MARTIE LA FEMININ/REPORTAJ/Neamț: Ioana Toader, tânăra care a renunțat la catedră ca să se facă pompier și să meargă la stins incendii

Are 21 ani, este 'o mână de om' și ar fi trebuit să fie educatoare, ca absolventă a unui liceu pedagogic.
În clasa a XI-a, însă, a simțit că vrea să facă altceva. Că își dorește să ajute oamenii. Să iasă din cotidian. Să fie în focul evenimentelor.
Și chiar așa a fost, la propriu. Pentru că a Silvia Ioana Toader a devenit prima și încă este singura femeie din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Petrodava' al județului Neamț care participă la misiuni de stingere a incendiilor.
Cot la cot cu pompierii bărbați, Ioana nu se sfiește să manevreze furtunul de stingere, să care scara de intervenție sau să se urce pe acoperiș pentru decopertări.
Drumul până aici nu a fost unul ușor, dar obstacolele apărute mai mult au ambiționat-o.
Originară din Botoșani, Ioana a început pregătirea fizică pentru Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldești imediat după ce a finalizat studiile liceale.
A mers apoi la examen, dar a picat. S-a pregătit din nou, dar a picat și a doua oară. Abia a treia oară, 'prin multă muncă și ambiție', a fost declarată admisă.
'Îmi doream foarte mult, nu m-am gândit niciodată să renunț. Dacă nu luam nici a treia oară, tot nu renunțam', a povestit, pentru AGERPRES, sergentul major Silivia Ioana Toader.
Dar schimbarea între viața de civil și cea de militar a fost un nou obstacol, pe care a reușit să îl depășească.
'Mi s-a părut greu la început și mă întrebam că poate nu este de mine... Doar că mai aveam o colegă - eram doar două fete între cei 200 elevi - și ne-am încurajat una pe alta. Am continuat și a fost cea mai bună decizie', își aduce aminte Ioana.
După absolvirea școlii de pompieri, a ales să fie repartizată la Piatra-Neamț, știind că este un oraș frumos, dar e și mai aproape de casă.
Surpriza mare a conducerii ISU Neamț a fost că aceasta a decis că vrea să fie în 'operativ'. Să mergă la intervențiile specifice unei ture, deci și la stins incendii, între altele.
'M-am mirat, pentru că a spus că nu vrea să lucreze la birou. I-am propus la Dispecerat, pentru că este același program ca la intervenție, dar ea a spus că vrea să meargă pe stingere', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, căpitanul Irina Popa.
Odată luată decizia, Ioana a intrat în prima sa tură pe intervenție, pe care și-o aduce aminte.
'Îmi aduc aminte prima alarmă, totul este palpitant, totul se petrece foarte repede. Prima intervenție a fost la un accident feroviar, un autoturism lovit de tren, unde am asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Ca incendiu, prima intervenție a fost în sprijinul colegilor din Târgu Neamț', a rememorat pompierița.
În luna aprilie, Ioana face un an de când participă la intervenții.
În acest timp, a trecut prin aproape toate situațiile. Iar colegii au susținut-o, chiar dacă la început, poate, au privit-o cu scepticism.
'Eu sunt încadrată ca servant și fac orice: decopertări pe acoperiș, am cărat scara, am ținut linia de stingere. Suntem o echipă! Colegii m-au tratat foarte bine și mă consideră egală lor, nu au fost discriminări. Mai greu a fost acomodarea și pentru mine și pentru ei, pentru că eram prima fată care merge la intervenții. Dar m-am integrat bine', a explicat sergentul major Silvia Ioana Toader.
'Prima veste m-a surprins, fiind singura fată care a venit la intervenție în acești 15 ani, de când sunt la Piatra-Neamț. A fost o altă modalitate de a integra o fată între 50 de bărbați. Dar ea și-a arătat dorința de a învăța tot ce este bun și contează. Acum reușește să izbândească la un nivel destul de mare, după aproape zece luni de activitate. Sunt mulțumit de ea, cum abordează misiunea ei la ISU Neamț', a subliniat șeful Gărzii de Intervenție și Stingere din cadrul ISU Neamț, plutonierul adjutant șef Dragoș Buțurcă.
'Nu am văzut-o niciodată cu capul plecat, unde se face pregătire, acolo merge. Este între colegi și face exact ce trebuie! Am văzut-o mulțumită pentru că face ceea ce îi place. O felicit pentru curajul și ambiția de a nu renunța', a întărit purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, căpitanul Irina Popa.
Ioana este cât se poate de hotărâtă: dincolo de faptul că nu regretă că a ales cariera militară, nu vrea să renunțe nici la activitatea din operativ.
'Da, mă văd făcând asta toată viața! Nu regret iar dacă ar fi să dau din nou examen, aș da din nou, chiar dacă ar fi același parcurs. Nu vreau să mă transfer la birouri, îmi place ceea ce fac. Iar ambiția bate câteodată și forța fizică', a spus Ioana.
Ea are și un mesaj pentru fetele care vor să urmeze o astfel de profesie, dar încă ezită.
