logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Apă de băut cu amoniu, nitriți și bacterii peste limita admisă, în mai multe localități

Imagine din galeria Agerpres

Apa potabilă din rețele publice din mai multe localități urbane și rurale din județul Olt a avut anul trecut concentrații peste limita admisă de amoniu, nitrați și nitriți, iar în trei comune au fost și perioade în care în apa de la robinete erau prezente bacterii coliforme, E.coli sau enterococi intestinali, reiese din raportul privind calitatea apei potabile în anul 2024 publicat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Totodată, în același raport se menționează neconformități în privința valorilor clorului rezidual liber în 62 de localități, valorile acestui parametru fiind frecvent mai scăzute față de limitele prevăzute de normele din domeniu.

'Starea generală a consumatorilor, în special a celor vulnerabili, imunodeprimați, poate fi afectată de consumul îndelungat de apă cu concentrații mari de nitriți, nitrați, clor. În cazul folosirii apei hiperclorinate pot apărea situații de iritații ale pielii, apa cu concentrații mari de nitriți poate duce la intoxicații în cazul copiilor cu vârsta între un an și trei ani și chiar la deces la sugari de până la un an, vorbim de folosirea pentru o perioadă mai mare', a explicat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, Gabriela Gogiu.

În cazul folosirii apei necorespunzătoare microbiologic, contaminată cu E.coli, bacterii coliforme sau enterococi intestinali, consumatorii riscă să sufere de boală diareică acută, potrivit reprezentantului DSP Olt, care a menționat că instituția a anunțat autoritățile locale, în vederea informării populației, de fiecare dată când au fost observate asemenea neconformități.

Raportul DSP Olt menționează că în cadrul monitorizării calității apei potabile din județul Olt, anul trecut au fost efectuate peste 13.250 de analize, dintre care peste 1.000 au indicat neconformități, cele mai frecvente privind concentrația de clor.

Concentrația prea mică sau prea mare a clorului rezidual liber a fost cea mai des întâlnită neconformitate și a fost observată în urma analizelor probelor de apă de la rețele publice din localitățile: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Piatra - Olt, Movileni, Scornicești, Deveselu, Bobicești, Șerbănești, Grădinari, Studina, Slătioara, Iancu Jianu, Verguleasa, Bîrza, Orlea, Vulpeni, Icoana, Valea Mare, Făgețelu, Potcoava, Redea, Bălteni, Stoicăenști, Crîmpoia, Leleasca, Strejești, Radomirești, Nicolae Titulescu, Oboga, Curtișoara, Vitomirești, Cezieni, Sâmburești, Bărăști, Vulturești, Spineni, Ianca, Morunglav, Colonști, Grădinile, Corbu, Teslui, Găvănești, Dobroteasa, Brastavățu, , Vâlcele, Pleșoiu, Vădăstrița, Priseaca, Văleni, Oporelu, Gura Padinii, Pârșcoveni, Poboru, Șopârlița, Dobrețu, Topana, Cungrea, Bărăști.

La un alt parametru analizat, amoniul, au fost constatate depășiri ale limitelor în localitățile: Slatina, Balș, Piatra- Olt, Grădinari, Iancu - Jianu, Fălcoiu, Bîrza, Orlea, Vulpeni, Călui, Stoicănești, Strejești, Dobrun, Nicolae Titulescu, Oboga, Cutișoara, Strejești, Cezieni, Morunglav, Baldovinești, Teslui, Găvănești, Vâlcele, Pleșoiu, Gura Padinii, Pârșcoveni, Dobrețu, Oboga, Dobrosloveni.

În localitățile Slatina, Balș, Piatra - Olt, Slătioara, Cârlogani, Stoicănești, Strejești, Baldovinești, Vădăstrița, Tufeni au fost depășiri la concentrația de nitriți, iar la analize ale apoi Rotunda, Ianca, Stoicănești, Vădăștrița și Pleșoiu au fost arătat depșiri ale valorilor la nitrați.

Apa potabilă din unele zone din municipiul Slatina a prezentat anul trecut depășiri la amoniu (4,17 mg/l) și nitriți (2,40 mg/l), iar clorul rezidual liber a avut valoarea zero. Potrivit raportului DSP Olt, neconformitățile au fost înregistrate la apa provenind dintr-o zonă de aprovizionare din captări prin foraje pe malul drept și malul stâng al Oltului, iar numărul consumatorilor posibil afectați este de peste 14.000 în cazul depășirilor la nitriți, de peste 2.100 în cazul depășirilor la amoniu.

Depășiri ale valorilor normale la amoniu și nitriți au fost înregistrate la și la apa din orașele Balș (peste 15.000 consumatori afectați) și Piatra-Olt (peste 1.100 consumatori afectați).

Apa din rețeaua publică din comuna Studina, ce a aprovizionat 744 de consumatori din satele Studina și Studinița, a avut depășiri la numărul de colonii microbiene (150.de colonii/ml la 22°C, 50 colonii/ml 37°C), la bacteriile coliforme (80 CFU/dl) și la clorul rezidual liber (1,01 mg/l). La bacteriile coliforme și coloniile microbiene neconformitățile au fost depistate în luna iunie a anului trecut și au fost remediate în septembrie, iar la clorul rezidual liber nu au fost remediate până la finalul anului 2024.

Apa destinată alimentării celor 200 de consumatori din satul Olari, comuna Văleni, a înregistrat anul trecut, timp de peste trei luni, depășiri ale numărului de colonii microbiene, avea enterococi intestinali, iar valorile clorului rezidual liber se situau sub limita indicată.

'Valoarea maximă înregistrată a neconformării: 120/ml (număr de colonii la 22°C); 43/ml (număr de colonii la 37°C); 40 CFU/dl (enterococi intestinali); < 0,05 mg/l (clor rezidual liber)', precizează sursa citată referitor la apa din care au fost aprovizionați consumatorii din satul Olari, comuna Văleni.

Depășirile la parametri microbiologici menționați au fost observate în analize efectuate la finalul lunii mai anul trecut, neconformitățile privind bacteriile fiind remediate în luna septembrie 2024, însă valorile clorului rezidual liber au rămas sub limita recomandată până la finalul anului.

În comuna Pleșoiu în apa din rețeaua publică din care erau alimentați 155 de consumatori a fost depistată, la finalul lunii mai anul trecut, bacteria E.coli. Prezența bacteriei E.coli a fost determinată în apa captată prin foraj la adâncime pentru alimentarea a trei sate ale comunei Pleșoiu (Schitu din Deal, Schitu din Vale și Doba), unde sunt 155 de consumatori ce ar fi putut fi afectați. În apa de la aceeași sursă s-au înregistrat neconformități atât în privința bacteriilor cât și a valorilor clorului rezidual liber și nitraților.

'Valoarea maximă înregistrată a neconformării: 52/ml (număr de colonii la 22°C);14/ml (număr de colonii la 37°C); 21CFU/dl (bacterii coliforme); 5 CFU/dl (E.coli); 268,10 mg/l (nitrați); < 0,05 mg/l (clor rezidual liber)', se arată în raport.

Tot în comuna Pleșoiu, apa captată prin foraje pentru satele Arcești - Cot și Pleșoiu, a înregistrat depășiri ale valorilor admise la numărul de colonii microbiene ( 210 colonii la 22°C, 115 colonii la 37°C) și la amoniu (1,39 mg/l).

Neconformitățile au fost înregistrate în perioada 31 mai - 11 octombrie 2024.

În comuna Curtișoara, în zona de aprovizionare pentru satul Dealul Nucilor și parțial pentru satul Dobrotinet, unde sunt în total 125 de consumatori ce ar putea fi afectați, analizele au indicat neconformități privind prezența bacteriilor coliforme și la parametrul clor rezidual liber.

Potrivit raportului DSP Olt, în perioada 11 noiembrie - 31 decembrie 2024, valoarea maximă înregistrată la bacteriile coliforme a fost de 14 CFU/dl, iar la clorul rezidual liber a fost de 0,05 mg/l.

Pentru remedierea neconformităților privind prezența bacteriilor în apa din rețeaua publică, DSP Olt menționează atât adaptarea și îmbunătățirea tratării, cât și curățarea, spălarea sau îndepărtarea biofilmului și a crustelor și dezinfectarea componentelor contaminate și din rețea.

Directorul Companiei de Apă Olt (CAO), furnizorul de apă din Slatina dar și din alte localități din județ, a comentat joi, pentru AGERPRES, că în municipiul Slatina s-a îmbunătățit calitatea apei față de anul trecut, după ce în săptămâna precedentă s-a pus în funcțiune și cea de-a doua stație modernă de tratare a apei potabile cu noi tehnologii de filtrare (atât clorinare cât și filtre de nisip și de cărbune), prima fiind operaționalizată în ultima parte a anului 2024.

'Dacă am avut neconformități la anumiți parametri, ele au fost cauzat de calitatea apei extrase, în contextul în care capacitatea de tratare era oarecum limitată, avem doar o stație de tratare. Acum, de câteva zile a fost pusă în funcțiune și cea de-a doua stație de tratare a apei din Slatina și analizele noastre ne indică rezultate perfecte. Săptămâna viitoare vor veni și rezultatele de la DSP care sperăm să confirme că avem apă de calitate la robinete în Slatina', a spus George Ionică. AGERPRES/(AS - redactor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 467

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i