logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Neamț: Incursiune în lumea 'Amintirilor din copilărie' a șturlubaticului Nică a lui Ștefan a Petrei

Imagine din galeria Agerpres

La o zvârlitură de băț de Cetatea Neamț, la poalele căreia încerca, în zadar, să vândă în iarmaroc pupăza care-i chinuia diminețile, poveștile lui Nică a lui Ștefan a Petrei prin viață în toate ungherele casei memoriale din Humulești.

Calul Bălan pe care cei ce nu 'prociteau' bine făceau cunoștință cu Sfântul Nicolai, Ceaslovul folosit pentru citit și mai ales pentru prins muște, stâlpul hornului unde 'lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei' dar și multe altele ne readuc în lumea amintirilor din copilăria lui Ion Creangă.

Un Creangă care, în mod normal, ar fi trebuit să se numească Ciubotariul, după tată, dar care a luat numele fratelui mamei, preot în Târgu Neamț, pentru a intra mai ușor la 'școala de popi'.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Potrivit mărturiilor lăsate de autorul capodoperei 'Amintiri din copilărie' și a descrierilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, casa avea o cămară din care se urca în pod, o tindă și o cameră de locuit, aceasta din urmă fiind organizată după specificul interiorului caselor țărănești din acea perioadă: sobă mare cu cuptor de dormit, culme pe care atârnau hainele de sărbătoare, ladă de zestre, laviță pentru șezători, icoane vechi, ștergare la ferestre, iar în mijloc, uneltele de țesut și tors.

După donația din 1944 a Sofiei Grigoriu, nepoata de soră a junimistului, prin care casa în care a copilărit scriitorul humuleștean a intrat în proprietatea Asociației Generale a Învățătorilor din România, s-au făcut primele demersuri pentru amenajarea locuinței ca muzeu.

Începând din 1951, scopul acestei instituții de cultură a fost și va rămâne acela de a cultiva memoria renumitului scriitor. 

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Gestionarul Casei Memoriale Ion Creangă din Târgu Neamț, Daniela Codruța Crăciun, ne-a condus într-o poveste veche de aproape 200 de ani, atât cât are și construcția ridicată în anii 1830-1831 de bunicul patern al scriitorului, Petre Ciubotariul. Casă unde s-a născut și a copilărit Nică a lui Ștefan a Petrei alături de șapte frați și surori, precum și părinții scriitorului.

Ea a explicat și de ce nu l-am chemat Ciubotariul, după tată.

'A luat numele de Creangă, după unchiul său - fratele mamei - care era preot la Târgu Neamț, atunci când acesta s-a înscris la școala de catiheți din Fălticeni, 'școala de popi' cum îi plăcea să spună în 'Amintiri din copilărie'. Accesul era mai facil, mai ușor dacă aveai numele cuiva din clerul bisericesc. Până la acel moment nu a apărut nicăieri în acte cu numele de Ciubotariul. Era doar Nică a lui Ștefan a Petrei, când era mic. Tatăl era Ștefan iar bunicul era Petre. Apare la Școala Domnească cu numele de Ioan Ștefănescu, după tatăl Ștefan. Așa era în catalog. Odată cu înscrierea la Fălticeni, când avea 12-13 ani, apare cu numele de Ion Creangă', a declarat, pentru AGERPRES, Daniela Codruța Crăciun.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


De altfel, și data nașterii scriitorului a fost dezbătută, la un moment dat.

'El, când era la seminar, în Iași, a venit acasă și a întrebat mama, că mama știe cel mai bine data nașterii. Ea i-a spus: tu ești născut pe 1 martie 1837 iar biserica din Humulești s-a consemnat botezul cu numele de Ioan', a explicat muzeograful.

Cât privește capodopera 'Amintiri din copilărie', ea se leagă de întâmplări petrecute aici, la Humulești, în satul cu 'gospodari unul și unul, cu flăcăi și fete care știau a învârti roata dar și hora satului'. Humuleștiul cu Ozana cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul...

