REPORTAJ Satu Mare: Viorica Puţi, o viaţă dedicată împletitului mireselor - declarată Tezaur Uman Viu
O femeie din Oaş care duce mai departe tradiţia împletitului mireselor după obiceiuri vechi de sute de ani, cu unice cununi de până la 15 kilograme, va primi titlul de Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii. Viorica Puţi din Bătarci devine astfel recunoscută la nivel naţional pentru meşteşugul pe care l-a învăţat şi încearcă să îl transmită mai departe noilor generaţii.
Viorica Puţi s-a născut în 1970 în oraşul Oraviţa din judeţul Caraş-Severin. Părinţii ei sunt oşeni din Bătarci, dar atunci munceau la mină, iar când mătuşa Viorica a împlinit 5 ani, familia s-a reîntors în Oaş. A început de mică să facă împletituri, a învăţat de la o bătrână din sat, de la mătuşa Onica Ana, iar prima persoană pe care a împletit-o a fost chiar sora ei, Maria, de Bobotează.
"Când am fost la vârsta de vreo 14 ani am început cu coselele (cusutul cămăşilor - n.r.) şi pe urmă cu mirese. Când eram copii mici, pe la 10 ani, ne-am jucat, s-o fac pe sora mea, să fac altă vecină. Până la urmă am ajuns ca să le fac pe fete. La noi în comună erau multe femei, dar nu multe s-au ocupat cu mirese, pentru că au avut mult de lucru. Mie mi-a plăcut foarte mult. Cine a zis, hai să facem. Pe urmă, lumea m-a cunoscut, am ajuns la vârsta asta... Mai sunt femei care fac, dar doar pentru ele, în familie. Femeile la noi în sat în tare loatre, toată lumea fă mărgele, lucrează cu mărgele. Eu am şi avut timp mai mult, sunt femei care au gospodărie foarte mare. Eu am zis ori gospodărie, ori de astea, nu se poate cu de toate", a povestit Viorica Puţi pentru AGERPRES.
Împletitul părului unei mirese şi aranjarea mărgelelor durează mai bine de patru ore, în funcţie de cât de bogat este părul fetei.
"O mireasă se face în patru-cinci ore, depinde părul cât e de lung şi cât de bogat. Împletitul cam vreo două ore, pe urmă împodobitul durează. Totdeauna trebuie fix împărţit părul în două, să iasă cărare pe mijloc, pe nas ziceau părinţii noştri. Trebuie să fie cel mai drept şi egal tot. Împletitul e ca să stea părul frumos. Oarecând fetele nu aveau chischineauă (baticuri - n.r.) şi se împleteau mai mult cu flori de câmp, de Rusalii, de Sânpetru, de Sfântă Mărie. Femeile să îmbrăcau numai cu ce îşi făceau ele. Atunci, părul ca să fie frumos îl împleteau şi puneau flori. Acum nu prea îşi fac cu flori, câte o fetiţă îşi mai face, dar nu ca oarecând", a spus mătuşa Viorica.
Ea aranjează câteva zeci de mirese într-un an, în special în a doua jumătate a lunii august, când e sezonul nunţilor, iar câteodată se aglomerează, astfel încât trebuie să facă şi şapte mirese într-o zi.
"În ziua de Sfântă Mărie am de obicei cele mai multe, câte şapte pe zi. Părul se împleteşte cu o zi înainte şi se lasă şi se termină mireasa a doua zi dimineaţa, ca să poţi să le faci pe toate, că durează mult, cununa se pune la sfârşit", a explicat meşterul popular.
Mărgelele şi le procură de la târguri de profil care se ţin în special în zona Oaşului. Modelele cununelor diferă de la sat la sat, în unele fiind cu multe culori iar în altele mai spre negru.
"Noi suntem din comuna Bataci, dincolo de Tarna, şi pe ele tot, femeile nu s-au pregătit să facă. La Turţ e alt obicei, la Gherţa Mare e alt obicei, în Gherţa Mică e altul, Cămărzana e altul. Acestea au mai pe negru. Ale noastre şi din Turţ îs cele mai deschise cununi şi mai înflorate. Unde ne-am dus, a noastre au fost cele mai frumoase pentru că sunt tare înflorate - roşu, albastru, verde, galben, ce-a fost mai frumos. Acolo la ei e mai mult pe negru. Aşa e obiceiul, aşa fac. A noastră cunună nu-i grea, are vreo două kilograme. Alea de pe acolo sunt grele, au şi 10-15 kg, tare mult. Noi când eram mirese eram îmbrăcate de joi seara până duminică dimineaţa", a spus Viorica Puţi.
Dacă hainele mai suferă modificări, în funcţie de preferinţele actuale ale oşenilor, esenţa obiceiului rămâne la fel de puternică.
"Hainele sunt modificate mult, dar tradiţia merge mai departe mai ceva ca oarecând. Hainele se fac mai zorzonate, mai ţânţălate. Eu nu umblu aşa. Eu le fac pentru că sunt croitoreasă de meserie, dar eu nu umblu aşa. Eu pentru mine fac aşa, mai simplu. Dar fetele, miresele, cele mai multe sunt înzorzonate. Tradiţia merge cum era mai demult. Oamenii îs plecaţi, e greu, dar când sunt sărbători, toţi se întorc acasă. Bărbatul meu are şase fraţi, noi suntem cinci fraţi, din toate ţările au venit acasă şi am făcut o nuntă ca-n poveşti", a subliniat aceasta.
Mătuşa Viorica crede cu tărie că tradiţiile lor îşi au rădăcinile în cultura dacică. "Eu zic că noi ducem tradiţia de la daci, pentru că nu sunt gaci numai la noi în zonă. De la ei e rămasă. Şi podoabele astea, mai demult se spunea că nu au mărgele numai femeile care îs avute, care lucră să îşi facă. Dacă nu lucri, de unde să ai? Pe primul loc e munca, de zori până noaptea".
Întrebată dacă se va pierde vreodată această tradiţie, în condiţiile în care este un proces greu, mătuşa Viorica răspunde răspicat şi ferm: "N-are cum, nu-i voie!".
"Doamne fereşte să se piardă! E un lucru foarte - foarte frumos, nu ştiu cum să spun. Pe lume, cea mai frumoasă meserie este să îmbraci mireasa, să o dezbraci, să le faci pe fete fericite. La început am plâns, acum nu mai am treabă. Mă duc când se duc miresele la cununie, acum nu mai am emoţii, m-am obişnuit cu toate. Am o nepoţică care de când a fost micuţă a stat pe lângă mine. Părinţii ei au fost prin Portugalia şi am învăţat-o, ştie foarte bine să facă, dar acum nu-s acasă, sunt în Londra. Eu am vrut şi aş vrea să ducă mai departe tradiţia asta nora mea. Ei stau în oraş, s-a implicat, îi place, dar cu serviciul, oraşul... După mine, cred că nepoţica va rămâne, e tânără, are 23 de ani. Sunt fete care vin şi întreabă: 'Mătuşă, cum se face asta?'. Că sunt şi steaguri la nuntă, şi steagurile le pregătesc. Încet se învaţă. Sunt curioase, vor să ştie. Tradiţia merge mai departe încă la noi în zonă şi mă gândesc că până trăiesc eu mai merge. Apoi vedem...", a concluzionat meşterul popular.
În cadrul celei de-a XII-a ediţii a Programului "Tezaure Umane Vii", la recomandarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, meşterul popular Viorica Puţi în domeniul împletitoare de mirese din Ţara Oaşului, localitatea Bătarci, judeţul Satu Mare, va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac
''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română
Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Timiș: Expoziția ''Luminile lui Caravaggio'' fascinează publicul; 16.000 de bilete - vândute
Expoziția 'Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi' găzduită de simezele Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să fascineze publicul, iar interesul iubitorilor artelor plastice este în creștere, pe măsură ce ne apropiem de închiderea salonului, pe 28 fe
Sibiul are mai puțini turiști, ceea ce a redus numărul de vizitatori de la Muzeul Brukenthal
Municipiul Sibiu a avut mai puțini turiști în 2024, ceea ce a dus la un număr mai mic de vizitatori la Muzeul Național Brukenthal, situat în centrul istoric, a anunțat marți, într-o conferință de presă, managerul muzeului, Alexandru Chituță. 'În comparație cu anul 2023 însă există o scădere iar acest lucru se
Spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău pe scena TNB, pe 1 și 2 februarie
Două spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, 'Grădina de sticlă' și 'Chirița în concert la Chișinău', vor fi prezentate pe scena Naționalului bucureștean pe 1 și 2 februarie, la cea de-a X-a ediție a Turneului Unirii prin artă - 'Teatrul românesc București-Iași-Chișinău', informează un comunicat al
Teatrul 'Ion Creangă': Festivalul 'Tic Pitic - Zilele Small Size', în perioada 31 ianuarie - 2 februarie
Teatrul 'Ion Creangă' a anunțat, marți, organizarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului 'Tic Pitic - Zilele Small Size' în perioada 31 ianuarie - 2 februarie, la Sala Mare urmând să fie prezentate spectacole din Italia, Belgia și România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în program sunt inclu
Buzău: Două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza vor fi expuse la Muzeul Județean pe 24 ianuarie
Muzeul Județean Buzău va organiza, cu prilejul sărbătorii naționale Unirea Principatelor Române, 'Hora Unirii', în cadrul programului 'Hai să dăm mână cu mână' iar în sala dedicată Istoriei Moderne și Contemporane a Buzăului vor fi expuse două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Io
Trupa rock Cuibul din Republica Moldova lansează, la București, albumul 'Vamos'
Una din cele mai emblematice trupe rock din Republica Moldova, Cuibul, lansează, la București, 'Vamos', primul album în care majoritatea pieselor sunt interpretate de Igori Dinga în limba română. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, albumul, care conține și piese în limba engleză și germană, va fi
Intotero: Festivalul 'George Enescu' - punct de referință internațional pentru excelența artistică
Festivalul Internațional 'George Enescu' reprezintă un punct de referință internațional pentru excelența artistică, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi am avut plăcerea să particip la conferința de presă dedicată lansării programului Festivalului Internațional 'George Enescu'. Festivalul 'George Enescu&
Vâlcea: Singura statuie din județ a domnitorului Cuza se degradează în curtea unei foste unități militare
Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea vrea să aducă în Râmnicu Vâlcea singura statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din județ, care în prezent se află, neîngrijită și nevăzută de nimeni, în curtea unei foste unități militare din apropierea orașului. Directorul instituției, Florin Epu
VIDEO Dirijorul Cristian Măcelaru: Vor fi și lucruri inedite în festival din compozițiile lui Enescu
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional 'George Enescu' pune un accent important pe evenimente culturale și concerte, cât mai multe în toată România și pentru toți românii, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe susținute, luni, la București.
Abonamentele pentru Festivalul 'George Enescu' vor fi puse în vânzare începând de marți
Abonamentele pentru cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional 'George Enescu' vor fi scoase la vânzare începând de marți, a anunțat Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul festivalului. Ea a precizat că pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor.
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub
Un număr de 25 de biblioteci comunale și biblioteca municipală din Bârlad au fost dotate cu echipamente moderne constând în computere, imprimante, instrumente de captare și editare audio-video, în cadrul proiectului BiblioHub, derulat de Biblioteca Județeană 'Nicolae Milescu Spătarul' Vaslui. De asemenea, î