logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/Satu Mare: Doamna cu 28 de operații, prima femeie monitor de schi pentru persoanele cu dizabilități

Image

O femeie în vârstă de 56 de ani din Satu Mare, care are 28 de operații foarte grele, a devenit prima femeie monitor de schi din România pentru persoane cu dizabilități.

Angela Kohan umblă ajutându-se de un baston sau o cârjă, din cauza handicapului cu care s-a născut, dar care nu a făcut-o să abandoneze lupta. Pentru a avea o șansă la o viață mai bună, a învățat singură limba germană, ca să poată vorbi cu medici din străinătate, iar astăzi practică sporturi grele și pentru oamenii obișnuiți: caiac, sit-wakeboard sau schi.

 


 

 

Angela Kohan a povestit, pentru AGERPRES, că a avut provocări încă de la naștere. Ea s-a născut cu spina bifida, boală cunoscută ca și 'coloană deschisă', care în timp duce spre incapacitate de deplasare.

'Din naștere deja am făcut probleme părinților mei. Mama știa că eu n-o să mă vindec niciodată, o să rămân cu dizabilități fizice, dar ea m-a acceptat așa cum sunt cu multă bucurie', a spus ea.

 

 

Pe măsură ce a devenit adultă starea de sănătate i s-a înrăutățit, au început primele operații, când trebuia să stea blocată în ghips de la brâu în jos câte șase săptămâni. Doamna Angela știa că în străinătate, în special în Germania, medicina era mai performantă, dar nu cunoaștea pe nimeni, așa că în 1989 a început singură să învețe limba germană.

 

 

'M-am gândit că trebuie să merg în străinătate, dar n-am avut pe nimeni. M-am gândit că primul pas ca să iau legătura cu un doctor sau clinici era să învăț o limbă străină, așa că singură am învățat, un an și jumătate, germană. Când am zis tatălui meu, s-a uitat la mine: Serios? Am scris scrisori în Austria, Germania, Elveția, Olanda, de unde am avut adrese. Bineînțeles că am fost refuzată. A durat doi-trei ani până când am fost chemată la consultație în Austria, la Viena. Atunci ne trebuia o viză, nu am avut pe nimeni care să îmi facă o chemare. Cu greu, dar până la urmă am rezolvat. Știam că străbunicii mei aveau nume german, deși nu știa absolut nimeni germană, aveau numele Schwarczkopf. Pe baza arborelui genealogic am primit o viză în Germania', a mărturisit doamna Angela.

Astfel, în 1992 doamna Angela a ajuns la o clinică din Viena. Practic s-a oprit în Austria, care era în drumul spre Germania. Profesorul de acolo i-a spus că nu o poate ajuta, însă i-a recomandat alt profesor.

 

 

'Bineînțeles, noi cu Dacia n-am avut GPS, cu o hartă ne-am dus. Până când am găsit clinica, profesorul a plecat. Bani pentru hotel nu am avut, am dormit în Dacie, eu, mama și tata, o noapte. Ziua următoare, profesorul care m-a consultat mi-a spus că, pentru că vorbesc așa de frumos și corect limba germană (...): Jos pălăria! M-a luat gratis. În total, acolo am avut șapte operații, în valoare de sute de mii de euro', a mai spus Angela Kohan.

 

 

Ea are aceeași proteză de 32 de ani. Deși se recomandă schimbarea acesteia la 10 ani, doamna Angela spune că dacă totul e în regulă, nu sunt motive să treacă din nou prin operații.

 

 

Viața ei s-a schimbat însă când a dat de asociația Caiac Smile. Își amintește că avea 48 de ani când au început aceste aventuri.

'Eu zic întâmplător, dar de acolo de sus vin întâmplările. Eu și pictez și am avut o expoziție a Primăria Satu Mare și când am ieșit am văzut o reclamă mare la Caiac Smile și am văzut un scaun cu rotile. Am zis: Wow! Caiac? Asta aștept eu, asta vreau eu! Tare mi-a plăcut sportul. În săli nu m-au acceptat. L-am sunat pe Ionuț (Stancovici, președintele clubului - n.r.) și așa am început. Prima dată ne-am plimbat pe un lac, apoi a mers bine, am participat la concursuri pe Crișul Repede, Bega, la Târgu Mureș pe Mureș, câte 21 de kilometri. Foarte fain a fost', spune entuziasmată doamna Angela.


Pe urmă, cei de la asociație au invitat-o la schi. La început a ezitat, dar când a văzut că există dispozitive speciale pentru persoane cu dizabilități și este în siguranță, a acceptat provocarea.


