logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU/Fotbal: Gino Iorgulescu - Nu pot fi aşa optimist ca Hagi; dacă ieşim din grupe la EURO e o performanţă

Imagine din galeria Agerpres

Fostul internaţional Gino Iorgulescu, actualmente preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că nu poate fi la fel de optimist ca Gheorghe Hagi în privinţa şanselor ca naţionala României să ajungă în semifinale la EURO 2024, considerând că atingerea optimilor de finală ar reprezenta o performanţă.

"Eu nu pot să fiu atât de optimist. Hagi o spune poate şi pentru că este băiatul lui acolo la echipa naţională, poate că este antrenor şi vede lucrurile mai bine decât mine, dar eu nu sunt aşa optimist. Eu zic că dacă ne calificăm mai departe de grupe, este o mare performanţă. E greu", a declarat Iorgulescu pentru AGERPRES.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal consideră că una dintre cauzele pentru care România se califică rar la turneele finale ale Europenelor şi Mondialelor e reprezentată de lipsa antrenorilor de la nivelul copiilor şi juniorilor, în acest sens dorind să colaboreze cu facultăţile de educaţie fizică şi sport, de unde să "racoleze", împreună cu FRF, tehnicieni pentru aceste grupe.

Dar aceleaşi probleme sunt observate şi la nivelul seniorilor, jucătorii care ajung în străinătate nefiind la nivelul de pregătire al noilor lor echipe, iar naţionala României are astfel de suferit. Aşa cum unitatea şi dăruirea nu vor putea compensa la EURO 2024 lipsa titularizării "tricolorilor" la echipele lor de club.

Component de bază al naţionalei României care s-a calificat pentru prima oară la un Campionat European, cel din Franţa, din 1984, Iorgulescu spune că 'tricolorii' de atunci puteau fi comparaţi cu Generaţia de Aur. El a amintit de eliminarea Italiei, campioană mondială la acea vreme, din grupa de calificare de la Europene, şi de meciurile din Franţa, unde România a remizat cu Spania şi a fost învinsă de Germania lui Rummenigge şi de Portugalia.

În ceea ce priveşte evoluţia României la turneul final din Germania, Iorgulescu a spus că va cântări foarte mult faptul că "tricolorii" nu sunt titulari la echipele lor de club. În privinţa adversarelor din grupă, el consideră primul meci, cel cu Ucraina, ca fiind cel mai important.

AGERPRES: Sunteţi unul dintre 'tricolorii' care au participat în premieră la un Campionat European, la EURO '84, cum a fost atunci?
Gino Iorgulescu: După calificarea de la Mondialele din '70, noi am fost primii care ne-am calificat la Europenele din '84. După atâţia ani, vă daţi seama... Eu cred că acea echipă era de nivelul celei căreia i se spune astăzi Generaţia de Aur. Am scos Italia, care era campioană mondială în 1982 şi aceeaşi echipă a jucat şi cu noi. A fost o mare performanţă. Şi dacă stăm să ne gândim, atunci la Campionatul European erau doar opt echipe calificate, acum sunt 24. Era o mare performanţă să te califici. Calificarea în sine era o performanţă, pentru că mergea doar una singură din grupă. Şi la EURO '84 am mai săltat un loc, am terminat pe 7, pentru că am făcut egal cu Spania. Din păcate eu nu am jucat în meciul cu Germania şi s-a mai dereglat puţin apărarea. Ei îl aveau pe Rummenigge şi Andone era mai mic, era un puşti la vremea aia. Şi pe urmă, cu Portugalia, eu zic că au avut şansă să ne bată, pentru că eu cred că puteam face cel puţin un egal cu Portugalia.

AGERPRES: Sunt voci care spun că în acea perioadă, Europeanul nu reprezenta o miză pentru marile forţe ale fotbalului...
Gino Iorgulescu: Cum să nu fie de interes Europeanul din '84 pentru marile forţe dacă şi acum italienii ne pomenesc pentru că din cauza noastră nu s-au putut califica? Era ceva important şi pentru ei. În plus ca să vezi cum e soarta, Balaci, Dumnezeu să-l ierte!, a fost accidentat şi nu a jucat. El era o piesă importantă în angrenajul nostru.

