Nina Hrușciova: SUA vor lăsa baltă #Ucraina, au făcut-o deja în Afganistan

Statele Unite vor ajunge să lase baltă Ucraina, așa cum au făcut-o deja în Afganistan, a declarat profesoara de relații internaționale Nina Hrușciova, nepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, într-un interviu acordat EFE și pe care agenția de presă spaniolă îl difuzează joi.
'La urma urmei, SUA, atunci când le convine și din diferite motive, te lasă mereu baltă', a apreciat ea într-o conversație telefonică de la New York.
Hrușciova consideră că un acord privind Ucraina între președinții american, Donald Trump, și rus, Vladimir Putin, este posibil, în mare măsură, pentru că - spune ea - locatarul de la Casa Albă este un mare admirator al dictatorilor precum șeful Kremlinului și al liderilor chinez, nord-coreean și turc.
Trump 'se consideră un tip dur. Îi plac (președintele Turciei, Recep Tayyip) Erdogan și (liderul nord-coreean) Kim Jong-un, cu care vrea să stabilească o nouă relație. Și prima lui conversație telefonică a fost cu (președintele chinez) Xi Jinping', a remarcat Hrușciova.
Pe Trump și pe Putin îi unește și firea lor răzbunătoare, motiv pentru care profesoara rusă nu exclude ca amândoi să decidă să 'pedepsească' Uniunea Europeană, motivația în cazul lui Trump fiind legată de sprijinul clar acordat de UE contracandidatei actualului președinte american la scrutinul prezidențial din noiembrie trecut din SUA, democrata Kamala Harris.
'Iar Putin... am văzut-o cu Navalnîi (Aleksei Navalnîi, principalul oponent al Kremlinului, mort în urmă cu un an în închisoare în condiții neelucidate - n.r.), vedem cu Ucraina și cu (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski. Adică, dacă îi ieși în cale, este o veche formulă a KGB, te zdrobește ca pe-o molie', a explicat ea.
Afganistanul ca precedent
Fostul președinte american 'Joe Biden i-a arătat deja lui Putin calea de urmat, pas cu pas, ca într-un manual, când a abandonat Afganistanul (...) Nici măcar nu și-au cerut scuze Europei', a comentat ea.
De altfel, unii analiști consideră că retragerea SUA din Afganistan l-a convins pe Putin că Occidentul nu va veni în ajutorul Ucrainei în caz de război.
Mai mult, Hrușciova amintește că liderii europeni, în special președintele francez Emannuel Macron, au vorbit despre crearea propriului sistem de securitate încă din timpul mandatului precedent al lui Trump.
'L-ați creat? Ați făcut vreun progres? (...) Europa trebuie să înțeleagă că nu poate avea încredere în SUA', insistă ea.
Deși subliniază că actualul ocupant al Casei Albe este un personaj imprevizibil, Hrușciova crede că se va întâmpla același lucru precum s-a întâmplat cu 'Coaliția de voință' din Irak din 2003 cu George W. Bush.
Din acest motiv, Hrușciova consideră că 'Europa a pierdut' confruntarea cu Rusia, întrucât s-a uitat la prea multe filme de la Hollywood în care 'binele învinge răul'.
Trump nu are un plan de pace
Hrușciova spune că actualul președinte american nu are 'un plan de pacificare' a Ucrainei pentru că, spune ea, Trump nu este un jucător de șah, adică un strateg, ci este un jucător de table, altfel spus, un tactician.
'L-ați văzut vreodată pe Trump având un plan concret? Nu are un plan și va intra în toate ca un buldozer', a avertizat ea.
Aceeași opinie o are Hrușciova și în legătură cu subiecte precum Groenlanda, Panama, Taiwan sau USAID.
'Dar asta nu înseamnă că nu se pot pune de acord. De fapt, cred că absența unui plan concret ar putea fi cu siguranță în beneficiul lui Putin', atrage ea atenția, și amintește că Zelenski avea un plan de pace în zece puncte care în opinia ei era imposibil de implementat.
O relație înghețată în timp
Hrușciova consideră că relația dintre Putin și Trump practic nu s-a schimbat de la primul lor summit din 2018, de la Helsinki.
