MARTIE LA FEMININ/Bistrița-Năsăud: Dora Baba, dăscălița cu păr albastru care deschide copiilor poarta spre arte

Clubul Scenica din Bistrița a devenit, în ultimii ani, unul din locurile de educație non-formală cele mai frecventate la nivel local, unde o dăscăliță cu părul albastru le deschide copiilor poarta spre arte, prin clase de pictură și teatru.
Nonconformista crescută într-o familie tradițională de dascăli se numește Dora Baba și misiunea ei declarată este să îi ajute pe copii să descopere ce este mai bun la ei, cu ajutorul artei - o pasiune pe care și-a dezvoltat-o în paralel cu cariera didactică.
Originară din comuna bistrițeană Poiana Ilvei, Dora l-a avut pe propriul tată drept învățător, a urmat, firesc, liceul pedagogic, iar la 19 ani ajungea să predea la o școală din Bistrița - un prim vis împlinit.
'M-am născut într-o casă de dascăli. La noi, din șase oameni, cinci am fost învățători, așadar e simplu cumva, e în sânge și mă tot distrez când povestesc. Eram în clasa a opta, la masă, la prânz, și mă întreabă la un moment dat tata, care a fost și învățătorul meu: 'Tu unde vrei să dai? Că eu te-am înscris la pedagogic!' Simplu! Am terminat liceul pedagogic la Năsăud, mi-a plăcut foarte mult, am și fost cumințică, am învățat foarte bine, am fost șefă de promoție în 1994. După absolvirea liceului, am ajuns învățătoare la Bistrița. Acesta era visul. Visul mare, când crești într-un sat, este reședința de județ', ne-a mărturisit Dora Baba.
Spune că a fost fascinată de mediul din școală, ar fi dormit acolo dacă ar fi lăsat-o conducerea, și și-a adorat prima generație de elevi, după care a suferit o vară întreagă atunci când au făcut pasul spre gimnaziu.
A urmat, însă, o lovitură din partea sistemului de educație: prin anul 2000, s-a operat o reducere de posturi în învățământ și s-a considerat că ea trebuie să plece, era și cea mai tânără. S-a simțit frustrată și nedreptățită, iar apoi a luat decizia să se înscrie la facultate, la Sociologie - un domeniu pe care l-a ales impulsiv, dar care s-a dovedit că i se potrivește mănușă.
După facultate, a urmat un master în managementul proiectelor internaționale, iar mai apoi s-a întors în învățământ, ca profesoară la Liceul de muzică din Bistrița, unde a predat filosofie și economie. Ulterior, a devenit mamă și a luat o pauză pentru a-și crește fiica.
Odată întoarsă din concediul de maternitate, a început să lucreze pe proiecte europene, viața a purtat-o apoi la București, dar ceva îi spunea că nu acesta este drumul ei, aștepta un semn. Semnul a venit sub forma unui telefon de la fratele ei, care înființase Scenica la Bistrița sub forma unui club de dans și avea nevoie de ajutor. Așadar, acum 13 ani, s-a întors la Bistrița și în scurt timp a devenit sufletul Scenica, l-a schimbat, a introdus cursuri de pian, chitară, pictură, balet.
La Scenica a colaborat un timp cu o balerină profesionistă, absolventă de UNATC, Daniela Hasiade, cu care a creat spectacole în care a combinat teatrul cu dansul contemporan, dar și cu artistul vizual Paul Mureșan, care i-a oferit încrederea că poate la rândul său să predea cursuri de pictură. I-au devenit prieteni pe viață și i-au oferit impulsul de a crește și mai mult clubul.
În prezent, derulează grupe de teatru și de pictură pe categorii de vârstă, de la copii de șase ani, la adolescenți și până la adulți care caută astfel de activități pentru a scăpa de rutina zilnică. Dora Baba predă pictură - și susține că poate învăța pe orice să picteze, cu puțină perseverență - scrie și regizează piese de teatru, creează costumele micilor actori, devine confidenta adolescentelor care vor foarte mult la această vârstă să fie ascultate. Și toate acestea, în cursul după-amiezilor, pentru că diminețile le-a dedicat din nou învățământului: este învățătoare la o școală din mediul rural, la clasa a patra, face naveta zilnic și stârnește uimirea localnicilor cu părul ei vopsit albastru.
'Acum, să ajungi într-un sat, cu părul albastru, cumva e ciudat, adică se mai uită lumea ciudat la mine. Dar toată viața am fost genul care nu am fost extrem de afectată de opinia publică și este o îndrăzneală de-a mea nu ostentativă, cât încurajatoare pentru copii', mărturisește Dora Baba.
Cel mai recent proiect al său, pe partea de educație non-formală, a fost un spectacol de teatru experimental, cu grupa de șase-șapte ani, pentru care a scris o piesă, 'Piticii de grădină'.
'În piesă, avem un Scriitor în confuzie, pentru că nu mai reușește să ajungă la copiii zilelor noastre și nu înțelege ce vor, dar e clar că nu mai agreează poveștile clasice. Și am luat personaje din poveștile clasice - Cenușăreasa, Rapunzel, Albă ca Zăpada și altele - și le-am dus la psihiatrie, pentru că erau deprimate pentru că nu mai sunt valorizate de copii și nu își mai au rostul. Iar doi adolescenți călătoreau prin lume, să găsească răspunsul la întrebarea ce povești li se potrivesc copiilor, acum: călătoreau la Lună, ca să învețe observarea, la Vânt, ca să învețe ascultarea, pe vârful muntelui se întâlneau cu Gânditorul, la malul mării - cu Visătorul și Imaginația, pentru că eu am considerat că toate aceste calități sunt întrupate în Scriitor. Piticii de fapt erau copii certați de părinți și bunici, că erau prea agitați, și s-au transformat în pitici de grădină. Adolescenții i-au descoperit întâmplător, și-au dat seama că este ceva misterios acolo și au luat fiecare pitic și l-au dus în această călătorie, adică să-i învățăm pe copii să observe, să asculte, să gândească, să își imagineze. După ce copiii au trecut prin aceste trepte, o călătorie inițiatică până la urmă, au ajuns la Scriitor. (...) Sincer, nu am găsit răspunsul final, am lăsat un final haotic, cu personajele în conflict, toate alergând după Scriitor să îl certe', a explicat Dora.
Pregătește un alt spectacol de teatru, cu grupa de adolescenți, pe baza romanului 'Ferma animalelor', spune că se potrivește cu vremurile pe care le trăim. Iar vara, organizează tabere la munte, unde îi conectează pe tinerii nedezlipiți de ecranul telefoanelor cu natura.
Cel mai drag proiect din cadrul Scenica îi este atelierul de pictat globuri de Crăciun, pe care îl organizează de zece ani în fiecare decembrie. A ajuns să atragă sute de persoane și este fascinată de sentimentul de 'împreună' pe care îl transmit participanții, cei mai mulți părinți veniți alături de copii, dar și vecini de bloc care au dezvoltat de-a lungul anilor relații de prietenie.
Iar povestea Scenica, marcată de Dora Baba, va continua. AGERPRES/(A - redactor: Tina Dumitrescu, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)
Foto: TINA DUMITRESCU/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social
Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via
Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure
Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,
Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică
Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.
Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai
Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir
Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi
Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se
Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică
Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d
Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea
Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză
Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T
Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației
Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d
Mureș: Rectorul Azamfirei (UMFST) - viitorul e al universităților comprehensive, conectate, agile, nu al celor izolate în turnuri de fildeș
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei organizate la împlinirea a șapte ani de la decizia fuziunii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) cu Universitatea 'Petru Maior' (UPM), că la acel moment al unificării celor două insit
Studiu UBB: De la aderarea la UE, salariile s-au triplat, dar creșterea nu este resimțită de toți românii
Un studiu al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că de la aderarea României la UE, salariul mediu net s-a triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii, din cauza inegalităților economice. 'De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special &i
Elevii se întorc luni la cursuri
Elevii se vor întoarce luni la cursuri din vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data d