logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pentru unele persoane cu leziuni la măduva spinării, există speranţa de a putea merge datorită stimulării creierului

Image

Există o speranţă pentru anumite persoane cu leziuni ale măduvei spinării: stimularea profundă a unor zone ale creierului prin intermediul unor electrozi le-ar putea ajuta să meargă mai uşor, potrivit unui studiu şi unei mărturii publicate luni, informează AFP.

"Acum, când văd nişte scări care au doar câteva trepte, ştiu că pot să le urc de unul singur", a declarat Wolfgang Jager, unul dintre cei doi pacienţi care au participat la un prim studiu clinic, într-o înregistrare video ce a fost difuzată luni.

 


"Este agreabil să nu mai fiu nevoit să depind tot timpul de ceilalţi", a subliniat acest elveţian de 54 de ani, pentru care urcarea şi coborârea câtorva trepte în timpul vacanţelor "nu i-au pus nicio problemă" odată ce dispozitivul a fost pornit.

Medicii i-au plasat câţiva electrozi într-o regiune specifică din creier şi aceştia sunt conectaţi la un dispozitiv implantat la nivelul pieptului. Atunci când sunt pornite, dispozitivele trimit impulsuri electrice spre creier.

Tehnica, experimentală, este dedicată persoanelor care suferă de leziuni incomplete ale măduvei spinării - când legătura dintre creier şi măduva spinării nu a fost secţionată complet - şi care sunt capabile să efectueze mişcări parţiale.

Echipa elveţiană care a coordonat studiului, publicat în revista Nature Medecine, s-a remarcat prin reuşite recente care utilizează implanturi în creier sau în măduva spinării pentru a le permite pacienţilor paralitici să meargă din nou.

De această dată, cercetătorii au dorit să determine regiunea din creier care este cel mai mult implicată în vindecarea persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării.

Folosind tehnici de imagistică 3D pentru a cartografia activitatea cerebrală a şoarecilor cu astfel de leziuni, ei au creat un fel de "atlas al creierului". Regiunea căutată s-a dovedit a fi situată în hipotalamusul lateral, cunoscut pentru faptul că reglementează trezirea, alimentaţia şi motivaţia.

Un grup de neuroni din acea zonă "par să fie implicaţi în recuperarea mersului după o leziune a măduvei spinării", a declarat Gregoire Courtine, profesor de neurologie la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (Elveţia).

Cercetătorii au căutat apoi să amplifice semnalul hipotalamusului lateral prin stimulare cerebrală profundă, o tehnică utilizată frecvent în cazul maladiei Parkinson.

Testele efectuate pe şobolani şi pe şoareci au arătat că stimularea electrică ameliorează "imediat" mersul pacienţilor, potrivit autorilor studiului.

"Simt nevoia de a merge"

"Îmi simt picioarele", a exclamat prima persoană care a participat la studiul realizat în 2022 - o femeie -, atunci când dispozitivul a fost pus în funcţiune pentru prima dată, a dezvăluit neurochirurgul Jocelyne Bloch. "Simt nevoia de a merge", a adăugat pacienta după ce intensitatea curentului electric a fost crescută.

Pacienţii incluşi în studiul clinic, care puteau să îşi pornească singuri stimulatoarele atunci când aveau nevoie, au beneficiat şi de mai multe luni de reabilitare şi antrenament muscular.

În cazul femeii, obiectivul era de a merge fără un cadru metalic. Pentru Wolfgang Jager, să urce scările de unul singur. "Ambii şi-au atins obiectivele", a subliniat Jocelyn Bloch.

Alte cercetări suplimentare sunt necesare, iar această tehnică nu este eficientă pentru toţi pacienţii, a avertizat Gregoire Courtine.

Întrucât totul depinde de stimularea semnalului creierului către măduva spinării, cantitatea de semnal iniţial joacă un rol. Şi deşi stimularea cerebrală profundă este de acum mai răspândită, unii oameni nu se simt "confortabil" cu o astfel de intervenţie asupra creierului lor, a adăugat el.

În viitor, potrivit acestor cercetători, cea mai bună opţiune pentru recuperarea după acest tip de leziune ar putea implica stimularea hipotalamusului lateral şi a măduvei spinării. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: epfl.ch

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 14-01-2025 21:42

SUA: În fața incendiilor, o plajă din Malibu s-a transformat într-un sat pentru pompieri

Un sat imens a apărut pe nisipul auriu al unei plaje din Malibu: găzduiește temporar mii de pompieri veniți din toată America de Nord pentru a lupta împotriva incendiilor care devastează în prezent zona din jurul Los Angeles-ului, relatează AFP. Aproximativ 5.000 de bărbați și femei în uniformă manâncă, dorm și se recuperează acolo, &ic

Stiinta 14-01-2025 20:46

Macheta unei case, realizată de un artist suedez, ar putea fi plasată permanent pe suprafața Lunii

Un artist suedez este pe cale de a-și vedea visul cu ochii: o creație de-a lui, o machetă de mici dimensiuni a unei case de culoare roșie, va fi lansată în spațiu săptămâna aceasta și, dacă totul decurge conform planurilor, va fi plasată pe suprafața Lunii, relatează Associated Press. 'Moonhouse', care încape în palma unei m&aci

Stiinta 14-01-2025 20:07

Cercetătorii chinezi au dezvoltat o platformă de cercetare pentru construirea 'Soarelui artificial'

Un generator liniar de plasmă a atins specificațiile de proiectare, făcând din China a doua țară din lume, după Țările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunțat marți Institutul de Științe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Științe, informează agenția de presă Xinhua. Acest dispozitiv de ultimă generație

Stiinta 14-01-2025 17:32

O nouă specie de crustaceu descoperită în Vietnam, botezată după personajul Darth Vader din ''Star Wars''

 Adâncurile oceanului au un nou locuitor care este de acum înainte bine documentat, după ce o specie de crustaceu gigantic, descoperită recent, a fost botezată după Darth Vader, personajul malefic din seria de filme ''Star Wars'', informează DPA. Această specie de izopod de mare adâncime a fost botezată ''Bathynom

Stiinta 14-01-2025 16:26

Multe alte găuri negre s-ar putea ''ascunde'' în Univers (studiu)

Mai multe alte gări negre supermasive s-ar putea ascunde în Univers decât s-a crezut până în prezent, potrivit unui noi studiu, informează DPA. Astronomii de la Universitatea Southampton din Anglia afirmă că 35% din acești giganți galactici - unii dintre ei având masa de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui - nu au fost

Stiinta 14-01-2025 11:50

Noi specii de păianjen cu pânza-pâlnie, cel mai veninos din Australia, identificate de cercetători

Oamenii de știință au confirmat că exemplarele de păianjen cu pânza-pâlnie, cel mai cunoscut și mai letal păianjen din Australia, sunt împărțite în mai mult de o specie, transmite marți agenția DPA. Păianjenul cu pânza-pâlnie de Sydney, cu o mușcătură mai periculoasă pentru oameni decât cea a oricărui alt păianjen, a f

Stiinta 14-01-2025 10:55

Lansarea rachetei New Glenn, aparținând companiei Blue Origin, amânată din nou

Compania aerospațială a lui Jeff Bezos, Blue Origin, a anunțat amânarea lansării rachetei sale New Glenn de marți pentru joi, 16 ianuarie, o nouă întârziere în programul de testare pentru această companie ce vizează să intre în competiție cu SpaceX pe piața lansărilor de sateliți, transmite marți Reuters. Compania

Planeta 13-01-2025 20:55

Kazahstan: A crescut volumul de apă într-o parte a Mării Aral

Kazahstanul a anunțat luni creșterea volumului de apă în zona de nord a Mării Aral, anterior aproape dispărută, un succes ecologic rar în această regiune din Asia Centrală lovită de poluarea umană și amenințată în mod special de încălzirea climei, relatează AFP. 'Volumul de apă din nordul Mării Aral a crescut cu 42% și a ajuns la 27

Planeta 13-01-2025 17:51

Incendii în Los Angeles: Cel puțin 24 de morți, vânturile violente amenință din nou

Los Angeles se pregătește pentru un nou episod de vânturi violente ce amenință să intensifice incendiile care au lăsat în urmă scene dezolante și au ucis 24 de persoane, potrivit unui nou bilanț publicat duminică seară, informează AFP. Asediat de flăcări de marțea trecută, Los Angeles, cel de-al doilea oraș după numărul locuitorilor din Statele Uni

Stiinta 13-01-2025 12:37

O terapie bazată pe combinarea a două medicamente poate încetini progresia unui tip de cancer al sângelui (studiu)

Un studiu recent a constatat că o combinație de două medicamente biologice existente pentru mielomul multiplu poate stopa progresia acestui tip de cancer al sângelui, a anunțat duminică Centrul Medical Tel Aviv Sourasky (SMC) din Israel într-un comunicat citat de agenția Xinhua. Mielomul multiplu este un tip de cancer al sâng

Planeta 13-01-2025 11:45

Vânturile Santa Ana, un fenomen care favorizează incendiile din Los Angeles

Incendiile din Los Angeles sunt alimentate de vânturile Santa Ana, un fenomen meteorologic despre care se cunoaște că usucă dealurile până la punctul de inflamabilitate, transmite luni AFP. Aceste vânturi puternice se formează atunci când aerul rece se acumulează în Nevada și Utah, state care se învecinează

Planeta 13-01-2025 11:35

Furtuna Dikeledi se îndreaptă spre Mozambic, după ce a lăsat în urmă trei morți în Madagascar și pagube în Mayotte

Furtuna tropicală Dikeledi se îndrepta luni spre Mozambic, după ce a lăsat în urma sa trei morți în Madagascar și pagube semnificative în arhipelagul francez Mayotte, la mai puțin de o lună după distrugerile provocate de ciclonul Chido în Oceanul Indian, informează AFP. În Madagascar, ploile

Stiinta 13-01-2025 11:22

VIDEO O nouă amânare pentru zborul inaugural al rachetei New Glenn a companiei Blue Origin

Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, a anulat lansarea inaugurală a rachetei sale New Glenn din Florida, luni dimineață, din cauza unor probleme tehnice de ultim moment, cu puțin timp înaintea unui debut esențial pe orbita Pământului care va marca o concurență directă cu SpaceX pe piața lansării de sateliți, transmite Reuters.

Stiinta 13-01-2025 10:10

Bezos nu vede nicio amenințare în cursa spațială de pe urma relației strânse a lui Musk cu Trump

Jeff Bezos a declarat că nu crede că CEO-ul SpaceX, Elon Musk, își va folosi legăturile strânse cu președintele ales Donald Trump pentru a submina compania sa spațială Blue Origin și că se simte ''optimist'' în privința agendei spațiale a viitoarei administrații de la Casa Albă, relatează Reuters. ''El

Planeta 13-01-2025 03:54

Incendiile din Los Angeles: Persoanele evacuate nu se întorc mai devreme de joi

Zecile de persoane evacuate de incendiile care devastează orașul Los Angeles nu se vor putea întoarce acasă mai devreme de joi, au avertizat duminică pompierii, notează AFP. Locuitorii mai multor zone evacuate se înghesuie la punctele de control instalate de forțele de ordine în speranța de a putea recupera medicamente sau ha