logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini

Imagine din galeria Agerpres

Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul ''A Different Man''.

Filmările la noua peliculă a regizorului - 'Fjord' - au loc preponderent în Norvegia, iar în distribuție se regăsesc actori din Danemarca, Suedia și România.

Cristian Mungiu dezvăluie, într-un interviu acordat AGERPRES, cum l-a cunoscut pe Sebastian Stan, ideea din spatele filmului, dar și când ar putea să fie oferit publicului.

''La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. (...) În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid'', a afirmat Mungiu.

Regizorul anunță și un alt proiect la care va începe să lucreze după încheierea filmărilor pentru 'Fjord' - 'Amintiri din Epoca de Aur 3'.


AGERPRES: Ați demarat un nou proiect - un film care are titlul de lucru 'Fjord'. Despre ce este vorba în această peliculă?

Cristian Mungiu: Prin semnificațiile poveștii din 'Fjord' continui să îmi pun întrebări și să aduc în discuție aspecte ale societății globalizate de astăzi, în care oameni cu culturi și educații foarte diferite ajung să se intersecteze, să trebuiască să comunice și să coexiste - ceea ce uneori nu se face cu ușurință. Am sondat acest raport al individului cu partea atavică din el însuși în ''RMN'', am căutat o explicație pentru motivele pentru care est-europenii se identifică cu victimele colonialismului vestic în 'Trafic / Jaful Secolului', iar acum, în 'Fjord', chestionez cauzele polarizării extreme din lumea noastră de astăzi. Societatea e divizată, nu doar cea românească, ci societatea occidentală, în ansamblul ei, și nu e vorba doar de ideologie sau de clase sociale, ci și de diferențe substanțiale explicate prin educație, cultură, bunăstare, dezvoltări istorice și religioase foarte diferite. Astăzi, într-o epocă în care teoretic clamăm toleranța și libertatea individuală, suntem în fapt aproape incapabili să asimilăm și viziuni despre societate și viața privată diferite de ale noastre.

AGERPRES: Actorul Sebastian Stan va avea unul dintre rolurile principale în filmul dumneavoastră. Cum a fost prima întâlnire cu Sebastian Stan și cum a acceptat el rolul pe care i l-ați propus? Care va fi rolul pe care îl va interpreta?

Cristian Mungiu: În 2016, Sebastian a venit la proiecția cu 'Bacalaureat' din Festivalul de Film de la New York ca să ne cunoaștem. Îmi amintesc întâlnirea pentru că mama lui a făcut efortul să conducă 300 de mile în acea zi doar ca Sebastian și cu mine să putem să vorbim un pic după proiecție. Am povestit și a rămas să ținem legătura, să vedem dacă într-o zi am putea găsi un proiect la care să lucrăm împreună.

Câțiva ani mai târziu l-am invitat pe Sebastian ca oaspete la American Independent Film Festival, iar aceea a fost prima lui întâlnire cu publicul din România. Una foarte caldă, aș zice, chiar dacă nu avea notorietatea de astăzi. Am continuat să discutăm și am căutat căi să colaborăm și la alte proiecte înainte de 'Fjord', dar din diferite cauze nu a fost posibil. Anul trecut, însă, mi s-a părut, de când am început să scriu povestea, că lui Sebastian i s-ar potrivi rolul din 'Fjord'. I-am scris, am povestit un pic, apoi când am avut gata prima variantă de scenariu i-am trimis-o, a citit și am convenit că vom lucra împreună. Sebastian interpretează rolul unui tată care caută răspunsurile cele mai potrivite legate de educația copiilor săi într-o societate în schimbare accelerată.

AGERPRES: Cum este colaborarea cu Sebastian Stan?

Cristian Mungiu: Am să pot să vă spun mai multe despre asta după ce filmăm. Deocamdată nu reușim să ne vedem foarte des fizic, căci Sebastian continuă să aibă foarte multe obligații promoționale de pe urma celor două filme remarcabile pe care le-a făcut anul trecut. Am trecut însă de mai multe ori prin scenariu alături de el și partenera lui principală din film, Renate Reinsve, am vorbit despre personaj și i-am dezbătut biografia, l-am expus pe Sebastian la diferite experiențe pe care trebuia să le aibă ca să știe cam care sunt valorile și convingerile personajului lui și am făcut diferite teste căutând înfățișarea și ținutele cele mai potrivite.

AGERPRES: Care este subiectul filmului și unde vor avea loc filmările?

Cristian Mungiu: Filmările vor avea loc preponderent în Norvegia. Filmul pornește de la relația dintre două familii cu copii care ajung să locuiască una lângă cealaltă într-o așezare foarte mică, proximitate care îi face să mediteze mai mult la limitele libertății personale, a graniței fluide între autoritatea familiei și cea a societății, precum și la raportul dintre valorile personale și normele sociale.

AGERPRES: Ce alți actori mai sunt în distribuție?

Cristian Mungiu: Renate Reinsve o interpretează pe soția lui Sebastian din film. Sunt mulți alți actori din Danemarca, Suedia, Norvegia, dar și câțiva din România.

AGERPRES: Ați declarat că filmările ar putea să înceapă în luna martie și să le terminați în luna mai. Când preconizați că va fi gata filmul pentru a ajunge la public?

Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini. Multe lucruri depind de programul actorilor, de vreme, de durata executării efectelor speciale și a post-producției. Suntem în curs să realizăm încă o serie de parteneriate pentru producerea filmului, asocieri care să ne ofere cât mai multă libertate creativă. În clipa asta e mai probabil ca filmul să fie gata pentru a fi arătat publicului abia în 2026, însă după ce vom încheia filmările vom ști mai bine dacă am putea fi gata mai rapid. Multe depind și de data la care vom începe filmările pentru 'Amintiri din Epoca de Aur 3', la care sperăm să începem să lucrăm cât mai curând după încheierea filmărilor pentru 'Fjord'. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 1171

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 28-05-2025 06:00

DokStation - Music Documentary Film Festival începe miercuri; Glen Matlock de la Sex Pistols, la București

DokStation - Music Documentary Film Festival - ediția a noua, festival dedicat documentarelor despre muzică, începe miercuri în Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Evenimentul, care va avea loc până pe 1 iunie, se desfășoară în mai multe spații din București - Control Club, Grădina cu

Cultura - Media 27-05-2025 20:00

Vrancea: Expoziție inedită dedicată călătoriei - vernisată la Focșani

Expoziția 'Zilele explorării culturale - Spații, tărâmuri, idei', o expoziție neconvențională, dedicată călătoriei, fost vernisată, marți, la Focșani, în sala Muzeului Viei și Vinului (fostul Tribunal), propunând vizitatorilor o experiență mai degrabă senzorială și afectivă decât una clasic muzeografică. Concepu

Cultura - Media 27-05-2025 15:23

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor 2024: Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi și Florin Bican - printre nominalizați

Ioana Pârvulescu, Adrian Papahagi, Ioan T. Morar, Liviu Franga și Florin Bican se numără printre nominalizații la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2024, care se va desfășura, pe 2 iunie, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București. Potrivit unui comunicat al Uniunii transmis, mar

Cultura - Media 27-05-2025 13:39

Casa Regală: Silvia Radu - una dintre cele mai respectate artiste plastice din România

Familia Regală deplânge trecerea la cele veșnice a maestrei Silvia Radu, subliniind că aceasta a fost una dintre cele mai importante și respectate artiste plastice din România contemporană, purtătoare a Medaliei Regale pentru Loialitate (2011). 'Silvia Radu și-a legat destinul de cel al sculptorului Vasile Gorduz, unul dintre c

Cultura - Media 27-05-2025 13:23

Bookfest se deschide miercuri; Cărți de Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu - printre noutăți

Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri fiind disponibile, până duminică, în Pavilionul B2 de la ROMEXPO. Într-o ediție ce reunește 155 de expozanți și 150 de edituri din România și din Portugalia, țara invitată de

Cultura - Media 27-05-2025 12:49

Sălaj: Primul teatru de stat din județ, înființat de Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean

Primul teatru de stat din Sălaj ar urma să fie înființat de către Asociația Pro Teatru și Consiliul Județean, sub titulatura 'Teatrul Județean 'Virgil Flonda' Zalău'. 'Suntem în discuții avansate cu Consiliul Județean Sălaj pentru înființarea primului teatru de stat din județ. Mai ales că majoritatea chelt

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Cluj: 200 de filme selectate din peste 1.000 la Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF 2025

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) promite în 2025, în perioada 13-22 iunie, o ediție specială, cu aproximativ 200 de filme, selectate din peste 1.000 de producții cinematografice de către echipa condusă de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. 'Multe filme văzute de echipa condusă de Mihai Chir

Cultura - Media 27-05-2025 12:19

Bucharest Opera Festival, în perioada 15 - 24 iunie; 10 spectacole de operă, balet, musical și operetă - invitate

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va prezenta 10 producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă, în montări semnate de companii lirice din țara noastră, Republica Moldova și Bulgaria, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, Operei Naționale d

Cultura - Media 27-05-2025 12:18

Ialomița: Înscrierile la Festivalul Național de Muzică Ușoară 'Trofeul Tinereții' - Amara se încheie pe 15 iunie

Înscrierile la Festivalul-concurs național de interpretare a muzicii ușoare românești 'Trofeul Tinereții' - Amara, cel mai longeviv concurs de muzică ușoară din România, se încheie pe 15 iunie, informează, marți, Consiliul Județean Ialomița. 'Consiliul Județean Ialomița, Primăria și Consiliul Local Amara, Ce

Cultura - Media 27-05-2025 11:52

Academia Română anunță licitații pentru consolidarea Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei 'Avramescu'

Academia Română anunță licitații pentru lucrări de consolidare și restaurare a Casei memoriale 'George Călinescu' și a Casei Avramescu. La Casa memorială 'George Călinescu', sunt vizate lucrări de consolidare, restaurare, reabilitare, refacere a instalațiilor, amenajare peisageră, refacere împrejmuiri, iluminat ambi

Cultura - Media 27-05-2025 11:40

Bookfest2025/Editura Casa Radio vine la Bookfest 2025 cu cărți, audiobookuri și CD-uri de colecție

Editura Casa Radio participă cu peste 150 de titluri la Bookfest, vocile memoriei culturale, cărți de poezie în lectura unor autori canonici ai literaturii române, povești pentru copii constituind oferta la standul A 14 din Pavilionul B2 de la ROMEXPO. 'Diferit de orice alt proiect editorial, Editura Casa Radio își transformă clasicii cit

Cultura - Media 27-05-2025 09:14

Iași: Cel mai scump tablou expus în România, la Palatul Culturii

Cel mai scump tablou expus România poate fi văzut la Galeria de Artă Europeană de la Palatul Culturii din Iași, lucrarea veche de peste 400 de ani fiind pictată de Peter Paul Rubens. Lucrarea 'Cezar primind capul lui Pompei', pictată în ulei pe pânză la jumătatea secolului XVII, are dimensiunea 154 centimetri în

Cultura - Media 27-05-2025 07:32

VIDEO A XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER/ 'Richard al III-lea' - cel mai bun spectacol

Premiul pentru Cel mai bun spectacol la cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Premiilor UNITER a fost acordat piesei 'Richard al III-lea' de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, producție a Teatrului de Nord Satu Mare - Trupa 'Harag György'. La cea de-a XXXIII-a ediție a Galei Pr

Cultura - Media 26-05-2025 20:17

Târgul Internațional de Artă Contemporană (MoBU) - de miercuri până duminică, la Romexpo

Cea de-a treia ediție a MoBU - Târgul Internațional de Artă Contemporană, care va găzdui o selecție diversificată de galerii de artă și proiecte artistice independente, oferind vizitatorilor o perspectivă amplă asupra scenei artistice contemporane locale și internaționale, se va desfășura, de miercuri până sâmbătă, în Pavilionul Central Romexp

Cultura - Media 26-05-2025 19:36

Dolj: Biblioteca Franceză 'Omnia', inaugurată după restaurare printr-un proiect de aproape 5,6 milioane de euro

Biblioteca Franceză Omnia - Casa Pleșia din Craiova a fost inaugurată, luni, după un amplu proces de consolidare și restaurare printr-un proiect de circa 5,6 milioane euro. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat la inaugurare că prin acest proiect a fost readusă la viață o bijuterie arhitectonică, 'un monument care face cinste ct