REPORTAJ/Neamț: Un sit arheologic vechi de aproape 8.000 ani arată cum se obținea sarea în preistorie
O cercetare arheologică realizată în localitatea Oglinzi, județul Neamț, a permis descoperirea unor vestigii foarte vechi care ajută la înțelegerea unui procedeu mai puțin cunoscut: obținerea sării prin recristalizare, folosindu-se apele naturale sărate.
În perimetrul satului Oglinzi sunt cunoscute mai multe izvoare sărate, însă unul dintre ele a trezit interesul specialiștilor după ce, în 2017, doi arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț au identificat în vecinătatea acestei surse saline o serie de materiale ceramice vechi de aproape 8.000 de ani.
Foto: (c) arheolog dr. Vasile Diaconu / Arhiva personală
Pentru a afla detalii despre acest sit arheologic, în august 2024 a fost organizată o mică tabără de arheologie, la care au participat elevi de la Școala Oglinzi, dar și de la instituții de învățământ din Târgu Neamț, Piatra-Neamț și studenți.
A fost realizat atunci un sondaj arheologic pentru a se obține date despre stratigrafia sitului, dar și pentru a-i familiariza pe participanții la tabără cu metodele de cercetare a vechilor vestigii.
Rezultatele au fost deosebit de interesante și au confirmat că situl aparține Neoliticului timpuriu, iar existența lui are legătură cu exploatarea izvorului sărat din apropiere.
Foto: (c) arheolog dr. Vasile Diaconu / Arhiva personală
Echipa de elevi și studenți, aflată sub coordonarea arheologului dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, a cercetat o limită a sitului constatând că depunerea arheologică are o grosime de aproape 1,50 metri.
Potrivit arheologului Vasile Diaconnu, au fost identificate urmele mai multor vetre, sub forma unor alveolări nu foarte adânci, în care se făcea foc și unde erau puse vase de lut în care se fierbea apa sărată extrasă din apropiere, obținându-se în acest fel sare solidă, foarte concentrată, mai ușor depozitată și transportată pe distanțe foarte lungi.
Foto: (c) arheolog dr. Vasile Diaconu / Arhiva personală
În săpătura arheologică au fost descoperite cantități importante de resturi ceramice provenite de la diferite tipuri de vase, tipice culturii neolitice Starèevo-Criș.
Diaconu amintește că această cultură este prima din Neolitic care s-a stabilit în zonele extracarpatice, fiind constituită din comunități de agricultori sedentari.
'Situl arheologic de la Oglinzi este extrem de important pentru noi, ca specialiști, dar și pentru județul Neamț și pentru comunitatea locală. Trebuie să reținem că acum aproape 8.000 de ani, comunitățile neolitice timpurii extrăgeau apele sărate și, în urma unui procedeu deloc simplu, care necesita eforturi colective, se obținea sarea solidă, foarte căutată și valoroasă pentru acele timpuri. Pentru că am avut sprijinul d-lui Codrin Alexianu, am reușit să organizăm această tabără pentru elevi, astfel încât să-i punem în contact direct cu ceea ce înseamnă activitatea pe un șantier arheologic. Și nu mică ne-a fost bucuria constatând că sunt interesați și vor să cunoască cât mai bine trecutul localității lor. În cele câteva zile cât a durat tabăra, copiii au participat la săpăturile efective, au spălat ceramică și ne-au ajutat pe noi în toate activitățile specifice, motiv pentru care le suntem recunoscători. Pentru noi, ca arheologi, situl acesta prezintă un interes aparte, având aspecte de unicitate, dar și un potențial științific crescut, care plasează, odată în plus, județul Neamț pe harta descoperirilor arheologice importante', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Vasile Diaconu, coordonatorul cercetării.
Exploatarea preistorică a apelor sărate de la Oglinzi, cercetată recent, este extrem de valoroasă din punct de vedere științific, deoarece este printre primele de acest fel din estul României și singura care aparține exclusiv comunităților neolitice timpurii.
Foto: (c) arheolog dr. Vasile Diaconu / Arhiva personală
Cercetarea arheologică a avut un profund caracter interdisciplinar deoarece s-a urmărit prelevarea unor probe și eșantioane de sediment, care au fost analizate deja în laboratoare din România și Spania, iar altele au fost trimise în Polonia, a arătat cercetătorul.
Până în momentul de față au fost obținute datări absolute ale sitului, dar s-au înregistrat și informații importante despre peisajul vegetal din perioada când comunitățile neolitice exploatau apele sărate ale izvorului.
Pe de altă parte, tabăra de arheologie și-a atins obiectivele principale: cunoașterea trăsăturilor sitului, implicarea copiilor din comunitate în activități practice, promovarea trecutului zonei, conștientizarea importanței patrimoniului arheologic local, a adăugat Vasile Diaconu. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Educației, Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de școală, nu de minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul. David menționează
Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației
Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.
David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun
Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST
Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă
Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii
O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.
David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în
Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&
REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii
Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant
Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației
Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu
Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii
Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt
ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat
Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar
Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă
Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni
VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar
Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas
Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală
Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din
Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului
Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion