UCRAINA-TREI ANI DE RĂZBOI/ Războiul dronelor, sisteme de atac informatizat și inteligență artificială

Ceea ce a început, la 24 februarie 2022, ca o încercare de ''blitzkrieg'' a armatei ruse, care a rămas blocată la porțile Kievului, este trei ani mai târziu un război de poziționare, cu puține schimbări pe front și cu un rol important al noilor sisteme de atac și apărare bazate pe informatică și inteligență artificială, comentează EFE.
Războiul din Ucraina este, înainte de toate, ''războiul dronelor''. Așa l-a definit, în câteva dintre analizele sale, fostul director al CIA, David Petraeus, care a evidențiat efortul ucrainean de a contracara cu ajutorul dronelor superioritatea rusă în privința armamentului tradițional și al navelor din Marea Neagră.
Acest război al dronelor din Ucraina a avut un precedent: la sfârșitul anului 2020, Azerbaidjanul și-a folosit avantajul în folosirea acestor dispozitive fabricate în Turcia, atât pentru atac, cât și pentru recunoaștere, pentru a câștiga cel de-al doilea război împotriva Armeniei asupra teritoriului azer Karabah, populat la acea vreme majoritar de etnici armeni.
Revista rusă de specialitate ''Army Standard'' citează o lucrare a unui fost șef de stat major rus, Iuri Baluievski, care spune că aeronavele fără pilot au cucerit ''rapid și necondiționat'' spațiul aerian, cu un ''cer plin de nori de microdispozitive care au adus o transparență fără precedent pe câmpul de luptă''.
Acest lucru va avea un impact asupra viitorului strategiei militare: ''zeci și sute de mii de vehicule aeriene mici fără pilot vor fi folosite pe câmpul de luptă în următorii ani'' și chiar și soldații vor putea transporta unul pentru uzul lor individual.
Strategia ucraineană
Ucraina a încercat cu ajutorul dronelor să contracareze avantajul rus în sfera trupelor și armamentului tradițional: drone mari de atac în ariergardă, drone de mici demersuri pentru a raporta despre desfășurarea unităților inamice pe front sau pozițiile artileriei, drone ''kamikaze'' lansate împotriva tancurilor, camioanelor sau grupurilor mici de infanterie și chiar drone marine.
Potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank militar care a urmărit cursul războiului, cu raportări zilnice, încă de la începutul său, Ucraina a conceput un proiect numit ''Drone Line'' ca parte a eforturilor sale de a integra dronele în operațiunile terestre.
Acest lucru permite forțelor ucrainene să creeze zone de exterminare la 10 până la 15 kilometri adâncime, să ofere sprijin aerian constant și acoperire pentru infanterie și să detecteze și să distrugă forțele ruse înainte ca acestea să apuce să se apropie de pozițiile ucrainene.
Potrivit prim-viceministrului apărării al Ucrainei, generalul locotenent Ivan Havriliuk, citat de agenția de presă Ukrinform, din februarie 2022 Ucraina a introdus peste 1.300 de modele noi de arme, marea lor majoritate fiind drone, în condițiile în care doar în 2024 au fost aprobate peste 250 de modele noi. În 2024, majoritatea produselor aprobate au fost sisteme aeriene fără pilot, de bruiaj electronic, echipamente de inginerie și platforme robotice terestre.
Mai mult, în iulie 2024, Ucraina a creat așa-numita unitate Typhoon, care se ocupă de războiul electronic: nu numai că operează cu noile modele de drone și vehicule robotizate, ci și contracarează interferențele și alte contramăsuri ale rușilor, foarte eficiente, pentru a împiedica activitatea acestora.
Aceste vehicule robotizate folosesc camere îmbunătățite cu inteligență artificială pentru a detecta pozițiile artileriei inamice sau unitățile mobile de la distanță, pentru a analiza videoclipuri și fotografii și pentru a naviga prin zone urbane dense sau păduri în care operatorii umani ar putea întâmpina dificultăți.
O analiză a revistei ruse ''Army Standard'' remarca faptul că la începutul anului 2025 decalajul inițial în privința dronelor în favoarea Ucrainei va fi eliminat și că armata rusă va avea mai multe clase de drone de atac, precum Lancet - foarte puțin vizibilă pentru sistemele de apărare și cu tehnologie robotică extrem de bine pusă la punct - și drone cu rază lungă de acțiune, precum Geranium.
''Sea Baby'' și alte arme ''inteligente''
La 9 decembrie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat imagini cu dronele sale navale ''Sea Baby'' deschizând focul asupra elicopterelor rusești care le urmăreau în apropierea Crimeei. Dronele maritime de suprafață au devenit o parte importantă a acțiunilor de atac ucrainene în Marea Neagră.
Potrivit SBU, Ucraina a folosit acest tip de drone pentru a ataca podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova, de Rusia continentală, și un total de 11 nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cu ele, SBU a încercat să contracareze folosirea navelor rusești care încercau să lanseze rachete Kalibr, Onix și Zircon împotriva orașelor ucrainene.
Folosirea dronelor marine de către Ucraina a agravat situația flotei ruse într-o asemenea măsură - scufundarea crucișătorului Moskva și avarierea navei-amiral a flotei ruse, Makarov - încât cea mai mare parte a fost nevoită să părăsească portul Sevastopol, din Crimeea, și să se îndrepte către baza navală Novorosiisk.
Dar, ca în toate războaiele, măsurile atrag după sine contramăsuri. Rușii au echipat navele cu sisteme de apărare antiaeriană și mitraliere de calibru mare, deși cea mai bună tactică - recunosc ei - este să le detecteze la punctul lor de concentrare și să le distrugă.
Într-un raport recent, analiștii IGW ajung la următoarea concluzie: în pofida desfășurării de noi arme, de neconceput cu câțiva ani în urmă pentru analiștii militari, infanteria este încă importantă. Rusia își folosește soldații în valuri, iar Ucraina trebuie să-și rezolve problemele de trupe, de moral și de antrenament pentru a opri avansul rusesc în est, unde au loc cele mai intense lupte, la trei ani de la izbucnirea războiului. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israel: Șeful Shin Bet îl acuză pe Netanyahu că a cerut loialitate personală în cazul unei crize constituționale
Șeful Serviciului israelian de informații interne (Shin Bet), Ronen Bar, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că a cerut loialitate personală în eventualitatea unei crize constituționale, potrivit unei declarații oficiale a instanței, citată marți de cotidianul The Times of Israel, potrivit DPA. În declarație, Bar a afirmat c
Apartamente papale au fost sigilate după moartea papei
Apartamentul Papei Francisc, atât cel din reședința sa de la Casa Santa Marta, cât și cel din Palatul Apostolic, pe care nu l-a folosit, au fost sigilate, așa cum cere tradiția, după decesul său, luni, la vârsta de 88 de ani, transmite EFE. Ritualul de sigilare este efectuat pentru a asigura siguranța tuturor documentelor și
Donald și Melania Trump vor participa la funeraliile Papei Francisc
Președintele american, Donald Trump, și prima doamnă Melania Trump se vor deplasa la Roma pentru a asista la funeraliile Papei Francisc, potrivit declarațiilor făcute luni chiar de președinte, transmite EFE. 'Melania și cu mine mergem la funeraliile Papei Francisc la Roma. Așteptăm cu nerăbdare să fim acolo!', a postat președintele pe
Prima congregație a cardinalilor pentru a organiza succesiunea Papei Francisc va avea loc marți
Vaticanul a început să aprobe primele numiri pentru a organiza succesiunea Papei Francisc, care a murit luni. Prima congregație a cardinalilor care vor gestiona procesul va avea loc marți, transmite EFE. După ritualul de confirmare a
Papa Francisc și-a petrecut ultima zi lucrând, în pofida ordinelor medicilor
După ce a petrecut mai mult de cinci săptămâni în spital din cauza unei pneumonii duble, medicii i-au spus Papei Francisc că are nevoie de două luni de odihnă - dar liderul celor 1,4 miliarde de catolici din lume a continuat să lucreze până la sfârșit, relatează Reuters. În Duminica Paștelui, cu o zi înainte
VIDEO Trump ordonă arborarea drapelelor în bernă, în onoarea Papei Francisc, 'un om bun'
Donald Trump a ordonat luni ca drapelele americane să fie arborate în bernă pe clădirile publice din întreaga țară în semn de omagiu adus Papei Francisc, pe care l-a descris drept un 'om bun' care 'a muncit din greu', transmite France Presse. 'El a iubit lumea. Este o onoare să fac acest lucru', a decl
Discuții privind conflictul din #Ucraina: Zelenski anunță că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o 'încetare necondiționată a focului' cu Rusia și apoi o 'pace reală și durabilă', relatează AFP. 'Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit
Luptele din #Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, dar Moscova e deschisă la inițiative de pace, spune Putin
Luptele din Ucraina s-au reluat după armistițiul de Paște, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, adăugând că Moscova este deschisă oricăror inițiative de pace și se așteaptă la o atitudine similară din partea Kievului, relatează Reuters. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de mii de atacuri și încălcarea încetări
Mașinăria de comunicare a Vaticanului, la turație maximă pentru a anunța lumii decesul Papei
Mașina de comunicare a Vaticanului s-a pus în mișcare luni, după moartea subită a Papei Francisc, răspândind treptat vestea în multe limbi ale lumii, inclusiv vietnameză și bantu, și schimbând imaginea sa pe internet, transmite EFE. ''Osservatore Romano'', ziarul oficial al Sfântului Scaun care ser
Din Africa în America Latină, lideri din toată lumea îi aduc omagii Papei Francisc
Lideri din întreaga lume au continuat luni să-i aducă omagii Papei Francisc, decedat în dimineața zilei la Vatican, la vârsta de 88 de ani, transmit agențiile internaționale d
Vaticanul, statul condus de Papă
Vaticanul este cel mai mic stat din lume și scena conclavului care îl va alege pe succesorul lui Francisc, decedat luni, este alcătuit din două entități juridice, Guvernoratul Cetății Vat
Donald Trump și Joe Biden îi aduc un omagiu Papei Francisc
Președintele american Donald Trump i-a adus un omagiu Papei Francisc, decedat luni dimineața, transmițând un scurt mesaj în memoria sa pe rețeaua Truth Social, informează Reuters și
Moartea papei Francisc: Șapte zile de doliu în Argentina, unde Jorge Bergoglio nu s-a mai întors
Guvernul argentinian a anunțat luni că va decreta șapte zile de doliu în semn de omagiu față de papa Francisc, pe numele său real Jorge Bergoglio, decedat în cursul dimineții, relatează EFE. ''Președintele națiunii va decreta șapte zile de doliu pentru moartea Sfântului Părinte'',
Amprenta geopolitică a lui Francisc: punți dincolo de Occident (EFE)
Papa Francisc, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, a fost cel care a redirecționat puternicul aparat diplomatic al Vaticanului către sudul și estul lumii, bătând la uși noi și până atunci închise, precum China comunistă sau lumea arabă, comentează EFE. Bergoglio, primul papă latino-american și neeuropean din istor
Moartea papei Francisc: Spania decretează trei zile de doliu (guvern)
Spania a decretat trei zile de doliu oficial după moartea papei Francisc, a anunțat luni ministrul președinției, justiției și relațiilor parlamentare Felix Bolanos, potrivit AFP.