logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

27 februarie - Ziua mondială a ONG-urilor

Image

Ziua mondială a ONG-urilor este sărbătorită anual la 27 februarie, în 96 de țări de pe șase continente, după ce a fost recunoscută oficial în 2010, potrivit https://worldngoday.org.

Ziua mondială a ONG-urilor s-a născut în Uniunea Europeană, fiind creată de tânărul filantrop de origine letonă, Marcis Liors Skadmanis. Ziua a fost propusă și recunoscută în 2010 de către 12 state, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor la Marea Baltică din Lituania. A fost marcată pentru prima dată de ONU, UE și de către liderii Consiliului Nordic și organizațiile internaționale în 2014. Țările membre ale Forumului ONG-urilor la Marea Baltică sunt: Belarus, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia, Rusia, Norvegia și Suedia. La 23 aprilie 2012, Ziua Mondială a ONG-urilor a fost acceptată de Comitetul Forumului ONG-urilor din Marea Baltică, sub președinția germană, la Universitatea Humboldt din Berlin, în cadrul celui de-al X-lea Forum al ONG-urilor din Marea Baltică: 'Capital social pentru o regiune durabilă a Mării Baltice', mai scrie https://worldngoday.org/.

Primul eveniment global inaugural al Zilei Mondiale a ONG-urilor a fost găzduit de Ministerul Afacerilor Externe al Finlandei, la 27 februarie 2014, la Helsinki, Finlanda. Invitații internaționali au fost lideri de la UNOPS, UNESCO, PNUD, Uniunea Europeană, Consiliul Nordic și organizații internaționale.

Termenul de 'organizație non-guvernamentală' a apărut în articolul 71 al Cartei Națiunilor Unite, în 1945. O organizație non-guvernamentală poate fi orice fel de organizație, cu condiția să fie independentă de influența guvernului și să nu aibă scop lucrativ. Organizațiile neguvernamentale (ONG-uri), denumite adesea organizații non-profit, organizații ale societății civile, organizații caritabile etc., sunt grupuri non-profit, bazate pe implicarea cetățenilor, care funcționează independent de guvern. În fiecare țară, există numeroase entități de tip ONG, de la organizații mai mari, asociații profesionale și camere de comerț până la organizații mai mici, de caritate, locale, organizații de bază din fiecare oraș sau district, care reprezintă o multitudine de interese, sectoare și activități.

Cu ocazia Zilei mondiale a ONG-urilor, Consiliul Europei (CoE) organizează anual o conferință la nivel înalt, reunind reprezentanți ai societății civile, reprezentanțe permanente ale statelor membre ale CoE, activiști proeminenți pentru drepturile omului, studenți și membri ai Secretariatului Consiliului Europei. În 2025, cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, Conferința Organizațiilor Internaționale a ONG-urilor a Consiliului Europei organizează webinarul 'Consolidarea durabilității în organizațiile societății civile'. Discuțiile se vor concentra pe posibilele strategii în construirea de organizații durabile și cu impact social, precum și asupra modului în care ONG-urile își pot crește impactul pe termen lung, pot asigura stabilitatea financiară și se pot adapta la nevoile în schimbare ale societății, notează site-ul https://www.coe.int/.

Conform site-ului https://www.investopedia.com, o organizație neguvernamentală (ONG) este un grup care funcționează independent de orice guvern, cu scopul de a îmbunătăți condițiile sociale. ONG-urile sunt de obicei instituții non-profit. Acestea sunt uneori numite organizații ale societății civile și sunt înființate la nivel comunitar, național și internațional pentru a servi unui scop social sau politic, cum ar fi o cauză umanitară sau protecția mediului.

Se estimează că în prezent există aproximativ 10 milioane de organizații neguvernamentale (ONG) în întreaga lume, conform https://techreport.ngo/.

Printre cele mai mari ONG-uri din lume se numără: Anti-Slavery International (creată în 1839, cu prezență în peste 20 de țări), Save the Children (creată în 1919, cu prezență în 120 de țări), Oxfam International (creată în 1942, cu prezență în peste 90 de țări), Doctors without Borders (creată în 1971, cu prezență în peste 70 de țări), Amnesty International (creată în 1961, cu prezență în peste 150 de țări) etc, conform https://www.humanrightscareers.com/ etc.

Anti-Slavery International, care a fost fondată în Marea Britanie, este cea mai veche organizație internațională pentru drepturile omului din lume. Se concentrează asupra punerii capăt sclaviei în toate formele sale, inclusiv traficul de persoane, sclavia copiilor și căsătoria copiilor. Activitățile includ lucrul cu supraviețuitorii, sprijinirea și promovarea cadrelor legale pentru încetarea sclaviei sau schimbarea sistemelor care permit exploatarea.

Sursa foto: Anti-Slavery International/Facebook


Save the children (Salvați Copii, prezentă și în România) are sediul la Londra, și are ca scop îmbunătățirea vieții copiilor prin asistență medicală, educație, ajutor de urgență, dezvoltare economică etc. Ca mișcare globală, ONG-ul are 30 de organizații membre naționale în întreaga lume. Domeniile de interes includ foamea, sănătatea, educația, criza climatică, războiul din Ucraina etc.

Sursa foto: Save the Children US/Facebook


Oxfam este o organizație ce luptă împotriva sărăciei, concentrându-se pe apă și salubritate, justiție de gen, conflicte și dezastre și multe altele. Din 2015, ONG-ul a ajuns la peste 3 milioane de oameni din Yemen cu servicii precum apă curată, salubritate, igienă etc. Oxfam are și magazine de caritate în întreaga lume (majoritatea în Marea Britanie) care vând articole donate și din comerț echitabil.

Sursa foto: Oxfam/Facebook


Cu sediul în Franța, unde este cunoscut sub numele de Medecins Sans Frontieres, Doctors Without Borders (Medici fără frontiere) este un ONG medical care lucrează în zonele de conflict, zonele afectate de dezastre naturale și zonele cu boli endemice. Obiectivele lor includ rezistența la antibiotice, sănătatea maternă, HIV/SIDA, malnutriția, vaccinările, sănătatea mintală și multe altele. Organizația folosește circa 14% din venituri pentru strângerea de fonduri, 85% pentru programe și 1% pentru management și administrație generală.

Sursa foto: Médecins Sans Frontières/Facebook


Amnesty International este un ONG de advocacy cu sediul în Marea Britanie. Are scopul de a promova și proteja drepturile omului prin campanii de conștientizare și mobilizarea publicului.

Sursa foto: Amnesty International/Facebook


Domeniile de interes includ tortura, pedeapsa cu moartea, brutalitatea poliției și justiția climatică. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: coe.int

Afisari: 766

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/