logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

MARTIE LA FEMININ/Irina Hărău, pilot: Lumea baloanelor cu aer cald, magică prin felul ei de-a fi

Image

Irina Hărău deține un brevet de pilot de baloane cu aer cald, o pasiune care, pentru ea, a a fost dragoste la prima vedere, dar și un mod bun de a-și echilibra stilul de viață, activitatea de femeie de afaceri alternând cu pacea, relaxarea și liniștea trăite în nacelă, la înălțime.

Irina, prima femeie din România care a obținut un brevet de pilot de baloane cu aer cald, are la activ peste 120 de ore de zbor și multe întâmplări petrecute într-un domeniu care presupune disciplină, curaj și empatie. A asistat cu emoție la cereri în căsătorie făcute în nacela balonului, a zburat peste Castelul Corvinilor din Hunedoara, s-a bucurat alături de pasagerii care primeau, pentru întâia oară, o recunoaștere a primului zbor cu balonul cu aer cald.

 

 

'Lumea baloanelor cu aer cald este una specială și magică, plină de oameni faini, care sunt pasionați de zbor și care trăiesc frumos, prin prisma zborului', își descrie Irina Hărău, o femeie de afaceri din municipiul Hunedoara, marea sa pasiune.

Se poate spune că a fost o dragoste la prima vedere, apărută ca o întâmplare fericită, după ce tatăl Irinei, antreprenor, s-a gândit că nu ar fi lipsit de interes să încerce ceva mai puțin obișnuit în domeniul HoReCa: zboruri de agrement cu balonul cu aer cald pe deasupra Castelului Corvinilor.

Așa că a cumpărat un balon cu aer cald, iar fiica sa mai mică a urmat cursurile necesare pentru a-l putea pilota.

'În timpul școlii, care durează aproape un an, sunt multe materii teoretice care trebuie stăpânite. Ca pentru toată aviația, există cursuri comune, indiferent de tipul de aeronavă pilotat, și mai sunt cinci materii specifice aeronavei pentru care se dorește brevetul. Se studiază navigabilitate, meteorologie, radiocomunicații, trebuie să știm principiile zborului, cunoașterea aeronavei. Partea teoretică este importantă. Zburăm, cu toate că nu avem aripi. Trebuie păstrate condițiile de siguranță și trebuie să înțelegem foarte bine teoria, ca să putem aplica apoi cunoștințele în practică, în mod corect', detaliază Irina Hărău.

 

 

Nu este ușor să fii pilotul unui balon cu aer cald. Dacă ești pasager, zborul are alte valențe, în schimb, ca pilot, apar foarte multe responsabilități.

'Zburasem liber ca pasager și mi-a plăcut foarte mult. Dar, în momentul în care am preluat comanda balonului cu aer cald, într-adevăr, a fost un alt sentiment. Având responsabilitatea celorlalți pasageri, având responsabilitatea aeronavei, altfel se vede primul zbor prin ochii unui pilot, comparativ cu ochii unui simplu pasager în nacelă. Așa că a fost un mix de entuziasm, un mix de o oareșce frică, de emoție, că trebuie să am eu grijă de acest mastodont și să încerc să-l controlez și să-l mânuiesc. Încet-încet, este ca mersul pe bicicletă sau ca și condusul unei mașini. Îți intri în mână și te obișnuiești să fii atent la tot ce trebuie să fii atent în timpul zborului', explică Irina.

Cel mai frumos zbor cu balonul a fost cel de acasă, în care a trecut pe deasupra Castelului Corvinilor din Hunedoara. Au urmat apoi alte orașe, participarea la diverse manifestări ale împătimiților de baloane cu aer cald, întâlniri cu oameni deosebiți, dar și zborurile alături de părinții săi.

 

 

'Hunedoara este acasă și va avea tot timpul un loc special în viața mea și în viața familiei mele. Momentul în care am reușit să spargem gheața și să zburăm peste Castelul Corvinilor a fost minunat, mult așteptat, și ne-am bucurat cu toții de această oportunitate', adaugă interlocutoarea noastră.

Însă nu a fost singurul moment de referință în cei aproape trei ani de când conduce un balon cu aer cald. Nacela acestuia poate reprezenta unul dintre locurile speciale pentru viața unui om. Un exemplu ar fi o cerere în căsătorie.

 

 

'Am avut și cereri în căsătorie în timpul zborului. Am stat cu toții cu sufletul la gură să aflăm ce va răspunde tânăra domniță: va accepta, va refuza? Doamne ferește să refuze în nacelă în timpul zborului! Din fericire, cererile de căsătorie pe care le-am avut au fost toate cu un final fericit, iar cuplul - entuziasmat. Ne-am bucurat și noi de bucuria lor și de faptul că am putut să fim martorii unui moment atât de special în viața unui cuplu tânăr', spune Irina.

