logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Imagine din galeria Agerpres

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul ''A Different Man''.

Filmările la noua peliculă a regizorului - 'Fjord' - au loc preponderent în Norvegia, iar în distribuție se regăsesc actori din Danemarca, Suedia și România.

Cristian Mungiu dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, cum l-a cunoscut pe Sebastian Stan, ideea din spatele filmului, dar și când ar putea să fie oferit publicului.

''La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. (...) În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid'', a afirmat Mungiu.

Regizorul anunță și un alt proiect la care va începe să lucreze după încheierea filmărilor pentru 'Fjord' - 'Amintiri din Epoca de Aur 3'.


AGERPRES: Ați demarat un nou proiect - un film care are titlul de lucru 'Fjord'. Despre ce este vorba în această peliculă?

Cristian Mungiu: Prin semnificațiile poveștii din 'Fjord' continui să îmi pun întrebări și să aduc în discuție aspecte ale societății globalizate de astăzi, în care oameni cu culturi și educații foarte diferite ajung să se intersecteze, să trebuiască să comunice și să coexiste - ceea ce uneori nu se face cu ușurință. Am sondat acest raport al individului cu partea atavică din el însuși în ''RMN'', am căutat o explicație pentru motivele pentru care est-europenii se identifică cu victimele colonialismului vestic în 'Trafic / Jaful Secolului', iar acum, în 'Fjord', chestionez cauzele polarizării extreme din lumea noastră de astăzi. Societatea e divizată, nu doar cea românească, ci societatea occidentală, în ansamblul ei, și nu e vorba doar de ideologie sau de clase sociale, ci și de diferențe substanțiale explicate prin educație, cultură, bunăstare, dezvoltări istorice și religioase foarte diferite. Astăzi, într-o epocă în care teoretic clamăm toleranța și libertatea individuală, suntem în fapt aproape incapabili să asimilăm și viziuni despre societate și viața privată diferite de ale noastre.

AGERPRES: Actorul Sebastian Stan va avea unul dintre rolurile principale în filmul dumneavoastră. Cum a fost prima întâlnire cu Sebastian Stan și cum a acceptat el rolul pe care i l-ați propus? Care va fi rolul pe care îl va interpreta?

Cristian Mungiu: În 2016, Sebastian a venit la proiecția cu 'Bacalaureat' din Festivalul de Film de la New York ca să ne cunoaștem. Îmi amintesc întâlnirea pentru că mama lui a făcut efortul să conducă 300 de mile în acea zi doar ca Sebastian și cu mine să putem să vorbim un pic după proiecție. Am povestit și a rămas să ținem legătura, să vedem dacă într-o zi am putea găsi un proiect la care să lucrăm împreună.

Câțiva ani mai târziu l-am invitat pe Sebastian ca oaspete la American Independent Film Festival, iar aceea a fost prima lui întâlnire cu publicul din România. Una foarte caldă, aș zice, chiar dacă nu avea notorietatea de astăzi. Am continuat să discutăm și am căutat căi să colaborăm și la alte proiecte înainte de 'Fjord', dar din diferite cauze nu a fost posibil. Anul trecut, însă, mi s-a părut, de când am început să scriu povestea, că lui Sebastian i s-ar potrivi rolul din 'Fjord'. I-am scris, am povestit un pic, apoi când am avut gata prima variantă de scenariu i-am trimis-o, a citit și am convenit că vom lucra împreună. Sebastian interpretează rolul unui tată care caută răspunsurile cele mai potrivite legate de educația copiilor săi într-o societate în schimbare accelerată.

AGERPRES: Cum este colaborarea cu Sebastian Stan?

Cristian Mungiu: Am să pot să vă spun mai multe despre asta după ce filmăm. Deocamdată nu reușim să ne vedem foarte des fizic, căci Sebastian continuă să aibă foarte multe obligații promoționale de pe urma celor două filme remarcabile pe care le-a făcut anul trecut. Am trecut însă de mai multe ori prin scenariu alături de el și partenera lui principală din film, Renate Reinsve, am vorbit despre personaj și i-am dezbătut biografia, l-am expus pe Sebastian la diferite experiențe pe care trebuia să le aibă ca să știe cam care sunt valorile și convingerile personajului lui și am făcut diferite teste căutând înfățișarea și ținutele cele mai potrivite.

AGERPRES: Care este subiectul filmului și unde vor avea loc filmările?

Cristian Mungiu: Filmările vor avea loc preponderent în Norvegia. Filmul pornește de la relația dintre două familii cu copii care ajung să locuiască una lângă cealaltă într-o așezare foarte mică, proximitate care îi face să mediteze mai mult la limitele libertății personale, a graniței fluide între autoritatea familiei și cea a societății, precum și la raportul dintre valorile personale și normele sociale.

AGERPRES: Ce alți actori mai sunt în distribuție?

Cristian Mungiu: Renate Reinsve o interpretează pe soția lui Sebastian din film. Sunt mulți alți actori din Danemarca, Suedia, Norvegia, dar și câțiva din România.

AGERPRES: Ați declarat că filmările ar putea să înceapă în luna martie și să le terminați în luna mai. Când preconizați că va fi gata filmul pentru a ajunge la public?

Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. Suntem în curs să realizăm încă o serie de parteneriate pentru producerea filmului, asocieri care să ne ofere cât mai multă libertate creativă. În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid. Multe depind și de data la care vom începe filmările pentru 'Amintiri din Epoca de Aur 3', la care sperăm să începem să lucrăm cât mai curând după încheierea filmărilor pentru 'Fjord'. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 892

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-04-2025 17:55

Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare

Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg

Cultura - Media 01-04-2025 15:07

Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook

Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.

Cultura - Media 01-04-2025 14:11

Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul

Cultura - Media 01-04-2025 13:49

Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare

Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi

Cultura - Media 01-04-2025 13:46

Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu

Cultura - Media 01-04-2025 13:34

Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii

Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e

Cultura - Media 01-04-2025 11:41

Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl - premieră pe 5 aprilie, la Teatrul Nottara

Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat în premieră națională, pe 5 aprilie, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'Perspective grandioase' este o piesă provocatoare, dulce-amară despre comunicare și i

Cultura - Media 01-04-2025 10:36

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich - joi și vineri, în concert la Paris

Dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, joi și vineri, la Paris, având-o drept solistă pe legendara pianistă Martha Argerich. Potrivit unui comunicat al Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' transmis, marți, AGERPRES, desfășurate în impunătorul spațiul al Auditoriumului Ra

Cultura - Media 01-04-2025 10:00

VIDEO INTERVIU Valentin Jucan (CNA): Jurnalismul autentic trebuie protejat, în perioada următoare

Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, necesitatea protejării, în perioada următoare, a actului jurnalistic, în condițiile creșterii influenței platformelor digitale și a inteligenței artificiale. 'Trebuie protejat, trebuie foarte bine pro

Cultura - Media 01-04-2025 09:00

Bacău: Un tipar creștin vechi de 1.500 ani, exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu'

Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie în cadrul Complexului Muzeal 'Ion Antonescu' Bacău, au anunțat, marți, reprezentanții instituției de cultură. Descoperit în anul 1961 în satul Zăpodia, punctul 'Movilă', din comuna Traian, obiectul are o lungime de 8,9 centimetri

Cultura - Media 01-04-2025 08:42

Hooverphonic concertează, pe 9 aprilie, la Arenele Romane

Trupa Hooverphonic revine în formula originală la București, unde va susține, pe 9 aprilie, un concert la Arenele Romane, în cort încălzit. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, trupa sărbătorește în turneu 25 de ani de la lansarea albumului 'The Magnificent Tree', care a dat hituri precum: 'Mad About

Cultura - Media 31-03-2025 19:00

Hunedoara: CJ solicită reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva în unul de interes național

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara solicită Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva la statutul de interes național. Documentația necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes național, a fost semnată, luni, de președintele C

Cultura - Media 31-03-2025 18:37

Dragoș Buhagiar (UNITER): Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și ne eliberează de traume moștenite

Uniunea Teatrală din România - UNITER a tras un semnal de alarmă, luni, în legătură cu 'linșajul mediatic' din jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', o producție a TNB, arătând că 'toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură, pe cât de nefondat, pe at&acir

Cultura - Media 31-03-2025 18:17

Severin (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Nu ar trebui sancționate opinii jurnalistice

Georgică Severin, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a transmis, luni, o opinie separată față de decizia CNA referitoare la eliminarea materialului audiovizual intitulat 'Democrația a fost călcată în picioare', publicat pe canalul MariusTucaShow de pe platforma YouTube. Severin, care declară că susține 'o inte

Cultura - Media 31-03-2025 17:32

VIDEO Jucan (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Discutăm de lege, despre deontologie

Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat, luni, într-un interviu acordat AGERPRES, că va semna ordinul de eliminare a clipului video în care jurnalistul Marius Tucă afirma că decizia Biroului Electoral Central de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai a fost o lo