'Relațiile lor au rămas înghețate în timp (...), cel mult s-au mai conturat un pic', a remarcat ea și a amintit că în capitala finlandeză Putin 'a făcut ce a vrut' cu Trump.
Ea rememorează că Putin chiar l-a ajutat pe președintele american să răspundă la întrebări, iar Trump și-a contrazis serviciile secrete, preferând să dea crezare afirmațiilor omologului său rus, cum că Moscova nu a intervenit în alegerile din SUA din 2016.
Hrușciova crede că ambii lideri vor 'să reia' cooperarea de unde au lăsat-o când Trump a părăsit Casa Albă în 2020.
'Acum o pot face, deoarece Trump este în prezent cel care taie și spânzură. Acum el se ocupă de toate, a câștigat și nu ascultă de nimeni', a declarat Hrușciova, referindu-se la faptul că republicanii controlează ambele camere ale Congresului SUA.
Învingători și învinși
Hrușciova crede că Putin nici nu a câștigat, dar nici nu a pierdut războiul, ceea ce - spune ea - este deja o victorie în sine, dacă se ține cont de faptul că Occidentul a căutat izolarea diplomatică, colapsul economic și dezintegrarea teritorială a Rusiei.
'Rusia nu este Germania din 1945. Nu o poți bombarda. Lumea nu a luptat niciodată împotriva a 11 fusuri orare (...)', susține ea, și exclude dizolvarea unui imperiu terestru precum cel rus, în ciuda precedentului Uniunii Sovietice.
Ea dă ca exemplu incursiunea ucraineană în regiunea de graniță Kursk, la capătul căreia ea personal a crezut că va izbucni 'Al Treilea Război Mondial'.
'Iar el (Putin) s-a comportat de parcă era vorba despre o problemă locală (...) De ce? Pentru că nu vrea o escaladare. Pentru el este vorba doar despre Ucraina, în timp ce pentru Occident nu este așa, este mai mult decât Ucraina', dă ea asigurări.
Oricum ar fi, Hrușciova crede că cea mai bună tactică cu Rusia lui Putin nu este o politică a concesiilor (appeasement), ci una a îngrădirii (containment).
Și asta pentru că - insistă ea - 'Putin nu se grăbește deloc și, deși ar fi bine ca războiul să se termine în condițiile lui, chiar dacă va continua, în orice caz, el va rămâne la putere până la moarte'. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Familiile ostaticilor israelieni din Gaza îi cer premierului Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera
Cea mai mare asociație de familii ale ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza i-a cerut vineri premierului Benjamin Netanyahu să nu rateze o 'ocazie istorică' de a-i elibera din mâinile islamiștilor palestinieni, transmite AFP. 'Familiile ostaticilor s-au trezit azi-dimineață cu inimile grele și cu o mare îngrijorar
#Ucraina vrea să negocieze cu Rusia o viitoare întâlnire directă Zelenski-Putin (sursă)
Ucraina vrea să negocieze o viitoare întâlnire directă între președintele Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor programate vineri între cele două părți la Istanbul, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică ucraineană. 'O posibilă întâlnire între președi
Donald Trump afirmă că nu s-a consultat cu Israelul în privința recunoașterii noului guvern de la Damasc
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că nu s-a consultat cu Israelul în legătură cu decizia SUA de a recunoaște noul guvern din Siria, transmite Reuters. ''Nu i-am întrebat în legătură cu asta. Am crezut că este lucrul corect de făcut. Mi s-a acordat multă încredere pentru a face asta. Noi vrem ca
India cere FMI să oprească împrumuturile către Pakistan, pe care îl acuză de 'finanțarea terorismului'
India a cerut vineri Fondului Monetar Internațional (FMI) să își revizuiască împrumuturile către Pakistan, acuzând Islamabadul de 'finanțarea terorismului', după cea mai gravă confruntare armată dintre cele două țări vecine din ultimele decenii, relatează AFP. 'Cred că o mare parte din miliardul de dolari provenit
Vladimir Putin absent de la negocierile cu #Ucraina: Uniunea Europeană plănuiește noi sancțiuni împotriva Rusiei
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri că Uniunea Europeană plănuiește să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei după ce președintele rus Vladimir Putin nu s-a deplasat în Turcia pentru negocieri cu Ucraina, informează dpa. 'Lucrăm la un nou pachet de sancțiuni', a declarat Von der Leyen la sosirea sa la reuni
Turcia: Negocierile între delegațiile rusă și ucraineană au început la Istanbul
