Beijingul critică presiunea 'nefondată' împotriva companiilor chineze din UE după ancheta belgiană privind Huawei

Guvernul chinez a cerut vineri să nu fie politizate chestiunile comerciale și să nu fie folosite măsuri 'nefondate' pentru a reprima companiile chineze care operează în străinătate, o referire la recenta anchetă belgiană privind presupuse fapte de corupție legate de Huawei în Parlamentul European, informează EFE.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că China 'a cerut întotdeauna companiilor sale să respecte cu strictețe legile și reglementările țărilor în care își desfășoară activitatea'.
'În același timp, sperăm că părțile relevante vor respecta normele economice și comerciale internaționale și vor oferi un mediu de afaceri echitabil, transparent și nediscriminatoriu pentru companiile chineze din Europa', a adăugat purtătorul de cuvânt chinez.
Mao a subliniat că 'afacerile comerciale nu trebuie politizate sau companiile reprimate prin mijloace nefondate', într-un răspuns aparent la investigațiile deschise la Bruxelles împotriva Huawei, ai cărei lobbyiști ar fi cercetați pentru presupuse infracțiuni de luare de mită, fals și spălare de bani în Parlamentul European.
Cazul, care a dus la sigilarea birourilor unor asistenți parlamentari din Parlamentul European, a reînviat dezbaterea despre prezența companiilor chineze în sectoare strategice din Europa.
Din 2023, Comisia Europeană a recomandat restricționarea sau excluderea Huawei din rețelele 5G ale statelor membre, măsură susținută de Statele Unite în politica lor de îngrădire a tehnologiei chineze.
Beijingul a respins în mod repetat acuzațiile împotriva companiilor sale de tehnologie, numindu-le încercări de a le bloca accesul pe piețele occidentale sub pretexte de securitate.
Birourile din Bruxelles a doi asistenți parlamentari, sigilate
Parlamentul European a sigilat joi birourile a doi asistenți parlamentari de la sediul instituției din Bruxelles, la solicitarea unui judecător belgian.
Într-un comunicat de presă, Parchetul Federal belgian a menționat Huawei drept compania vizată de anchetă, după ce anunțase anterior că a percheziționat locuințele mai multor lobbyiști.
După ce Poliția a efectuat mai multe arestări în timpul perchezițiilor a 21 de locuințe din Belgia și Portugalia, precum și a sediului Huawei din Bruxelles, Ministerul Public a raportat că o persoană a fost reținută în Franța după ce a fost emis un mandat european de arestare împotriva sa.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a fost informată cu privire la cererea de sigilare a birourilor din Bruxelles, iar purtătorul de cuvânt al acesteia a indicat că instituția va da curs 'rapid și pe deplin' cererii de cooperare din partea autorităților belgiene pentru a ajuta la anchetă.
Nici Parchetul, nici Parlamentul European nu i-au identificat deocamdată pe cei doi asistenți sau pe vreunul din 'cei cincisprezece' europarlamentari care, potrivit anchetatorilor, ar fi implicați în dosar.
Dacă este vorba despre un europarlamentar în activitate, judecătorul ar trebui să ceară Parlamentului European ridicarea imunității înainte de a-l putea urmări penal, atât timp cât nu este prins în flagrant.
Compania Huawei 'examinează' cazul
Contactată de EFE, compania chineză a indicat că 'examinează' cazul.
'Huawei este angajată în a respecta toate normele și reglementările din țările și regiunile în care operează', a declarat o sursă de la biroul Huawei din Bruxelles.
Parchetul belgian crede că faptele s-au petrecut între 2021 și până în prezent, 'foarte discret', 'sub pretextul unui 'lobby' comercial și sub diferite forme, cum ar fi remunerația pentru funcții politice sau chiar cadouri excesive, cum ar fi cheltuielile cu mâncarea și deplasarea, inclusiv invitații cu caracter regulat la meciuri de fotbal'.
Obiectivul acestor activități de lobby ar fi acela de a contracara încercările SUA de a exclude companiile chineze de telecomunicații de pe piețele sensibile, precum și de a pleda pentru deschiderea pieței europene către companiile chineze.
'Beneficiile financiare legate de presupusa corupție ar fi putut fi amestecate în fluxuri financiare aferente cheltuielilor privind participarea la conferințe și plătite diverșilor intermediari, cu scopul de a ascunde caracterul ilicit al acestora sau de a permite făptuitorilor să evite consecințele acțiunilor lor. Din această perspectivă, ancheta încearcă să identifice și elemente de spălare a banilor, dacă este cazul', a transmis parchetul federal belgian.
