La comemorarea Zilei Z, Biden a promis continuarea sprijinului pentru Ucraina împotriva Rusiei

Preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut joi un apel puternic pentru apărarea libertăţii şi democraţiei, la ceremonia de marcare a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, îndemnând puterile occidentale să rămână alături de Ucraina şi să nu se predea tiraniei ruseşti, relatează Reuters.
La o ceremonie comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi veterani americani la Cimitirul American din Normandia, Biden a declarat că este "pur şi simplu de neconceput" să se predea agresiunii ruse şi a promis că nu va renunţa la sprijinul pentru Ucraina.
Foto: (c) ANDRE PAIN/EPA
El a cerut Occidentului şi aliaţilor din NATO să recupereze spiritul Zilei Z şi să lucreze împreună într-un moment în care, în opinia sa, democraţia este ameninţată mai mult decât oricând de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
"Izolaţionismul nu era răspunsul acum 80 de ani şi nu este răspunsul nici astăzi", a spus Biden în discursul său.
"Să fie clar, nu ne vom pleca, nu ne putem preda bătăuşilor, este pur şi simplu de neconceput. Dacă o facem, libertatea va fi subjugată, întreaga Europă va fi ameninţată", a spus el la Colleville-sur-Mer.
Lideri din întreaga lume le-au adus un omagiu veteranilor şi s-au angajat să continue să apere democraţia, marcând 80 de ani de la debarcarea din Normandia de la 6 iunie 1944, când peste 150.000 de soldaţi aliaţi au invadat Franţa pe mare şi pe calea aerului pentru a alunga forţele Germaniei naziste.
Foto: (c) Ludovic MARIN / EPA
Având în vedere că numărul veteranilor, mulţi în vârstă de peste 100 de ani, scade rapid, aceasta va fi probabil ultima ceremonie majoră din Normandia care îi onorează în prezenţa lor.
"Admiraţia noastră este eternă", a declarat regele Charles al Marii Britanii, în uniformă militară, la o ceremonie britanică la Ver-sur-Mer, care a deschis omagiile zilei. "Să ne rugăm ca un astfel de sacrificiu să nu mai fie făcut niciodată", a adăugat el.
Cu războiul care face ravagii în Ucraina, la graniţele Europei, marcarea acestui punct de cotitură în cel de-Al Doilea Război Mondial are o rezonanţă specială, comentează Reuters.
De asemenea, are loc într-un an cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European în această săptămână şi în SUA în noiembrie. Liderii ar urma să facă paralele cu cel de-Al Doilea Război Mondial şi să avertizeze asupra pericolelor izolaţionismului şi ale extremei drepte.
"Ne amintim lecţia care ne vine din nou şi din nou de-a lungul deceniilor: naţiunile libere trebuie să stea împreună pentru a se opune tiraniei", a spus regele Charles, care a vorbit atât în franceză, cât şi în engleză.
Aproximativ 200 de veterani, majoritatea americani sau britanici, au luat parte la ceremonii pe tot parcursul zilei pe plajele bătute de vânt care încă poartă cicatricile luptelor care au izbucnit în Ziua Z, cea mai mare invazie amfibie din istorie. Mii de soldaţi din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi alte naţiuni au fost ucişi, precum şi duşmanii lor germani.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a înmânat Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei, lui Christian Lamb, o membră în vârstă de 103 ani a serviciului naval britanic în timpul războiului, care a ajutat la planificarea debarcărilor, descriind-o drept "un erou din umbră".
"Ne-aţi dat un exemplu, pe care nu îl vom uita. Franţa nu va uita niciodată trupele britanice care au debarcat în Ziua Z şi toţi fraţii lor de arme", a spus el.
La o ceremonie la Colleville-sur-Mer, unde rând după rând cruci de marmură albă - unele cu nume, altele nemarcate - arată preţul pe care invazia l-a avut asupra forţelor aliate, Macron a acordat Legiunea de Onoare veteranilor americani, mulţi în scaune cu rotile, purtând şepci pe care scria "veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial".
Foto: (c) Ludovic MARIN / EPA
"V-aţi întors astăzi aici, acasă, dacă pot spune aşa", le-a transmis Macron veteranilor americani în limba engleză, spunând că Franţa nu va uita sacrificiul lor.
Anterior, preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu veteranii, salutându-i, strângându-le mâna şi îmbrăţişându-i. El şi soţia sa, Jill, au făcut fotografii cu veteranii, iar preşedintele a oferit fiecăruia o monedă comemorativă specială.
Subliniind sănătatea fragilă a multor veterani, Ambasada SUA a transmis că ultimul veteran american indigen care a supravieţuit este grav bolnav.
Scrisori emoţionante de la veterani au fost citite la ceremonia britanică, unde veteranii au fost aplaudaţi în timp ce au intrat la eveniment pentru a-şi ocupa locurile, care au fost decorate cu maci roşii strălucitori.
"Vreau să le aduc un omagiu celor care nu au supravieţuit. Fie ca ei să se odihnească în pace", a spus veteranul Joe Mines, cuvintele sale fiind citite de actorul Martin Freeman. "Aveam 19 ani când am aterizat, eram încă băiat. Şi nu aveam nicio idee despre război şi a ucide", a adăugat el.
După ceremonie, regele Charles, Macron şi soţiile lor au discutat şi au dat mâna cu veteranii şi alţi invitaţi.
Foto: (c) Ludovic MARIN / EPA
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz şi mulţi alţii sunt programaţi să ia parte la această zi de omagiere.
Rusia, care a invadat Ucraina în 2022, declanşând cel mai mare conflict armat din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu a fost invitată.
Liderii urmează să adopte joi o declaraţie în care afirmă că democraţia este din nou ameninţată în Europa şi promit să apere libertatea şi democraţia, au declarat două surse.
Anterior în cursul zilei, când soarele răsărea în Arromanches-les-Bains, una dintre plajele unde trupele aliate au ajuns la ţărm acum 80 de ani, mici mulţimi s-au strecurat pe plajă pentru a urmări o colecţie de jeep-uri din cel de-Al Doilea Război Mondial şi un vehicul amfibiu care venea la ţărm purtând la bord un cimpoier care cânta un cântec funerar.
Pe plaja Omaha, cea mai mare dintre zonele de debarcare din Ziua Z, unde aproximativ 2.400 de militari americani şi-au pierdut viaţa pe 6 iunie 1944, mai mult de 20 de şefi de stat şi de guvern urmau să participe la o ceremonie internaţională în cursul zilei.
Au fost instalate ambarcaţiuni pentru a reconstitui o parte din debarcări, în timp ce mai multe nave de război şi bărci de patrulare au ancorat la orizont.
În cadrul unei ceremonii canadiene, premierul canadian Justin Trudeau a declarat: "Trebuie să continuăm să susţinem democraţia zi de zi, o datorăm generaţiilor viitoare".
Prinţul William, vorbind la aceeaşi ceremonie, a spus: "Stând astăzi aici, într-o tăcere paşnică, este aproape imposibil să înţelegi curajul de care ar fi fost nevoie pentru a intra în furia bătăliei chiar în acea zi".AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli
Incendii în Israel: Netanyahu avertizează asupra riscului ca incendiile să se extindă la Ierusalim
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri că incendiile de vegetație care se răspândesc rapid în apropierea Ierusalimului ar putea ajunge în oraș, relatează AFP. Serviciile de salvare israeliene sunt în alertă maximă după izbucnirea mai multor incendii devastatoare, în principal la vest de Ierusa
Disidență: Cuba acuză UE și Statele Unite de 'ingerință'
Cuba a acuzat miercuri Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Havana de 'ingerință' pentru protestele lor după arestarea a două figuri disidente, scrie AFP. Marți, justiția cubaneză a revocat eliberarea condiționată acordată în ianuarie lui José Daniel Ferrer, 54 de ani, și lui Felix Navarro, 72 de ani, acuzați că
India închide spațiul său aerian pentru avioanele pakistaneze
Autoritățile indiene au anunțat miercuri închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Islamabad la zborul aeronavelor indiene deasupra teritoriului său, o ultimă evoluție în escaladarea tensiunilor care au urmat unui atentat mortal în Kashmir, notează AFP. New Delhi ac
Republica Dominicană, un 'partener promițător' al Rusiei, afirmă Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a făcut o escală la Santo Domingo după o reuniune BRICS în Brazilia, a afirmat miercuri că Republica Dominicană este un 'partener promițător' al Moscovei în regiune, în special în domeniul turismului, notează AFP. Rusia va deschide în curând o ambasadă &ic
SUA și #Ucraina au semnat un acord asupra unui fond de investiții în reconstrucție
Statele Unite și Ucraina au semnat miercuri la Washington un vast acord economic prin care se creează un fond de investiții pentru reconstrucția acestei țări devastate de război și dă administrației Trump acces la resursele naturale ucrainene, comentează AFP. Acest acord intervine în paralel cu multiple negocieri diplomatice în cur
Apărare: 16 țări ale UE pregătite să ceară o scutire de la regulile bugetare
Șaisprezece țări ale Uniunii Europene (UE) vor solicita o scutire temporară de la regulile de stabilitate bugetară pentru a-și stimula cheltuielile militare, a anunțat UE miercuri, notează AFP. Luna trecută, Comisia Europeană a prezentat o 'Carte albă privind apărarea' în care propune, printre altele, ca statele membre să aloce p
SUA: Rubio îndeamnă Pakistanul să condamne atentatul din Kashmir și să coopereze
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a încurajat miercuri Pakistanul să condamne atacul din Kashmir și să coopereze cu ancheta, cerând în același timp Islamabadului și New Delhi să dea dovadă de reținere, scrie AFP. Într-o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Shehbaz Sharif, el a 'vorbit despre necesit
Liban: Peste 90% din infrastructura Hezbollah demontată în sudul țării (responsabil)
Hezbollah și-a retras luptătorii din sudul Libanului, iar armata libaneză a demontat marea majoritate a infrastructurilor sale militare de acolo, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil de securitate. Un acord de încetare a focului a pus capăt pe 27 noiembrie la peste un an de ostilități, dintre care două luni de război deschis, &i
Turcia cere Israelului să înceteze atacurile aeriene asupra Siriei
Turcia a cerut Israelului miercuri seara să 'înceteze atacurile aeriene' asupra Siriei, a declarat Ministerul turc de Externe, relatează AFP. 'În această perioadă sensibilă pentru Siria, datoria comunității internaționale este de a contribui la instaurarea securității și stabilității în Siria. În acest conte