logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Case tradiționale săsești din Filitelnic, restaurate pentru includerea într-un circuit turistic (GALERIE FOTO)

Image

Un cuplu stabilit în satul Filitelnic, comuna Bălăușeri, Elek Zoltan Jakab și Anna Huber, și-a propus să restaureze cât mai multe case tradiționale săsești din această localitate, atât pentru includerea acestora în circuitul turistic, cât și pentru salvarea unui stil arhitectural aparte, care începe să se piardă.

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO 


''Majoritatea caselor din Filitelnic aveau stilul acela specific, cu acoperișul de la stradă un pic teșit. Din păcate, prin anii 50-60, înainte de plecarea sașilor, majoritatea caselor au suferit o modificare, proprietarii au schimbat aspectul, mai ales frontul din față. Au renunțat la geamurile acestea cu boltă și au pus geamuri mari, pătrate, au stricat zidurile din față și astfel s-a pierdut foarte mult din aspectul inițial. Sașii aveau un stil cu niște pătrățele interesante, însă au schimbat aspectul total. Era o modă atunci. Noi, după ce am cumpărat prima casă săsească, am încercat, timp de doi ani, să-i redăm aspectul de odinioară și, în mare parte, am reușit. Dar mai avem încă mult de lucru. Acum mai avem un proiect, am achiziționat încă trei astfel de case, cu mare dificultate, recunosc. Și având în vedere că suntem chiar în centrul satului, atunci când renovezi o casă aici, în preajma bisericii fortificate, trebuie să-i dai forma pe care a avut-o. Iar dacă păstrezi forma, ești scutit de niște autorizații care altfel te pot ține în loc. E destul de greu și de costisitor, pentru că nu ai voie să folosești beton sau materiale moderne. Foarte mulți cred că au renunțat din această cauză și încep să folosească termopane și alte materiale, iar astfel se pierde total stilul. Acesta a fost un sat săsesc și noi avem o viziune ca în următorii cinci-șase ani, cel puțin centrul, de o parte și de alta a pârâului, să redevină ceea ce a fost cândva'', a declarat, pentru AGERPRES, Elek Zoltan Jakab.

Deși nu s-a născut în acest sat, Elek Zoltan Jakab, care este absolvent al unei facultăți de istorie, însă care lucrează într-un domeniu tehnic, spune că s-a îndrăgostit iremediabil de acest loc, mai ales că acum este responsabil și pentru restaurarea bisericii fortificate din Filitelnic, care începe să atragă turiști.

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO 


''Avem foarte mulți oameni care au fost aici ca vizitatori, care au spus că ar sta aici mai ales în perioada verii sau în alte perioade ale anului, doar pentru a vedea turnul bisericii sau să se plimbe să vadă împrejurimile. Le place stilul ăsta de casă, acest stil vechi, tradițional, fiind interesați și de poveștile din spatele unor fotografii. Pe lângă farmecul Bisericii Evanghelice, care acum este în restaurare, după ce a fost pe punctul de a fi demolată, savurează din plin și mâncarea tradițională, pâine de casă, slănină, ceapă, țuică, din tot ce e de-a casei. Noi astea, deocamdată, le putem produce, le putem face, avem nevoie numai de spațiu. Acum spații avem, dar necesită renovare. Deocamdată vom face asta la un nivel micuț, adică nu ne extindem foarte mult. Să vedem cum pornește și câți turiști o să avem. Eu sunt convins că o să avem un cerc mai restrâns de clienți, dar care va reveni în permanență aici'', a afirmat Elek Zoltan Jakab.

Tot acest efort de restaurare a caselor săsești, a adăugat el, nu ar fi fost posibil fără ajutorul partenerei sale, Anna Huber, specializată în fizica clădirilor, care după mai bine de 30 de ani petrecuți în Germania a ales să se mute la Filitelnic.

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO 


Anna Huber, care s-a născut la Sovata și a emigrat în Germania alături de familia ei, în urmă cu 33 de ani, a spus că a vizitat acest sat după ce a aflat de existența bisericii fortificate, construită în secolul al XV-lea, în stil gotic. Aici l-a întâlnit pe Elek, care era implicat în salvarea bisericii, și astfel a decis să se mute din nou în România, de data aceasta la Filitelnic.

Anna Huber a spus că în prima casă săsească pe care a achiziționat-o în urmă cu doi ani a investit deja de trei ori prețul de cumpărare pentru a o aduce la forma tradițională, până acum investiția fiind de circa 130.000 de euro.

