STB urmează să contracteze un împrumut de 363.000.000 de lei, pentru a achiziționa cele 40 de tramvaie de la Electroputere Pașcani

Societatea de Transport București (STB) ar urma să contracteze un împrumut de 363.000.000 de lei, în vederea achiziționării a 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.
O hotărâre în acest sens, introdusă pe ordinea de zi suplimentară, a fost aprobată, miercuri, de către Consiliul General al Capitalei, cu 42 de voturi favorabile.
Conform proiectului, se aprobă garantarea de principiu de către Municipiul București, prin veniturile proprii, a unui credit de investiții în valoare de 363.293.815 lei, ce urmează a fi contractat de către STB.
Contractarea creditului a fost solicitată de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Banii ar urma să fie folosiți pentru achiziția a 40 de tramvaie de 18 metri, cu podea coborâtă, furnizate de Electroputere VFU Pașcani.
Consilierul municipal PSD Marian Artimon a declarat marți, în ședința Comisiei economice, că STB plătește penalități de 20.000 de euro pe zi, după ce instanța a decis că societatea trebuie să finalizeze procedura de achiziție demarată în 2019, prin cumpărarea celor 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Pașcani.
'La momentul acesta, STB plătește 20.000 de euro pe zi penalitate pentru situația cu Pașcani, pentru că s-a scos la licitație (achiziția celor 40 de tramvaie, n.r.), iar când să facă licitația, au spus că nu mai vor tramvaie. Instanța a hotărât că STB trebuie să plătească și este foarte probabil că poate să treacă la 100.000 de euro pe zi penalitatea. Asta înseamnă falimentul STB', a precizat reprezentantul PSD.
Directorul general al STB, Daniel Istrate, a explicat că Societatea de Transport București, prin decizia instanței, este obligată să încheie contractul pentru achiziția tramvaielor. El a menționat că tramvaiele ar urma să fie livrate în decurs de doi ani.
'În 2019 a fost demarată o procedură de achiziție a 40 de tramvaie de 18 metri. Finanțarea era făcută printr-un program de investiții care era în bugetul local al Municipiului București la vremea respectivă. Pe urmă ea s-a transformat în societate de stat. Problema e că procedura a fost finalizată. S-a desemnat câștigătorul. Nemaifiind finanțare, nu s-a mai semnat contractul. Nesemnându-se contractul, asta a dus la acționarea noastră în judecată. Au câștigat. Avem două instanțe care le dau dreptate. Nu putem să negociem aici. Este o instanță care ne obligă să încheiem contractul. De când sunt manager, am făcut adrese pe parcursul anului trecut către Primăria Municipiului București, către Direcția de guvernanță corporativă, în care am înștiințat această problemă. Și prin AGA, și prin CA, am cerut majorare de capital social la vremea respectivă, pentru a putea intra la negociere cu grupul care a fost desemnat câștigător, conform deciziei instanței', a spus el.
Consiliera generală Anamaria Reniuț (USR) a cerut clarificări legate de informațiile potrivit cărora tramvaiele ar urma să fie produse în Federația Rusă. Ea a reamintit că există un 'embargou internațional' și că Uniunea Europeană a adoptat deja 16 pachete de sancțiuni economice împotriva Federației Ruse.
Daniel Istrate a precizat că, potrivit documentelor care au stat la baza achiziției publice, prototipul conține componente din mai multe țări, iar asamblarea se va realiza în România.
'Avem o hotărâre în instanță care ne obligă să ne punem la masă cu câștigătorul și să încheiem un contract. (...) Dânsul a acționat în judecată și are o hotărâre de instanță prin care a perceput penalități de 0,1%, urmând ca din aprilie să se mărească această sumă la 0,5%, ceea ce cu siguranță ar duce la un dezastru', a spus el.
Andrei Badiu (PNL) a declarat că în măsura în care prestatorul nu va îndeplini obligațiile din contract, Municipalitatea va putea percepe la rândul ei penalități de întârziere.
'Noi am semnat un contract, pentru a primi un produs. Prestatorul trebuie să ne livreze acel produs. Acel tramvai trebuie să respecte toate prevederile legale, inclusiv sub aspectul provenienței și dacă este posibil un astfel de import. Dacă acest prestator nu își îndeplinește obiectul contractului, va datora la rândul lui penalități de întârziere, care vor putea fi compensate cu penalitățile pe care le datorăm noi. Dacă va livra sau nu produsul respectiv și dacă acela va respecta condițiile legii, sub toate aspectele, este o chestiune ulterioară semnării contractului', a spus Andrei Badiu.
