REPORTAJ Satu Mare: Viorica Puţi, o viaţă dedicată împletitului mireselor - declarată Tezaur Uman Viu

O femeie din Oaş care duce mai departe tradiţia împletitului mireselor după obiceiuri vechi de sute de ani, cu unice cununi de până la 15 kilograme, va primi titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii. Viorica Puţi din Bătarci devine astfel recunoscută la nivel naţional pentru meşteşugul pe care l-a învăţat şi încearcă să îl transmită mai departe noilor generaţii.
Viorica Puţi s-a născut în 1970 în oraşul Oraviţa din judeţul Caraş-Severin. Părinţii ei sunt oşeni din Bătarci, dar atunci munceau la mină, iar când mătuşa Viorica a împlinit 5 ani, familia s-a reîntors în Oaş. A început de mică să facă împletituri, a învăţat de la o bătrână din sat, de la mătuşa Onica Ana, iar prima persoană pe care a împletit-o a fost chiar sora ei, Maria, de Bobotează.
"Când am fost la vârsta de vreo 14 ani am început cu coselele (cusutul cămăşilor - n.r.) şi pe urmă cu mirese. Când eram copii mici, pe la 10 ani, ne-am jucat, s-o fac pe sora mea, să fac altă vecină. Până la urmă am ajuns ca să le fac pe fete. La noi în comună erau multe femei, dar nu multe s-au ocupat cu mirese, pentru că au avut mult de lucru. Mie mi-a plăcut foarte mult. Cine a zis, hai să facem. Pe urmă, lumea m-a cunoscut, am ajuns la vârsta asta... Mai sunt femei care fac, dar doar pentru ele, în familie. Femeile la noi în sat în tare loatre, toată lumea fă mărgele, lucrează cu mărgele. Eu am şi avut timp mai mult, sunt femei care au gospodărie foarte mare. Eu am zis ori gospodărie, ori de astea, nu se poate cu de toate", a povestit Viorica Puţi pentru AGERPRES.
Împletitul părului unei mirese şi aranjarea mărgelelor durează mai bine de patru ore, în funcţie de cât de bogat este părul fetei.
"O mireasă se face în patru-cinci ore, depinde părul cât e de lung şi cât de bogat. Împletitul cam vreo două ore, pe urmă împodobitul durează. Totdeauna trebuie fix împărţit părul în două, să iasă cărare pe mijloc, pe nas ziceau părinţii noştri. Trebuie să fie cel mai drept şi egal tot. Împletitul e ca să stea părul frumos. Oarecând fetele nu aveau chischineauă (baticuri - n.r.) şi se împleteau mai mult cu flori de câmp, de Rusalii, de Sânpetru, de Sfântă Mărie. Femeile să îmbrăcau numai cu ce îşi făceau ele. Atunci, părul ca să fie frumos îl împleteau şi puneau flori. Acum nu prea îşi fac cu flori, câte o fetiţă îşi mai face, dar nu ca oarecând", a spus mătuşa Viorica.
Ea aranjează câteva zeci de mirese într-un an, în special în a doua jumătate a lunii august, când e sezonul nunţilor, iar câteodată se aglomerează, astfel încât trebuie să facă şi şapte mirese într-o zi.
"În ziua de Sfântă Mărie am de obicei cele mai multe, câte şapte pe zi. Părul se împleteşte cu o zi înainte şi se lasă şi se termină mireasa a doua zi dimineaţa, ca să poţi să le faci pe toate, că durează mult, cununa se pune la sfârşit", a explicat meşterul popular.
Mărgelele şi le procură de la târguri de profil care se ţin în special în zona Oaşului. Modelele cununelor diferă de la sat la sat, în unele fiind cu multe culori iar în altele mai spre negru.
"Noi suntem din comuna Bataci, dincolo de Tarna, şi pe ele tot, femeile nu s-au pregătit să facă. La Turţ e alt obicei, la Gherţa Mare e alt obicei, în Gherţa Mică e altul, Cămărzana e altul. Acestea au mai pe negru. Ale noastre şi din Turţ îs cele mai deschise cununi şi mai înflorate. Unde ne-am dus, a noastre au fost cele mai frumoase pentru că sunt tare înflorate - roşu, albastru, verde, galben, ce-a fost mai frumos. Acolo la ei e mai mult pe negru. Aşa e obiceiul, aşa fac. A noastră cunună nu-i grea, are vreo două kilograme. Alea de pe acolo sunt grele, au şi 10-15 kg, tare mult. Noi când eram mirese eram îmbrăcate de joi seara până duminică dimineaţa", a spus Viorica Puţi.
Dacă hainele mai suferă modificări, în funcţie de preferinţele actuale ale oşenilor, esenţa obiceiului rămâne la fel de puternică.
"Hainele sunt modificate mult, dar tradiţia merge mai departe mai ceva ca oarecând. Hainele se fac mai zorzonate, mai ţânţălate. Eu nu umblu aşa. Eu le fac pentru că sunt croitoreasă de meserie, dar eu nu umblu aşa. Eu pentru mine fac aşa, mai simplu. Dar fetele, miresele, cele mai multe sunt înzorzonate. Tradiţia merge cum era mai demult. Oamenii îs plecaţi, e greu, dar când sunt sărbători, toţi se întorc acasă. Bărbatul meu are şase fraţi, noi suntem cinci fraţi, din toate ţările au venit acasă şi am făcut o nuntă ca-n poveşti", a subliniat aceasta.
Mătuşa Viorica crede cu tărie că tradiţiile lor îşi au rădăcinile în cultura dacică. "Eu zic că noi ducem tradiţia de la daci, pentru că nu sunt gaci numai la noi în zonă. De la ei e rămasă. Şi podoabele astea, mai demult se spunea că nu au mărgele numai femeile care îs avute, care lucră să îşi facă. Dacă nu lucri, de unde să ai? Pe primul loc e munca, de zori până noaptea".
Întrebată dacă se va pierde vreodată această tradiţie, în condiţiile în care este un proces greu, mătuşa Viorica răspunde răspicat şi ferm: "N-are cum, nu-i voie!".
"Doamne fereşte să se piardă! E un lucru foarte - foarte frumos, nu ştiu cum să spun. Pe lume, cea mai frumoasă meserie este să îmbraci mireasa, să o dezbraci, să le faci pe fete fericite. La început am plâns, acum nu mai am treabă. Mă duc când se duc miresele la cununie, acum nu mai am emoţii, m-am obişnuit cu toate. Am o nepoţică care de când a fost micuţă a stat pe lângă mine. Părinţii ei au fost prin Portugalia şi am învăţat-o, ştie foarte bine să facă, dar acum nu-s acasă, sunt în Londra. Eu am vrut şi aş vrea să ducă mai departe tradiţia asta nora mea. Ei stau în oraş, s-a implicat, îi place, dar cu serviciul, oraşul... După mine, cred că nepoţica va rămâne, e tânără, are 23 de ani. Sunt fete care vin şi întreabă: 'Mătuşă, cum se face asta?'. Că sunt şi steaguri la nuntă, şi steagurile le pregătesc. Încet se învaţă. Sunt curioase, vor să ştie. Tradiţia merge mai departe încă la noi în zonă şi mă gândesc că până trăiesc eu mai merge. Apoi vedem...", a concluzionat meşterul popular.
În cadrul celei de-a XII-a ediţii a Programului "Tezaure Umane Vii", la recomandarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, meşterul popular Viorica Puţi în domeniul împletitoare de mirese din Ţara Oaşului, localitatea Bătarci, judeţul Satu Mare, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.