REPORTAJ/Dâmbovița: Învățământ dual la Moreni - între abandon școlar și dorința de a lucra pentru Armata Română

Elevii de liceu din localitatea dâmbovițeană Moreni au ocazia să facă practică, în cadrul programului de învățământ dual, la o unitate din industria de armament.
Abandonul școlar a făcut ca mare parte din elevii înscriși în program să renunțe, dar cei care au mai rămas spun că sunt pasionați de mecanică și vor să învețe meserie ca să poată lucra pentru Armata Română.
Am mers la Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni. Directorul unității de învățământ îmi vorbește despre învățământul dual, iar la remarca mea că nu am văzut elevi care să fie prin curtea liceului sau să plece de la ore, îmi spune că vrea să inducă elevilor disciplina și respectul față de școală. Se scuză că este îmbrăcat în trening și spune că este profesor de educație fizică.
'Elevii se califică profesional la locul de muncă. În contractul semnat cu Uzina Automecanica Moreni nu este stipulată obligativitatea angajării, dar elevii înscriși în această clasă au prioritate la angajare, fiind cunoscuți și calificați în domeniul cerut, terminând cu diploma de certificare profesională nivel 3, diplomă recunoscută la nivelul Uniunii Europene', spune directorul Liceului Tehnologic de Petrol Moreni, Matei Robert Harabagiu.
Directorul vorbește cu unul dintre profesori și mă poftește într-o clasă unde sunt elevi de la învățământul dual. Îmi arată dotările moderne - tablă inteligentă, dar și utilaje de practică pentru învățământul tehnologic - și spune că urmează să vină și imprimantele 3D.
Programul de practică a început în 2024. Din 20 de elevi, din cauza abandonului școlar, mai sunt 13 care fac practica. Directorul ne-a explicat că cel mai redus grad de abandon școlar a fost acum câțiva ani, când elevii primeau o masă caldă la liceu.
Cei care fac practică primesc lunar 300 de lei de la Automecanica Moreni, care se adaugă la cei 300 de lei bursa școlară. De asemenea, au prioritate la angajare la Automecanica Moreni. Elevii urmează specializarea lăcătuș mecanic.
'Mă numesc Ciobanu Felix Cristian și în Automecanica, la o uzină destul de ok, am învățat cum să montez, să demontez reductorul de pe mașină, de pe amfibie, să montez turela și să repar un grup. Montare, demontare, curățare. Mă pasionează mecanica, în general fiarele, așa. Mi-ar plăcea să lucrez la Automecanica. Chiar mi se pare ceva ușor acolo. Sunt în clasa a X-a', a spus unul dintre elevi.
Întrebat dacă are note bune, răspunde că da: 'De la 5 în sus'.
'Sunt un băiat, un elev căruia îi place să învețe orice lucru. Nu mă dau înapoi de la nimic. Și la Automecanica am învățat să montăm roți, deocamdată suntem cam mici, n-avem voie la mai multe. Turelă (a montat - n.r.), cum a zis și colegul dinainte. Uneori practica e grea, uneori, nu. Depinde de ce se cere. Cu amfibiile e mai greu, în special motorul la montaj', spune un alt elev, Octavian Miron.
L-am întrebat și dacă va fi dispus, în cazul în care se va angaja la Automecanica, să meargă în teatre de operațiuni, așa cum au făcut în trecut angajații uzinei, să lucreze la mentenanța transportoarelor blindate.
'De ce nu? Mi-ar plăcea să fiu... să încerc orice. Mi se pare o provocare', a răspuns Octavian, precizând că și în contextul războiului de la granița noastră își dorește să lucreze în industria de apărare.
În programul de practică la Automecanica Moreni sunt două fete. Alte două au renunțat recent la cursurile de la școală după ce au rămas însărcinate. Le-am întrebat pe cele două rămase la cursuri ce anume fac în practică.
După ce s-au îndemnat una pe alta să vorbească, am îndreptat reportofonul spre una dintre ele. În blugi, cu genele date cu rimel și cu unghiile lăcuite, răspunde râzând: 'Nimic, noi, fetele, nu facem nimic'. 'Vă ajută colegii? Învățați urmărindu-i pe ei?'. 'Da', răspund fetele, încântate de întrebarea ajutătoare.
Directorul Automecanica Moreni, Alexandru Oprea, apreciază colaborarea cu liceul din localitate, spune că e nevoie de specialiști în domeniu și vorbește și de dificultățile economice prin care trece societatea.
'Chiar săptămâna trecută am avut o discuție cu maiștrii instructori și cu elevii. Îmbucurător pentru societate este faptul că, din cei 13, cel puțin cinci și-au exprimat disponibilitatea de a continua să lucreze după absolvirea liceului în cadrul uzinei. Din partea unui domn maistru am primit solicitarea ca, pe perioada vacanței de vară, dacă se poate, și vom analiza acest lucru la nivelul conducerii societății, doi dintre ei să lucreze, să spunem așa, într-o formă de lucru acceptată de către legislația în vigoare, chiar în incinta societății. Deci, una peste alta, să spunem că este mulțumitor nivelul lor de implicare și modul în care ei răspund la eforturile pe care societatea l-a făcut pentru plata acestor burse', declară directorul Alexandru Oprea.
El precizează că societatea are posturi disponibile.
'Depinde foarte mult și de gradul de încărcare cu comenzi al societății, dar noi sperăm ca 2025 să fie un început de revigorare al societății per ansamblu. Putem spune și că personalul este îmbătrânit, pentru că din cei aproximativ 300 de salariați, circa 47, dacă nu mă înșel, sunt pensionari. Și lucrăm cu dumnealor pentru că nu a venit nimic din spate astfel încât să asigure completarea acestor specialități, unele dintre ele chiar deficitare', adaugă Oprea.
Directorul de la Automecanica a făcut referire și la investiții, spunând că societatea se axează și pe producția civilă, în contextul în care nu s-a dezvoltat producerea unui transportor modern, deși s-a discutat în anii trecuți de realizarea unui TBT 8x8, iar pentru cele care se produceau nu mai există comenzi. AGERPRES/(AS - redactor: Cornelia Dumitru, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Liceul Tehnologic de Petrol din Moreni
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social
Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via
Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure
Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,
Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică
Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.
Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai
Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir
Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi
Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se
Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică
Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d
Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea
Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză
Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T
Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației
Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d
Mureș: Rectorul Azamfirei (UMFST) - viitorul e al universităților comprehensive, conectate, agile, nu al celor izolate în turnuri de fildeș
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei organizate la împlinirea a șapte ani de la decizia fuziunii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) cu Universitatea 'Petru Maior' (UPM), că la acel moment al unificării celor două insit
Studiu UBB: De la aderarea la UE, salariile s-au triplat, dar creșterea nu este resimțită de toți românii
Un studiu al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că de la aderarea României la UE, salariul mediu net s-a triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii, din cauza inegalităților economice. 'De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special &i
Elevii se întorc luni la cursuri
Elevii se vor întoarce luni la cursuri din vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data d