În septembrie 2022, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a transmis Direcției Naționale Anticorupție (DNA) o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la Societatea de Transport București (STB).
'Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației', anunța Nicușor Dan, pe Facebook.
El se întreba de ce conducerea STB de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale și de ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri, în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi.
'Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani, care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate', a adăugat Nicușor Dan. AGERPRES / (AS - redactor: Irinela Vișan, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hidrologi: Cod galben de inundații pe râuri din Moldova, până la ora 12:00
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări Cod galben de inundații, ce vizează în următoarele ore râuri din șase județe din Moldova. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și a propagării, se pot
Bucura-Oprescu: Cu toții simțim nevoia de forță de muncă calificată
Angajatorii români, dar și sindicatele simt nevoia de forță de muncă calificată, iar pentru a putea plăti beneficii sociale corecte este important să avem o piață a muncii puternică, care să ne ofere sustenabilitate, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. ''Angaja
Timiș: Mai multe terase din centrul Timișoarei, care funcționau fără autorizație, au fost desființate
Primăria Municipiului Timișoara a început, joi, să ridice 12 terase din centrul orașului, care își desfășurau activitatea fără autorizație, deși primarul Dominic Fritz a avertizat de săptămâna trecută că trebuie să intre în legalitate. 'Transmitem astăzi un semnal foarte clar tuturor antreprenorilor corecți din Timi
Sector 3: Fântânile arteziene vor fi repornite de vineri în Parcul Alexandru Ioan Cuza
Fântânile arteziene montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza vor fi repornite de vineri, spectacole acvatice fiind programate zilnic, de la ora 12:00, până în luna noiembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 transmis joi, pe seară, în fiecare săptămână, de joi până duminic
Maramureș: Tot mai multe pensiuni și hoteluri folosesc lemnul pentru a se încadra în tradițional, susține președintele CJ
Din ce în ce mai multe pensiuni construite în zonele rurale și hoteluri aleg să folosească lemnul ca element de bază, acest lucru reprezentând o întoarcere la identitate, a precizat, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'În Maramur
Olt: Primarul Slatinei susține că fosta administrație a cumpărat containere de gunoi fără stabilirea amplasamentelor
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a declarat miercuri seara referitor la colectarea selectivă a deșeurilor din municipiu că, deși anul trecut fosta administrație a achiziționat containere de 37 de milioane de lei, ele nu pot fi folosite pentru că nu au fost identificate și locurile de amplasare. 'Au achiziționat (fosta adminis
Tanczos Barna: Deficitul în prezent este în parametri normali; ne putem încadra în 7%, cu condiția să realizăm veniturile prognozate
Deficitul bugetar este în momentul de față în parametri normali și ne putem încadra în ținta de 7% cu condiția să poată fi realizate veniturile prognozate, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'La patru luni nu am calculat deficitul și nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul, î
Buzău: Un viceprimar propune evaluarea psihologică a candidaților la alegeri; cetățenii să aibă garanția că sunt echilibrați și sănătoși
Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a lansat o propunere potrivit căreia toți candidații care participă la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale să fie evaluați de specialiști din punct de vedere psihologic, astfel încât cetățenii cărora li se cere girul prin vot, să aibă siguranța că sunt echilibrați și sănătoși.
Maramureș: CL Baia Mare a suplimentat bugetul destinat investițiilor; trei bulevarde intră în modernizare
Ultima rectificare bugetară efectuată în Consiliul Local este una pozitivă și prevede alocarea sumei de 56 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura urbană, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș. 'Aș putea spune, într-un ton optimist, că este o majorare bugetară po
Maramureș: Investițiile publice vor fi cofinanțate prin credite, anunță președintele CJ
Cofinanțarea proiectelor de investiții aflate în derulare va fi susținută din credite angajate, a informat, miercuri, președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea. 'Am spus-o clar în fața consilierilor județeni: nu putem muta bani de la funcționare la dezvoltare! Așa că, pentru a susține investițiile și a nu
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care