CEO: UE nu și-a învățat lecția despre standardele etice
Observatorul Corporativ European (CEO), o organizație care monitorizează activitatea de lobby la Bruxelles, a declarat într-un comunicat de presă că cazul Huawei 'demonstrează că UE nu și-a învățat lecția despre standardele etice'.
CEO 'a condamnat lipsa de acțiuni robuste a instituțiilor UE în ceea ce privește transparența și etica, ceea ce înseamnă că aceleași condiții care au produs cel mai recent' scandal de corupție care a afectat Parlamentul European, și anume Qatargate, 'nu au fost niciodată abordate în mod adecvat'.
Organizația a atras atenția că 'inacțiunea' instituțiilor UE este 'un exemplu clar de cum nu trebuie evitat un scandal' și a adăugat că blocul comunitar 'trebuie să consolideze și să accelereze implementarea organismului etic care a fost convenit' după Qatargate.
CEO a menționat, de asemenea, că revizuirea planificată din iunie a registrului de lobby al UE reprezintă 'o oportunitate urgentă de a introduce reguli obligatorii din punct de vedere juridic de mult așteptate, asigurând transparența și responsabilitatea pe coridoarele puterii de la Bruxelles, cu sancțiuni semnificative în caz de încălcare'.
Întrebat despre acest caz în cadrul conferinței de presă zilnice a Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt pe probleme de suveranitate tehnologică, apărare, spațiu și cercetare, Thomas Regnier, nu a comentat asupra perchezițiilor și arestărilor, dar a subliniat că executivul european a recomandat deja încă din 2023 statelor membre să 'restrângă sau să excludă' Huawei din rețelele lor 5G.
'Securitatea rețelelor noastre 5G este crucială pentru economia noastră. Comisia a apreciat că Huawei reprezintă un risc material mai mare decât alți furnizori (...). Îndemnăm toate statele membre să acționeze, deoarece un eșec de a reacționa rapid ar putea expune UE în ansamblu la riscuri clare', a spus Regnier.
Noul scandal de corupție care afectează Parlamentul European vine la ceva mai mult de doi ani după scandalul Qatargate, în care politicieni, lobbyiști, funcționari publici și rude ale acestora ar fi fost implicați în fapte de corupție, spălare de bani și crimă organizată care implică statele Maroc și Qatar pentru obținerea de influență în Parlamentul European. Autoritățile de aplicare a legii din Belgia, Italia și Grecia au confiscat cu acea ocazie 1,5 milioane de euro în numerar, computere și telefoane mobile și au acuzat mai multe persoane de presupusele infracțiuni, între care pe Eva Kaili, care era la acea vreme unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Le Pen condamnată: Washingtonul consideră 'îngrijorătoare' excluderea unor candidați
Administrația Trump a declarat luni că este 'îngrijorată' de excluderea unor candidați din viața politică, ca reacție la condamnarea liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, relatează AFP. 'Excluderea unor persoane din procesul politic este deosebit de îngrijorătoare,
France: Marine Le Pen cere un proces în apel rapid și nu părăsește viața politică
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, condamnată luni la ineligibilitate imediată pentru cinci ani, a cerut ca 'justiția să se grăbească' pentru a o rejudeca în apel înainte de alegerile prezidențiale din aprilie 2027, relatează AFP. 'Sunt milioane de francezi care cred în mine, milioane de francezi care
Franța: Condamnată la ineligibilitate, Marine Le Pen denunță 'o decizie politică'
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a denunțat 'o decizie politică' după ce a fost condamnată luni la cinci ani de ineligibilitate cu efect imediat, înainte de alegerile prezidențiale din 2027 în care este favorită, relatează AFP. 'Nu am de gând să mă las eliminată astfel. Voi urma toate căile de recurs.