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


'Mărturia vremurilor de atunci a rămas doar căsuța, este aceeași de aproape 200 ani. Structura nu s-a modificat, nu este nici mai mare, nici mai mică. Bârnele din lemn de brad sunt de la 1830 așa cum le-a pus una peste alta bunicul scriitorului, Petre Ciubotariu. Modificările cele mai importante se referă la acoperișul iar la ultima renovare din 1975 s-a schimbat scândura de la pod, dar grinzile au rămas originale. S-a mai intervenit la ferestre care au fost mărite de urmași', a precizat gestionarul casei memoriale.

Cât privește personajele spumoase din 'Amintiri din copilărie', ele au existat în realitate.

'Personajele din roman au existat cu adevărat: mătușa Mărioara locuia peste drum, și avea cireșul unde mergea să fure pentru că erau mai bune decât cele de acasă, moș Chiorpec Ciubotariul locuia în apropiere, grădina lui Trăsnea pe unde povestește el că a venit de la scăldat, iarmarocul unde merge să vândă pupăza, aflat la poalele Cetății Neamț. Vecinii nu sunt persoane fictive', a adăugat Daniela Codruța Crăciun.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Casa păstrează și acum o serie de obiecte folosite de familia scriitorului.

'În camera de locuit avem o serie de obiecte originale: lada de zestre a mamei scriitorului, Smaranda Creangă, venită din Pipirig. Ca fapt divers, numele de Creangă de fapt se scria cu K, strămoșii din partea mamei scriitorului veneau din Ardeal. Lada de zestre este o influență din zona Brașovului, fiind pictată manual. Din hainele de sărbătoare avem trei piese care au aparținut familiei scriitorului, mă refer la părinți. Avem și măsuța cu scăunele, cu trei picioare, la care se mânca. Ceaslovul care tronează pe masă este o donație de la Mănăstirea Vovidenia, este un Ceaslov vechi din 1817 care evocă exact cartea pe care se chinuiau copiii să învețe la biserica din Humulești, printre care și Nică, și unde a avut de-a face și cu Calul Bălan dar și cu muștele pe ceaslov. Mai avem și blidarul din colț', a spus muzeograful nemțean.

De altfel, zecile de mii de vizitatori care vin, anual, la Casa Memorială Ion Creangă, sunt interesați în special de Ceaslov și Calul Bălan.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Redeschisă anul trecut, după doi ani în care a fost în renovare, casa îi așteaptă pe vizitatori și cu o clădire adiacentă în care sunt expuse documente informative ale vremii.

Iar fiecare adult care trece pragul casei, reintră de fiecare dată în propriile amintiri din copilărie.

'Sincer, nu m-am gândit că voi ajunge să lucrez aici, la momentul când citeam romanul sau vedeam filmul. Dar mă bucur că sunt aici și am emoții când vine cineva și ne răscolesc propriile amintiri din copilărie sau cele povestite de Nică', a mărturisit gestionarul Casei Memoriale Ion Creangă, Daniela Codruța Crăciun.

 


Foto: (c) GABRIEL APETRII / AGERPRES FOTO


Așa că, dacă vreți ca propriile amintiri de copilărie să vă răscolească, să râdeți aducându-vă aminte de pățaniile și boacănele pe care le-ați făcut, treceți cu încredere pragul Casei Memoriale Ion Creangă din Târgu Neamț și veți simți că faceți parte din aceeași poveste de viață cu a lui Nică a lui Ștefan a Petrei. AGERPRES/(A - redactor: Gabriel Apetrii, editor: George Onea, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 642

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Cultura - Media 07-05-2025 13:25

Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti

Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u

Cultura - Media 07-05-2025 13:08

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de

Cultura - Media 07-05-2025 12:29

Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai. În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, B

Cultura - Media 07-05-2025 11:52

Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu

Cultura - Media 07-05-2025 09:42

Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,

Cultura - Media 07-05-2025 09:28

Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman

Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.

Cultura - Media 07-05-2025 08:59

Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu

Cultura - Media 07-05-2025 08:44

Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș

Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.

Cultura - Media 07-05-2025 08:37

Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate

'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu. 

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va