logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Apă de băut cu amoniu, nitriți și bacterii peste limita admisă, în mai multe localități

Imagine din galeria Agerpres

Apa potabilă din rețele publice din mai multe localități urbane și rurale din județul Olt a avut anul trecut concentrații peste limita admisă de amoniu, nitrați și nitriți, iar în trei comune au fost și perioade în care în apa de la robinete erau prezente bacterii coliforme, E.coli sau enterococi intestinali, reiese din raportul privind calitatea apei potabile în anul 2024 publicat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Totodată, în același raport se menționează neconformități în privința valorilor clorului rezidual liber în 62 de localități, valorile acestui parametru fiind frecvent mai scăzute față de limitele prevăzute de normele din domeniu.

'Starea generală a consumatorilor, în special a celor vulnerabili, imunodeprimați, poate fi afectată de consumul îndelungat de apă cu concentrații mari de nitriți, nitrați, clor. În cazul folosirii apei hiperclorinate pot apărea situații de iritații ale pielii, apa cu concentrații mari de nitriți poate duce la intoxicații în cazul copiilor cu vârsta între un an și trei ani și chiar la deces la sugari de până la un an, vorbim de folosirea pentru o perioadă mai mare', a explicat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, Gabriela Gogiu.

În cazul folosirii apei necorespunzătoare microbiologic, contaminată cu E.coli, bacterii coliforme sau enterococi intestinali, consumatorii riscă să sufere de boală diareică acută, potrivit reprezentantului DSP Olt, care a menționat că instituția a anunțat autoritățile locale, în vederea informării populației, de fiecare dată când au fost observate asemenea neconformități.

Raportul DSP Olt menționează că în cadrul monitorizării calității apei potabile din județul Olt, anul trecut au fost efectuate peste 13.250 de analize, dintre care peste 1.000 au indicat neconformități, cele mai frecvente privind concentrația de clor.

Concentrația prea mică sau prea mare a clorului rezidual liber a fost cea mai des întâlnită neconformitate și a fost observată în urma analizelor probelor de apă de la rețele publice din localitățile: Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Piatra - Olt, Movileni, Scornicești, Deveselu, Bobicești, Șerbănești, Grădinari, Studina, Slătioara, Iancu Jianu, Verguleasa, Bîrza, Orlea, Vulpeni, Icoana, Valea Mare, Făgețelu, Potcoava, Redea, Bălteni, Stoicăenști, Crîmpoia, Leleasca, Strejești, Radomirești, Nicolae Titulescu, Oboga, Curtișoara, Vitomirești, Cezieni, Sâmburești, Bărăști, Vulturești, Spineni, Ianca, Morunglav, Colonști, Grădinile, Corbu, Teslui, Găvănești, Dobroteasa, Brastavățu, , Vâlcele, Pleșoiu, Vădăstrița, Priseaca, Văleni, Oporelu, Gura Padinii, Pârșcoveni, Poboru, Șopârlița, Dobrețu, Topana, Cungrea, Bărăști.

La un alt parametru analizat, amoniul, au fost constatate depășiri ale limitelor în localitățile: Slatina, Balș, Piatra- Olt, Grădinari, Iancu - Jianu, Fălcoiu, Bîrza, Orlea, Vulpeni, Călui, Stoicănești, Strejești, Dobrun, Nicolae Titulescu, Oboga, Cutișoara, Strejești, Cezieni, Morunglav, Baldovinești, Teslui, Găvănești, Vâlcele, Pleșoiu, Gura Padinii, Pârșcoveni, Dobrețu, Oboga, Dobrosloveni.

În localitățile Slatina, Balș, Piatra - Olt, Slătioara, Cârlogani, Stoicănești, Strejești, Baldovinești, Vădăstrița, Tufeni au fost depășiri la concentrația de nitriți, iar la analize ale apoi Rotunda, Ianca, Stoicănești, Vădăștrița și Pleșoiu au fost arătat depșiri ale valorilor la nitrați.

Apa potabilă din unele zone din municipiul Slatina a prezentat anul trecut depășiri la amoniu (4,17 mg/l) și nitriți (2,40 mg/l), iar clorul rezidual liber a avut valoarea zero. Potrivit raportului DSP Olt, neconformitățile au fost înregistrate la apa provenind dintr-o zonă de aprovizionare din captări prin foraje pe malul drept și malul stâng al Oltului, iar numărul consumatorilor posibil afectați este de peste 14.000 în cazul depășirilor la nitriți, de peste 2.100 în cazul depășirilor la amoniu.

Depășiri ale valorilor normale la amoniu și nitriți au fost înregistrate la și la apa din orașele Balș (peste 15.000 consumatori afectați) și Piatra-Olt (peste 1.100 consumatori afectați).

Apa din rețeaua publică din comuna Studina, ce a aprovizionat 744 de consumatori din satele Studina și Studinița, a avut depășiri la numărul de colonii microbiene (150.de colonii/ml la 22°C, 50 colonii/ml 37°C), la bacteriile coliforme (80 CFU/dl) și la clorul rezidual liber (1,01 mg/l). La bacteriile coliforme și coloniile microbiene neconformitățile au fost depistate în luna iunie a anului trecut și au fost remediate în septembrie, iar la clorul rezidual liber nu au fost remediate până la finalul anului 2024.

Apa destinată alimentării celor 200 de consumatori din satul Olari, comuna Văleni, a înregistrat anul trecut, timp de peste trei luni, depășiri ale numărului de colonii microbiene, avea enterococi intestinali, iar valorile clorului rezidual liber se situau sub limita indicată.

'Valoarea maximă înregistrată a neconformării: 120/ml (număr de colonii la 22°C); 43/ml (număr de colonii la 37°C); 40 CFU/dl (enterococi intestinali); < 0,05 mg/l (clor rezidual liber)', precizează sursa citată referitor la apa din care au fost aprovizionați consumatorii din satul Olari, comuna Văleni.

Depășirile la parametri microbiologici menționați au fost observate în analize efectuate la finalul lunii mai anul trecut, neconformitățile privind bacteriile fiind remediate în luna septembrie 2024, însă valorile clorului rezidual liber au rămas sub limita recomandată până la finalul anului.

În comuna Pleșoiu în apa din rețeaua publică din care erau alimentați 155 de consumatori a fost depistată, la finalul lunii mai anul trecut, bacteria E.coli. Prezența bacteriei E.coli a fost determinată în apa captată prin foraj la adâncime pentru alimentarea a trei sate ale comunei Pleșoiu (Schitu din Deal, Schitu din Vale și Doba), unde sunt 155 de consumatori ce ar fi putut fi afectați. În apa de la aceeași sursă s-au înregistrat neconformități atât în privința bacteriilor cât și a valorilor clorului rezidual liber și nitraților.

'Valoarea maximă înregistrată a neconformării: 52/ml (număr de colonii la 22°C);14/ml (număr de colonii la 37°C); 21CFU/dl (bacterii coliforme); 5 CFU/dl (E.coli); 268,10 mg/l (nitrați); < 0,05 mg/l (clor rezidual liber)', se arată în raport.

Tot în comuna Pleșoiu, apa captată prin foraje pentru satele Arcești - Cot și Pleșoiu, a înregistrat depășiri ale valorilor admise la numărul de colonii microbiene ( 210 colonii la 22°C, 115 colonii la 37°C) și la amoniu (1,39 mg/l).

Neconformitățile au fost înregistrate în perioada 31 mai - 11 octombrie 2024.

În comuna Curtișoara, în zona de aprovizionare pentru satul Dealul Nucilor și parțial pentru satul Dobrotinet, unde sunt în total 125 de consumatori ce ar putea fi afectați, analizele au indicat neconformități privind prezența bacteriilor coliforme și la parametrul clor rezidual liber.

Potrivit raportului DSP Olt, în perioada 11 noiembrie - 31 decembrie 2024, valoarea maximă înregistrată la bacteriile coliforme a fost de 14 CFU/dl, iar la clorul rezidual liber a fost de 0,05 mg/l.

Pentru remedierea neconformităților privind prezența bacteriilor în apa din rețeaua publică, DSP Olt menționează atât adaptarea și îmbunătățirea tratării, cât și curățarea, spălarea sau îndepărtarea biofilmului și a crustelor și dezinfectarea componentelor contaminate și din rețea.

Directorul Companiei de Apă Olt (CAO), furnizorul de apă din Slatina dar și din alte localități din județ, a comentat joi, pentru AGERPRES, că în municipiul Slatina s-a îmbunătățit calitatea apei față de anul trecut, după ce în săptămâna precedentă s-a pus în funcțiune și cea de-a doua stație modernă de tratare a apei potabile cu noi tehnologii de filtrare (atât clorinare cât și filtre de nisip și de cărbune), prima fiind operaționalizată în ultima parte a anului 2024.

'Dacă am avut neconformități la anumiți parametri, ele au fost cauzat de calitatea apei extrase, în contextul în care capacitatea de tratare era oarecum limitată, avem doar o stație de tratare. Acum, de câteva zile a fost pusă în funcțiune și cea de-a doua stație de tratare a apei din Slatina și analizele noastre ne indică rezultate perfecte. Săptămâna viitoare vor veni și rezultatele de la DSP care sperăm să confirme că avem apă de calitate la robinete în Slatina', a spus George Ionică. AGERPRES/(AS - redactor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 515

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 17-05-2025 15:24

Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești

Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează

Sanatate 16-05-2025 17:46

Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale

Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr

Sanatate 16-05-2025 15:54

Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să

Sanatate 16-05-2025 14:41

Sibiu: Operație laparoscopică realizată în premieră la Spitalul Județean, la un pacient bolnav de cancer la colon

O echipă medicală a Spitalului Județean de Urgență Sibiu a realizat, în premieră pentru instituție, o intervenție chirurgicală în cadrul căreia a fost operat laparoscopic un pacient bolnav de cancer de colon, în vârstă de 80 de ani, informează, vineri, un comunicat de presă. 'O echipă mixtă din cadrul Spitalului Cli

Sanatate 16-05-2025 12:27

Asociația Moașelor: Cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală în București

Asociația Moașelor din România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Primăria Capitalei, lansează o serie de cursuri gratuite de educație prenatală și postnatală dedicate gravidelor, viitorilor tați și proaspeților părinți din București. Potrivit unui comunicat de presă remis

Sanatate 16-05-2025 09:02

Iași: Necesitatea unei strategii de stopare a declinului demografic, discutată la Conferința Națională 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'

Specialiști din mai multe domenii discută, în cadrul celei de-a treia Conferințe Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', eveniment care se desfășoară în această perioadă la Iași, despre necesitatea elaborării unei strategii naționale privind stoparea declinului demografic. Organizatorul Conferinței Naționale 'Sănătatea Fa

Sanatate 15-05-2025 18:01

Harghita: Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică, efectuate în ultimii 15 ani la SJU Miercurea-Ciuc

Aproximativ 7.000 de intervenții de chirurgie toracică au fost efectuate în ultimii 15 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, de când aici funcționează un compartiment de chirurgie toracică, peste 1.500 fiind urgențe imediate. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de chirurgie toracică la SJU Miercurea-Ciuc, jo

Sanatate 15-05-2025 17:53

Iași: Provocările declinului demografic - dezbătute la a treia ediție a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea'

Specialiști din mai multe domenii de activitate se întâlnesc, în perioada 15-17 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iași, pentru a discuta, în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale 'Sănătatea Familiei și Natalitatea', despre provocările scăderii numărului populației și totodată p

Sanatate 15-05-2025 13:46

INSP: 50.761 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 5 - 11 mai

Un număr de 50.761 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie - 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, a fost comunicat un deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 15-05-2025 11:51

Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic

Sanatate 14-05-2025 23:16

Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale

Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana

Sanatate 14-05-2025 20:04

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z