logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Imagine din galeria Agerpres

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul ''A Different Man''.

Filmările la noua peliculă a regizorului - 'Fjord' - au loc preponderent în Norvegia, iar în distribuție se regăsesc actori din Danemarca, Suedia și România.

Cristian Mungiu dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, cum l-a cunoscut pe Sebastian Stan, ideea din spatele filmului, dar și când ar putea să fie oferit publicului.

''La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. (...) În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid'', a afirmat Mungiu.

Regizorul anunță și un alt proiect la care va începe să lucreze după încheierea filmărilor pentru 'Fjord' - 'Amintiri din Epoca de Aur 3'.


AGERPRES: Ați demarat un nou proiect - un film care are titlul de lucru 'Fjord'. Despre ce este vorba în această peliculă?

Cristian Mungiu: Prin semnificațiile poveștii din 'Fjord' continui să îmi pun întrebări și să aduc în discuție aspecte ale societății globalizate de astăzi, în care oameni cu culturi și educații foarte diferite ajung să se intersecteze, să trebuiască să comunice și să coexiste - ceea ce uneori nu se face cu ușurință. Am sondat acest raport al individului cu partea atavică din el însuși în ''RMN'', am căutat o explicație pentru motivele pentru care est-europenii se identifică cu victimele colonialismului vestic în 'Trafic / Jaful Secolului', iar acum, în 'Fjord', chestionez cauzele polarizării extreme din lumea noastră de astăzi. Societatea e divizată, nu doar cea românească, ci societatea occidentală, în ansamblul ei, și nu e vorba doar de ideologie sau de clase sociale, ci și de diferențe substanțiale explicate prin educație, cultură, bunăstare, dezvoltări istorice și religioase foarte diferite. Astăzi, într-o epocă în care teoretic clamăm toleranța și libertatea individuală, suntem în fapt aproape incapabili să asimilăm și viziuni despre societate și viața privată diferite de ale noastre.

AGERPRES: Actorul Sebastian Stan va avea unul dintre rolurile principale în filmul dumneavoastră. Cum a fost prima întâlnire cu Sebastian Stan și cum a acceptat el rolul pe care i l-ați propus? Care va fi rolul pe care îl va interpreta?

Cristian Mungiu: În 2016, Sebastian a venit la proiecția cu 'Bacalaureat' din Festivalul de Film de la New York ca să ne cunoaștem. Îmi amintesc întâlnirea pentru că mama lui a făcut efortul să conducă 300 de mile în acea zi doar ca Sebastian și cu mine să putem să vorbim un pic după proiecție. Am povestit și a rămas să ținem legătura, să vedem dacă într-o zi am putea găsi un proiect la care să lucrăm împreună.

Câțiva ani mai târziu l-am invitat pe Sebastian ca oaspete la American Independent Film Festival, iar aceea a fost prima lui întâlnire cu publicul din România. Una foarte caldă, aș zice, chiar dacă nu avea notorietatea de astăzi. Am continuat să discutăm și am căutat căi să colaborăm și la alte proiecte înainte de 'Fjord', dar din diferite cauze nu a fost posibil. Anul trecut, însă, mi s-a părut, de când am început să scriu povestea, că lui Sebastian i s-ar potrivi rolul din 'Fjord'. I-am scris, am povestit un pic, apoi când am avut gata prima variantă de scenariu i-am trimis-o, a citit și am convenit că vom lucra împreună. Sebastian interpretează rolul unui tată care caută răspunsurile cele mai potrivite legate de educația copiilor săi într-o societate în schimbare accelerată.

AGERPRES: Cum este colaborarea cu Sebastian Stan?

Cristian Mungiu: Am să pot să vă spun mai multe despre asta după ce filmăm. Deocamdată nu reușim să ne vedem foarte des fizic, căci Sebastian continuă să aibă foarte multe obligații promoționale de pe urma celor două filme remarcabile pe care le-a făcut anul trecut. Am trecut însă de mai multe ori prin scenariu alături de el și partenera lui principală din film, Renate Reinsve, am vorbit despre personaj și i-am dezbătut biografia, l-am expus pe Sebastian la diferite experiențe pe care trebuia să le aibă ca să știe cam care sunt valorile și convingerile personajului lui și am făcut diferite teste căutând înfățișarea și ținutele cele mai potrivite.

AGERPRES: Care este subiectul filmului și unde vor avea loc filmările?

Cristian Mungiu: Filmările vor avea loc preponderent în Norvegia. Filmul pornește de la relația dintre două familii cu copii care ajung să locuiască una lângă cealaltă într-o așezare foarte mică, proximitate care îi face să mediteze mai mult la limitele libertății personale, a graniței fluide între autoritatea familiei și cea a societății, precum și la raportul dintre valorile personale și normele sociale.

AGERPRES: Ce alți actori mai sunt în distribuție?

Cristian Mungiu: Renate Reinsve o interpretează pe soția lui Sebastian din film. Sunt mulți alți actori din Danemarca, Suedia, Norvegia, dar și câțiva din România.

AGERPRES: Ați declarat că filmările ar putea să înceapă în luna martie și să le terminați în luna mai. Când preconizați că va fi gata filmul pentru a ajunge la public?

Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. Suntem în curs să realizăm încă o serie de parteneriate pentru producerea filmului, asocieri care să ne ofere cât mai multă libertate creativă. În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid. Multe depind și de data la care vom începe filmările pentru 'Amintiri din Epoca de Aur 3', la care sperăm să începem să lucrăm cât mai curând după încheierea filmărilor pentru 'Fjord'. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 507

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-02-2025 14:15

ICR sprijină prezența românească la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Potrivit unui comunicat al Serviciul Promovare și Comunicare al ICR, transmis, vineri, AGERPRES, în competiția oficială a Berlinale

Cultura - Media 14-02-2025 10:10

Biletele pentru Festivalul Internațional 'George Enescu' 2025 vor fi puse în vânzare începând de sâmbătă

Melomanii vor putea achiziționa, începând de sâmbătă, de la ora 12:00, bilete individuale pentru concertele și evenimentele din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', anunță, vineri, ARTEXIM. Biletele vor putea fi achiziționate online pe platforma https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu,

Cultura - Media 13-02-2025 21:47

Muzeul Național de Istorie a României: Ovidiu Țentea, noul manager interimar al instituției

Cercetătorul Ovidiu Țentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituția muzeală. Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țe

Cultura - Media 13-02-2025 16:30

Covasna: Spectatorii Teatrului 'Andrei Mureșanu' vor fi plimbați pe 14 și 24 februarie cu 'Trenulețul Dragostei'

Teatrul 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe le oferă o surpriză spectatorilor care și-au cumpărat bilete la spectacolul 'La Ronde' de vineri, 14 februarie - o plimbare prin oraș cu 'Trenulețul Dragostei'. Managerul instituției, Anna Maria Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că trenulețul va circula atât de Ziua Sf&a

Cultura - Media 13-02-2025 13:17

Sălaj: Un băiat de șase ani are peste 300 de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană

Un băiat în vârstă de șase ani, din Zalău, deține recordul de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu' Sălaj, cu peste 300 de volume pe care părinții i le-au citit pe parcursul anului trecut. Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de Mariana Marian, managerul Bibliotec

Cultura - Media 13-02-2025 13:00

Alba: Paza Muzeului Național al Unirii, asigurată cu agenți înarmați și cu sisteme electronice

Paza Muzeului Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în a cărui colecție se găsesc peste 200.000 de piese, din care în jur de 1.000 sunt clasate ca Tezaur, este asigurată atât cu agenți înarmați, cât și cu sisteme electronice. 'Avem sistemele electronice de pază, pe care nu vi le pot dezvălui din motive obie

Cultura - Media 13-02-2025 12:53

Teatrul Masca lansează un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București

Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Tea

Cultura - Media 13-02-2025 10:54

Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil

Ministerul Culturii a anunțat, joi, inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care aceste obiecte sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa. 'În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului

Cultura - Media 13-02-2025 10:29

MNIR: Expoziția internațională 'România - Polonia, un secol de istorie' - prelungită până pe 10 martie

Expoziția internațională 'România - Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', care reunește peste o sută de bunuri de patrimoniu din cele două țări, se prelungește până la data de 10 martie, a anunțat, joi, Muzeul Național de Istorie a României. Printre obiectele afla

Cultura - Media 13-02-2025 10:00

REPORTAJ/Mureș: Descoperitorul reptilei zburătoare Albadraco, 'creierul' secțiunii de paleontologie de la Muzeul Județean

Alexandru Adrian Solomon, muzeograful care a descoperit reptila zburătoare Albadraco tharmisensis sau 'Dragonul de Alba' în anul 2019, în timpul unei cercetări științifice româno-americane în așa-numita 'insulă Hațeg', este coautor la încă o descoperire unică - cel mai vechi mamifer din țară, Kogaionon radulescui.

Cultura - Media 12-02-2025 19:31

CNA: România TV - amendă 15.000 de lei; Antena 3 CNN, Realitatea TV, B1 TV - somații publice

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, miercuri, cu o amendă de 15.000 de lei postul de televiziune România TV din cauza încălcării prevederilor legislației audiovizuale referitoare la informarea corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință, în prezentarea subiectului referitor la furtul pieselor din tezaur

Cultura - Media 12-02-2025 14:14

Alegeri la Academia Română: Arhitectul Dorin Ștefan și profesorul emerit Paul E. Michelson - noi membri

București, 12 feb /Agerpres/ - Arhitectul Dorin Ștefan, unul dintre cei mai importanți profesioniști ai domeniului, apreciat pentru caracterul inovativ al proiectelor sale, și profesorul emerit Paul E. Michelson de la Universitatea din Huntington, SUA, expert în istoria României, se numără printre noii membri corespondenți sau de onoare din străinătate ai Academi

Cultura - Media 12-02-2025 13:37

Muzeul de Artă Recentă prezintă, de joi, în premieră, o parte din colecția de artă contemporană internațională

MARe/Muzeul de Artă Recentă prezintă, în premieră, începând de joi, o parte din colecția sa de artă contemporană internațională, reunind peste 50 de artiști din 20 de țări, printre care Giorgio de Chirico, Lucio Fontana, Antony Gormley, Bridget Riley, Richard Serra. Acești artiști au lucrări care se regăsesc și în colec

Cultura - Media 12-02-2025 11:41

AUTORI CONTEMPORANI/Dorina Rusu: Constantin Tănase, un personaj mai interesant și mai complex decât mi-aș fi putut imagina

Dorina Rusu este autoarea biografiei romanțate 'Constantin Tănase. Un om serios' (2024), dedicată celebrului actor român de scenă și vodevil, figură cheie a teatrului românesc de revistă, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 145 de ani. Cartea este construită cu multă răbdare în jurul figurii actorului

Cultura - Media 12-02-2025 09:00

Timiș: Satele bănățene în picturile Sofiei Dorogostaisky - expoziție de artă și antropologie culturală

Istoria oricărui loc poate fi privită ca o înșiruire de tablouri care surprind scene din geneza, dezvoltarea, momentele de glorie, bătăliile câștigate sau pierdute, personalitățile care l-au marcat, iar Banatul, fie că vorbim despre cel aflat sub stăpânirea habsburgică sau despre cel contemporan, de după 1918, are și el o reprezentare remarcabilă &i