AGERPRES: Vedeţi vreo explicaţie pentru prezenţa destul de rară a României la Europene sau Mondiale?
Gino Iorgulescu: Există o explicaţie pentru prezenţa noastră destul de rară la Campionatele Mondiale şi Europene. Dacă stau să mă gândesc, noi nu avem încă antrenori de copii şi juniori. Pentru că este o idee împământenită la cluburile noastre şi câte un fost jucător e pus la centrele de copii şi juniori. Zic: 'Lasă că a fost al nostru şi a fost bun şi acum îi dăm o pâine'. Ceea ce nu este normal, pentru că este o altă meserie. Noi nu avem o şcoală de antrenori pentru copii şi juniori, pentru că talente avem. Sunt foarte mulţi copii talentaţi, dar sunt mai multe probleme cu centrele de copii şi juniori. Părinţii sunt subiectivi şi intervin pe la antrenori, iar cei care sunt talentaţi dar sunt săraci nu pot stimula antrenorul, şi sunt daţi deoparte. În acest fel, cei mai buni copii renunţă.

AGERPRES: Şi ce credeţi că trebuie făcut, de unde să-i luăm pe aceşti tehnicieni?
Gino Iorgulescu: Trebuie făcut ceva cu copiii şi am vorbit cu Răzvan Burleanu (preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, n. red.) să începem o colaborare cu facultăţile de educaţie fizică şi sport, la specializarea fotbal. Pentru că sunt acolo vârfuri care au mai jucat şi ele fotbal. Dacă eşti la specializarea fotbal la facultate, ai jucat cel puţin la nivelul Diviziei C şi ai cunoştinţele necesare. Dar ce au ei în plus este pedagogia, care este cea mai importantă, au psihologia, care la fel este importantă pentru copii şi juniori şi au şi o cultură medicală, astfel încât dacă i se accidentează un copil, ei au dat nişte examene şi ştiu despre ce e vorba. Eu cred că strângem 30 de antrenori, vârfurile de la UNEFS şi de la celelalte facultăţi. Şi pun şi eu jumătate de la ligă şi jumătate de la federaţie şi îi trimitem undeva în Europa la o şcoală pentru specializare. Păi, uitaţi-vă la cluburile mari din Europa, care iau din toată lumea copii, îi naturalizează şi scot fotbalişti pe bandă, uitaţi-vă la Ajax, care trăieşte numai din asta. Şi putem face un contract pentru copii şi juniori, pe care îl preferă decât să fie profesor de sport. Şi dacă îi mai pui şi o primă în contract, în cazul în care ajunge la echipa mare vreun copil sau se vinde în străinătate, aşa cum făcusem eu la FC Naţional cu Olăroiu, vor fi şi mai atraşi. Şi aveam antrenori cu program pe 365 de zile. Şi uitaţi-vă că Săpunaru joacă şi acum, şi eu nu mai sunt la FC Naţional din 1995. Şi au mai fost alţi jucători care au ieşit din centrele de copii şi juniori de acolo.

AGERPRES: Dar la seniori avem antrenori valoroşi?
Gino Iorgulescu: Ciclurile în care noi absentăm de la Europene sau Mondiale sunt mari pentru că şi la capitolul antrenori de seniori noi ducem lipsă. Jucătorii care pleacă în străinătate nu au o pregătire optimă, nu sunt la nivelul jucătorilor de la echipele la care se duc. Şi nu sunt titulari, nu joacă, iar asta se cunoaşte. Şi ajungem de unde am plecat, la copii şi juniori.

AGERPRES: Credeţi că în Germania faptul că 'tricolorii' nu sunt titulari la echipele de club va conta foarte mult?
Gino Iorgulescu: Eu cred că faptul că nu au jocuri în picioare va cântări foarte mult, pentru că una e să joci împotriva unor adversari puternici şi alta e să stai pe bancă sau să intri 10 minute sau un sfert de oră. E foarte important să fii titular. Pe vremea mea, când eram la echipa naţională, când se făceau loturile pentru meciurile respective, se ţinea cont şi de problema asta, dacă au jucat la echipele lor sau nu.

AGERPRES: Nu credeţi că vor putea compensa prin unitate şi dăruire, cuvinte des folosite de jucători şi de stafful tehnic?
Gino Iorgulescu: Din punctul meu de vedere unitatea şi dăruirea nu pot compensa 100%. Poate să aducă un plus un grup care a jucat mult timp împreună, sau se mobilizează, sau antrenorul îl mobilizează în aşa fel încât să dea totul pe teren. Dar nu cred că poate compensa 100%.

AGERPRES: Ne dă speranţe această prezenţă la EURO şi pentru o participare la Cupa Mondială?
Gino Iorgulescu: E foarte important că ne-am calificat la aceste European, pentru că încep şi adversarii să îşi pună problema: 'uite, domnule, s-a calificat şi România', asta în situaţia în care vom întâlni un adversar mai puternic în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Ştiţi cum e, speranţa moare ultima şi trebuie să sperăm şi să credem că putem face ceva pentru a fi prezenţi şi la Campionatul Mondial.

AGERPRES: Să ne întoarcem la grupa de la EURO, e o grupă grea pentru România?
Gino Iorgulescu: Eu zic că avem o grupă foarte grea, pentru că am văzut adversarele noastre în ultimul timp. Cred că primul meci este cel mai greu. Şi e cel mai greu pentru că în primul rând ucrainenii au o echipă foarte puternică, mulţi joacă în străinătate, şi joacă nu fac figuraţie sau stau pe bancă. Şi e un început. Şi atunci, dacă în primul meci reuşim să nu pierdem, atunci încrederea poate să crească, să putem să facem face faţă celorlalte două echipe. Şanse avem. Şansa este să te prezinţi în primul rând, pe urmă vom vedea.

AGERPRES: Hagi spunea că România are şanse să atingă semifinalele la această ediţie...
Gino Iorgulescu: Eu nu pot să fiu atât de optimist. Hagi o spune poate şi pentru că este băiatul lui acolo la echipa naţională, poate că este antrenor şi vede lucrurile mai bine decât mine, dar eu nu sunt aşa optimist. Eu zic că dacă ne calificăm mai departe de grupe, este o mare performanţă. E greu.

AGERPRES: O ultimă întrebare, cine câştigă EURO 2024?
Gino Iorgulescu: Sunt multe echipe care pot câştiga EURO 2024. Am văzut Portugalia, care joacă foarte bine, am văzut Franţa. Pe de altă parte, Germania joacă acasă, şi în plus nemţii, fie că e campionat european sau mondial, ei pun probleme până în finală.

Gino Iorgulescu, 68 de ani, este unul dintre componenţii de bază ai generaţiei care a calificat România pentru prima oară la Campionatul European de fotbal, în 1984, echipă antrenată atunci de Mircea Lucescu.

Fostul fundaş a evoluat în 49 de partide pentru echipa naţională de fotbal a României, pentru care a marcat trei goluri. În cariera sa a evoluat la echipele Dunărea Giurgiu, Sportul Studenţesc, Progresul Bucureşti şi Beerschot, în Belgia.

După retragerea din activitatea competiţională a fost antrenor secund al echipei naţionale a României, preşedinte al clubului FC Naţional şi din 2013 ocupă funcţia de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

La turneul final al Campionatului European din Germania (14 iunie-14 iulie), România va debuta pe 17 iunie, împotriva Ucrainei, la Munchen, iar apoi va mai înfrunta în Grupa E selecţionatele Belgiei, pe 22 iunie la Koln, şi Slovaciei, pe 26 iunie la Frankfurt.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea)

Afisari: 170

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 02-04-2025 21:29

Fotbal: Rapid s-a calificat în semifinalele Cupei României, după 3-0 cu Metalul Buzău

Rapid București s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal după ce a învins formația de ligă secundă Metalul Buzău cu scorul de 3-0 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul Gloria din Buzău. Rapid a făcut diferența în repriza secundă, când au marcat Alexandru Dobre (54), Borisav Burmaz (57) și Clinton Njie

Sport Intern 02-04-2025 19:06

Fotbal: FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României

FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a surclasat-o pe formația de ligă secundă CSM Reșița cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri, în deplasare, într-un meci din sferturi. Camerunezul Nana Antwi (11) a deschis scorul cu un șut frumos, după pasa lui Alessandro Murgia. Ian

Sport Intern 02-04-2025 18:03

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu CFR Cluj va fi o partidă echilibrată, cu puține goluri

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, se așteaptă la o partidă echilibrată în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, joi, cu CFR Cluj, în care nu se vor marca foarte multe goluri. 'Cred că va fi o partidă destul de echilibrată, nu văd o partidă foarte deschisă, foarte disputată. Nu cred că, at

Sport Intern 02-04-2025 15:13

Tenis: Marius Copil, după victoria la dublu de la Țiriac Open - În momentele importante am jucat mai bine

Jucătorul de tenis Marius Copil a declarat, miercuri, după ce alături de Luca Preda a învins perechea poloneză Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski calificându-se în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul Țiriac Open (ATP 250), că în momentele importante au jucat mai bine decât adversarii. 'A fost u

Sport Intern 02-04-2025 15:01

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină pentru meciul cu U Craiova, la care a avut doar copii în tribune

Echipa de fotbal Rapid București a fost sancționată, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, cu penalitate sportivă de 5.000 de lei și avertisment, pentru încălcarea unor dispoziții ale Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice la meciul cu Universitatea Craiova, pierdut cu 1-2, la care au asistat doar copii și &ici

Sport Intern 02-04-2025 13:01

Tenis: Copil și Preda, calificați în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea română Marius Copil/Luca Preda s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce au învins cuplul polonez Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski cu 6-3, 7-6 (7/3), la Centrul Național de Tenis din București.

Sport Intern 01-04-2025 22:48

Hochei: Finală harghiteană în Erste Liga, ACSH Gheorgheni - SC Miercurea Ciuc

Echipele harghitene ACSH Gheorgheni și Sport Club Miercurea Ciuc se vor înfrunta în finala competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga după ce s-au impus cu 4-1 la general în semifinale. ACSH Gheorgheni a trecut de deținătoarea trofeului, CSM Corona Brașov, pe care a învins-o, marți seara, pe propriul patinoar,

Sport Intern 01-04-2025 21:37

Fotbal: Farul Constanța, prima echipă calificată în semifinalele Cupei României

Farul Constanța este prima echipă calificată în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins formația de liga a treia CSM Unirea Alba Iulia cu scorul de 3-0 (1-0), marți seara, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din sferturile de finală. Golurile au fost marcate de Andrei Ciobanu (8), din lovitură libe

Sport Intern 01-04-2025 20:48

Tenis: Wawrinka, la prima victorie după împlinirea a 40 de ani, la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul elvețian Stan Wawrinka, care pe 28 martie a împlinit 40 de ani, a debutat cu o victorie la turneul Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, 6-4, 6-7 (5/7), 7-6 (7/1) cu kazahul Timofei Skatov, marți, la Centrul Național de Tenis din București. Wawrinka (161 ATP), beneficiarul unui wild card, a avut nev

Sport Intern 01-04-2025 19:46

Volei feminin: CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV pentru a treia oară

CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV la volei feminin, după ce a fost învinsă de echipa italiană Igor Gorgonzola Novara, cu scorul de 3-0 (30-28, 25-17, 28-26), marți seara, în manșa a doua a finalei, în Sala Polivalentă Alba Blaj. În tur, Igor Gorgonzola Novara s-a impus cu scorul de 3-1 (25-12, 25-20, 20-25,

Sport Intern 01-04-2025 15:36

Fotbal: Victor Angelescu (Rapid) - Ni-l dorim pe Marius Șumudică și în sezoanele viitoare

Acționarul clubului de fotbal FC Rapid, Victor Angelescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că toată conducerea dorește ca antrenorul Marius Șumudică să continue în funcție și în sezoanele următoare. 'S-a scris foarte mult în ultima perioada despre relația clubului și a mea cu Marius Șumudică, despre fa

Sport Intern 01-04-2025 15:30

Fotbal: Șumudică (Rapid) - Trebuie să ne calificăm, pentru mine urmează meciul sezonului

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că formația sa trebuie să se califice în semifinalele Cupei României, precizând că din punctul său de vedere partida cu Metalul Buzău din sferturile de finală ale competiției este cea mai importantă din actualul sezon.

Sport Intern 01-04-2025 14:42

Handbal masculin: CS Minaur Baia Mare l-a demis pe antrenorul Alexandru Sabou

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a demis, marți, pe antrenorul echipei masculine de handbal, Alexandru Sabou, a anunțat gruparea maramureșeană pe site-ul său oficial. ''Echipa de handbal masculin încearcă de patru ani să câștige un trofeu european, iar acest vis al suporterilor băimăreni se îndepărtează. CS Minaur Ba

Sport Intern 01-04-2025 14:00

Tenis: Marton Fucsovics, campionul en titre, s-a calificat în optimi la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul maghiar Marton Fucsovics, deținătorul trofeului, s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București, după ce l-a învins pe italianul Luca Nardi, cu 6-3, 6-1. Fucsovics (33 ani, 90 ATP) a avut nevo

Sport Intern 01-04-2025 11:06

Fotbal: Unirea Slobozia a achiziționat un atacant georgian

Echipa de fotbal Unirea Slobozia l-a achiziționat pe atacantul georgian Baceana Arabuli, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook. Atacantul în vârstă de 31 de ani a