logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Harghita: Colecția de cărți vechi a Muzeului Secuiesc al Ciucului - cunoscută în Europa; unele volume, de la începutul tipăriturilor

Image

Colecția de cărți vechi a Muzeului Secuiesc al Ciucului este cunoscută și chiar renumită la nivel european, unele dintre volumele păstrate datând din primii 50 ani după inventarea tehnicii de tipărire de către Johannes Gutenberg.


O vizită în sala muzeului din Miercurea-Ciuc, în care mii de cărți și manuscrise sunt păstrate în condiții de umiditate și temperatură controlate, poate fi emoționantă și dezvăluie o multitudine de lucruri atât despre istoria locală, cât și despre conexiunile cu cultura europeană.


Istoricul de artă Kósa Béla, cel care răspunde de colecție, consideră că aceasta este una dintre cele mai importante ale muzeului, baza materialului provenind de la Biblioteca Mănăstirii Franciscane de la Șumuleu-Ciuc și de la cea a Gimnaziului Catolic, înființat pe lângă lăcașul de cult.


Potrivit acestuia, mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc este singura care a supraviețuit Reformei, fiind o punte între catolicismul vestic și comunitatea catolică din Moldova. Pe lângă mănăstire a fost înființată și o școală, care dispunea de o bibliotecă separată și care mai târziu a fost încorporată în biblioteca lăcașului de cult.

Cărțile din biblioteca mănăstirii erau fie manuscrise, fie cărți tipărite, printre acestea numărându-se și incunabule, respectiv cărți 'care provin din primii 50 ani după inventarea tehnicii de tipărire de către Gutenberg' și despre care specialistul spune că sunt cele mai importante.


O parte dintre cărțile din biblioteca mănăstirii au fost donate, altele cumpărate, iar unele au ajuns acolo în urma unor campanii militare.


Istoricul de artă Kósa Béla povestește că în timpul acestor campanii militare aveau loc și jefuiri, soldații luând cu ei și cărți, pe lângă diverse obiecte prețioase. Iar atunci când reveneau acasă, donau mănăstirii aceste cărți, 'pentru bunăstarea sufletească'.


'Sunt cărți despre care știm exact că, în urma unor campanii militare, au ajuns aici, în Ciuc, după care au fost donate de acești oameni pentru mănăstire. Deci, sunt niște drumuri și niște povești diferite ale acestor cărți. (...) Aceste cărți puteau să ajungă aici, la mănăstire, chiar după un secol sau mai mult de un secol după tipărire', explică acesta.

Potrivit lui Kósa Béla, în cele două fonduri de biblioteci sunt și manuscrise de secol XV, precum și puțin peste 120 de incunabule, manuscrise din primii 50 ani ai tehnicii de tipărire, până la 31 decembrie 1500, ceea ce așează colecția de la Miercurea-Ciuc 'între cele mai prestigioase colecții de incunabule din țară'.

'Evident, acestea au fost tipărite în Roma, Veneția, Lion, Nurnberg, în toată Europa Occidentală, unde deja existau aceste ateliere', explică istoricul de artă.

Acesta mai menționează că în 1640, la Șumuleu-Ciuc exista deja un atelier de legătorie, unde se legau cărți uzate sau se realizau coperte elegante și frumos ornamentate.

Mai târziu, în anul 1676, călugărul franciscan Johannes Kájoni fondează la Șumuleu-Ciuc atelierul de tipărit, prima carte care a văzut lumina tiparului acolo, precum și presa cu care s-a realizat, fiind expuse la muzeul din Miercurea-Ciuc.

Cel mai vechi manuscris din colecția Muzeului Secuiesc al Ciucului este 'Tractatus virtutum', care conține tratate scolastice, copiate în 1467 într-o mănăstire catolică moldovenească.

De asemenea, la Miercurea-Ciuc se păstrează și partiturile muzicale ale lui Johannes Kájoni, cunoscute la nivel internațional, precum Sacri Concentus, Organo-Missale, Kájoni Codex, cartea sa de rugăciuni (Hortulus Devotionis), calendarul său și inscripția sa pentru orgă.

Kósa Béla a prezentat și ne-a permis să fotografiem una dintre aceste partituri, respectiv Organo-Missale, care are paginile restaurate și este una dintre cele mai importante din colecția muzeului.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul muzeului, colecția cuprinde și unicate din secolele XVI și XVII.

'Printre exemple se numără scrisorile de familie ale lui Cicero tipărite la Heltai (1581), Regula paulină latino-maghiară tipărită la Veneția în 1537 și o regulă franciscană publicată în 1699 la tipografia franciscană din Șumuleu-Ciuc', menționează sursa citată.

Întrebat care este cel mai valoros exemplar din colecție, istoricul de artă spune că nu poate fi făcut public, dar ține să puncteze că este vorba de cărți sau manuscrise importante, unele dintre ele unicate la nivel mondial și a căror valoare este evaluată și din punct de vedere financiar.

'Aceste colecții sunt inventariate, sunt indexate, au o valoare exactă oficială, care nu este publică. Dar din moment ce avem incunabule, avem multe unicate, nu o să vă spun numărul exact, chiar și din tipărituri occidentale, din care s-a păstrat un singur exemplar, adică cel de aici, normal că aceste exemplare, aceste cărți sunt foarte prețioase', spune Kósa Béla.

Potrivit acestuia, în colecție se află aproape șapte mii de titluri de cărți tipărite, cele mai multe în limbile latină și maghiară, ceea ce înseamnă aproximativ șase mii de volume, întrucât unele dintre ele sunt coligate, adică sunt cărți legate între ele.

La acestea se adaugă și aproape 300 de manuscrise, medievale sau din perioada Principatului Transilvaniei, precum și unele mai noi, care sunt foarte importante pentru istoria locală.

'Cărțile din colecție ne arată importanța mănăstirii franciscane în păstrarea catolicismului în această zonă, iar materialul de manuscrise, de arhivă, ne arată o grămadă de aspecte ale vieții sociale, politice, juridice ale locului. Eu cred că importanța cea mai mare o are pentru istoria locului, chiar dacă are niște legături interesante și foarte importante cu cultura europeană', menționează istoricul de artă.

De importanță deosebită sunt și legăturile cărților din colecție, majoritatea originale, care sunt decorate în stil gotic, renascentist și baroc, fiind opera unor legători străini sau transilvăneni.

'Legăturile noastre artistice din secolele al XV-lea și al XVIII-lea nu numai că servesc la protejarea integrității manuscriselor și a cărților tipărite și contribuie la solemnitatea și frumusețea acestora, dar oferă, de asemenea, informații importante despre istoria cărții, proprietarii și utilizatorii acesteia, precum și despre locul și timpul în care a fost folosită. Colecția noastră include, de asemenea, majoritatea legăturilor artistice realizate și decorate în Șumuleu-Ciuc, în atelierul de legătorie al mănăstirii franciscane, în secolele al XVII-lea și al XIX-lea. Uneltele ornamentale (valțuri, ștampile, stanțe) ale atelierului care au supraviețuit în colecția noastră sunt realizate din cupru în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea și sunt lucrări de bijuterie de o valoare inestimabilă', se arată pe site-ul oficial al muzeului.

Referindu-se la atelierul de legătorie de la Șumuleu-Ciuc, istoricul de artă Kósa Béla vorbește despre niște 'comori ascunse' în copertele cărților, descoperite în anii trecuți, în cadrul unui proiect al muzeului și derulat de fosta responsabilă cu colecția de cărți vechi, Muckenhaupt Erzsébet și de specialista în restaurare Benedek Éva. El subliniază că în atelierul de legătorie se folosea, deseori, hârtie uzată, în fapt scrisori, fragmente de cărți care erau considerate irecuperabile sau exemplare de corecturi de la atelierul de tipar, iar aceste foi se lipeau unele de altele și formau coperta.


Acum, aceste file recuperate din copertele cărților oferă informații foarte valoroase despre epoca respectivă și fac parte din colecția de fragmente a muzeului.

'Tot ce venea gunoi de hârtie din bibliotecă, din arhivă, din cancelarie, din atelierul de tipar, totul ajunge din coșul de gunoi în atelierul de legătorie, unde acestea sunt unse cu lipici după care sunt presate. (...) Majoritatea acestor coperte păstrează înăuntru o grămadă de documente care, în momentul respectiv, în anii 1640-1670, deja au fost considerate gunoaie. De fapt, cele mai vechi cărți despre care știm că au fost aici, în colecția bibliotecii, nu s-au păstrat în format de volum, ci s-au păstrat niște foi. Cartea respectivă, manuscris din anii 1200 sau din anii 1300, normal că în anii 1600 a fost distrusă, dar s-au păstrat niște foi, care au fost refolosite în aceste coperte, iar din aceste coperte au fost extrase acum câțiva ani. Din acest material vedem noi ce a mai avut în colecție biblioteca respectivă, din asta vedem cum a fost procesul de lucru de la atelierul de tipar. (...) E un lucru foarte, foarte interesant din care învățăm multe. (...) Omul nu și-ar închipui că într-o copertă se găsește o comoară din punct de vedere istoric și cultural', punctează Kósa Béla.

În colecția muzeului de la Miercurea-Ciuc se află și cărți considerate irecuperabile, care s-au distrus datorită condițiilor în care au fost păstrate și despre care specialiștii nu dețin multe informații, dar speră că, în viitor, tehnologia să îi ajute să afle mai multe.

Conform istoricului de artă, o parte dintre cărțile și manuscrisele de la Șumuleu-Ciuc au ajuns la muzeu după naționalizare, iar o parte au fost descoperite în anii 80, fiind ascunse în zidurile mănăstirii franciscane.

'Se pare că după al Doilea Război Mondial, franciscanii, simțind că va veni o perioadă mai problematică pentru ei, materialele considerate cele mai importante au încercat să le ascundă. O parte au fost ascunse sub altarul principal din biserica mânăstirii iar o parte a fost zidită într-o nișă a refectoriului, adică sala de mese a mănăstirii. Nișa era umplută cu cărți, după care a fost zidită. Materialul de sub altar a fost găsit în 1980, întâmplător, de către meșteri care lucrau la reparații, iar în 1985 s-a găsit și nișa cu cărți.(...) Cei care le-au ascuns nu știau nici pe ce perioadă le ascund, nici ce condiții vor fi, normal că s-a făcut în grabă, au fost siliți de împrejurări, au încercat să găsească locurile și condițiile cele mai bune. Nu au supraviețuit toate materialele ascunse, avem unele cărți care, chiar dacă există în colecția noastră, au număr de inventar, sunt considerate irecuperabile, cel puțin în anii 80, când s-a făcut restaurarea lor (...) în laboratoarele din București și Iași. (...) Unele sunt foarte distruse, ele se păstrează aici, sperăm că poate, cândva, o să avem o tehnică accesibilă și pentru fondurile noastre, pentru a le cerceta', a arătat Kósa Béla.

Colecția de cărți vechi de la Muzeul Secuiesc al Ciucului stârnește interesul cercetătorilor și al oamenilor de cultură din întreaga Europă, existând permanent legături între aceștia și specialiștii din Miercurea-Ciuc, atât pentru realizarea unor expoziții, cât și pentru a analiza anumite exemplare, care ar putea oferi informații de interes istoric sau cultural.

Instituția muzeală derulează și un proiect de digitalizare, astfel încât cercetătorul să nu se mai deplaseze la Miercurea-Ciuc, ci să studieze materialul digitalizat iar 'cartea să nu mai fie chinuită de fiecare dată'.

O foarte mică parte din colecția de cărți vechi se află expusă la Muzeul Secuiesc al Ciucului, vizitatorii putând vedea și presa originală din atelierul de tipărire de la Șumuleu-Ciuc, a lui Johannes Kájoni, precum și prima lucrare tipărită aici, respectiv 'Cantionale Catholicum', care datează din 1676.


De asemenea, este expusă și o psaltire în limba română, din 1881, de la Mitropolia Basarabiei, tipărită cu litere chirilice.

Anul viitor se intenționează reînnoirea expoziției și prezentarea într-un nou concept, care să permită ca ea să fie împrumutată și prezentată și în alte muzee, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să poată vedea aceste lucrări extrem de valoroase. AGERPRES/(A, AS - redactor: Gina Ștefan, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 820

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Cultura - Media 17-04-2025 08:53

Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural

Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp

Cultura - Media 17-04-2025 08:33

Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București

Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C