 

'Eu am stat pe un scaun special, n-am făcut nimic. Ionuț, de sus până jos, cu o viteză, așa am simțit, viteză mare. Așa fericită am fost, am plâns de bucurie și l-am întrebat că așa schiază un om sănătos? A zis că da: așa o să schiezi și tu. Astăzi sunt monitor. Mi-am cumpărat un scaun de schi special. Am căzut mult la început, dar am văzut că fix șoldul este protejat de scaun. M-au chemat la cros în scaun cu rotile, acum fac și 10 kilometri. Am participat la vreo 10 concursuri la București, la Baia Mare, la Cluj, în Ungaria', a mai spus doamna Angela.

 

 

Astăzi, ea face și baschet în scaun rulant și sit-wakeboard, adică stă așezată într-un scaun pe o placă specială și este trasă pe apă.

'Eu dacă fac sport mă simt om sănătos. Uit de toate problemele mele. La baschet suntem în echipe și îmi place foarte mult, la caiac suntem în natură, în apă, la schi e adrenalină, viteză, la scaun rulant vreau să câștig, e important pentru mine', a adăugat femeia.

 

 

Ea este foarte recunoscătoare asociației Caiac Smile, mai ales lui Ionuț Stancovici.

'Niciodată nu e târziu. Acum am 56 de ani și îmi place că orice sport aș vrea, Ionuț face modificări. Dacă i-aș spune că vreau bungee jumping, ar zice hai, facem. Bungee jumping nu vreau. Cinci sporturi îmi ajung, dar totuși aș mai încerca. La Cluj am încercat călăritul, dar mi-e frică. Mi-ar plăcea cu ATV, încă n-am încercat, ar fi ușor că e șezut', a spus entuziasmată doamna Angela.

Apoi și-a amintit brusc că o perioadă nu mai are voie să facă sport. I-a recomandat medicul, pentru că are ruptură la tendonul de la umăr. A suferit o accidentare la sit-wakeboard. Totul mergea bine, era cea mai bună, până când instructorul a încurajat-o să facă o mișcare cu spatele și a căzut. Pe moment nu a simțit nimic, dar ulterior au apărut durerile.


 

'Tare îmi lipsește sportul, abia aștept să mă vindec', a concluzionat doamna Angela.

Ea este campioană națională la caiac, are foarte multe cupe și medalii de la competiții.

 

 

'Și mie mi-a fost frică, să nu am probleme la proteză dacă o să cad. Prima dată trebuie să învățăm cum cădem. Și eu am venit acasă cu lovituri, dar nu e atât de periculos. Eu cred că vreau să fac sport și la 80 de ani. E sănătos, ieși între oameni, ieși în natură. Mulțumim lui Ionuț! Dacă mă întâlnesc cu cineva și mă întreabă ce fac, îi povestesc câte sporturi fac, îmi spune: asta îmi povestești să-mi fie rușine, că eu nu fac niciun sport. Și îi zic că este când fac 40-50 de kilometri cu scaun rulant pe săptămână, mă pregătesc pentru cros. Atunci îmi spune: să-mi fie și mai rușine!', a încheiat doamna Angela.

Astăzi, doamna Angela este la pensie, dar mai predă elevilor limba germană. Și așteaptă să i se vindece umărul pentru a începe noi aventuri. AGERPRES/(AS - redactor: Gheorghe Pietrar, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Angela Kohan arhiva personală

Afisari: 607

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 09-04-2025 23:58

VIDEO DSU: O aeronavă cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza a aterizat la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române a aterizat miercuri seară la Baza 90 Transport Aerian Otopeni cu 18 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, alături de 29 de membri de familie. ''România desfășoară o nouă misiune de sprijin umanitar destinată populației civile din Fâșia Gaza. O aeronavă a Forțelor Aeriene Rom&

Social 09-04-2025 21:18

Constanța: Doi șoferi au murit după ce au intrat în coliziune frontală, între Năvodari și Lumina

Șoferii a două autoturisme, o femeie de 26 de ani și un bărbat de 34 de ani, au murit după ce au intrat în coliziune frontală, miercuri seară, pe un drum comunal, între localitățile Năvodari și Lumina, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Conform sursei citate, polițiștii Serviciului de Siguranță Rutieră au fost sesizați, &

Social 09-04-2025 19:54

Fechet - arderi deșeuri: În cazuri precum Sintești nu e suficientă plângerea penală; cred în reintegrarea comunităților vulnerabile

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat miercuri că în cazul comunităților vulnerabile în care se ard deșeuri nu este suficientă o plângere penală, ci sunt necesare 'soluții serioase', inclusiv măsuri de reintegrare. 'Eu cred că, cel puțin în legătură cu ceea ce se întâmplă în vecinătatea Bucureștiului

Social 09-04-2025 18:46

Hunedoara: Castelul Corvinilor, între principalele destinații din România și în anul 2025

Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a clasat pe locul al treilea în cadrul competiției 'Destinația anului 2025', la categoria 'Cultură și educație', primele două locuri fiind ocupate, în ordine, de Muzeul Astra Sibiu și de Castelul Bran. În faza finală a categoriei au mai intrat Castelul Peleș - Prahova și Palatul Culturii din

Social 09-04-2025 17:24

Sărbătoarea florilor de cireș - sâmbătă, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I

Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I va găzdui sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, sărbătoarea florilor de cireș - Hanami. În cadrul evenimentului se vor derula mai multe ateliere de ceremonia ceaiului, origami, caligrafie, yukata și de experimentare a culturii japoneze sub diverse forme, a informat, miercuri, pagina de Facebook a Prim

Social 09-04-2025 16:28

Brigada Rutieră - operațiunea Speed Marathon: 200 de sancțiuni aplicate șoferilor în 13 ore

Polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat, miercuri, de la miezul nopții până la prânz, 200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză pe drumurile publice din Capitală, în cadrul operațiunii Speed Marathon 2025. 'În intervalul orar 00:00 - 13:00, au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenți

Social 09-04-2025 16:18

Iași: Construcția podului rutier de la Ungheni va fi lansată, în 26 aprilie, cu festivalul 'Podul de Flori'

Autoritățile din România și Republica Moldova vor marca împreună, pe 26 aprilie, lansarea construcției Podului rutier de la Ungheni - Golăești, parte din Autostrada Unirii (A8), prin intermediul unui eveniment simbolic organizat pe malul Prutului: Festivalul 'Podul de Flori'. Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ)

Social 09-04-2025 15:55

Șeful ITPF Giurgiu: Intrarea în Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales la migrație ilegală

Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar șef Chiran Viorel a declarat, miercuri, că intrarea în zona Schengen a adus mai mult de muncă, mai ales pe migrație ilegală, în primul trimestru al acestui an fiind înregistrată la numărul cetățeni străini reținuți o creștere 'foarte serioasă', de 131%, față de perioad

Social 09-04-2025 15:55

MApN: Un detașament al Forțelor Aeriene Italiene a început misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, au participat, miercuri, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene pentru executarea, timp de patru luni, a misiunilor de Poliție Aeriană Întărită î

Social 09-04-2025 15:50

Buzău: Amendă de 60.000 de lei pe șantierul A7 pentru deversarea în albia râului Râmnicu Sărat a unei canalizări

Comisarii de mediu din Buzău au aplicat o amendă de 60.000 de lei pentru nereguli depistate pe șantierul autostrăzii A7 care vizează deversarea de ape uzate direct în albia râului Râmnicu Sărat. Potrivit unei informări postată, miercuri, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Buzău, comisarii au efectuat un control la punctul de lucru al ope

Social 09-04-2025 15:04

Liniile 205 și 311, deviate în fiecare weekend până în octombrie pentru proiectul ''Străzi deschise''

Autobuzele liniilor 205 și 311 vor circula pe un traseu modificat în fiecare weekend, în perioada 12 aprilie - 12 octombrie, ca urmare a desfășurării proiectului Primăriei Municipiului București intitulat 'Străzi Deschise - București, Promenadă Urbană', informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (T

Administratie 09-04-2025 14:56

Sector 1: Piață volantă de Florii în fața sediului primăriei și 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff

Un număr de 30 de producători români vor aduce savoarea gospodăriei tradiționale, de Florii, la piața volantă din fața sediului Primăriei Sectorului 1, iar oamenii care preferă mâncarea gătită în aer liber vor putea merge la 'Street Food Festival' pe bulevardul Kiseleff. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1 transmis mierc

Social 09-04-2025 14:20

Brigada Rutieră: Accident într-o intersecție din Capitală; o persoană a fost transportată la spital

O persoană a fost rănită și transportată la spital, miercuri, în urma unui accident rutier produs într-o intersecție din Capitală, în care au fost implicate un tramvai și cinci autoturisme. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, miercuri, în jurul orei 12:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu pri

Administratie 09-04-2025 13:27

Timiș/ Simonis: La Consiliul Județean a început marea restructurare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că după finalizarea primei etape a analizei organigramei administrației județene, inclusiv la nivelul instituțiilor din subordine, vor fi desființate în total 643 de posturi, la care se adaugă 130 de posturi care vor fi externalizate. 'Este vorba de p

Administratie 09-04-2025 13:24

Prefectul Barabási Antal-Szabolcs: Indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, în curs de aprobare

Prefectul județului Mureș, Barabási Antal-Szabolcs, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a Târgu Mureșului, pe relația Corunca-Ernei, sunt în curs de aprobare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi dat ordinul de începere a lucrărilor.