate la spital
Pompierii militari intervin miercuri după-amiază cu forțe sporite pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe din orașul Horezu, două persoane fiind transportate la spital, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea. Potrivit sursei citate, cele două persoane, un bărbat și
IGSU: Circa 4.800 de pompieri, pregătiți să intervină în minivacanța de 1 Mai
Aproape 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, în minivacanța de 1 Mai. 'Pentru îndeplinirea acestor misiuni, pompierii pot interveni cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care 900 echipaje
Vâlcea: Silvicultorii din județ, în grevă de avertisment împotriva reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor
Toți cei 350 de silvicultori din Vâlcea ai Romsilva au fost miercuri dimineața, timp de două ore, în grevă de avertisment, fiind nemulțumiți de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale propus de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, care, în opinia lor, ar duce la desființarea direcției silvice județene și, implicit, la concedieri.
Monica Dajbog: Aproximativ 26.000 de angajați ai MAI vor asigura siguranța publică în minivacanța de 1 Mai
Aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor asigura ordinea și siguranța publică în minivacanța de 1 Mai, numărul acestora crescând până la 43.000, duminică, în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale, a informat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 'Aproxi