logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Bistriţa-Năsăud:'Astăzi mergem la librărie' - proiectul iniţiat de Complexul Muzeal care îi aduce pe copiii romi în lumea cărţilor

Image

"Astăzi mergem la librărie" - este mesajul cu care câteva cadre didactice de la şcoala gimnazială din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, şi-au întâmpinat elevii joi dimineaţa - nu pe toţi, ci pe un grup distinct de 30 de copii, în marea majoritate de etnie romă, dar şi provenind din familii defavorizate.

S-au urcat într-un microbuz şcolar, pus la dispoziţie de Primăria Teaca, şi au pornit spre Bistriţa, municipiul reşedinţă de judeţ, pentru a vizita una dintre cele două librării care încă mai funcţionează în oraş.

"Astăzi mergem la librărie" este numele proiectului iniţiat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în urmă cu trei ani, care până acum s-a derulat la nivelul oraşului Năsăud, unde de asemenea există o librărie micuţă.

Anul acesta, însă, proiectul s-a transformat într-o adevărată excursie cu şcoala, copiilor de le Teaca pregătindu-li-se nu doar o vizită la librărie, ci şi una la muzeu şi un prânz servit împreună.

Au ajuns la librărie în jurul orei 9,00 dimineaţa, zgribuliţi, şi au pătruns în lumea cărţilor cu sprijinul librarului Crina Alexa, care le-a pregătit fiecăruia o coală cu povestea cărţii: modul în care se fabrică hârtia, ideea care se naşte în mintea scriitorului, manuscrisul ce ajunge la editură şi ulterior la tipografie, pentru ca în cele din urmă să poposească pe rafturile librăriei.

Unii copii au întrebat de la început dacă pot să nu citească informaţiile primite de la librar, dezarmându-i puţin pe organizatori, unii le-au citit fugitiv, iar alţii erau deja pierduţi printre rafturile cu cărţi, cu ochi curioşi la fiecare copertă şi fiecare titlu.

Coordonatoarea proiectului, muzeograful Gela Neamţu, a iniţiat un dialog cu elevii, încercând să afle dacă citesc şi ce anume citesc. Aşa am aflat că unii au mai fost într-o librărie, că citesc cărţile din bibliografia şcolară, dar şi altele despre care află pe reţelele de socializare, că împrumută cărţi de la biblioteca din comună sau le comandă online, la nevoie.

Au mai fost întrebaţi dacă citesc şi în limba maternă şi mulţi au spus că nu cunosc foarte bine limba romani, pentru că o vorbesc prea puţin în familie, mai mult cu bunicii.

Un răspuns surprinzător la întrebarea "care este prima carte pe care aţi citit-o" a venit din partea unui elev de clasa a opta, Liviu: "Prima carte a fost Micul Prinţ şi asta m-a inspirat să cumpăr alte cărţi".

Liviu are 16 ani, dar încă nu a terminat gimnaziul, pentru că a tot rămas repetent. "Doamna, mie îmi place să citesc, nu să scriu", îmi explică el. Îl întreb dacă a primit "Micul Prinţ" de la şcoală sau a găsit-o la bibliotecă şi aflu că nu, cartea şi încă alte câteva volume şi le-a cumpărat personal, nu din bani primiţi de la părinţi sau bunici, nici din alocaţie, ci din banii pe care îi câştigă chiar el, din diverse munci sezoniere. "Eu lucrez la pădure, lucrez greu", îmi mărturiseşte.

Într-o altă parte a librăriei, o fetiţă de 11 ani, Teodora, scrutează de zor rafturile cu cărţi din momentul în care muzeograful Gela Neamţu le-a spus că fiecare poate să îşi aleagă câte două cărţi din librărie, pe care le vor primi în dar din partea muzeului, alături de altele în limba romani pregătite de Centrul Naţional de Cultură a Romilor, partener în proiect.

Îmi spune că îi place să citească, dar nu ştie exact ce să aleagă. Primeşte o sugestie din partea librarului, însă o returnează: "Vreau cu mai mult text", aşa că primeşte o alta, cu mai mult text şi.... mai multe aventuri.

Rând pe rând, cei 30 de elevi îşi aleg cărţile: de aventură, de benzi desenate, atlase sau din bibliografia şcolară. Unii ar vrea să citească şi cărţi nerecomandate minorilor, dar sunt întorşi din drum de către profesoare şi rugaţi să aleagă ceva adecvat vârstei lor. Ulterior, se întorc la microbuzul şcolar şi pornesc spre muzeu.

Rămâne în urmă Adrian Dan, consilier în cadrul Compartimentului afaceri europene şi programe al Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, care gestionează şi proiectele legate de comunitatea romă, pentru a ridica câteva pachete cu cărţi şi caiete donate de două persoane fizice care, aflând despre acest proiect, au vrut să le ofere copiilor de la Teaca.

Ne spune că, de aproape un deceniu, în judeţ nu mai există niciun profesor care să predea limba romani, dar că se fac demersuri în acest sens, mai ales în şcolile din comunele cu mulţi etnici romi.

"Cred că sunt peste 10 ani de cât în judeţul Bistriţa-Năsăud nu mai există profesori de limba romani. În urmă cu 12 ani a existat o iniţiativă prin care am încercat să ajutăm copilaşii de etnie romă să înveţe şi în limba maternă şi să aibă parte chiar şi de cursuri de istoria şi tradiţia romilor. În prima parte, proiectul a funcţionat, a fost un proiect-pilot, însă, odată cu trecerea timpului, din păcate, neexistând fonduri, ne-am pierdut toţi profesorii de limba romani, aşa cum, de-a lungul timpului, ne-am pierdut şi mare parte din experţii pe problemele romilor pe care îi aveam în cadrul primăriilor, o parte din mediatorii şcolari. În momentul de faţă, am discutat cu Inspectoratul Şcolar şi organizaţiile reprezentative ale romilor şi o să facem solicitări pentru profesori de limba romani, în special în comunele unde avem un număr mai mare de romi", a declarat Adrian Dan pentru AGERPRES.

În ceea ce o priveşte pe coordonatoarea proiectului "Astăzi mergem la librărie", Gela Neamţu, aceasta se declară mulţumită, pentru că simte că iniţiativa chiar produce efecte în comunitate.

"Am încercat diferite formule prin care să atragem oamenii din comunitatea romă şi să interacţionăm pe activităţi culturale, iar aceasta, cu librăria, ni se pare una cu implicaţii reale, cu efecte reale asupra copiilor cu care interacţionăm", spune Gela Neamţu.

Aceasta le-a promis elevilor de la Teaca că, dacă la un moment dat se vor gândi să scrie o poveste sau mai multe, îi va spriji, prin muzeu, să tipărească un volum şi, astfel, să ajungă şi ei, în calitate de autori, pe rafturile unei librării.

Proiectul "Astăzi mergem la librărie" face parte din programul "Comunităţi şi microistorii" al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, aflat la a cincea ediţie. AGERPRES (A, AS - autor: Tina Dumitrescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud/Facebook.com

Afisari: 132

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 01-02-2025 16:10

Ministrul Educației, Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de școală, nu de minister

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul. David menționează

Educatie - Stiinta 31-01-2025 19:01

Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației

Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.

Educatie - Stiinta 31-01-2025 15:07

David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun

Educatie - Stiinta 31-01-2025 13:23

Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST

Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă

Educatie - Stiinta 30-01-2025 17:08

Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii

O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.  

Educatie - Stiinta 30-01-2025 16:08

David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în

Educatie - Stiinta 30-01-2025 14:26

Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior

 Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&

Educatie - Stiinta 30-01-2025 09:00

REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii

Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant

Educatie - Stiinta 29-01-2025 15:50

Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației

Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu

Educatie - Stiinta 29-01-2025 14:51

Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii

Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt

Educatie - Stiinta 29-01-2025 10:11

ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat

Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar

Educatie - Stiinta 29-01-2025 05:00

Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă

Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni

Educatie - Stiinta 28-01-2025 13:20

VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar

Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas

Educatie - Stiinta 28-01-2025 11:46

Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală

Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din

Educatie - Stiinta 27-01-2025 17:59

Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului

Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion