logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Greta Gasser, pe urmele tatălui său; promovează tinerii din România cu aptitudini artistice

Imagine din galeria Agerpres

Greta Gasser, o tânără născută în Tulcea şi stabilită în Marea Britanie, doreşte să-i promoveze pe tinerii din România cu aptitudini artistice şi să se implice în activităţi educative în Delta Dunării, asociaţia pe care a înfiinţat-o anul acesta având deja primele rezultate.

Fiica pictorului Günther Forst Gasser spune că, de la vârsta de 3 ani, a mers la toate evenimentele culturale din oraşul Tulcea şi că a studiat pianul la Liceul de Arte "George Georgescu" după ce părinţii ei au constatat că în unitatea de învăţământ nu exista o clasă de pictură. Aşa se face că a studiat acest instrumente până la finalul liceului, iar la examenul de Bacalaureat a luat a treia cea mai mare notă din judeţ.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


"Pentru facultate, am plecat în Marea Britanie. Nu am plecat pentru că România nu este de nasul meu, cum ar spune unii, ci pentru că aşa s-a întâmplat. În timpul liceului, o doamnă din Timişoara, Emilia Szuszmann, ne-a îndemnat să aplicăm. Şi aşa a fost norocul. Am studiat patru ani la Colegiul Regal din Manchester, am făcut masteratul, am fost pianist de concert, iar acum sunt profesor universitar la aceeaşi facultate", a declarat, pentru AGERPRES, Greta Gasser.

Ea spune că în primii ani a fost copleşitor să fie colegă de catedră cu foştii săi profesori şi că vrea să ofere oraşului Tulcea din experienţa ei culturală câştigată în Marea Britanie.

"Am văzut în Marea Britanie cum se raportează la cultură, la evenimente şi am vrut să aduc ceva înapoi oraşului Tulcea şi sper ca în timp să demonstrăm că arta e foarte importantă şi o putem face accesibilă tuturor", a adăugat Greta Gasser.

Într-o plimbare pe malul lacului Ciuperca, Greta remarcă schimbările prin care oraşul a trecut în ultimii aproape 11 ani, de când s-a stabilit în Marea Britanie.

"Pe de o parte, Tulcea s-a schimbat foarte mult. Văd că există locuri care nu erau, Bazinul de înot, lacul Ciuperca arată minunat, Casa Avramide. Când am plecat, Casa Avramide abia se deschisese. Lucrul care nu s-a schimbat este că există foarte multe evenimente culturale şi, de aceea, Tulcea este un oraş extraordinar în care să deschizi o asociaţie culturală. M-aş întoarce în Tulcea. Singura problemă e că schimbarea e un pic mai grea în România decât în Marea Britanie", a afirmat tânăra.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


A cântat în faţa publicului din Marea Britanie în săli de concerte renumite, opere semnate de artişti români mai puţin cunoscuţi poate publicului din ţară, Paul Constantinescu, de exemplu, dar a avut un accident la mână şi atunci a deschis un studio privat unde, alături de un alt tânăr din Tulcea, Radu Prisada, îi învaţă pe tineri să cânte la pian.

"Chiar mi-am descoperit vocaţia de a preda pianul şi a împărtăşi altora din dragostea pentru el. Aş putea spune că îmi face chiar mai multă plăcere să predau şi să văd pe chipul elevilor, atunci când reuşesc ceva sau când îmi scriu la final de an, că pentru ei cea mai importantă dintre lecţiile de pian a fost că şi-au descoperit încrederea în sine. Pentru mine, asta este mult mai important decât să zic că am cântat în Albert Hall", a menţionat Greta Gasser.

În calitate de preşedinte al Asociaţiei culturale Gasser, entitate care a început să funcţioneze anul acesta prin acordarea bursei de studiu "Gasser" în Marea Britanie unei eleve născute în Focşani, care studiază arta în Bucureşti, Andreea Racoviţeanu, tânăra din Tulcea doreşte să promoveze vârfuri ale României.

"Părinţii ei (ai Andreei Racoviţeanu - n.r.) fac sacrificii enorme pentru ca ea să studieze pianul la Bucureşti şi am considerat că nu doar din punct de vedere tehnic şi muzical este deja o persoană extraordinară. Este în clasa a IX-a şi face sacrificii pentru a-şi dedica viaţa pianului. (...) Speranţa noastră este să avem evenimente culturale pentru toţi copiii. Sper cu timpul să ajungem şi în Deltă, un loc care i-a fost foarte drag tatălui meu. Mergea acolo şi preda, picta. Ştiu că situaţia din Deltă poate fi destul de dificilă, în special din punct de vedere educaţional", a menţionat Greta Gasser.

Îşi aminteşte verile petrecute cu tatăl ei în suburbia Tudor Vladimirescu, acolo unde pictorul avea şi un studio în care-i primea pe prietenii artişti.

"Amintirile mele preferate sunt verile de la Tudor Vladimirescu, unde tata avea studioul de creaţie şi unde aveam întotdeauna foarte mulţi invitaţi. Când voia să scape de ei, zicea că merge cu mine la înot. Asta era scuza lui şi toţi prietenii înţelegeau. Atunci plecam cu doi căţeluşi, făceam doi paşi până la Dunăre, tata înota, uneori trecea Dunărea înot. El m-a învăţat cum să înot", îşi aminteşte Greta.

Tatăl ei a murit în urmă cu 20 de ani, dar prietenii artişti îşi amintesc de el ca despre un tip atlet, mereu pus pe şotii, iar ea vorbeşte zâmbind despre el şi moştenirea ei.

Pentru realizarea expoziţiei găzduite zilele acestea de Casa Avramide şi pentru site-ul dedicat pictorului tulcean a muncit mai mult de un an.

"A fost extrem de dificil, a durat aproape un an de pregătiri. Nu aş putea spune că am strâns toate lucrările. Am adunat poate 1% din lucrările tatei. Sunt peste 170 de picturi doar pe site. Sunt foarte multe lucrări despre care nu ştim în ce colecţii au ajuns. Am adunat, de asemenea, foarte multe articole. Tata era boem. Pe el nu-l interesa presa, de aceea a fost foarte dificil să adunăm aceste materiale. Mama a colectat câteva", afirmă tânăra artistă.

Îi plac animalele, iubeşte sportul şi compară accidentul avut la mână, din cauza căruia spune nu mai poate cânta la pian la aceleaşi standarde, cu unul suferit de un atlet.

"Sportul şi arta au foarte multe în comun. Când creezi o operă de artă, cât interpretezi o piesă muzicală sau când înoţi, trebuie să te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Este aproape ca o meditaţie. Ştiu că acum ele au devenit o modă, dar de fapt arta şi sportul sunt o formă de meditaţie", a mai spus Greta Gasser.

Günther Forst Gasser, 9 februarie 1943-11 iulie 2004, s-a născut în Caraş-Severin, unde a făcut studiile gimnaziale şi liceale, iar după ce a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, în anul 1965 a fost repartizat la Sulina, judeţul Tulcea, unde a predat arte plastice timp de câţiva ani. În anul 1970 s-a mutat la Tulcea, ca profesor de desen tehnic la Liceul Metalurgic, iar începând din anul 1998 a predat pictură-modelaj-educaţie la Liceul de Artă "George Georgescu".

În perioada 1992-1997 a deschis prima galerie privată de artă din România, într-o clădire care aparţine moscheei Azizyie sau geamiei sultanului Abdulaziz, un lăcaş de cult reprezentativ al comunităţii musulmane din municipiul Tulcea. Clădirea fostei galerii este într-un stadiu avansat de degradare, se află aproape de memorialul Ivan Patzaichin din oraş şi a fost inscripţionată de tinerii artişti cu mesaje de genul "Apusurile minunate au nevoie de cer noros".

Pe treptele din faţa uşii închise vizitatorilor se poate desluşi cu greu monograma artistului Günther Forst Gasser, recunoscută doar de cei apropiaţi pictorului.

Expoziţia comemorativă Gasser este deschisă publicului până joi, 18 iulie, şi reuneşte câteva zeci de lucrări din colecţii private. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-02-2025 16:20

Expoziție foto dedicată creațiilor lui Brâncuși, la Palatul Parlamentului, în luna februarie

Expoziția 'Brâncuși universal - În preajma capodoperei', semnată de fotograful gorjean Ionel Scăunașu, poate fi vizitată în perioada 1 - 28 februarie, la Palatul Parlamentului. Expoziția este găzduită de Sala 'Constantin Brâncuși', iar intrarea e gratuită, cu respectarea condițiilor de acces, informează

Cultura - Media 01-02-2025 08:30

Buzău/Peste 500 de piese de tezaur de la Muzeul Județean nu au nicio copie, doar Tezaurul de la Pietroasa are o replică

În patrimoniul cultural al Muzeului Județean Buzău se regăsesc aproximativ 500 de bunuri încadrate în categoria juridică de clasare tezaur național, pentru niciuna dintre piese nefiind comandată o replică, singura copie expusă fiind cea a Tezaurului de la Pietroasa - 'Cloșca cu puii de aur', originalul aflându-se în patrimoniul M

Cultura - Media 31-01-2025 20:16

Vâlcea: Cursuri gratuite de limba chineză pentru adulți, la Biblioteca Județeană

Interesul tot mai mare al vâlcenilor pentru cultura asiatică din ultimii ani i-a determinat pe bibliotecari să organizeze cursuri gratuite la Biblioteca Județeană 'Antim Ivireanul' pentru adulții care vor să se inițieze în tainele celei mai vorbite limbi din lume. Cursurile de limbă chineză de la instituția de cultură din Râmnicu V&ac