''M-am născut la Sovata și când am avut 14 ani părinții mei au plecat în Germania. Am mers și eu cu ei, dar inima întotdeauna mi-a fost aici, în România, în zona asta. Iar acum, când copiii mei merg pe drumurile lor, eu am revenit aici. La Filitelnic am venit prima dată să văd biserica și mi-a plăcut satul foarte mult. Am întrebat dacă este vreo casă de vânzare, m-am uitat în zona Sibiului și la Brașov, dar nu am văzut așa case frumoase. Și la Sovata îmi place, dar aici îmi place mult mai mult. Am găsit aici o casă de vânzare și după ce am cumpărat-o am avut foarte mult de lucru. Nu s-a văzut prima dată ce probleme are, dar când ne-am apucat de lucru găseam probleme peste tot și șobolani și apă, de toate. În cele din urmă investiția a fost foarte mare. Nu ne-am gândit că trebuie să facem atâtea, dar am făcut și nu îmi pare rău. Am restaurant tot, începând de la pivniță până în pod, totul a trebuit înlocuit, numai zidurile au rămas. În cele din urmă i-am redat aspectul'', a declarat Anna Huber.

Pe lângă cele trei case care urmează să fie restaurate, Anna Huber și Elek Zoltan Jakab au închiriat și casa parohială de lângă biserica fortificată, astfel încât să poată dezvolta un plan privind dezvoltarea turismului în zonă, care să atragă inclusiv voluntari care să se implice în efortul de restaurare a Bisericii Evanghelice.

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO 


Biserica a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic, are un cor poligonal și un turn pentru clopotniță, iar în anul 1780 corul și sala au fost acoperite cu bolți în cruce, cu arce dublouri. Fortificația care înconjoară biserica și turnul are o incintă poligonală, un turn al porții, construit în anul 1653, și un turn de apărare, la nord de biserică.

Din datele parohiei evanghelice, acoperișul turnului a fost refăcut în 1787, iar în 1969 s-au făcut reparații majore la turn și biserică.

Începând cu anul 1980, când comunitatea săsească a început să emigreze în Germania, și mai ales după 1990, când s-a produs o plecare în masă a sașilor, biserica s-a degradat considerabil, bolta sălii s-a prăbușit parțial, iar turnul și zidul de incintă s-au degradat.

Asociația ARCUS din Târgu Mureș a reușit, în urma unui proiect de intervenție de urgență, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, să salveze biserica de la prăbușire, însă proiectul este departe de a fi finalizat.

Ansamblul fortificat din Filitelnic este format din biserică, școală și o casă parohială. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 277

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Administratie 06-02-2025 09:47

Timiș: Primarul Timișoarei afirmă că un amendament la Legea bugetului 'pedepsește orașele performante'

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, afirmă că un amendament la Legea bugetului, votat miercuri de majoritatea parlamentară, 'pedepsește orașele performante', în condițiile în care municipalitatea pe care o conduce ar urma să lase alte 13 milioane de euro la bugetul de stat. Dominic Fritz subliniază joi, într-o postare pe F

Social 06-02-2025 09:00

REPORTAJ/Bistrița-Năsăud: Programul 'Generații' al Fundației Inocenți, unde seniorii devin inspirație și ajutor pentru copii defavorizați

Voluntariatul nu are vârstă, iar când beneficiarii sunt copii din medii defavorizate, +60 este doar un număr, nu o stare de spirit, lucru dovedit de opt seniori din Bistrița,. În ultimii ani sau chiar luni, aceștia s-au alăturat Fundației Inocenți în cadrul programului 'Generații', pentru a desfășura activități de tip after scho

Social 06-02-2025 08:32

Un autobuz al liniei 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața; circulația troleibuzelor pe liniile 72, 73 și 76 a fost afectată

Un autobuz care circula pe linia 381 a fost afectat de un incendiu, joi dimineața, în zona Podului Mihai Bravu, fapt care a afectat circulația troleibuzelor de pe liniile 72, 73 și 76, a anunțat Societatea de Transport București (STB). 'Societatea de Transport București (STB S.A.) informează că în această dimineață, în jurul orei 5:28, la

Social 06-02-2025 08:29

Maramureș: Ucrainean aflat de trei zile în Munții Maramureșului, recuperat de salvatori

Un cetățean ucrainean care se afla de trei zile în Munții Maramureșului, extenuat, în hipotermie și fără hrană a fost recuperat miercuri noaptea de salvamontiști și polițiștii de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'După mai bine de cinci ore și jumătate de la începerea misiunii, ce

Social 06-02-2025 07:39

Prahova: Femeie lovită de tren în Gara de Sud Ploiești; are ambele picioare amputate

O femeie a fost lovită de un tren, joi dimineață, în Gara de Sud din municipiul Ploiești, victima în vârstă de aproximativ 50 de ani fiind preluată în stare gravă de către echipajul medical sosit la fața locului. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, femeia are ambele picioare amputate ca urmare a acc

Social 05-02-2025 20:46

UPDATE Hunedoara: Incendiul de vegetație uscată de la Petrila a fost lichidat; au ars 10 hectare

Aproape 10 hectare de teren au ars, miercuri seara, într-un incendiu de vegetație uscată care a izbucnit în zona Maleia din orașul Petrila, la fața locului intervenind pompierii militari din Petroșani și un echipaj al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Petrila. 'Incendiul a fost lichidat. A ars vegetație pe

Social 05-02-2025 20:05

Constanța: Două persoane au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit într-un bloc din Mangalia

Două persoane au suferit arsuri și au fost transportate la spital în urma unui incendiu care a izbucnit miercuri seară, într-un bloc din municipiul Mangalia. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) 'Dobrogea', cinci persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și alți 30 de locatari ai imobilului a

Social 05-02-2025 18:53

Activitatea la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată; a fost desființat postul de director de producție, iar operatorii au demisionat

Activitatea de producție de energie la Electrocentrale Craiova ar putea fi afectată, ceea ce ar duce la sistarea căldurii în municipiul Craiova și a agentului termic primar către firma Ford Otosan, după ce actuala conducere a desființat postul de director de producție, iar tablotierii - operatorii din camera de comandă (cazan și turbină) au demisionat în

Social 05-02-2025 18:27

Hunedoara: Comportamentul amfibienilor, tulburat de schimbările climatice; salamandră ieșită din hibernare în Parcul Național Retezat

O salamandră a fost observată de angajații Parcului Național Retezat (PNR) în timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei efectuată în luna ianuarie, în condițiile în care specialiștii instituției susțin că în această perioadă a anului amfibienii de acest fel trebuie să se afle în stare de hibernare. Potriv

Administratie 05-02-2025 16:57

Reprezentanții județelor Bihor și Alba analizează soluțiile privind delimitarea teritorială în zona schiabilă Arieșeni

Reprezentanții județelor Bihor și Alba s-au întâlnit miercuri pentru o ședință de lucru la sediul Primăriei Arieșeni, cu scopul de a identifica o soluție privind delimitarea teritorială dintre județe în zona schiabilă Arieșeni, a informat, într-un comunicat, CJ Bihor. 'Concret, a fost dezbătută situația pârtie

Social 05-02-2025 16:54

Galați: Contracte de 57 de milioane de euro, semnate de ANIF de la începutul anului, pentru reabilitarea sistemelor de irigații

Directorul general al filialei teritoriale Galați a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Sorin Adrian Pîrvu, a semnat de la începutul anului contracte în valoare de peste 57 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de irigații din județ, și anume, pentru refacerea și modernizarea Sifonului Mălina și a Sifonului Lozova.

Social 05-02-2025 15:35

Hunedoara: Reabilitarea sediului ISU reduce cu 60% cheltuielile cu energia primară

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara va plăti facturi la energia primară mai mici cu 60% pentru consumurile înregistrate la sediul instituției, după finalizarea unui proiect ce a avizat reabilitarea și modernizarea clădirii principale, momentul fiind marcat miercuri printr-o festivitate la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților

Administratie 05-02-2025 14:49

Vaslui: Doar opt clădiri cu risc seismic ridicat incluse în programul de consolidare finanțat de MDLPA

Un număr de doar opt clădiri cu risc seismic ridicat din județul Vaslui sunt incluse în programul de consolidare și reabilitare derulat de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform listelor-sinteză privind obiectivele de investiții pentru subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clă

Administratie 05-02-2025 13:54

Neamț: Se circulă în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate drumurile din județ, nefiind închis niciun sector, a informat, miercuri, Consiliul Județean (CJ) Neamț. 'În județul Neamț continuă ninsorile, iar in ultimele 24 de ore, în unele zone a fost semnalat polei. Pe întreaga rețea de drumuri județene s-a

Social 05-02-2025 13:49

Harghita: Centrele de zi pentru vârstnici înființate de Caritas- șansa ca seniorii să rămână activi mai mult timp

Centrele de zi pentru vârstnici, înființate de Asociația Caritas în județul Harghita, reprezintă o șansă pentru seniori ca să rămână activi mai mult timp și fac parte din strategia pe termen lung a organizației referitoare la nevoile pe care le au aceste persoane. Înființate în mai multe localități ale județului, precum Mier