logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

MARTIE LA FEMININ/ Vrancea: Valentina, conservatoarea care și-a dedicat întreaga carieră Muzeului Memorial ''Alexandru Vlahuță''

Image

În inima Vrancei, la Dragosloveni, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' păstrează spiritul literar al marelui scriitor datorită devotamentului unei femei care și-a transformat meseria în misiune.

Timp de aproape patru decenii, conservatoarea Valentina Porumb a vegheat acest loc cu pasiune și determinare, transformându-l într-un adevărat sanctuar cultural.

Angajată la muzeu în 1985, Valentina Porumb era la început de carieră și, plină de entuziasm, și-a propus să lase o amprentă asupra locului. Și-a dorit să fie mai mult decât o simplă păstrătoare a trecutului, astfel că a început să reamenajeze grădina, să planteze flori și să traseze alei, convinsă că peisajul înconjurător contribuie la farmecul muzeului.

''Când am ajuns aici nu aveam nici 25 de ani împliniți și eram singurul angajat al muzeului. La vremea aceea, veneau aici grupuri de elevi și era un flux foarte mare de vizitatori. Zilnic, în parcarea muzeului erau patru-cinci autocare pline. Aici, în ambianța dealurilor domoale ale Coteștilor și Bordeștilor, acest conac boieresc, vegheat de umbra tihnită a doi stejari seculari, fusese locul unor trainice prietenii. De aceea m-am gândit că ar trebui să reorganizez muzeul și am început chiar de la poartă. Îmi scriam într-o agendă activitățile pe care trebuia să le fac zilnic și de multe ori nu îmi ajungeau cele opt ore. Am pus flori și am săpat aleile, pentru că această grădină dădea valoare muzeului, vizitatorii erau foarte încântați de frumusețea locului. Eu chiar consideram că este un colț de rai din 'România Pitorească' a lui Vlahuță'', a povestit, pentru AGERPRES, Valentina Porumb

 

Foto: (c) DANA LEPĂDATU / AGERPRES FOTO


Casa de la Dragosloveni a fost ultimul refugiu al lui Alexandru Vlahuță. Aici, scriitorul și-a găsit liniștea și inspirația, alături de prieteni de seamă precum Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Octavian Goga sau Nicolae Grigorescu. Dar istoria casei a fost tulburată de evenimentele vremii, fiind devastată în timpul Primului Război Mondial.

''Poetul Alexandru Vlahuță a venit la Dragosloveni în ultimii ani ai vieții, prin căsătorie cu doamna Ruxandra Gâlcă, fiica unui mic proprietar agrar, și a locuit aici mai mult vara. Conacul era loc de întâlnire cu prietenii, cu Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, pictorul Nicolae Grigorescu, cu Octavian Goga, care a fost și finul familiei Vlahuță. În această casă poetul chiar își găsise liniștea, spunea el 'liniștea de care avea atâta nevoie'. Numai că, în toamna lui 1916, odată cu înaintarea frontului și invazia trupelor germane, poetul a fost nevoit să se refugieze în Moldova. Când a revenit aici, în 1918, casa a găsit-o devastată, multe obiecte au fost distruse. Un an mai târziu, cel ce spunea 'nu de moarte mă cutremur, ci de veșnicia ei' a intrat pe porțile eternității. Doamna Vlahuță a petrecut ultimii ani aici, iar în 1926 a dat acestei case destinația de așezământ de cultură. Era, de fapt, școală pentru fetele din zonă și loc de întâlnire pentru scriitorii vremii. Fetele veneau aici ca să învețe o meserie, erau pregătite pentru viață, iar școala a funcționat până în 1949. Câțiva ani casa a fost închisă, iar din 1958 s-a deschis ca muzeu publicului vizitator'', spune Valentina.

Anii au trecut, iar Valentina Porumb a transformat muzeul într-un spațiu viu, plin de activități educaționale și evenimente culturale. Aici s-au organizat ateliere de pictură inspirate de Grigorescu, lecții de literatură și istorie desfășurate chiar în camerele casei memoriale.

''Eu am fost o mare admiratoare a marelui nostru istoric Nicolae Iorga, care spunea că fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragem bine cu urechea ca să o ascultăm și ne trebuie un dram de iubire ca să putem să o înțelegem. Cred că am înțeles povestea locului și, ca să am cât mai mulți vizitatori, am început să fac proiecte educaționale, parteneriate cu școlile din zonă. Veneau profesorii de limba română și își desfășurau lecții aici sau profesorii de istorie. După aceea am început să fac ateliere, chiar am intitulat un atelier de pictură 'Pe urmele pictorului Nicolae Grigorescu', acesta fiind unul dintre prietenii care vizitau foarte des conacul. Tot din 1985 am încercat să reorganizez expoziția permanentă a casei. Muzeul era într-o stare avansată de degradare, pereții erau fisurați, într-una din camere ploua. Am făcut demersuri la fostul Comitet de Cultură pentru a se consolida structura de rezistență a casei, lucrări care s-au făcut în 1988 și astfel am putut să reorganizez expoziția permanentă a casei. Fiecare cameră a primit o anumită destinație și am încercat să creez atmosfera de epocă. Această casă are un tezaur muzeistic deosebit, cu piese de mobilier frumos sculptate, tablouri, chiar replici ale lui Grigorescu, cărți originale, ediții princeps'', susține Valentina Porumb.

De-a lungul anilor, pe lângă numeroasele demersuri pentru restaurarea casei, Valentina Porumb a încercat și să înzestreze muzeul cu piese cât mai apropiate epocii în care poetul a trăit aici.

''Unele piese au fost recuperate după Primul Război Mondial de către doamna Vlahuță, de la sătenii de aici, altele au fost aduse din depozitul Muzeului Vrancei, dar multe le-am achiziționat prin bunătatea celor care au vizitat casa și care aveau piese vechi acasă. Le-am spus că bine ar fi să se păstreze într-un muzeu pentru că aici, în muzeu, piesele sunt conservate, li se dau viață. În ultimii ani, prințul Mihai Ghyka a donat o importantă colecție de carte veche, majoritatea ediții princeps. O familie din satul Pleșești, unde s-a născut Alexandru Vlahuță, avea două covoare deosebite și le-a adus aici, în casa de la Dragosloveni. De asemenea, fiicele învățătorului Spânu din Dragosloveni, care a predat fetelor la școala Vlahuță au avut un covor lucrat chiar aici, în casa lui Vlahuță, și ne-au donat acel covor lucrat între 1926 și 1930'', explică Valentina.

 

Foto: (c) DANA LEPĂDATU / AGERPRES FOTO


Muzeul adăpostește piese de mobilier, tablouri, cărți rare, dar și manuscrise valoroase. Una dintre cele mai speciale piese este binoclul de care Vlahuță era nedespărțit.

''Eu le spun vizitatorilor povestea acestei case, dar, mai mult decât atât, le spun povestea fiecărui obiect, a fiecărui exponat din această casă, pentru că fiecare are o poveste a lui. Cel mai vechi exponat pe care îl aveam este binoclul de care Vlahuță era nedespărțit în călătoriile pe care le făcea aici, pe Valea Râmnicului, până sus la Vintileasca, alături de Delavrancea, de Caragiale, de Grigorescu. Ajungeau până sus, la Bisoca. Mai avem o piesă foarte importantă, bustul lui Vlahuță, al cărui autor este Oscar Han. Dar toate piesele sunt valoroase aici, în casă. Cu o semnificație aparte pentru mine este un manuscris unde Vlahuță a lăsat scris ginerelui, băiatul pictorului Nicolae Grigorescu: 'În adâncimile vremii sunt puteri misterioase care lucrează încet la izbânda omului vrednic, cinstit, răbdător. Nu te grăbi, nu dispera, biruința e a celor care știu să aștepte'. Toate acele însemnări pe care le-a făcut Vlahuță, operele poetului, toate mi-au călăuzit pașii. De multe ori am simțit că sunt în familia scriitorului. De multe ori am simțit că este a doua casă aici. Marea bucurie pentru mine a fost atunci când am simțit că vizitatorii sunt atât de încântați și fericiți că au putut să descopere un loc atât de frumos'', adaugă Valentina.

Casa Memorială a fost, de-a lungul timpului, gazda unor saloane literare prestigioase. Aici s-au reunit personalități precum Fănuș Neagu, Eugen Simion sau Alexandru Piru. Un moment special a fost recrearea atmosferei din vremea lui Vlahuță, când scriitorii erau aduși de la gară cu docarul.

''Aici, în Dragosloveni, se desfășurau saloanele literare, manifestări culturale unde se întâlneau oameni de cultură, scriitori, critici literari, istorici literari. Foarte des venea aici profesorul Alexandru Piru, Fănuș Neagu, Eugen Simion, Alexandru Ulici, dar și scriitorii vrânceni, Dumitru Pricop, Florin Muscalu, Ion Panait, Traian Olteanu. Îmi amintesc că, la un salon literar de după 1990, un inginer de aici din zonă s-a gândit că Vlahuță își aștepta prietenii în gara Gugești cu docarul și a adus un docar de la o fermă în zonă, și în docarul acela l-a urcat pe Fănuș Neagu. Și au mers pe aici, prin curte, și toată lumea s-a amuzat. Parcă retrăiau acele momente din perioada când Vlahuță a locuit aici, în Dragosloveni. Mi-l amintesc pe Ion Panait care a petrecut aici cu alți scriitori, în fața unui pahar cu vin, cântând romanțe'', mai spune Valentina.

Ajunsă la momentul retragerii din activitate, Valentina speră ca muzeul să rămână pe mâini dedicate, care să preia cu pasiune misiunea de a conserva patrimoniul muzeului, pentru că ''acesta nu este doar o casă, ci un loc încărcat de istorie''.

''Am fost 15 ani singură în această casă. Iar când am început să lucrăm în echipă, parcă lucrurile au devenit mai simple. Mă bucur că am putut cumva contribui, că am putut mări patrimoniul acestui muzeu. Am simțit că am o mare responsabilitate când am venit aici, și o datorie în același timp, aceea de a respecta și de a prețui valorile. Și m-aș bucura acum, când trec într-o nouă etapă a vieții, să vină cineva aici nu ca la un serviciu, ci din atașament, să înțeleagă frumusețea și istoria acestui loc. Salariile sunt așa cum sunt într-un muzeu, dar cine stă într-un muzeu, nu stă pentru salariu'', conchide Valentina Porumb.

Într-o lume aflată în continuă schimbare, Muzeul Memorial ''Alexandru Vlahuță'' rămâne un reper cultural grație devotamentului acestei femei care și-a dedicat viața păstrării memoriei marelui scriitor. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 726

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț