INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul ''A Different Man''.
Filmările la noua peliculă a regizorului - 'Fjord' - au loc preponderent în Norvegia, iar în distribuție se regăsesc actori din Danemarca, Suedia și România.
Cristian Mungiu dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, cum l-a cunoscut pe Sebastian Stan, ideea din spatele filmului, dar și când ar putea să fie oferit publicului.
''La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. (...) În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid'', a afirmat Mungiu.
Regizorul anunță și un alt proiect la care va începe să lucreze după încheierea filmărilor pentru 'Fjord' - 'Amintiri din Epoca de Aur 3'.
AGERPRES: Ați demarat un nou proiect - un film care are titlul de lucru 'Fjord'. Despre ce este vorba în această peliculă?
Cristian Mungiu: Prin semnificațiile poveștii din 'Fjord' continui să îmi pun întrebări și să aduc în discuție aspecte ale societății globalizate de astăzi, în care oameni cu culturi și educații foarte diferite ajung să se intersecteze, să trebuiască să comunice și să coexiste - ceea ce uneori nu se face cu ușurință. Am sondat acest raport al individului cu partea atavică din el însuși în ''RMN'', am căutat o explicație pentru motivele pentru care est-europenii se identifică cu victimele colonialismului vestic în 'Trafic / Jaful Secolului', iar acum, în 'Fjord', chestionez cauzele polarizării extreme din lumea noastră de astăzi. Societatea e divizată, nu doar cea românească, ci societatea occidentală, în ansamblul ei, și nu e vorba doar de ideologie sau de clase sociale, ci și de diferențe substanțiale explicate prin educație, cultură, bunăstare, dezvoltări istorice și religioase foarte diferite. Astăzi, într-o epocă în care teoretic clamăm toleranța și libertatea individuală, suntem în fapt aproape incapabili să asimilăm și viziuni despre societate și viața privată diferite de ale noastre.
AGERPRES: Actorul Sebastian Stan va avea unul dintre rolurile principale în filmul dumneavoastră. Cum a fost prima întâlnire cu Sebastian Stan și cum a acceptat el rolul pe care i l-ați propus? Care va fi rolul pe care îl va interpreta?
Cristian Mungiu: În 2016, Sebastian a venit la proiecția cu 'Bacalaureat' din Festivalul de Film de la New York ca să ne cunoaștem. Îmi amintesc întâlnirea pentru că mama lui a făcut efortul să conducă 300 de mile în acea zi doar ca Sebastian și cu mine să putem să vorbim un pic după proiecție. Am povestit și a rămas să ținem legătura, să vedem dacă într-o zi am putea găsi un proiect la care să lucrăm împreună.
Câțiva ani mai târziu l-am invitat pe Sebastian ca oaspete la American Independent Film Festival, iar aceea a fost prima lui întâlnire cu publicul din România. Una foarte caldă, aș zice, chiar dacă nu avea notorietatea de astăzi. Am continuat să discutăm și am căutat căi să colaborăm și la alte proiecte înainte de 'Fjord', dar din diferite cauze nu a fost posibil. Anul trecut, însă, mi s-a părut, de când am început să scriu povestea, că lui Sebastian i s-ar potrivi rolul din 'Fjord'. I-am scris, am povestit un pic, apoi când am avut gata prima variantă de scenariu i-am trimis-o, a citit și am convenit că vom lucra împreună. Sebastian interpretează rolul unui tată care caută răspunsurile cele mai potrivite legate de educația copiilor săi într-o societate în schimbare accelerată.
AGERPRES: Cum este colaborarea cu Sebastian Stan?
Cristian Mungiu: Am să pot să vă spun mai multe despre asta după ce filmăm. Deocamdată nu reușim să ne vedem foarte des fizic, căci Sebastian continuă să aibă foarte multe obligații promoționale de pe urma celor două filme remarcabile pe care le-a făcut anul trecut. Am trecut însă de mai multe ori prin scenariu alături de el și partenera lui principală din film, Renate Reinsve, am vorbit despre personaj și i-am dezbătut biografia, l-am expus pe Sebastian la diferite experiențe pe care trebuia să le aibă ca să știe cam care sunt valorile și convingerile personajului lui și am făcut diferite teste căutând înfățișarea și ținutele cele mai potrivite.
AGERPRES: Care este subiectul filmului și unde vor avea loc filmările?
Cristian Mungiu: Filmările vor avea loc preponderent în Norvegia. Filmul pornește de la relația dintre două familii cu copii care ajung să locuiască una lângă cealaltă într-o așezare foarte mică, proximitate care îi face să mediteze mai mult la limitele libertății personale, a graniței fluide între autoritatea familiei și cea a societății, precum și la raportul dintre valorile personale și normele sociale.
AGERPRES: Ce alți actori mai sunt în distribuție?
Cristian Mungiu: Renate Reinsve o interpretează pe soția lui Sebastian din film. Sunt mulți alți actori din Danemarca, Suedia, Norvegia, dar și câțiva din România.
AGERPRES: Ați declarat că filmările ar putea să înceapă în luna martie și să le terminați în luna mai. Când preconizați că va fi gata filmul pentru a ajunge la public?
Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. Suntem în curs să realizăm încă o serie de parteneriate pentru producerea filmului, asocieri care să ne ofere cât mai multă libertate creativă. În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid. Multe depind și de data la care vom începe filmările pentru 'Amintiri din Epoca de Aur 3', la care sperăm să începem să lucrăm cât mai curând după încheierea filmărilor pentru 'Fjord'. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană
Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici