logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

JO 2024/INTERVIU Mihai Covaliu (COSR): Trebuie să stăm cu picioarele pe pământ; orice medalie peste şase va fi un plus

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că este încrezător că România va face o ediţie a Jocurilor Olimpice foarte bună, chiar dacă a precizat că trebuie să rămânem realişti şi că orice medalie peste şase va fi considerată un plus.

Oficialul COSR s-a arătat convins că România va reuşi să urce în clasamentul pe naţiuni faţă de locul 46 ocupat la Tokyo: "Cât de sus nu ştiu, pentru că diferenţa foarte mare o face câştigarea medaliilor de aur".

În privinţa numărului de 107 sportivi calificaţi la ediţia pariziană a Jocurilor Olimpice, Covaliu s-a declarat mulţumit, precizând că în ultima perioadă prezenţa la competiţia supremă a devenit o adevărat performanţă, pentru că apar noi ţări care investesc foarte mult în sportul olimpic.

Mihai Covaliu spune că gimnastica românească, sportul care a adus cele mai multe medalii olimpice şi care se întoarce după 12 ani cu echipa este pe un trend ascendent, dar departe de forma în care se afla în perioada în care obţinea şi 8 medalii olimpice la o singură ediţie.

În ceea ce priveşte canotajul, preşedintele COSR este sigur că va rămâne sportul numărul unu al României şi la această ediţie a Jocurilor Olimpice.

Covaliu aşteaptă surprize plăcute la Paris, concretizate prin medalii de la canoe, lupte, tenis de masă, box şi gimnastică artistică, dar afirmă că ar vrea să fie contrazis prin performanţe de sportivii pe care nu i-a nominalizat.

AGERPRES: România revine la Paris la 100 de ani de la prima medalie olimpică, care sunt aşteptările dumneavoastră şi ale COSR de la această ediţie a JO?
Mihai Covaliu: România participă la ediţia a 33-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris cu o delegaţie formată din 107 sportivi, acoperind 18 discipline olimpice. Într-adevăr, la 100 de ani după câştigarea primei medalii olimpice ne întoarcem în capitala Franţei cu încredere, cu optimism şi cu gândul că ne vom bucura de rezultatele sportivilor noştri, care de data aceasta s-au pregătit bine şi, spun de data aceasta, referindu-mă la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, când am trecut printr-o perioadă cu totul şi cu totul dificilă, prin pandemie. Iar de această dată sunt absolut convins că lucrurile vor sta cu totul şi cu totul altfel. Deşi situaţia nu este nici pe departe calmă în capitala Franţei, dar suntem încrezători că vom face o ediţie a Jocurilor Olimpice foarte bună.

AGERPRES: Palmaresul României este de 309 medalii (90 aur, 97 argint, 122 bronz) în 100 de ani, e mult sau puţin?
Mihai Covaliu: Ţinând cont de faptul că în aceşti 100 de ani am câştigat 309 medalii şi atâtea poveşti frumoase în toată această istorie, cred că suntem foarte bine. Şi clasamentul neoficial, în ierarhia comitetelor olimpice, a celor 206 comitete olimpice, situează România în primele 20. Un loc onorant spun eu, care se datorează în mare parte sportivilor, care de-a lungul timpului şi-au dedicat viaţa, energia, tinereţea pentru acest crez olimpic, împreună cu toţi cei care i-au susţinut să-şi atingă visul olimpic. Bineînţeles aici luându-i în calcul şi pe sportivii care nu au reuşit să câştige medalii, pentru că şi ei merită menţionaţi. Şi mă gândesc că toţi au contribuit şi sunt câştigători ai acestor 309 medalii. Merită felicitări în aceeaşi măsură toţi cei care au muncit, dar nu au reuşit să câştige medalii la Jocurile Olimpice. Pe toţi îi respectăm şi pentru noi toţi sunt câştigători.

AGERPRES: Federaţiile îşi propun 13 medalii la Paris, specialiştii şi statisticienii COSR estimează între 5 şi 7... Preşedintele COSR unde se situează?
Mihai Covaliu: Trebuie să fim realişti şi să stăm foarte bine cu picioarele pe pământ, pentru că Jocurile Olimpice sunt o competiţie cu totul şi cu totul specială, încărcată de emoţii, de presiune, de provocări. Iar situaţia actuală nu se compară nici pe departe cu ceea ce era acum 20-30 de ani. Şi în primul şi în primul rând, numărul ţărilor care câştigă medalii s-a triplat faţă de anii 2000. După aceea concurenţa este una extrem de ridicată, resursele aruncate într-un ciclu olimpic la fel. Şi de aceea trebuie să fim aşa cum am spus moderaţi, echilibraţi. Iar pronosticul meu ar fi acela de a nu ne întoarce mai acasă cu mai puţin de 6 medalii. Tot ce va fi peste va fi un plus şi ne vom bucura extrem de mult.