'Dacă chiar își doresc să facă această meserie, să muncească și să nu se lase descurajate. Să lupte pentru asta, pentru că este o meserie frumoasă și merită!', a transmis sergentul major Silvia Ioana Toader din cadrul ISU Neamț. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sector 5: O zonă de relaxare cu parcuri și terenuri de sport va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei
O zonă de relaxare cu terenuri de sport, parcuri și locuri de joacă pentru copii va fi amenajată pe circa 3,5 hectare în zona Șinei din Sectorul 5. Reprezentanții autorității locale au scris, marți,
Sector 1: Un parc tematic de educație rutieră va fi amenajat pe terenul Academiei de Poliție
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Academia de Poliție 'Alexandru Ioan Cuza', va amenaja pe terenul instituției de învățământ un parc tematic de educație rutieră, complet echipat cu semne de circulație, intersecții și semafoare, asigurând un mediu sigur și educativ pentru tinerii participanți. Reprezentanții autorității lo
Harghita: CJ a alocat de urgență 400.000 lei comunei Praid pentru stoparea infiltrațiilor de apă în salină
Consiliul Județean Harghita a alocat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare, suma de 400.000 lei comunei Praid, pentru efectuarea de lucrări de urgență în cazul infiltrațiilor de apă din Salina Praid. Potrivit unei informări transmise Biroul de Presă al Consiliului Județean Harghita, această sumă va fi utilizată 'pentru realizarea unor lu
Brașov: Patru turiști străini, blocați în Bucegi; ei nu ar avea echipament adecvat
Salvamontiștii brașoveni intervin, marți, în Masivul Bucegi în sprijinul a patru turiști străini, pentru evacuarea acestora fiind solicitat și elicopterul SMURD Brașov. Conform Salvamont Brașov, cei patru au rămas blocați pe Brâna Caprelor, sub Vârful Bucșoiu, iar un salvator montan este în contact telefonic permanent cu e
Galați: Pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în inundațiile din septembrie 2024
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că a început construcția unui pod nou peste pârâul Suhurlui, în locul celui distrus în urma inundațiilor din septembrie 2024. Investiția este de 5,4 milioane lei, iar noul pod rutier, care va lega localitățile Cudalbi și Băleni, va fi supraînălțat cu 4
UPDATE Vrancea: Şoferul autoutilitarei implicată în accidentul feroviar de la Haret-Modruzeni a decedat
Șoferul autoutilitarei implicată, marți, în accidentul feroviar produs la trecerea la nivel cu calea ferată Haret-Modruzeni, pe magistrala București - Suceava, un a decedat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Potrivit sursei citate, este vorba de un bărbat de 57 de ani, din județul Galați. Accidentul a avut loc &ic
Timiș/ Primarul Fritz: Timișoara, de la orașul libertății, la orașul ideilor care schimbă lumea
Primarul Dominic Fritz a declarat că miza administrației locale este ca Timișoara să devină un oraș mai mult decât atractiv pentru marile companii, unul în care se nasc idei și se dezvoltă start-up-uri, în acest sens urmând să fie organizată, în data de 28 mai, o întâlnire ce va reuni mediul privat, universitățile și investit
CTP Arad nu găsește suficienți șoferi pentru autobuze deși oferă inclusiv școlarizare gratuită
Compania de Transport Public (CTP) Arad caută de câteva săptămâni să angajeze 25 de șoferi care ar trebui să lucreze din iunie, când tramvaiele de pe o linie principală vor fi înlocuite cu autobuze, dar la interviuri se prezintă puțini doritori, astfel că doar patru au fost angajați până acum. Directorul CTP Arad, Claudiu Godja,
Maramureș: Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, reamenajată arhitectonic
Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, situată în zona centrală a orașului, a intrat într-un amplu program de modernizare și implementare a unui nou concept arhitectonic menit să pună în valoare zona, a declarat, marți, într-o conferință de presă, primarul Doru Dăncuș. 'Azi, deschidem șantierul de lucru pentru o
Sector 6: Grădini inspirate din cărți, decorațiuni și proiecții pe apă la 'West Side Flower Fest'
Decorațiuni de până la cinci metri înălțime, cincisprezece grădini inspirate din cărți și proiecții pe apă se numără printre atracțiile festivalului 'West Side Flower Fest', organizat de Primăria Sectorului 6, care va avea loc, în perioada 30 mai - 1 iunie, în Parcul Drumul Taberei. Potrivit unui comunicat al au
Sibiu: S-a înregistrat cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac
Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în 1979 aici, a declarat, pentru AGERPRES, meteorologul Narcisa Milian, purtător de cuvânt de la Serviciul Regio
Harghita: Continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița
Pompierii militari și civili, precum și polițiștii, continuă căutările persoanei posibil înecate în râul Mureș, în municipiul Toplița, a anunțat Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita. 'În această dimineață (marți - n.red.), s-au reluat căutările persoanei posibil în
Sibiu: Trafic alternativ pe DN 7 Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil
Traficul rutier se desfășoară marți, alternativ, pe pe DN 7, Valea Oltului, în zona Lazaret, din cauza lucrărilor la carosabil, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Isabela Brad. 'Vă informăm că astăzi, până la ora 19.00, pe DN 7, Valea Oltului, pe tronsonul cuprins într
Primarul municipiului Piatra-Neamț anunță o serie de reduceri și gratuități pentru transportul cu telegondola
Primarul municipiului Piatra-Neamț, Adrian-Vasile Niță, a anunțat o serie de gratuități permanente pentru mai multe categorii de persoane, atât din oraș și zona limitrofă cât și pentru cei care vin din alte județe pentru diverse evenimente și vor să se plimbe cu telegondola. Astfel, locuitorii din Piatra-Neamț, Gârcina, Alexa
Buzău: Senzori de impact instalați pe versanți la Siriu, unde au loc frecvente căderi de roci în zona DN 10
Pe versanții din zona localității Siriu, de-a lungul DN 10 Buzău-Brașov, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunță instalarea unor senzori de impact care permit alertarea autorităților în situația în care au loc desprinderi de rocilor, facilitând intervenția rapidă și punerea în siguranță a circulației rutiere.