MARTIE LA FEMININ/REPORTAJ/Neamț: Ioana Toader, tânăra care a renunțat la catedră ca să se facă pompier și să meargă la stins incendii

Are 21 ani, este 'o mână de om' și ar fi trebuit să fie educatoare, ca absolventă a unui liceu pedagogic.
În clasa a XI-a, însă, a simțit că vrea să facă altceva. Că își dorește să ajute oamenii. Să iasă din cotidian. Să fie în focul evenimentelor.
Și chiar așa a fost, la propriu. Pentru că a Silvia Ioana Toader a devenit prima și încă este singura femeie din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Petrodava' al județului Neamț care participă la misiuni de stingere a incendiilor.
Cot la cot cu pompierii bărbați, Ioana nu se sfiește să manevreze furtunul de stingere, să care scara de intervenție sau să se urce pe acoperiș pentru decopertări.
Drumul până aici nu a fost unul ușor, dar obstacolele apărute mai mult au ambiționat-o.
Originară din Botoșani, Ioana a început pregătirea fizică pentru Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești imediat după ce a finalizat studiile liceale.
A mers apoi la examen, dar a picat. S-a pregătit din nou, dar a picat și a doua oară. Abia a treia oară, 'prin multă muncă și ambiție', a fost declarată admisă.
'Îmi doream foarte mult, nu m-am gândit niciodată să renunț. Dacă nu luam nici a treia oară, tot nu renunțam', a povestit, pentru AGERPRES, sergentul major Silivia Ioana Toader.
Dar schimbarea între viața de civil și cea de militar a fost un nou obstacol, pe care a reușit să îl depășească.
'Mi s-a părut greu la început și mă întrebam că poate nu este de mine... Doar că mai aveam o colegă - eram doar două fete între cei 200 elevi - și ne-am încurajat una pe alta. Am continuat și a fost cea mai bună decizie', își aduce aminte Ioana.
După absolvirea școlii de pompieri, a ales să fie repartizată la Piatra-Neamț, știind că este un oraș frumos, dar e și mai aproape de casă.
Surpriza mare a conducerii ISU Neamț a fost că aceasta a decis că vrea să fie în 'operativ'. Să mergă la intervențiile specifice unei ture, deci și la stins incendii, între altele.
'M-am mirat, pentru că a spus că nu vrea să lucreze la birou. I-am propus la Dispecerat, pentru că este același program ca la intervenție, dar ea a spus că vrea să meargă pe stingere', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, căpitanul Irina Popa.
Odată luată decizia, Ioana a intrat în prima sa tură pe intervenție, pe care și-o aduce aminte.
'Îmi aduc aminte prima alarmă, totul este palpitant, totul se petrece foarte repede. Prima intervenție a fost la un accident feroviar, un autoturism lovit de tren, unde am asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Ca incendiu, prima intervenție a fost în sprijinul colegilor din Târgu Neamț', a rememorat pompierița.
În luna aprilie, Ioana face un an de când participă la intervenții.
În acest timp, a trecut prin aproape toate situațiile. Iar colegii au susținut-o, chiar dacă la început, poate, au privit-o cu scepticism.
'Eu sunt încadrată ca servant și fac orice: decopertări pe acoperiș, am cărat scara, am ținut linia de stingere. Suntem o echipă! Colegii m-au tratat foarte bine și mă consideră egală lor, nu au fost discriminări. Mai greu a fost acomodarea și pentru mine și pentru ei, pentru că eram prima fată care merge la intervenții. Dar m-am integrat bine', a explicat sergentul major Silvia Ioana Toader.
'Prima veste m-a surprins, fiind singura fată care a venit la intervenție în acești 15 ani, de când sunt la Piatra-Neamț. A fost o altă modalitate de a integra o fată între 50 de bărbați. Dar ea și-a arătat dorința de a învăța tot ce este bun și contează. Acum reușește să izbândească la un nivel destul de mare, după aproape zece luni de activitate. Sunt mulțumit de ea, cum abordează misiunea ei la ISU Neamț', a subliniat șeful Gărzii de Intervenție și Stingere din cadrul ISU Neamț, plutonierul adjutant șef Dragoș Buțurcă.
'Nu am văzut-o niciodată cu capul plecat, unde se face pregătire, acolo merge. Este între colegi și face exact ce trebuie! Am văzut-o mulțumită pentru că face ceea ce îi place. O felicit pentru curajul și ambiția de a nu renunța', a întărit purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, căpitanul Irina Popa.
Ioana este cât se poate de hotărâtă: dincolo de faptul că nu regretă că a ales cariera militară, nu vrea să renunțe nici la activitatea din operativ.
'Da, mă văd făcând asta toată viața! Nu regret iar dacă ar fi să dau din nou examen, aș da din nou, chiar dacă ar fi același parcurs. Nu vreau să mă transfer la birouri, îmi place ceea ce fac. Iar ambiția bate câteodată și forța fizică', a spus Ioana.
Ea are și un mesaj pentru fetele care vor să urmeze o astfel de profesie, dar încă ezită.
'Dacă chiar își doresc să facă această meserie, să muncească și să nu se lase descurajate. Să lupte pentru asta, pentru că este o meserie frumoasă și merită!', a transmis sergentul major Silvia Ioana Toader din cadrul ISU Neamț. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p