logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Europarlamentare2024 INTERVIU/ Raffaella de Marte: Strategia de comunicare a PE a investit mult în mesajul către tineri

Imagine din galeria Agerpres

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Strategia de comunicare a Parlamentului European pentru alegerile europene din 6-9 iunie a investit multă energie în mesajul către tineri, întrucât deciziile actuale îi vor afecta în mod special pe aceştia şi ei au un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei, a susţinut şefa Unităţii de servicii media a PE, Raffaella de Marte, într-un interviu acordat vineri AGERPRES.

Ea a salutat semnalele încurajatoare privind intenţia cetăţenilor UE de a vota în alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, ţinând să remarce inclusiv datele care au arătat interesul tinerilor din România faţă de scrutinul european.

În acelaşi interviu, Raffaella de Marte a subliniat că pentru a evidenţia importanţa votului Parlamentul European a realizat video-ul 'Use Your Vote', care a depăşit joi 500 de milioane de vizualizări, ''ceea ce este destul de spectaculos pentru campania noastră instituţională''.

Potrivit şefei Unităţii de servicii media a PE, printre principalele dosare în care Parlamentul European şi-a respectat angajamentul faţă de cetăţenii UE în ultimii cinci ani se află Pactul Verde, Legea privind serviciile digitale şi Pactul asupra migraţiei şi azilului.

În opinia sa, reacţia Uniunii Europene, în special a Parlamentului European, la crize precum pandemia de COVID şi agresiunea rusă contra Ucrainei a fost rapidă şi unită.

Nu în ultimul rând, Raffaella de Marte a apreciat că PE este mult mai bine pregătit decât acum cinci ani pentru a reacţiona în mod coordonat cu autorităţile naţionale la eventuale dezinformări şi chiar la atacuri cibernetice în timpul alegerilor europarlamentare.


AGERPRES: Între 6 şi 9 iunie, milioane de cetăţeni europeni vor participa la modelarea viitorului democraţiei europene şi a viitorului Uniunii Europene însăşi cu ocazia alegerilor europene. De ce a vota contează şi ce este nou la aceste alegeri comparativ cu cele din 2019 în ceea ce priveşte strategia de comunicare a Parlamentului European?

Raffaella de Marte: În primul rând, la alegerile din 2019 participarea cetăţenilor a fost mai ridicată decât la cele precedente şi a existat o inversare a trendului în termeni de participare pe care am salutat-o foarte mult întrucât rolul nostru, ca Serviciu de comunicare al Parlamentului European, este de a încuraja participarea şi cetăţenii să voteze ca o datorie democratică, dar şi ca un drept de a cultiva şi de a menţine spaţiul nostru democratic viu, sănătos şi dinamic. Aşadar, scopul nostru principal ca serviciu de comunicare este de a încerca să le explicăm rolul Parlamentului European, de ce contează el în viaţa lor de zi cu zi, care este impactul deciziilor luate aici şi cum se votează şi cum se face, să spunem aşa, votarea accesibilă pentru cât mai mulţi oameni posibil.

De această dată, în strategia noastră de comunicare am investit destul de multă energie în oamenii tineri pentru că aceştia sunt cei care au un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei. Deciziile care sunt luate astăzi îi vor afecta chiar mai mult decât pe ceilalţi alegători pentru că este vorba despre un proiect ce are consecinţe şi perspective care privesc la viitor.

Pe de altă parte, în general populaţia tinde să voteze mai puţin. Aşadar, nu este o legătură cu alegerile europene, ci în general alegătorii tineri votează mai puţin şi noi avem datoria de a-i implica în viaţa noastră democratică, în spaţiul democratic, astfel ca şi vocea lor să conteze. Aşa că muncim destul de mult cu numeroşi creatori de conţinut pentru a avea în primul rând nu vocea instituţiei, ci vocea oamenilor în care alţi oameni cred, pentru a răspândi mesajul despre alegerile europene. Şi, de asemenea, poate pentru a spune că suntem foarte bucuroşi, întrucât am văzut în România, atunci când am măsurat interesul tinerilor faţă de aceste alegeri europene, unele date foarte încurajatoare potrivit cărora tinerii au declarat că vor vota în alegerile europene. Aşadar, să sperăm că duminică acest lucru se va întâmpla.

AGERPRES: Ce aşteptări aveţi de la alegerile europene din 6-9 iunie cu privire la prezenţa la vot a alegătorilor, ţinând cont că prezenţa la vot la precedentele alegeri europene a fosta de 50,7%, dar în 2014 s-a înregistrat nivelul minim (42,6%) începând din 1979, atunci când au avut loc primele alegeri europene?

Raffaella de Marte: Nu am aşteptări, încă am mult de lucru în următoarele zile pentru a ne asigura că tot mai mulţi cetăţeni sunt conştienţi de alegerile europene şi eu mă concentrez să lucrez asiduu pentru a face ca acest lucru să se întâmple, dar avem unele semnale încurajatoare. Aşa cum am spus, de exemplu, atunci când am măsurat în Eurobarometrul din aprilie intenţia de vot, aceasta este mai mare decât în 2019. Proporţia oamenilor care au declarat 'da, voi vota la alegerile europene' este cu 11% mai ridicată decât în 2019. Ieri am văzut în Google Trends că există un interes dublu în studierea alegerilor europene faţă de 2019. Aşadar, avem semnale încurajatoare că există interes faţă de alegerile europene.

AGERPRES: De această dată mai mulţi tineri vor vota în alegerile europene, ţinând cont că încă două state membre UE şi-au scăzut vârsta minimă de vot faţă de alegerile din 2019. Care este mesajul pe care Parlamentul European intenţionează să îl trimită tinerilor?

Raffaella de Marte: Da, este adevărat. Belgia şi Germania au scăzut vârsta minimă de vot la 16 ani, iar Malta şi Austria făcuseră deja acest lucru înainte. Este important pentru că sunt 2 milioane de tineri care au dreptul de a vota la aceste alegeri şi vom avea o comunicare diferită de la unii la alţii. Ceea ce am încercat prin campania noastră şi prin video-ul 'Use Your Vote' este de a explica că democraţia nu ar trebui niciodată de la sine înţeleasă. Democraţia trebuie să fie alimentată, dinamizată, şi toată lumea trebuie să-şi joace rolul în a da viaţă valorilor în care credem. Democraţia, libertatea, statul de drept - acestea sunt valorile fundamentale ale UE şi ale spaţiului în care trăim. Este un spaţiu al libertăţii şi democraţiei şi ar trebui să participăm la a face acest spaţiu sigur şi animat. Şi în acest scop, am făcut un video numit 'Use Your Vote', unde oameni în vârstă care au trecut, să spunem aşa, prin toate fazele dificile ale proiectului european le vorbesc nepoţilor lor, pentru a le explica cum era înainte. Este şi o doamnă din Timişoara care spune povestea revoluţiei de la Timişoara. Şi acest video a depăşit joi 500 de milioane de vizualizări, ceea ce este destul de spectaculos pentru campania noastră instituţională.

AGERPRES: Vă rog să menţionaţi principalele trei domenii în care Parlamentul European şi-a respectat angajamentul faţă de cetăţenii UE în mandatul legislativ care se încheie?

Raffaella de Marte: Da, cred că această legislatură a fost intensă în mod special în termeni de legi care vor transforma viaţa europenilor în următorii ani. Cu siguranţă o dimensiune este Pactul Verde şi toate legile care ne vor permite să realizăm neutralitatea climatică până în 2050. Aşadar, există un obiectiv ca în 2050 să fim un continent cu neutralitate climatică şi apoi toate prevederile, sector cu sector, în care trebuie implementat acest obiectiv comun.

Apoi, a fost o muncă impresionantă de a pune în aplicare reguli cu privire la spaţiul digital, Legea privind serviciile digitale, care a încercat să pună responsibilitatea pentru conţinutul ce este difuzat online pe platformele care publică acest conţinut, dar de asemenea Legea privind inteligenţa artificială care, aşa cum am spus, va modela viitorul, pentru că deocamdată nu este în vigoare. Ea va începe să fie implementată în 2026, dar va avea o mulţime de consecinţe pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Ultimul este, cu siguranţă, Pactul privind migraţia şi azilul care a fost convenit, după ani de negocieri, la ultima sesiune plenară chiar înainte de încheierea legislaturii.

AGERPRES: În ultimii ani, Europa a trecut prin câteva crize, precum cele cauzate de pandemia de COVID şi agresiunea rusă contra Ucrainei. Cum evaluaţi reacţia Parlamentului European la aceste crize?

Raffaella de Marte: Cred că Uniunea Europeană ca întreg - şi Parlamentul European şi-a jucat rolul - a fost unită şi relativ rapidă în reacţie. Suntem obişnuiţi cu acest mecanism de 27 de ţări care decid împreună, ceea ce nu este întotdeauna cel mai rapid, pentru că trebuie să găsim un acord comun, aşa că este destul de surprinzător să vedem că atunci când criza a lovit Uniunea Europeană răspunsul Europei a fost rapid şi, cel mai important, unit. Nu îmi pot imagina cum am fi fost acum, cu două zile până la alegerile europene, dacă nu am fi avut un vaccin comun sau chiar un paşaport comun pentru a călători în Europa. Nu un vaccin comun, ci să spunem vaccinuri distribuite în Europa în acelaşi timp şi nu întâi celor bogaţi şi apoi celor săraci, ceea ce ar fi divizat Europa.

De asemenea, în cazul agresiunii ruse contra Ucrainei, cu pachetele de sancţiuni, dar şi în cazul deciziilor de a sprijini Ucraina am fost uniţi şi cred că acest lucru este foarte important de marcat.

AGERPRES: Care sunt principalele măsuri pe care Parlamentul European le-a luat pentru a împiedica dezinformarea, atacurile cibernetice şi breşele informaţionale în timpul alegerilor europene din 6-9 iunie?

Raffaella de Marte: Parlamentul European lucrează îndeaproape cu celelalte instituţii europene şi împreună cu autorităţile naţionale pentru a avea un răspuns coordonat şi adecvat la posibile dezinformări şi chiar la atacuri cibernetice. Acestea s-au dovedit a fi destul de intense în alegerile naţionale care au precedat alegerile europene, aşa că suntem mult mai bine pregătiţi decât acum cinci ani şi avem o coordonare pentru a fi pregătiţi pentru posibile atacuri.

AGERPRES: Care este rolul pe care cetăţenii şi alegătorii europeni îl pot juca pentru a limita răspândirea dezinformării şi a ştirilor false?

Raffaella de Marte: Acesta este un rol esenţial pentru că nu este o bătălie care poate fi câştigată doar de instituţii. Este o bătălie a societăţii şi anticorpii trebuie să vină de la societate. De aceea, în ultimii ani am investit mult în alfabetizarea media, în seminarii, în a încerca cu adevărat să pregătim toţi jurnaliştii, creatorii de conţinut, societatea civilă, profesorii, pe oricine am putut pentru a-i familiariza cu modul în care această informaţie lucrează şi cum pot oamenii controla faptele înainte de a răspândi informaţia, cum se pot asigura că această informaţie vine dintr-o sursă credibilă şi aşa mai departe; astfel, fiecare dintre noi, fiecare cetăţean are un rol de jucat în combaterea dezinformării.

AGERPRES: Prin Legea privind libertatea media, aprobată de Parlamentul European în martie 2024, ţările membre UE sunt obligate să protejeze independenţa media şi orice intervenţie în deciziile editoriale vor fi interzise. Credeţi că Legea privind libertatea media este suficientă pentru a le interzice autorităţilor să exercite presiuni asupra jurnaliştilor?

Raffaella de Marte: Cred că Legea privind libertatea media este o componentă legislativă importantă întrucât pentru prima dată Uniunea Europeană devine, să spunem aşa, responsabilă pentru garantarea unui spaţiu de libertate şi pluralism pentru media. De aceea, Uniunea Europeană obţine ceva competenţe pentru a supraveghea acest spaţiu. Desigur, prin colaborare şi în coordonare cu consilii naţionale şi autorităţi naţionale, dar acesta este cu siguranţă un pas către a face libertatea jurnaliştilor şi spaţiul media mai echilibrate şi mai sigure în anii următori. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 143

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 02-04-2025 22:36

Căutat de justiție, Milorad Dodik afirmă că s-a întors în Bosnia, după o întânire cu Putin

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, căutat de justiția țării sale pentru atac la ordinea constituțională, a afirmat miercuri seară într-un interviu că s-a întors la Banja Luka, capitala entității sârbe din Bosnia, după ce s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP. '&

Politic Ex 02-04-2025 20:20

Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare privind aderarea Ucrainei la UE pentru că Bruxellesul nu a consultat publicul(oficial ungar)

Guvernul Ungariei a lansat o campanie de informare cu privire la viitorul referendum privind aderarea Ucrainei la UE pentru că 'Bruxellesul se pregătește să ia încă o decizie majoră fără a consulta opinia publicului', a afirmat miercuri secretarul de stat la cabinetul primului ministru ungar, transmite MTI. Balazs Hidveghi a susț

Politic Ex 02-04-2025 20:04

R.Moldova: Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a 'cumpăra' voturi la alegerile prezidențiale, susține premierul Recean

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susținut miercuri că 'agenții Kremlinului' au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendumul privind opțiunea aderării acestei țări la UE care s-au desfășurat concomitent la sfârșitul anului trecut, transmite Reuters.

Politic Ex 02-04-2025 19:56

Nuclear: În caz de eșec al negocierilor cu Iranul, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', consideră ministrul de externe francez

Dacă negocierile privind programul nuclear iranian vor eșua, 'o confruntare militară' va fi 'aproape inevitabilă', a estimat miercuri ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, într-o audiere în fața Adunării Naționale, camera legislativă inferioară, transmit AFP și Reuters. 'În caz de eșec, o confrun

Politic Ex 02-04-2025 19:32

SUA: Justiția a clasat cazul de corupție vizându-l pe primarul din New York

Un judecător din New York a închis miercuri dosarul de corupție împotriva primarului New York-ului, Eric Adams, care se transformase într-o dramă politico-judiciară după ce chiar administrația lui Donald Trump a cerut renunțarea la aceste proceduri penale, relatează AFP. În decizia scrisă pronunțată miercuri, după circa

Politic Ex 02-04-2025 19:28

BTA/Primul avion de luptă F-16 Block 70 al Bulgariei aterizează la baza aeriană Graf Ignatievo

Primul avion de luptă multirol F-16 Block 70 pentru Forțele Aeriene Bulgare a aterizat miercuri la baza aeriană Graf Ignatievo de lângă Plovdiv. La eveniment au participat prim-ministrul Rosen Jeliazkov și ministrul apărării Atanas Zaprianov, printre alți oficiali. La sfârșitul lunii ianuarie, Zaprianov a declarat că

Politic Ex 02-04-2025 19:11

Franța: Prima demonstrație de sprijin pentru Marine Le Pen va avea loc duminică la Paris

Partidul francez de extremă dreapta Adunarea Națională a anunțat miercuri o amplă manifestație în centrul Parisului care va avea loc duminică pentru susținerea lui Marine Le Pen, lidera acestui partid care a fost condamnată luni la patru ani de închisoare pentru deturnare de fonduri ale Parlamentului European, într-o sentință care îi interzice

Politic Ex 02-04-2025 18:20

Sfârșitul 'Vizelor de Aur' în Spania, o realitate începând de joi

Sfârșitul regimului 'Vizei de Aur' în Spania pentru cetățenii străini din afara UE, care permitea, printre altele, obținerea unei vize de ședere în schimbul achiziționării unor active în valoare de peste 500.000 de euro în această țară, în special proprietăți imobiliare, va deveni realitate începând de joi, rela

Politic Ex 02-04-2025 18:09

Cipru: Acord de continuare a procesului vizând reunificarea insulei (ONU)

Liderii cipriot grec și cipriot turc au convenit miercuri să continue un proces de construire a încrederii vizând relansarea eforturilor de reunificare a insulei divizate, informează un comunicat al ONU, citat de AFP. Comunicatul a fost emis la finalul unei întâlniri la Nicosia între Nikos Christodoulides, președi

Politic Ex 02-04-2025 18:07

Rutte: Statele aliate au promis sprijin militar de peste 20 de miliarde euro pentru #Ucraina în primul trimestru

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Țările aliate au promis deja în primele trei luni ale acestui an sprijin militar în valoare de peste 20 de miliarde de euro pentru Ucraina și vor susține în continuare Kievul, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-o conferință de presă, la Bru

Politic Ex 02-04-2025 16:33

Rusia și-a bombardat un baraj pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Belgorod

Rusia pare să-și fi distrus singură un baraj cu o bombă aeriană de mare putere în regiunea Belgorod, unde armata ucraineană a trecut granița și a ocupat o mică porțiune de teritoriu, potrivit unor observatori militari citați miercuri de agenția DPA. O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare pare să arate momentul

Politic Ex 02-04-2025 15:49

UE atenționează că noua lege privind 'agenții străini' adoptată în Georgia este 'fundamental incompatibilă' cu valorile europene

Comisia Europeană a criticat miercuri noua lege adoptată în Georgia cu privire la 'agenții străini' și a subliniat că aceasta este 'fundamental incompatibilă' cu valorile Uniunii Europene, informează AFP. 'Astfel de acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile europene privind democrația, statul de drept și plur

Politic Ex 02-04-2025 15:36

Marea Britanie sancționează o rețea din Republica Moldova pentru interferențe electorale

Marea Britanie a sancționat miercuri o entitate pe care a prezentat-o drept un grup pro-rus responsabil care a încercat să organizeze un referendum și să destabilizeze democrația din Republica Moldova, a anunțat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat, relatează Reuters. Reuters amintește că Republica Moldova a făcut parte

Politic Ex 02-04-2025 14:57

Președintele azer Aliev afirmă că Armenia trebuie să accepte cererile Azerbaidjanului înainte de semnarea acordului de pace

Președintele azer Ilham Aliev a afirmat miercuri că Armenia trebuie să accepte 'cererile legitime' ale țării sale înainte de orice semnare a unui acord de pace foarte așteptat, o înțelegere asupra acestui text fiind anunțată în martie, informează AFP. Aceste două țări din Caucaz s-au confruntat în două războaie,

Politic Ex 02-04-2025 14:33

Putin nu se va întâlni cu Trump în timpul vizitei acestuia în Arabia Saudită, potrivit Kremlinului

Kremlinul a exclus miercuri un posibil summit al președinților rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul vizitei pe care acesta din urmă intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită, țară care a găzduit în ultimele luni mai multe runde de negocieri ruso-americane privind războiul din Ucraina și normalizarea relaț