FOTO/VIDEO Asociația KinetoBebe - studiu: Unu din patru copii are dureri de spate cauzate de postura greșită

Unu din patru copii suferă de dureri de spate, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația KinetoBebe în școli din București.
Cercetarea, care a inclus aproape 6.000 de elevi de școală primară, arată că, deși copiii cunosc, în teorie, ce înseamnă o postură corectă, mulți dintre ei stau incorect, fie în bancă, fie în fața telefoanelor mobile sau a altor device-uri.
Medicii atrag atenția asupra faptului că obiceiurile greșite privind postura duc la probleme inclusiv în viața de adult.
Campania denumită #StaiDrept s-a derulat în ultimul an în unități de învățământ de stat și private din București și a inclus 5.971 de copii de la clasa pregătitoare până la clasa a patra.
Programul a vizat completarea unor fișe de evaluare și sesiuni interactive în școli, susținute de kinetoterapeuții Asociației KinetoBebe, urmate de sesiuni gratuite de evaluare posturală și de terapie oferite în centrele asociației sau ședințe gratuite de salinoterapie la salina urbană Flori de Sare.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''KinetoBebe înseamnă și o asociație care din 2018 sprijină terapia copiilor. Inima Asociației KinetoBebe înseamnă ședințele de terapie oferite gratuit. Avem al doilea an la rând în care oferim peste 10.000 de ședințe de terapie gratuită pentru copii, în săli de terapie. Este un lucru care... am dus mai sus ștacheta ONG-urilor din țară, suntem un exemplu de bune practici, suntem aici în momentul în care au nevoie de sprijinul nostru și de ajutor, iar prin hub-ul academic aducem peste 90 de studenți la kinetoterapie în fiecare an în centrele noastre pentru a le arăta ce înseamnă muncă pediatrică, pentru că în facultate nu există acest lucru'', a declarat joi, într-o conferință de presă, fondatoarea Asociației KinetoBebe, Ana Raluca Chișu.
În urma campaniei a rezultat prima statistică privind problemele pe care copiii le acuză din cauza posturii greșite.
Din cei 5.971 de copii examinați de kinetoterapeuții asociației, 24% au acuzat dureri de spate, iar 8% au probleme de greutate. Doar 30% stau corect în bancă, 46% țin corect telefonul și doar 41% țin corect caietul pe bancă. Peste 53% dintre elevii de școală primară care au luat parte la campanie consideră ghiozdanul prea greu și doar puțin peste jumătate - 52% - practică sport.
Ana Raluca Chișu a precizat că se constată o scădere a vârstei la care copiii acuză dureri de spate.
''Dacă până acum vârsta la care colegii mei vedeau dureri de spate la copii era undeva la 16-17 ani, după perioada pandemică vârsta a scăzut foarte mult. La 9-10 ani copiii vin cu dureri de spate în centrele de recuperare, contracturi musculare atât de puternice încât efectiv îi doare spatele. Și nu ne copiază pe noi, adulții, ci pur și simplu sunt durerile lor. Din acest moment am spus da, trebuie să intrăm în clasele de școală. Și vă povestesc acest lucru ca să vă aduc în povestea noastră, în #StaiDrept. Noi, ca adulți, trecem pe lângă copii, dăm mâna peste spate și spunem: 'stai drept!'. Dar de multe ori acest 'stai drept!' ei nu îl înțeleg'', a subliniat fondatoarea KinetoBebe.
Kinetoterapeutul Ana Maria Brezean a explicat ce înseamnă postura corectă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''Stai drept nu înseamnă forțatul umerilor în cădere în spate, aceasta este o arcuire exagerată; înseamnă să menținem poziția verticală și privirea către înainte, cu umerii relaxați și echilibrați. Dacă îl simțim pe unul mai sus, automat ne echilibrăm. Sprijinul în picioare tot timpul va trebui să fie pe ambele picioare, nu doar pe unul, pentru că nu ne ajută, imediat se asimetrizează șoldurile. Cam asta trebuie să fie postura de stai drept, nu trebuie să fie nimic forțat, trebuie să vină ceva natural. (...) Așezatul trebuie să fie cu posteriorul pe scaun, picioarele lăsate libere, coatele pe masă, privirea către înainte și spatele drept cât să fim verticalizați. Pentru a scrie, le spunem: stângacii trebuie să încline ușor caietul către dreapta, iar dreptacii către stânga, asta este regula. Iar despre telefoane, foarte mulți copilași petrec destul de mult timp pe dispozitive electronice, nu doar pe telefoane. Aceste dispozitive sunt prezente în viața noastră vrem sau nu vrem și trebuie să afli că postura corectă pentru a le folosi este chiar aceea cu care stau în bancă'', a explicat Brezean.
Potrivit kinetoterapeutei, mulți dintre copii știu ce înseamnă postură corectă, însă nu pun în practică ceea ce cunosc în teorie.
Medicul Mădălina Băluță, specialist pediatru, atrage atenția asupra faptului că problemele legate de postură apărute în copilărie au repercusiuni asupra sănătății și în viața de adult.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
''Orice postură care începe prost determină niște contracturi musculare care să mențină acea postură proastă pe care le menținem până în viața de adult și așa ajungem în viața de adult când stăm la birou și ne doare spatele. Dincolo de durerile de spate, toate aceste tulburări de postură duc, la copii, inclusiv la probleme de concentrare și de învățare. Când doamna învățătoare îmi spune tabla înmulțirii și că 2x2 fac 4, dacă eu sunt pe jumătate concentrat să-mi țin corpul într-o poziție care nu mă doare, 2x2 fac 4 este ultimul lucru la care mă gândesc. Așa cum ulterior, ca adult, stau la birou cu computerul și începe să-mi amorțească un braț și mă doare, oare de ce mă doare? Din același motiv: că am o coloană puțin deformată, care face presiune pe un nerv. Oare de ce amețesc? Că poate să fie presiune pe un vas de sânge și nu mai lasă să circule sângele corespunzător la creier și să oxigeneze corespunzător. Așa că da - orice mișcare învățată sau neînvățată corespunzător încă din copilăria mică poate să însemne, la vârsta de adult, ceva care îmi afectează viața'', a arătat medicul.
Reprezentanții Asociației KinetoBebe anunță că, la un an de la debutul campaniei #StaiDrept în școlile din București, vor să extindă la nivel național acest demers, prin intermediul unei platforme digitale care să aducă informații despre postura corectă și care să se adreseze copiilor, părinților și cadrelor didactice. AGERPRES/(AS - redactor: Daciana Ilie, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Microbuz de călători, implicat într-un accident pe DN 1, la Sinaia; valorile de trafic sunt în creștere
Un microbuz de transport călători și un autoturism au fost implicate, marți după-amiază, într-un accident rutier care s-a produs pe DN 1, în zona localității Sinaia, circulația fiind restricționată, iar valorile de trafic în creștere. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în urma impactului, șoferul autot
ANITP: Județul Mureș - sub media națională la traficul de persoane, iar în Harghita niciun caz în 2024
Centrul Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a informat, marți, că deși tendința în traficul de persoane la nivelul României este în creștere, județul Mureș se situează sub media națională cu 11 cazuri în 2024, în timp ce în județul Harghita nu a fost înregistrat nici
Arad: Zece tramvaie noi vor fi cumpărate de la fabrica locală Astra Călători
Primăria Arad va cumpăra zece tramvaie Imperio noi de la fabrica Astra Călători, după ce a obținut finanțare europeană totală de 90 de milioane de lei, a informat, marți, administrația locală. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Arad, au fost semnate două contracte de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fie
Brăila: Noua rețetă de reasfaltare a Podului peste Dunăre a rezistat bine peste iarnă; se reasfaltează și calea 1
Nouă rețetă de mixturi bituminoase, folosită în octombrie 2024, pentru reasfaltarea căii 2 de rulare a Podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, s-a comportat bine peste iarnă, motiv pentru care constructorul a trecut, începând de luni, 14 aprilie, la reasfaltarea cu aceeași rețetă asfaltică și a căii 1 de rulare. '&Ic
Timiș: Conacul de la Banloc, al Principesei Elisabeta, va fi administrat de Consiliul Județean și Mitropolia Banatului
Conacul din comuna timișeană Banloc, al cărui proprietar a fost Principesa Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand și a Regiei Maria, va fi administrat de Consiliul Județean (CJ) Timiș și Mitropolia Banatului, care vor să îl transforme într-un centru cultural și turistic. 'Consilierii județeni au votat în plenul extraordinar d
DGPMB: Copil căzut de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6; a fost transportat la spital
Un copil în vârstă de 2 ani a căzut, marți, de la etajul 7 al unui bloc din Sectorul 6 al Bucureștiului și a fost transportat de spital pentru îngrijiri medicale. O femeie a sunat la 112, în jurul orei 13:00, să anunțe incidentul, cazul fiind preluat de polițiști de la Secția 25. 'Deplasându-se
MS Margareta - vizită la detașamentul aeromedical SMURD Băneasa: Nu am mai mult de spus decât admirația mea (FOTO-VIDEO)
Custodele Coroanei Române, Margareta, și Principele Radu, au vizitat, marți, detașamentul aeromedical SMURD de la Băneasa, Majestatea Sa apreciind profesionalismul personalului unității.
