UCRAINA-TREI ANI DE RĂZBOI/ Războiul dronelor, sisteme de atac informatizat și inteligență artificială

Ceea ce a început, la 24 februarie 2022, ca o încercare de ''blitzkrieg'' a armatei ruse, care a rămas blocată la porțile Kievului, este trei ani mai târziu un război de poziționare, cu puține schimbări pe front și cu un rol important al noilor sisteme de atac și apărare bazate pe informatică și inteligență artificială, comentează EFE.
Războiul din Ucraina este, înainte de toate, ''războiul dronelor''. Așa l-a definit, în câteva dintre analizele sale, fostul director al CIA, David Petraeus, care a evidențiat efortul ucrainean de a contracara cu ajutorul dronelor superioritatea rusă în privința armamentului tradițional și al navelor din Marea Neagră.
Acest război al dronelor din Ucraina a avut un precedent: la sfârșitul anului 2020, Azerbaidjanul și-a folosit avantajul în folosirea acestor dispozitive fabricate în Turcia, atât pentru atac, cât și pentru recunoaștere, pentru a câștiga cel de-al doilea război împotriva Armeniei asupra teritoriului azer Karabah, populat la acea vreme majoritar de etnici armeni.
Revista rusă de specialitate ''Army Standard'' citează o lucrare a unui fost șef de stat major rus, Iuri Baluievski, care spune că aeronavele fără pilot au cucerit ''rapid și necondiționat'' spațiul aerian, cu un ''cer plin de nori de microdispozitive care au adus o transparență fără precedent pe câmpul de luptă''.
Acest lucru va avea un impact asupra viitorului strategiei militare: ''zeci și sute de mii de vehicule aeriene mici fără pilot vor fi folosite pe câmpul de luptă în următorii ani'' și chiar și soldații vor putea transporta unul pentru uzul lor individual.
Strategia ucraineană
Ucraina a încercat cu ajutorul dronelor să contracareze avantajul rus în sfera trupelor și armamentului tradițional: drone mari de atac în ariergardă, drone de mici demersuri pentru a raporta despre desfășurarea unităților inamice pe front sau pozițiile artileriei, drone ''kamikaze'' lansate împotriva tancurilor, camioanelor sau grupurilor mici de infanterie și chiar drone marine.
Potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank militar care a urmărit cursul războiului, cu raportări zilnice, încă de la începutul său, Ucraina a conceput un proiect numit ''Drone Line'' ca parte a eforturilor sale de a integra dronele în operațiunile terestre.
Acest lucru permite forțelor ucrainene să creeze zone de exterminare la 10 până la 15 kilometri adâncime, să ofere sprijin aerian constant și acoperire pentru infanterie și să detecteze și să distrugă forțele ruse înainte ca acestea să apuce să se apropie de pozițiile ucrainene.
Potrivit prim-viceministrului apărării al Ucrainei, generalul locotenent Ivan Havriliuk, citat de agenția de presă Ukrinform, din februarie 2022 Ucraina a introdus peste 1.300 de modele noi de arme, marea lor majoritate fiind drone, în condițiile în care doar în 2024 au fost aprobate peste 250 de modele noi. În 2024, majoritatea produselor aprobate au fost sisteme aeriene fără pilot, de bruiaj electronic, echipamente de inginerie și platforme robotice terestre.
Mai mult, în iulie 2024, Ucraina a creat așa-numita unitate Typhoon, care se ocupă de războiul electronic: nu numai că operează cu noile modele de drone și vehicule robotizate, ci și contracarează interferențele și alte contramăsuri ale rușilor, foarte eficiente, pentru a împiedica activitatea acestora.
Aceste vehicule robotizate folosesc camere îmbunătățite cu inteligență artificială pentru a detecta pozițiile artileriei inamice sau unitățile mobile de la distanță, pentru a analiza videoclipuri și fotografii și pentru a naviga prin zone urbane dense sau păduri în care operatorii umani ar putea întâmpina dificultăți.
O analiză a revistei ruse ''Army Standard'' remarca faptul că la începutul anului 2025 decalajul inițial în privința dronelor în favoarea Ucrainei va fi eliminat și că armata rusă va avea mai multe clase de drone de atac, precum Lancet - foarte puțin vizibilă pentru sistemele de apărare și cu tehnologie robotică extrem de bine pusă la punct - și drone cu rază lungă de acțiune, precum Geranium.
''Sea Baby'' și alte arme ''inteligente''
La 9 decembrie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat imagini cu dronele sale navale ''Sea Baby'' deschizând focul asupra elicopterelor rusești care le urmăreau în apropierea Crimeei. Dronele maritime de suprafață au devenit o parte importantă a acțiunilor de atac ucrainene în Marea Neagră.
Potrivit SBU, Ucraina a folosit acest tip de drone pentru a ataca podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova, de Rusia continentală, și un total de 11 nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cu ele, SBU a încercat să contracareze folosirea navelor rusești care încercau să lanseze rachete Kalibr, Onix și Zircon împotriva orașelor ucrainene.
Folosirea dronelor marine de către Ucraina a agravat situația flotei ruse într-o asemenea măsură - scufundarea crucișătorului Moskva și avarierea navei-amiral a flotei ruse, Makarov - încât cea mai mare parte a fost nevoită să părăsească portul Sevastopol, din Crimeea, și să se îndrepte către baza navală Novorosiisk.
Dar, ca în toate războaiele, măsurile atrag după sine contramăsuri. Rușii au echipat navele cu sisteme de apărare antiaeriană și mitraliere de calibru mare, deși cea mai bună tactică - recunosc ei - este să le detecteze la punctul lor de concentrare și să le distrugă.
Într-un raport recent, analiștii IGW ajung la următoarea concluzie: în pofida desfășurării de noi arme, de neconceput cu câțiva ani în urmă pentru analiștii militari, infanteria este încă importantă. Rusia își folosește soldații în valuri, iar Ucraina trebuie să-și rezolve problemele de trupe, de moral și de antrenament pentru a opri avansul rusesc în est, unde au loc cele mai intense lupte, la trei ani de la izbucnirea războiului. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice nu mai funcționează (OMS)
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice a încetat să mai funcționeze în urma unui atac israelian, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X că spitalul european din Khan Younis este 'grav avar
#Ucraina-Rusia: Reuniuni trilaterale prevăzute vineri la Istanbul
'Reuniuni trilaterale' vor avea loc vineri la Istanbul în locul negocierilor de pace care urmau să se deschidă între ruși și ucraineni în metropola turcă, a anunțat joi seara o sursă din cadrul Ministerului de Externe al Turciei, relatează AFP. Ministrul de Externe turc Hakan Fidan s-a întâlnit joi seara l
Gaza: ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare de către noua fundație susținută de Washington
ONU nu va participa la distribuirea de ajutoare către Gaza de către noua fundație creată de la zero și susținută de SUA, fundație ale cărei modalități nu respectă principiile imparțialității și independenței, a insistat joi un purtător de cuvânt, relatează AFP. 'Am spus clar că participăm la operațiuni de ajutor în conformitate
Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse
Președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Forțelor terestre ale armatei ruse, Oleg Saliukov, potrivit unui decret emis de Kremlin joi, înaintea negocierilor directe cu ucrainenii la Istanbul, relatează AFP. Oleg Saliukov a fost numit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, un important organism consultativ
Paris: Macron a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea și au discutat despre pace în Ucraina și Gaza
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că 'a vorbit pentru prima dată cu Papa Leon al XIV-lea' la telefon, prilej cu care 'au discutat despre eforturile necesare pentru a reduce la tăcere armele oriunde izbucnesc conflicte în lume, în special pentru o pace solidă și durabilă în Ucraina și Gaza', relatează AFP.
Slovacia: Premierul Fico a ținut o reuniune guvernamentală în locul unde a fost împușcat acum un an
Premierul slovac Robert Fico a ținut joi o reuniune guvernamentală în condiții de securitate strictă în locul unde a fost împușcat acum un an și a acuzat opoziția că face atmosfera politică și mai toxică astăzi, relatează Reuters. Pe acoperișuri au fost amplasați lunetiști, iar în jurul centrului cultural din Handlova,
Cancelarul german Merz afirmă că va confisca activele rusești înghețate dacă va găsi o soluție legală
Germania și aliații săi vor acționa în direcția confiscării activelor rusești înghețate în Occident prin sancțiunile impuse Rusiei după invazia în Ucraina dacă va fi identificată o soluție legală pentru o asemenea operațiune, a declarat noul cancelar german Friedrich Merz, într-un interviu publicat joi, el recunoscând totodată risc
Polonia: Candidatul puterii, Rafal Trzaskowski, pe prima poziție în sondaje înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale
Candidatul Coaliției Civice (KO), Rafal Trzaskowski, actual primar al Varșoviei, continuă să conducă în sondajele de opinie înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai, cu 29% din intențiile de vot, indică un sondaj realizat de Opinia24 pentru posturile de televiziune TVN și TVN24, transmite joi Reuters. Karol Nawr
Secretarul de stat al SUA le cere europenilor să nu 'marginalizeze' companiile americane în procesul de reînarmare
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, le-a cerut joi aliaților europeni să nu 'marginalizeze' companiile americane în contractele pentru achiziții de armament, după ce Uniunea Europeană a promis un plan ambițios de reînarmare, transmite agenția EFE. Acest mesaj a fost transmis de șeful diplomației americane la o înt
BTA: Ministrul de Externe bulgar a participat la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO
Ministrul de externe bulgar Gheorg Gheorghiev a participat joi în Antalya (Turcia) la o reuniune informală a miniștrilor de externe din NATO. Miniștrii s-au întâlnit pentru a pune bazele summitului NATO de la Haga din 24-25 iunie și pentru a vorbi despre decizii importante pe care se așteaptă să le ia Alianța, a comunicat Min
Mica Albanie găzduiește summitul gigantic al Comunității Politice Europene (comentariu Reuters)
În Albania, una din cele mai sărace țări europene, cu numai 2,4 milioane de locuitori, vor ajunge vineri mulți lideri de pe continent, la Summitul Comunității Politice Europene (EPC), transmite Reuters. Evenimentul la care participă inclusiv reprezentanți ai Franței, Germaniei și Regatului Unit, va fi dominat de subiectul războiului din
Donald Trump afirmă că SUA ar trebui să ia Gaza și să facă din ea 'o zonă de libertate'
Președintele american Donald Trump a declarat joi că SUA voiau să ia Fâșia Gaza, devastată de 19 luni de război între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, și să facă din ea 'o zonă de libertate', relatează AFP. 'Am concepte pentru Gaza care cred că sunt foarte bune, să facem din ea o zonă de libertate, ca SU
Portugalia: Probleme medicale pentru liderul extremei drepte, Andre Ventura, în plină campanie electorală
Liderul extremei drepte portugheze, Andre Ventura, a suferit probleme medicale marți și joi, care l-au determinat să-și întrerupă campania electorală dinaintea alegerilor parlamentare din 18 mai, relatează AFP și Reuters. Primul incident a survenit în timp ce președintele partidului Chega rostea un discurs la Tavira, în sudul
#Ucraina: Zelenski trimite o delegație ucraineană cu mandat limitat pentru discuții cu oficialii ruși la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis joi în cele din urmă să trimită la Istanbul o delegație pentru negocieri cu Rusia, deși Ucraina este nemulțumită de rangul delegației trimise acolo de președintele rus Vladimir Putin, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE. Delegația trimisă de Zelenski va fi condusă de ministrul ucraine
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul, incerte; Trump crede că nu se va întâmpla nimic în ce privește #Ucraina dacă el nu se întâlnește cu Putin
Președintele american Donald Trump a spus joi că nu se așteaptă la progrese în direcția încheierii războiului din Ucraina atât timp cât el nu se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, care nu a dat curs unei provocări lansate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a se întâlni ei doi la Istanbul, unde n