REPORTAJ Tulcea: Greta Gasser, pe urmele tatălui său; promovează tinerii din România cu aptitudini artistice

Greta Gasser, o tânără născută în Tulcea şi stabilită în Marea Britanie, doreşte să-i promoveze pe tinerii din România cu aptitudini artistice şi să se implice în activităţi educative în Delta Dunării, asociaţia pe care a înfiinţat-o anul acesta având deja primele rezultate.
Fiica pictorului Günther Forst Gasser spune că, de la vârsta de 3 ani, a mers la toate evenimentele culturale din oraşul Tulcea şi că a studiat pianul la Liceul de Arte "George Georgescu" după ce părinţii ei au constatat că în unitatea de învăţământ nu exista o clasă de pictură. Aşa se face că a studiat acest instrumente până la finalul liceului, iar la examenul de Bacalaureat a luat a treia cea mai mare notă din judeţ.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Pentru facultate, am plecat în Marea Britanie. Nu am plecat pentru că România nu este de nasul meu, cum ar spune unii, ci pentru că aşa s-a întâmplat. În timpul liceului, o doamnă din Timişoara, Emilia Szuszmann, ne-a îndemnat să aplicăm. Şi aşa a fost norocul. Am studiat patru ani la Colegiul Regal din Manchester, am făcut masteratul, am fost pianist de concert, iar acum sunt profesor universitar la aceeaşi facultate", a declarat, pentru AGERPRES, Greta Gasser.
Ea spune că în primii ani a fost copleşitor să fie colegă de catedră cu foştii săi profesori şi că vrea să ofere oraşului Tulcea din experienţa ei culturală câştigată în Marea Britanie.
"Am văzut în Marea Britanie cum se raportează la cultură, la evenimente şi am vrut să aduc ceva înapoi oraşului Tulcea şi sper ca în timp să demonstrăm că arta e foarte importantă şi o putem face accesibilă tuturor", a adăugat Greta Gasser.
Într-o plimbare pe malul lacului Ciuperca, Greta remarcă schimbările prin care oraşul a trecut în ultimii aproape 11 ani, de când s-a stabilit în Marea Britanie.
"Pe de o parte, Tulcea s-a schimbat foarte mult. Văd că există locuri care nu erau, Bazinul de înot, lacul Ciuperca arată minunat, Casa Avramide. Când am plecat, Casa Avramide abia se deschisese. Lucrul care nu s-a schimbat este că există foarte multe evenimente culturale şi, de aceea, Tulcea este un oraş extraordinar în care să deschizi o asociaţie culturală. M-aş întoarce în Tulcea. Singura problemă e că schimbarea e un pic mai grea în România decât în Marea Britanie", a afirmat tânăra.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
A cântat în faţa publicului din Marea Britanie în săli de concerte renumite, opere semnate de artişti români mai puţin cunoscuţi poate publicului din ţară, Paul Constantinescu, de exemplu, dar a avut un accident la mână şi atunci a deschis un studio privat unde, alături de un alt tânăr din Tulcea, Radu Prisada, îi învaţă pe tineri să cânte la pian.
"Chiar mi-am descoperit vocaţia de a preda pianul şi a împărtăşi altora din dragostea pentru el. Aş putea spune că îmi face chiar mai multă plăcere să predau şi să văd pe chipul elevilor, atunci când reuşesc ceva sau când îmi scriu la final de an, că pentru ei cea mai importantă dintre lecţiile de pian a fost că şi-au descoperit încrederea în sine. Pentru mine, asta este mult mai important decât să zic că am cântat în Albert Hall", a menţionat Greta Gasser.
În calitate de preşedinte al Asociaţiei culturale Gasser, entitate care a început să funcţioneze anul acesta prin acordarea bursei de studiu "Gasser" în Marea Britanie unei eleve născute în Focşani, care studiază arta în Bucureşti, Andreea Racoviţeanu, tânăra din Tulcea doreşte să promoveze vârfuri ale României.
"Părinţii ei (ai Andreei Racoviţeanu - n.r.) fac sacrificii enorme pentru ca ea să studieze pianul la Bucureşti şi am considerat că nu doar din punct de vedere tehnic şi muzical este deja o persoană extraordinară. Este în clasa a IX-a şi face sacrificii pentru a-şi dedica viaţa pianului. (...) Speranţa noastră este să avem evenimente culturale pentru toţi copiii. Sper cu timpul să ajungem şi în Deltă, un loc care i-a fost foarte drag tatălui meu. Mergea acolo şi preda, picta. Ştiu că situaţia din Deltă poate fi destul de dificilă, în special din punct de vedere educaţional", a menţionat Greta Gasser.
Îşi aminteşte verile petrecute cu tatăl ei în suburbia Tudor Vladimirescu, acolo unde pictorul avea şi un studio în care-i primea pe prietenii artişti.
"Amintirile mele preferate sunt verile de la Tudor Vladimirescu, unde tata avea studioul de creaţie şi unde aveam întotdeauna foarte mulţi invitaţi. Când voia să scape de ei, zicea că merge cu mine la înot. Asta era scuza lui şi toţi prietenii înţelegeau. Atunci plecam cu doi căţeluşi, făceam doi paşi până la Dunăre, tata înota, uneori trecea Dunărea înot. El m-a învăţat cum să înot", îşi aminteşte Greta.
Tatăl ei a murit în urmă cu 20 de ani, dar prietenii artişti îşi amintesc de el ca despre un tip atlet, mereu pus pe şotii, iar ea vorbeşte zâmbind despre el şi moştenirea ei.
Pentru realizarea expoziţiei găzduite zilele acestea de Casa Avramide şi pentru site-ul dedicat pictorului tulcean a muncit mai mult de un an.
"A fost extrem de dificil, a durat aproape un an de pregătiri. Nu aş putea spune că am strâns toate lucrările. Am adunat poate 1% din lucrările tatei. Sunt peste 170 de picturi doar pe site. Sunt foarte multe lucrări despre care nu ştim în ce colecţii au ajuns. Am adunat, de asemenea, foarte multe articole. Tata era boem. Pe el nu-l interesa presa, de aceea a fost foarte dificil să adunăm aceste materiale. Mama a colectat câteva", afirmă tânăra artistă.
Îi plac animalele, iubeşte sportul şi compară accidentul avut la mână, din cauza căruia spune nu mai poate cânta la pian la aceleaşi standarde, cu unul suferit de un atlet.
"Sportul şi arta au foarte multe în comun. Când creezi o operă de artă, cât interpretezi o piesă muzicală sau când înoţi, trebuie să te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Este aproape ca o meditaţie. Ştiu că acum ele au devenit o modă, dar de fapt arta şi sportul sunt o formă de meditaţie", a mai spus Greta Gasser.
Günther Forst Gasser, 9 februarie 1943-11 iulie 2004, s-a născut în Caraş-Severin, unde a făcut studiile gimnaziale şi liceale, iar după ce a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, în anul 1965 a fost repartizat la Sulina, judeţul Tulcea, unde a predat arte plastice timp de câţiva ani. În anul 1970 s-a mutat la Tulcea, ca profesor de desen tehnic la Liceul Metalurgic, iar începând din anul 1998 a predat pictură-modelaj-educaţie la Liceul de Artă "George Georgescu".
În perioada 1992-1997 a deschis prima galerie privată de artă din România, într-o clădire care aparţine moscheei Azizyie sau geamiei sultanului Abdulaziz, un lăcaş de cult reprezentativ al comunităţii musulmane din municipiul Tulcea. Clădirea fostei galerii este într-un stadiu avansat de degradare, se află aproape de memorialul Ivan Patzaichin din oraş şi a fost inscripţionată de tinerii artişti cu mesaje de genul "Apusurile minunate au nevoie de cer noros".
Pe treptele din faţa uşii închise vizitatorilor se poate desluşi cu greu monograma artistului Günther Forst Gasser, recunoscută doar de cei apropiaţi pictorului.
Expoziţia comemorativă Gasser este deschisă publicului până joi, 18 iulie, şi reuneşte câteva zeci de lucrări din colecţii private. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.