Nimic concret deocamdată în dialogul ruso-american privind încheierea războiului din #Ucraina, transmite Kremlinul
Remarcile președintelui american Donald Trump despre furia lui față de omologul său rus Vladimir Putin 'nu sunt citate exacte', a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce liderul de la Casa Albă a amenințat cu sancțiuni dacă Rusia nu se angajează în favoarea eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina, dar po
#Ucraina menține apărarea activă, în timp ce Rusia crește presiunea ofensivă pe front
Armata ucraineană observă o creșterea a presiunii ruse de-a lungul întregului front, susținând însă că aceste acțiuni ofensive intensificate au ca efect pierderi semnificative în rândul trupelor ruse, în timp ce analiștii confirmă că trupele ucrainene își continuă operațiunea recent lansată pe teritoriul Rusiei în regiu
BTA: Președintele Radev și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei vor găzdui o reuniune la nivel înalt a procesului Aqaba
Bulgaria și Iordania vor coprezida o întâlnire la nivel înalt la Sofia ca parte a inițiativei Procesului Aqaba, a informat luni secretariatul de presă al președintelui. La invitația președintelui Rumen Radev și a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, lideri guvernamentali, oficiali ai unor organizații interguvernamentale și nonguvernamentale se v
Președintele Zelenski și familia sa au câștigat aproximativ 365.000 de dolari în 2024, conform declarației de avere
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și familia sa au câștigat anul trecut 15,2 milioane de grivne (aproximativ 365.000 de dolari), conform unui anunț făcut duminică de serviciul de presă al președinției de la Kiev, care citează declarația de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA. Aproape jumătate din acest venit provine din v&aci
Lituania: Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți au fost găsiți decedați
Trei din cei patru soldați americani dați dispăruți în Lituania au fost găsiți decedați, la puțin timp după ce echipele de salvare au reușit să aducă la suprafață vehiculul lor care se scufundase într-o mlaștină, a anunțat luni armata americană, transmit AFP, Reuters și DPA. Cei patru soldați americani, care se aflau în Litua
Guvernatoarea Găgăuziei îi cere din arest lui Trump să prevină un 'conflict civil' în Republica Moldova
Guvernatoarea (bașcana) regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, aflată în arest preventiv la Chișinău, i-a cerut președintelui american Donald Trump într-o scrisoare-apel să prevină o evoluție către un 'conflict civil' în Republica Moldova și să apere valorile democratice în această țară, relatează luni agenți
Franța: Declarată ineligibilă, Marine Le Pen va face apel (avocat)
Marine Le Pen va 'face apel', a declarat luni avocatul ei, Rodolphe Bosselut, după ce lidera franceză de extremă dreapta a fost condamnată la o perioadă de ineligibilitate de cinci ani cu executare imediată și la o pedeapsă de patru ani de detenție, dintre care doi cu executare, pentru deturnare de fonduri publice, informează AFP. Le P
#Ucraina: Șefa diplomației UE vrea ca Washingtonul să pună o presiune mai mare asupra lui Vladimir Putin
Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, dorește ca președintele american Donald Trump să exercite o influență sporită asupra omologului său rus Vladimir Putin, relatează luni DPA. ''Cred că Statele Unite au de asemenea rolul de a pune o presiune mai mare asupra Rusiei pentru a opri acest război'', a afirmat fosta șefă a
Republica Moldova expulzează 3 diplomați ruși, după implicarea ambasadei ruse în refugierea deputatului Nesterovschi în Transnistria
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anunțat luni că trei diplomați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au fost declarați persona non grata și vor trebui să părăsească țara, relatează Reuters și presa de peste Prut. 'Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului dipl
Franța: Jordan Bardella, noul prezidențiabil al extremei drepte după condamnarea Marinei Le Pen
În vârstă de 29 de ani, popularul președinte al partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) Jordan Bardella se vede propulsat ca potențial candidat la scrutinul prezidențial francez din 2027, după ce mentorul său Marine Le Pen, lidera partidului, a fost declarată ineligibilă de către instanța judiciară, comentează luni AFP.
Suedia anunță un nou ajutor militar pentru #Ucraina, de aproape 1,5 miliarde de euro
Suedia va oferi Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 16 miliarde de coroane, echivalentul a 1,475 miliarde de euro, cel mai mare pachet de acest fel furnizat Kievului de guvernul suedez de la începutul războiului cu Rusia, relatează luni agențiile AFP și EFE. 'Dorim să transmitem mesajul că ne intensificăm sprijinul și
Condamnarea lui Marine Le Pen, 'o declarație de război din partea Bruxelles-ului', reacționează vicepremierul italian Salvini
Vicepremierul italian Matteo Salvini a criticat luni 'declarația de război din partea Bruxelles-ului', despre care a spus că este sursa condamnării liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, declarată în plus neeligibilă pentru alegeri după ce a fost găsită vinovată pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European de către un tribunal din Pa