Rusia și Ucraina au început vineri la Istanbul, în Turcia, primele negocieri directe, cu mediere turcă, de la cele desfășurate în martie-aprilie 2022, informează EFE. Delegațiile, reunite la Palatul Dolmabahce, sunt conduse de consilierul Kremlinului, Vladimir Medinski, și de ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov. Potrivi
Mark Rutte: Vladimir Putin a făcut o 'enormă greșeală' trimițând o echipă 'de rangul doi' la negocierile cu #Ucraina
Tirana, 16 mai /Agerpres/ - Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a estimat vineri că președintele rus Vladimir Putin a făcut o 'enormă greșeală' trimițând o echipă 'de rangul doi' pentru negocierile cu Ucraina la Istanbul, în Turcia, informează AFP. 'Cred că Putin a făcut e enormă greșeală', a declarat Rutte de la Tirana,
Trump afirmă că se va vedea cu Putin 'de îndată ce va fi posibilă organizarea' unei întrevederi
Președintele american Donald Trump, care a menținut în ultimele zile suspansul în legătură cu o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat vineri că se va vedea cu liderul de la Kremlin 'de îndată ce va fi posibilă organizarea' unei întrevederi, dar a menționat că urmează să se întoarcă imediat la Washington, re
Vladimir Medinski, istoric naționalist și negociatorul șef al președintelui Putin la negocierile cu #Ucraina din Istanbul
Fost ministru al culturii și istoric cu viziuni naționaliste, consilierul președintelui Vladimir Putin, Vladimir Medinski, conduce delegația rusă la negocierile de pace cu Ucraina de la Istanbul, un rol pe care l-a jucat deja în martie 2022, la începutul conflictului, informează vineri AFP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a provocat pe
#Ucraina: ONG-uri denunță bombardarea 'deliberată' de către Rusia a hotelurilor unde sunt cazați jurnaliști
Organizațiile nonguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) și Truth Hounds au denunțat vineri 'strategia deliberată' a Rusiei ce constă, potrivit lor, în a bombarda hotelurile ucrainene unde sunt cazați jurnaliști, pentru 'a-i reduce la tăcere', atacuri ce 'constituie crime de război', informează AFP. Între februarie 202
#Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16; pilotul s-a catapultat în siguranță
Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16 vineri dimineață după un incident la bord, însă pilotul s-a catapultat în siguranță, au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat, relatează Reuters. 'Conform datelor preliminare... a apărut o situație neobișnuită la bord. Pilotul a îndepărtat aeronava de zona locuită și s-a catapul
Rubio: Membrii NATO vor conveni până în iunie asupra obiectivului de a dedica apărării 5% din PIB
Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a declarat joi că toți membrii NATO vor conveni până la Summitul NATO din iunie 2025 asupra obiectivului de a cheltui pentru apărare echivalentul a 5% din PIB în următorul deceniu, informează vineri Reuters. Șeful diplomației europene a făcut aceste declarații în cadrului programului Hannity de pe canal
Președintele american Donald Trump încheie în Abu Dhabi un turneu regional bogat în promisiuni de investiții
Președintele american Donald Trump încheie vineri în Emiratele Arabe Unite un turneu în Golful Persic marcat de promisiunile unor investiții spectaculoase, dar și de o deschidere istorică față de Siria și de optimism în dosarul nuclear iranian, informează vineri AFP. După ce a obținut 600 miliarde de dolari în Arabia Saudită și un
Vladimir Putin 'trebuie să plătească prețul refuzului său de a face pace' cu #Ucraina, declară premierul britanic
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a afirmat că președintele rus Vladimir Putin trebuie 'să plătească prețul refuzului său de a face pace' cu Ucraina, informează AFP. 'Tacticile lui Putin, care constau în a tergiversa și întârzia lucrurile, continuând să ucidă și să provoace vărsări de sânge în întreaga U
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice nu mai funcționează (OMS)
Singurul spital din Gaza care trata afecțiuni cardiace și oncologice a încetat să mai funcționeze în urma unui atac israelian, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat pe platforma X că spitalul european din Khan Younis este 'grav avar