Gorj: Prezența urșilor, semnalată în mai multe localități din județ
Jandarmii gorjeni au fost sesizați, în această perioadă, cu privire la la prezența urșilor în apropierea mai multor zone locuite din localitățile Bumbești Jiu, Arcani, Runcu și Baia de Fier. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Gorj, Alin Ivan, imediat după primirea apelurilor, jandarm
Timiș: Viceprimarul Timișoarei cere Prefecturii controale în internatele școlilor, după ce a descoperit muncitori cazați ilegal
Viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău, a cerut, marți, Prefecturii Timiș și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) să elaboreze pe parcursul zilei un plan de control în toate internatele și căminele din oraș, după ce a descoperit într-un internat, în noaptea de luni spre marți, muncitori în construcții cazați ilegal, sedii de firme
Covasna: Ateliere și maraton de încondeiat ouă pentru Paști, la Sfântu Gheorghe
Fundația Guzsalyas din Sfântu Gheorghe va organiza și anul acesta un maraton de încondeiat ouă de Paști, cu o durată de 17 ore. Reprezentanta fundației, Kolozsi Ildiko, a declarat, marți, pentru AGERPRES că 'Noaptea încondeierii ouălor' se va desfășura la Casa Mives din vecinătatea Muzeului Național Secuiesc și va &ic
Constanța: Locuitorii municipiului reședință, fără apă caldă și căldură 36 de ore din cauza unei avarii
Locuitorii municipiului Constanța vor rămâne fără apă caldă și căldură timp de 36 de ore, din cauza unei avarii la instalația de producere a energiei termice, a anunțat marți Termocentrale Constanța. Oprirea se va face în noaptea de marți spre miercuri, de la ora 23:00. 'Termocentrale Constanța informează consuma
Bistrița-Năsăud: Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări
Pachetele turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța au înregistrat vânzări sub așteptări în acest an, multe hoteluri și pensiuni având în continuare disponibilități pentru perioada 18-21 aprilie, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii ani. Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Turism
Cluj: Bărbat intoxicat cu monoxid de carbon la Universitatea Tehnică; 20 de persone evacuate
Un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, marți, la Universitatea Tehnică din Cluj, iar 20 de persoane au fost evacuate. 'Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină pe strada Observatorului, într-un imobil aparținând Universității Tehnice, unde un bărbat s-ar fi intoxica
Gorj: A început deszăpezirea pe Transalpina; se acționează pe sectorul dintre Rânca și Obârșia Lotrului
Drumarii au început acțiunea de îndepărtare a zăpezii pe Transalpina, pe sectorul de drum cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, anunță, marți, reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova. Pe acest sector de drum național aflat la cea mai mare altitudine în România se acționează cu două &ic
Vremea va deveni predominant frumoasă și caldă începând de miercuri în București
Vremea va deveni predominant frumoasă și caldă începând de miercuri în București, iar temperaturile maxime vor urca la 20 - 22 de grade, potrivit prognozei speciale pentru Capitală publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Marți, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei, cerul va fi t