AGERPRES: Ca şi obiectiv, ce îşi propune COSR la Paris? Poate România să scape de acel loc 46 din clasamentul pe naţiuni de la Tokyo?
Mihai Covaliu: Sunt absolut convins că vom reuşi să urcăm în clasament. Cât de sus nu ştiu, pentru că diferenţa foarte mare o face câştigarea medaliilor de aur. Cu cât vom avea mai multe medalii de aur, cu atât vom urca mai sus în clasament. E adevărat că şi medaliile de argint şi de bronz contează în clasamentul general, dar diferenţa o vor face medaliile de aur.

AGERPRES: Mergem cu 107 sportivi, mai mulţi decât la Tokyo... Au fost calificările mai uşoare sau sportul românesc este pe un trend ascendent?
Mihai Covaliu: Calificările nu sunt mai uşoare, ci, din contră, sunt din ce în ce mai grele. Pentru că apar noi ţări care investesc foarte mult în sportul olimpic. Pentru că sportul înseamnă sănătate, pentru că sportul înseamnă dezvoltare sănătoasă, pentru că sportul înseamnă menţinerea stării de bine. Şi atunci, odată ce naţiunile avansate îşi dau seama că sportul trebuie susţinut, sportul trebuie finanţat, că trebuie investit în sport, este normal să crească şi concurenţa în primul şi în primul rând. Şi calificările, bineînţeles, vor deveni din ce în ce mai dificil de obţinut. Numărul de 107 sportivi calificaţi nu este un număr mare, nu este un număr mic. În general, în ultimii ani ne-am raportat în jurul cifrei de 100 de sportivi calificaţi, plus sau minus. Plusul acesta este făcut de sporturile de echipă, şi de aceea suntem foarte atenţi în ceea ce priveşte pe de o parte susţinerea sporturilor tradiţionale, care aduc medalii, şi aici vorbesc de canotaj, de gimnastică, de lupte, de scrimă, de nataţie, de judo, de tenis, de tenis de masă, iar pe de altă parte susţinerea noilor discipline care au foarte mare priză la public. Mai ales în rândul tinerei generaţii. Şi aici vorbesc de căţărări, de street dance, de skateboarding, de BMX. Sunt sporturi care au foarte mulţi adepţi, foarte mulţi sportivi care practică acest sport într-un cadru oficial sau neoficial, şi atunci noi trebuie să fim atenţi la tot ceea ce se întâmplă pentru a susţine pe cei care pot să obţină calificarea, pe cei care pot să facă performanţă. Şi în acelaşi timp pentru a susţine tot ceea ce înseamnă sportivi de valoare, care sunt şi modele pentru societatea din România. Dacă suntem pe un trend ascendent, cu siguranţă da.

AGERPRES: Gimnastica revine cu echipa la JO după 12 ani, credeţi că poate reprezenta această ediţie o renaştere a gimnasticii româneşti?
Mihai Covaliu: Gimnastica este sportul care a dus cele mai multe medalii pentru România în întreaga istorie la Jocurile Olimpice. Prin faptul că după 12 ani echipa de gimnastică revine la Jocurile Olimpice putem spune că se află într-un trend ascendent. Nu suntem nici pe departe în poziţia sau la nivelul pe care l-am avut în urmă cu ani, atunci când gimnastica se întorcea cu patru-cinci-şase-şapte, chiar opt medalii de la Jocurile Olimpice, dintre care cele mai multe erau de aur. Gimnastica nu s-a schimbat în mare parte, generaţiile de copii s-au schimbat. Trebuie îmbunătăţite şi aduse la zi metodele de lucru, astfel încât să avem din nou o masă mare de practicanţi ai gimnasticii, atât la feminin, cât şi la masculin. Şi, bineînţeles, după aceea, să putem avea din nou sportivi de elită, care nu vor putea ajunge acolo fără acei antrenori de elită, pe care din păcate nu-i avem la ora actuală în ţară. Bineînţeles, cu excepţia domnului Belu şi a doamnei Bitang, care chiar dacă au o anumită vârstă, în continuare cred că pot fi utili gimnasticii din România.

AGERPRES: Rămâne canotajul sportul numărul unu al României şi la Paris?
Mihai Covaliu: Cu siguranţă, da, pentru că are cei mai mulţi sportivi calificaţi în delegaţia României, are o echipă foarte bine pregătită, foarte competentă, un antrenor italian care de curând a obţinut şi cetăţenia română. Şi aş prefera cât mai multe discipline din România să urmeze exemplul canotajului, să înţeleagă filosofia de a aborda pregătirea de nivel olimpic pentru Jocurile Olimpice şi în acest fel, să îşi îmbunătăţească performanţele, şi să îşi poată atinge obiectivele.

AGERPRES: Ca la fiecare ediţie, şi acum vor fi surprize. La ce disciplină credeţi că vom fi surprinşi plăcut la Paris?
Mihai Covaliu: E adevărat că aşteptăm şi la această ediţie surprizele plăcute, şi cred că aceste surprize pot veni de la canoe, cei doi canoişti Ilie Sprîncean şi Oleg Nuţă sunt doi sportivi care au valoare. Au crescut foarte mult şi eu îmi doresc şi cred că ei vor fi una dintre surprizele plăcute. De asemenea, aşteptăm rezultate bune de la lupte. Sunt doi sportivi de valoare certă acolo, Andreea Ana şi Alin Alexuc. De asemenea cred că putem aştepta o surpriză de la tenis de masă, şi specific aici şi echipa feminină de tenis de masă, dar şi echipa de dublu mixt Bernadette Szocs/Ovidiu Ionescu. De asemenea cred că putem spera să avem un rezultat bun la box. Lăcrămioara Perijoc a obţinut rezultate foarte bune, epice, vicecampioană mondială, este medaliată europeană la mai multe competiţii, are experienţă şi sper ca această ediţie să fie ediţia ei. De asemenea, mi-aş dori ca şi Sabrina Voinea să reuşească să aibă un concurs bun şi să fie cât mai aproape de medalii. Cam aici văd surprizele. Glumind acum, aştept să fiu contrazis de acei sportivi pe care nu i-am menţionat aici şi ei să câştige o medalie. Bineînţeles, urez tuturor sportivilor români participanţi la această ediţie a Jocurilor Olimpice, sănătate, încredere, determinare, şi să facă tot ceea ce depinde de ei pentru a-şi depăşi cea mai bună performanţă a lor de până la acest moment. Hai România!

România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline.

La ediţia Tokyo 2020, România a obţinut patru medalii, una de aur, la dublu vâsle feminin (Nicoleta Ancuţa Bodnar, Simona Geanina Radiş), şi trei medalii de argint, la spadă feminin (Ana-Maria Popescu), dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă) şi patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 186

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 02-04-2025 21:29

Fotbal: Rapid s-a calificat în semifinalele Cupei României, după 3-0 cu Metalul Buzău

Rapid București s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal după ce a învins formația de ligă secundă Metalul Buzău cu scorul de 3-0 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul Gloria din Buzău. Rapid a făcut diferența în repriza secundă, când au marcat Alexandru Dobre (54), Borisav Burmaz (57) și Clinton Njie

Sport Intern 02-04-2025 19:06

Fotbal: FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României

FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a surclasat-o pe formația de ligă secundă CSM Reșița cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri, în deplasare, într-un meci din sferturi. Camerunezul Nana Antwi (11) a deschis scorul cu un șut frumos, după pasa lui Alessandro Murgia. Ian

Sport Intern 02-04-2025 18:03

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu CFR Cluj va fi o partidă echilibrată, cu puține goluri

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, se așteaptă la o partidă echilibrată în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, joi, cu CFR Cluj, în care nu se vor marca foarte multe goluri. 'Cred că va fi o partidă destul de echilibrată, nu văd o partidă foarte deschisă, foarte disputată. Nu cred că, at

Sport Intern 02-04-2025 15:13

Tenis: Marius Copil, după victoria la dublu de la Țiriac Open - În momentele importante am jucat mai bine

Jucătorul de tenis Marius Copil a declarat, miercuri, după ce alături de Luca Preda a învins perechea poloneză Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski calificându-se în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul Țiriac Open (ATP 250), că în momentele importante au jucat mai bine decât adversarii. 'A fost u

Sport Intern 02-04-2025 15:01

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină pentru meciul cu U Craiova, la care a avut doar copii în tribune

Echipa de fotbal Rapid București a fost sancționată, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, cu penalitate sportivă de 5.000 de lei și avertisment, pentru încălcarea unor dispoziții ale Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice la meciul cu Universitatea Craiova, pierdut cu 1-2, la care au asistat doar copii și &ici

Sport Intern 02-04-2025 13:01

Tenis: Copil și Preda, calificați în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea română Marius Copil/Luca Preda s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce au învins cuplul polonez Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski cu 6-3, 7-6 (7/3), la Centrul Național de Tenis din București.

Sport Intern 01-04-2025 22:48

Hochei: Finală harghiteană în Erste Liga, ACSH Gheorgheni - SC Miercurea Ciuc

Echipele harghitene ACSH Gheorgheni și Sport Club Miercurea Ciuc se vor înfrunta în finala competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga după ce s-au impus cu 4-1 la general în semifinale. ACSH Gheorgheni a trecut de deținătoarea trofeului, CSM Corona Brașov, pe care a învins-o, marți seara, pe propriul patinoar,

Sport Intern 01-04-2025 21:37

Fotbal: Farul Constanța, prima echipă calificată în semifinalele Cupei României

Farul Constanța este prima echipă calificată în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins formația de liga a treia CSM Unirea Alba Iulia cu scorul de 3-0 (1-0), marți seara, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din sferturile de finală. Golurile au fost marcate de Andrei Ciobanu (8), din lovitură libe

Sport Intern 01-04-2025 20:48

Tenis: Wawrinka, la prima victorie după împlinirea a 40 de ani, la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul elvețian Stan Wawrinka, care pe 28 martie a împlinit 40 de ani, a debutat cu o victorie la turneul Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, 6-4, 6-7 (5/7), 7-6 (7/1) cu kazahul Timofei Skatov, marți, la Centrul Național de Tenis din București. Wawrinka (161 ATP), beneficiarul unui wild card, a avut nev

Sport Intern 01-04-2025 19:46

Volei feminin: CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV pentru a treia oară

CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV la volei feminin, după ce a fost învinsă de echipa italiană Igor Gorgonzola Novara, cu scorul de 3-0 (30-28, 25-17, 28-26), marți seara, în manșa a doua a finalei, în Sala Polivalentă Alba Blaj. În tur, Igor Gorgonzola Novara s-a impus cu scorul de 3-1 (25-12, 25-20, 20-25,

Sport Intern 01-04-2025 15:36

Fotbal: Victor Angelescu (Rapid) - Ni-l dorim pe Marius Șumudică și în sezoanele viitoare

Acționarul clubului de fotbal FC Rapid, Victor Angelescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că toată conducerea dorește ca antrenorul Marius Șumudică să continue în funcție și în sezoanele următoare. 'S-a scris foarte mult în ultima perioada despre relația clubului și a mea cu Marius Șumudică, despre fa

Sport Intern 01-04-2025 15:30

Fotbal: Șumudică (Rapid) - Trebuie să ne calificăm, pentru mine urmează meciul sezonului

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că formația sa trebuie să se califice în semifinalele Cupei României, precizând că din punctul său de vedere partida cu Metalul Buzău din sferturile de finală ale competiției este cea mai importantă din actualul sezon.

Sport Intern 01-04-2025 14:42

Handbal masculin: CS Minaur Baia Mare l-a demis pe antrenorul Alexandru Sabou

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a demis, marți, pe antrenorul echipei masculine de handbal, Alexandru Sabou, a anunțat gruparea maramureșeană pe site-ul său oficial. ''Echipa de handbal masculin încearcă de patru ani să câștige un trofeu european, iar acest vis al suporterilor băimăreni se îndepărtează. CS Minaur Ba

Sport Intern 01-04-2025 14:00

Tenis: Marton Fucsovics, campionul en titre, s-a calificat în optimi la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul maghiar Marton Fucsovics, deținătorul trofeului, s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București, după ce l-a învins pe italianul Luca Nardi, cu 6-3, 6-1. Fucsovics (33 ani, 90 ATP) a avut nevo

Sport Intern 01-04-2025 11:06

Fotbal: Unirea Slobozia a achiziționat un atacant georgian

Echipa de fotbal Unirea Slobozia l-a achiziționat pe atacantul georgian Baceana Arabuli, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook. Atacantul în vârstă de 31 de ani a