Cultura - Media 31-01-2025 19:55

MNIR: Expoziția deschisă la Muzeul Drents din Assen (Olanda) a înregistrat 84.336 vizitatori

Expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', deschisă la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ale cărei bunuri culturale din metale prețioase aflate în colecțiile a 18 muzee din Rom&a

Cultura - Media 31-01-2025 18:44

Oberlander-Târnoveanu: Intenționam să-i cer doamnei ministru Intotero, pe 29 ianuarie, să nu-mi mai prelungească mandatul

Managerul interimar al Muzeului Național de Istorie a României , Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat pentru AGERPRES, că, la expirarea mandatului, în 29 ianuarie, urma să-i solicite ministrului Culturii, Natalia Intotero, să nu i se mai prelungească mandatul. 'Oficial sunt manager interimar, până expiră

Cultura - Media 31-01-2025 18:27

UPDATE Oberlander-Târnoveanu: Restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România

Piesele din cadrul expoziției Muzeului Național de Istorie a României de la Muzeul Drents din Assen, cu excepția celor patru artefacte de tezaur furate, au sosit, vineri, în România. 'Au aterizat, încă nu au intrat în muzeu. Le așteptăm', a declarat, pentru AGERPRES, managerul interimar al MNIR, Ernest Obe

Cultura - Media 31-01-2025 15:16

O expoziție despre deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, vernisată la Institutul Goethe

O expoziție dedicată comemorării a 80 de ani de la deportarea românilor de etnie germană în lagăre de muncă din URSS, care cuprinde documente din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost vernisată, vineri, la Institutul Goethe.  

Cultura - Media 31-01-2025 10:55

Baletul 'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, pe 8 februarie, la Opera Națională București

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev, o poveste despre puterea dragostei adevărate și triumful binelui, va fi prezentată, pe 8 februarie, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București (ONB). Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga, inform

Cultura - Media 31-01-2025 08:30

Neamț: Povestea tezarului de la Rădeni, care a stat 10 ani pe holurile unei școli, aurul fiind confundat cu alama

Artefacte din aur, vechi de aproape 3.000 de ani, parte a unui tezaur de mare valoare materială și de o valoare istorică inestimabilă, au stat zece ani pe holurile unei școli dintr-un sat, până când au fost remarcate de un specialist care a făcut demersuri pentru a fi introduse în patrimoniul național, susține dr. Vasile Diaconu, cercetător în

Cultura - Media 30-01-2025 20:13

Vâlcea: Trilogia 'Cancerul, o poveste de dragoste', la Teatrul 'Anton Pann', de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Teatrul 'Anton Pann' din Râmnicu Vâlcea va marca Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de pe 4 februarie prin prezentarea a trei spectacole care își propun să sensibilizeze publicul față de experiențele și provocările celor care suferă de această boală și familiilor acestora. Trilogia, intitulată 'Canc

Cultura - Media 30-01-2025 18:26

Arad: 21 de situri arheologice, identificate pe șantierul noii căi ferate

Arad, 30 ian /Agerpres/ - Mai multe descoperiri arheologice au avut loc în ultimul an pe șantierul noii căi ferate dintre Arad și Timișoara, unde au fost identificate 21 de situri, cel mai mare fiind în zona localității Vinga, unde ies la iveală urmele unei civilizații din epoca bronzului. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a vizitat, joi, situl

Cultura - Media 30-01-2025 18:04

Arad: Intotero spune că a 'rugat' Ministerul Finanțelor ca bugetul Culturii să fie măcar la nivelul din 2024

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat joi, în timpul unei vizite în județul Arad, că a 'rugat', în discuțiile de la Ministerul Finanțelor, ca bugetul instituției sale din acest an să fie cel puțin la nivelul celui de anul trecut și a spus că nu crede că la nivelul instituțiilor deconcentrate din subordine vor avea loc restructurări.

Cultura - Media 30-01-2025 17:48

Ministrul Culturii spune că trebuie îmbunătățită securitatea la scoaterea obiectelor de patrimoniu din țară

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că legislația trebuie îmbunătățită astfel încât obiectele de patrimoniu să fie în siguranță atunci când sunt scoase din țară la expoziții, arătând că și metodele de furt au evoluat de-a lungul anilor. Prezentă într-o vizită la un sit arheologic din zona Vinga, județul Arad,

Culte 30-01-2025 15:12

Patriarhul Daniel, mesaj la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei, care a murit săptămâna trecută la vârsta de 95 de ani, într-un spital din Atena, în urma complicațiilor survenite după ce contractase un virus. Potrivit PF Daniel, &I

Cultura - Media 30-01-2025 15:01

Mureș: Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', programată în aprilie, la Budapesta

Premiera documentarului 'Bölöni - Povestea unei legende', în care se face un portret foarte detaliat despre viața fostului internațional român, Ladislau (László) Bölöni, este programată pentru luna aprilie, la Budapesta, a anunțat, joi, la Târgu Mureș, unul dintre regizorii peliculei, Szabó Attila.