Nu e de ici, de colo să plutești pe deasupra pământului într-un balon cu aer cald. Presupune cel puțin un pic de curaj. Tocmai de aceea, la finalul fiecărui zbor, pasagerii primesc o recunoaștere oficială a momentelor petrecute în nacelă.

 

 

'Toate zborurile se încheie cu bine, dar și cu un titlu nobiliar. Este botezul primului zbor. Oamenii primesc un 'titlu nobiliar' care are legătură cu locul de aterizare. Cât de special este titlul nobiliar depinde cumva și de creativitatea pilotului. Eu am preluat obiceiul instructorului meu, Mihai Ilie. Încercăm să creăm o mică rimă care să le aducă aminte pasagerilor despre zborul în sine. Însemnăm pasagerii cu cele trei semne importante pentru noi: semnul focului - pentru că datorită focului reușim noi să plutim prin spațiu, semnul pământului - pentru că pământul ne primește înapoi cu brațele deschise, la aterizare, și semnul apei, care reprezintă apa de botez în urma zborului cu balonul cu aer cald', explică Irina Hărău.

Zborul cu balonul cu aer cald poate reprezenta și o bună idee de afacere. În acest sens, se caută locurile mai deschise, iar zona Călanului, un oraș foarte aproape de Hunedoara, este una dintre cele preferate de piloți pentru că oferă condițiile unui zbor sigur, încheiat fără probleme.

'Dacă ne permit condițiile meteo, organizăm și zboruri peste Hunedoara. Dar sunt, într-adevăr, zboruri mai speciale, pentru că trebuie ca direcția și viteza vântului să fie propice, astfel încât să putem să trecem peste oraș și să ajungem la locurile de aterizare. Ca zone, singura limită este ca locul să fie unul deschis. Prin zonă deschisă noi înțelegem un loc de decolare poziționat în așa fel încât pe o rază de 5-10 km, în oricare direcție, să fie opțiuni bune de aterizare. Zburăm doar în două momente ale zilei: dimineața, imediat după răsăritul soarelui, sau seara, înainte de apus. Motivul ține de condițiile meteo propice. În miezul zilei se creează termice, curenți de aer ascendent, care pentru parapantiști și planoriști sunt extrem de bune, dar pe noi ne încurcă drastic', detaliază pilotul.

Dincolo de pasiunea pentru zborul cu balonul cu aer cald, Irina Hărău este și o femeie de afaceri de succes. Coordonează activitatea unei firme de construcții metalice recunoscută în toată Europa. De aceea, am întrebat-o cât de importat este hobby-ul pe care îl practică pentru viața sa de zi cu zi.

 

 

'Este un mod bun de a-mi echilibra stilul de viață. Lumea baloanelor cu aer cald este specială, magică prin modul ei unic de a fi. Baloanele cu aer cald dau un sentiment de pace, de relaxare, de liniște. Și pe mine, personal, mă ajută mult să-mi găsesc un oarecare echilibru în viața de zi cu zi. Prin prisma activității nu doar că este, în sine, o activitate care îmi aduce multă bucurie, dar te bucuri și de bucuria altora care văd un balon cu aer cald pentru prima dată și care experimentează zborul pentru prima dată', mărturisește Irina.

Ce le transmite Irina Hărău doamnelor din România? 'Le transmit mult curaj, să aibă încredere în sine, pentru că, în final, atâta vreme cât credem în noi și avem încredere în forțele proprii, cu siguranță putem să realizăm orice ne dorim, să facem lucrurile, orice lucru, cel puțin la fel de bine ca un domn'. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorin Blada, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Balon Aer Cald Hunedoara/Facebook

Afisari: 846

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Social 05-05-2025 20:28

REPORTAJ Covasna: Victimele Holocaustului din fostul județ Trei Scaune, comemorate la Sfântu Gheorghe

Victimele Holocaustului din fostul județ Haromszek (Trei Scaune), actualul Covasna, au fost comemorate, luni, la Sfântu Gheorghe, la împlinirea a 81 de ani de la deportarea în lagărele naziste. Evenimentul a avut loc în Parcul Memorial al Holocaustului din municipiu, cu participare a elevilor, cadre didactice, oficialități locale și rep

Social 05-05-2025 18:42

Galați: Incendiu la o hală de producție și depozitare pentru panouri fotovoltaice; fumul îngreunează circulația pe DN 25

Un incendiu cu degajare mare de fum se manifestă la o hală de producție și depozitare pentru panouri fotovoltaice din localitatea gălățeană Șendreni, fumul gros îngreunând circulația pe drumul național DN 25, între Șendreni și Traian. 'În acest moment, forțe și mijloace din cadrul ISU Galați intervin pentru stingere

Social 05-05-2025 18:05

Mureș: Colonelul Claudiu Margin a predat conducerea Batalionului 72 Apărare CBRN 'Negru Vodă'

Colonelul Claudiu Margin a predat, luni, în cadrul unei ceremonii militare, comanda și Drapelul de Luptă ale Batalionului 72 Apărare CBRN 'Negru Vodă' din Sighișoara, ca urmare a trecerii sale în rezervă după 32 de ani de activitate în domeniu. 'Mă despart de responsabilitatea funcției de comandant al Batalionului

Social 05-05-2025 17:59

Cod galben de averse torențiale și grindină în localități din Ilfov și Giurgiu, în ora următoare

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o atenționare nowcasting Cod galben de averse torențiale și grindină, valabilă în ora următoare în localități din județele Giurgiu și Ilfov. Astfel, până la 18:50, în Mihăilești, Adunații-Copăceni, Ghimpați, Ogrezeni, Buturugeni, Singureni, Grădinari, Iepurești, Bulbucata (Giurgiu), Ji

Social 05-05-2025 17:03

Vrancea: Doi tineri blocați pe o insulă în râul Siret, salvați de pompieri

Doi tineri au fost salvați, luni, de pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Adjud, după ce au rămas blocați pe o insulă formată în albia râului Siret, în zona cartierului Adjudu Vechi, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit sursei citate, la fața locului au fost mobilizate de ur

Social 05-05-2025 16:23

Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din patru județe, în orele următoare

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă atenționare Cod galben de inundații, valabilă pe parcursul acestei zile pe râuri din patru județe. Potrivit hidrologilor, până la ora 00:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot produce scurgeri importante pe

Administratie 05-05-2025 14:58

TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți

Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele

Social 05-05-2025 14:30

Timiș: Centru de colectare legume-fructe pentru sprijinirea micilor producători; marfa va fi preluată de supermarketuri

Micii producători de legume și fructe din județul Timiș vor avea la dispoziție, din acest an, un prim centru de depozitare a produselor, amenajat în comuna Tomnatic. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Popoviciu, a declarat, pentru AGERPRES, că marfa va fi preluată de marile lanțuri de magazine din Timișoara și nu numai, oferin

Social 05-05-2025 14:11

Vreme mai rece, regim termic oscilant și averse aproape în fiecare zi, în perioada 5-18 mai

Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii țări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză, în timp ce din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în progn

Social 05-05-2025 13:46

Prahova: Controale la rafinăriile din arealul Ploieștiului după reclamațiile privind poluarea aerului

Garda de Mediu Prahova a anunțat, luni, că a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul municipiului Ploiești după ce, în ultimele zile, locuitorii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. 'Ca urmare a disconfortului olfactiv resimțit de locuitorii municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și

Social 05-05-2025 11:22

STS: Peste 86.600 de apeluri la numărul de urgență 112 în minivacanța de 1 mai

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis, luni, că, în perioada 1 - 4 mai, la nivel național, au fost preluate și procesate 86.603 de apeluri primite la numărul de urgență 112. Potrivit unui comunicat al STS transmis AGERPRES, din totalul acestora, 59,27% (51.333) au reprezentat cazuri de urgență și au fost transferate către agen

Social 05-05-2025 10:30

Vreme instabilă, cu cer noros, averse și intensificări ale vântului, până joi seara în București

Meteorologii prognozează pentru București vreme instabilă pentru următoarele patru zile, cu cer noros, averse, descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Capitală, în intervalul 5 mai, ora 12:00 - 6 mai, ora 9:00, deși vremea va fi deosebit de caldă

Social 05-05-2025 10:23

Informare de vreme instabilă în toată țara, până joi seara; Cod galben de averse și vânt în 25 de județe, marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe parcursul acestei zile pe raza de 25 de județe, precum și o informare de vreme rea, ce vizează toate regiunile, până joi seara. Conform prognozei de specialitate, luni, între orele 12:00 - 23:00, vor fi per

Social 05-05-2025 10:01

Giurgiu: Timp de așteptare de 70 de minute pe Podul Prieteniei, la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai

Traficul pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, Bulgaria, se desfășoară alternativ, pe o singură bandă din cauza lucrărilor de reparații la pod efectuate de partea bulgară, timpul de așteptare la întoarcerea din minivacanța de 1 Mai fiind de aproximativ 70 de minute. 'Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu informează că

Administratie 05-05-2025 07:51

Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale

Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv