Chisăliţă (AEI): România are resurse naturale bogate ce pot constitui alternative mai ecologice faţă de încălzirea cu lemne

Lemnul trebuie să rămână o sursă importantă pentru încălzire în mediul rural, însă România are şi alte resurse naturale bogate care pot constitui alternative mai ecologice, precum biomasa reziduală, biogazul şi energia geotermală, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă.
"În România, majoritatea locuinţelor din mediul rural utilizează lemne pentru încălzire şi gătit, în sobe vechi cu randament scăzut. Veniturile scăzute ale populaţiei din mediul rural şi costul în creştere al lemnelor conduc la un număr ridicat de gospodării care nu îşi permit încălzirea adecvată a locuinţei. Lemnul trebuie să rămână o sursă importantă pentru România, dar lemnul rezidual din procesul de întreţinere şi exploatare silvică a pădurii, după o uscare corespunzătoare şi mai ales după reabilitarea clădirilor şi folosirea unor sobe cu randamente ridicate. Fără a se pune problema renunţării la lemne, România are însă şi resurse naturale bogate care pot constitui alternative mai ecologice faţă de încălzirea cu lemne, precum biomasa reziduală, biogazul şi energia geotermală", spune acesta, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
În special în mediul rural, biomasa este principalul combustibil utilizat pentru încălzire. Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone, conform datelor din Strategia energetică naţională. Există însă şi soluţii alternative de încălzire, bazate pe resursele regenerabile locale existente la nivelul fiecărei comunităţi, ce pot asigura costuri mai mici şi chiar autonomie energetică a satelor.
Potrivit comunicatului, satele bioenergetice sunt un model european în care surse regenerabile de energie, ca biomasa din agricultură şi silvicultură, sunt utilizate într-o centrală de cogenerare care furnizează energie satului în sisteme centralizate de încălzire. Căldura pe bază de biogaz este completată de alte surse regenerabile (de exemplu, resturi lemnoase, energie solară).
"Atât în cazul acestor sate bioenergetice, cât şi în cazul satelor existente la noi, problema energetică trebuie să înceapă cu creşterea eficienţei energetice a clădirilor (reducerea pierderilor energetice în clădiri), creşterea eficienţei energetice a echipamentelor (sobe, centrale). După instalare, reţeaua de încălzire poate fi alimentată cu orice sursă de căldură durabilă, în funcţie de dezvoltările viitoare. Pentru ca un astfel de proiect să aibă succes, un element critic este să fie convinsă comunitatea şi cât mai mulţi oameni din sat să se racordeze la termoficare", explică Chisăliţă.
El atrage atenţia că în ciuda faptului că biomasa reziduală este prezentă în România din belşug, sub formă de reziduuri forestiere sau agricole, foarte puţin este valorificată pentru producerea de energie termică, în mare parte rămânând neutilizată. Aşa cum reiese din proiectul Strategiei energetice, potenţialul energetic al biomasei lemnoase în România rezultă din: reziduuri din exploatări forestiere, reziduuri din ferme zootehnice; deşeuri de lemn-rumeguş şi alte resturi de lemn (tulpini, crengi, frunziş, coajă, precum şi produse prelucrate ca peleţi, brichete şi aşchii); deşeuri agricole (cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale de viţă de vie etc).
În ceea ce priveşte biometanul (obţinut prin purificarea biogazului), o analiză a Comisiei Europene din 2021 arată că România are un potenţial semnificativ de producţie, de 2 miliarde metri cubi/an la orizontul 2030 (având capacitatea de a înlocui aproximativ 80% din importurile actuale de gaz natural cu biometan).
"Cu toate astea, România reprezintă una dintre cele mai puţin dezvoltate pieţe de biogaz din UE. Biometanul poate fi obţinut din culturi energetice, reziduuri forestiere, paie, gunoi de grajd şi deşeuri biologice. Exemple de bune practici la nivel european arată că astfel de soluţii funcţionează şi ar putea fi aplicate şi în România", subliniază preşedintele AEI.
În landul Baden-Wurttemberg din Germania există deja aproximativ 170 de sate de bioenergie realizate şi în funcţiune, iar alte exemple se regăsesc în Cehia, Grecia sau Franţa.
În ceea ce priveşte resursele geotermale, pe teritoriul României au fost identificate mai multe areale în care potenţialul geotermal se estimează că ar permite aplicaţii economice. Conform Strategiei Energetice naţionale, acestea se regăsesc pe o zonă extinsă în vestul Transilvaniei şi pe suprafeţe mai restrânse în nordul Bucureştiului, la nord de Râmnicu Vâlcea şi în jurul localităţii Ţăndărei. Cercetările anterioare anului 1990 au relevat faptul că potenţialul resurselor geotermale cunoscute din România însumează aproximativ 1,67 milioane Gcal/an. Datele colectate din perioada 2014-2016 consemnează că din acest potenţial sunt valorificate anual sub formă de agent termic sau apă caldă între 155.000 şi 200.000 Gcal. Aşadar, doar 12% din potenţial este valorificat.
În plus, studii realizate în cadrul regiunii de sud-est a Europei au evaluat potenţialul economic geotermal al României pentru producere energie termică la nivelul a 357 MW (2.500 GWh), a continuat Dumitru Chisăliţă.
"În România, energia geotermală este folosită pentru încălzirea locuinţelor din mediul rural la scară foarte mică. Un exemplu este comuna Lovrin (judeţul Timiş). Potenţialul real al energiei geotermale rămâne neevaluat, atât timp cât statisticile rămân fragmentate şi resursele geotermale sunt insuficient cartografiate, a arătat recent Comitetul Economic şi Social European (CESE). În plus, Comitetul a subliniat că investiţiile în centralele geotermale nu vor funcţiona fără ajutor financiar la nivel naţional, fiind nevoie de stimulente guvernamentale pentru a atrage şi a reduce riscul investiţiei iniţiale", a adăugat el.
Potrivit acestuia, un nou sistem care trebuie să se dezvolte în România este cel de captare a căldurii subterane cu circuit închis care este folosit din anul 2019. Tehnologia poate fi aplicată oriunde există temperaturi ridicate în subteran, iar, pentru o ţară ca România, caracterizată prin tradiţie în ceea priveşte operaţiunile de foraj în industria de petrol şi gaze, implementarea tehnologiei poate constitui o oportunitate pentru utilizarea tehnologiilor şi cunoştinţelor deja aplicate de companiile petroliere.
"Tehnologia oferă oportunitatea de a produce agent termic fără folosirea combustibililor fosili, la un nivel competitiv de preţ prin comparaţie cu companiile de termoficare şi companiile de încălzire centralizată şi cu riscuri mult mai scăzute la nivel geologic. Mai mult, tehnologia poate garanta o sarcină de bază permanentă (24/7) în producţia de energie electrică şi costuri competitive comparativ cu sursele regenerabile, cele din urmă fiind considerate relativ limitative din punctul de vedere al amprentei considerabile asupra solului şi al longevităţii activelor, dar şi din punctul de vedere al disponibilităţii sursei de producţie. În plus, dată fiind amprenta la sol extrem de redusă a tehnologiei, precum şi operaţiunile silenţioase, impactul social al operaţiunilor este minimal. De aceea, această oportunitate dată de subsolul României ar trebui prioritizată din punct de vedere strategic, iar legislaţia minieră naţională (Legea Minelor nr. 85/2003) ar trebui amendată minimal, astfel încât să permită forajul de sonde de mare adâncime în vederea utilizării căldurii din subteran", precizează sursa citată.
Totodată, având în vedere faptul că această resursă este una regenerabilă, regimul fiscal aplicabil ar trebui să fie similar celor utilizate şi în cazul altor resurse similare, cum ar fi energia fotovoltaică sau eoliană.
"Toate proiectele regenerabile în fază incipientă au nevoie de sprijin din partea statului, pentru a ajunge la scară comercială. Astfel, discuţia la nivel politic şi de reglementare este în favoarea oportunităţii de a introduce un sistem de redevenţă mai târziu, odată cu maturizarea tehnologiei şi a scăderii costurilor asociate. În concluzie, este nevoie de programe la nivel naţional şi local care să încurajeze regiunile rurale să adopte soluţii, inclusiv la scară mică, bazate pe resurse verzi de energie", a menţionat Dumitru Chisăliţă. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor
Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat
Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec
CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei
Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit
Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic
Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l
ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate
Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți
RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți. 'Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de compor
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată din 11 mai
Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai iar desincronizarea de la Sistemul Energetic Național va avea loc la ora 11:00, a anunțat vineri SN Nuclearelectrica. 'Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, av&aci
Prezidențiale2025/IMM România le-a solicitat celor doi candidați la funcția de președinte prezentarea viziunii lor economice
IMM România a solicitat prezentarea viziunii economice din partea celor doi candidați la funcția de președinte, care este importantă pentru antreprenori și are la bază dezvoltarea dialogului cu decidenții politici în scopul consolidării mediului de afaceri, conform unui comunicat al confederației patronale, remis, vineri, AGERPRES.
Societatea Națională a Sării a sistat de luni activitatea de producție și de vizitare la Salina Praid
Societatea Națională a Sării S.A - Salrom a sistat, de luni, activitatea de producție și cea de vizitare la Salina Praid, județul Harghita, unde s-au produs infiltrații în urma ploilor din ultima perioadă. 'Începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producție și cea de vizitar
ANCOM: Conținutul generat cu IA, neetichetat clar, se raportează platformelor online unde a fost publicat
Platformele online și motoarele de căutare online ale căror servicii ar putea fi utilizate pentru a crea sau disemina conținut generat de Inteligența Artificială (IA) ar trebui să le ofere utilizatorilor interfețe și instrumente standard, ușor de utilizat, care să le permită să adauge etichete la conținutul generat de această tehnologie, se arată într-un comuni
DNSC a participat la exercițiul NATO de apărare cibenetică Locked Shields 2025
Specialiști din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au participat, în perioada 5-9 aprilie 2025, la Locked Shields 2025, cel mai complex exercițiu de securitate și apărare cibernetică organizat sub egida NATO și găzduit în premieră la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, informează instituția înt
CFA România: Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană
Economia românească ar avea extrem de mult de suferit în cazul îndepărtării României de Uniunea Europeană, iar fără accesul la fondurile europene, aceasta nu ar mai putea furniza nici pe departe nivelul actual de bunăstare, susțin economiștii Asociației CFA România, într-un material de opinie. 'O lectură
Ivan: Peste 800 de angajați de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe
Peste 800 de angajați activi de la șantierul naval din Mangalia vor primi salariile în două tranșe și am identificat 13 proiecte suplimentare de reparații navale, care vor începe de îndată, pentru a susține redresarea financiară a companiei, a declarat, vineri, pe Facebook, ministrul interimar al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turis
AFM a validat 121 de dealeri pentru participarea în Programul 'Rabla pentru tractoare'
Lista cu 121 de dealeri validați pentru a participa în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare' a fost publicată, vineri, pe site-ul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). 'Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și su
Autoritatea de concurență analizează tranzacția prin care Metlife vrea să preia administratorul de investiții PineBridge
Tranzacția prin care Metlife, Inc. intenționează să preia PineBridge Investments Americas Holdings Limited și, indirect, Digital Cable Systems S.A. și Akta Telecom S.A., este analizată de Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Conform prevederilor Legii concurenței nr. 21/1996