logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Cinci ani de la Summitul de la Sibiu, sărbătoriţi în singurul bastion militar din România transformat într-unul cultural

Image

Împlinirea a cinci ani de la Summitul european din 2019 de la Sibiu, un moment istoric nu doar pentru oraşul transilvănean, dar şi pentru România, a fost marcată la Sala Thalia, sediul Filarmonicii, unde publicul s-a bucurat de un Summit muzical european, mai precis de un spectacol de operă, în singurul bastion militar de la noi din ţară şi puţinele de pe continent, transformat într-un adevărat ''bastion cultural'' al oraşului.

 

La 9 mai 2019, a avut loc, la Sibiu, în clădirea Primăriei Municipiului, Consiliul European informal, în cadrul căruia liderii UE au discutat despre agenda strategică a Uniunii pentru perioada 2019 - 2024. Întrucât summitul s-a desfăşurat cu ocazia Zilei Europei, liderii Uniunii au adoptat Declaraţia de la Sibiu, ca semn al unităţii şi încrederii lor în viitorul UE.

"A însemnat pentru România un mare eveniment, un eveniment ce-i drept diplomatic, dar care ne-a influenţat în toate domeniile în care funcţionăm noi ca ţară. Desigur, cel mai important şi vizibil a fost cel politic în momentul acela, mai ales că era cred că pentru prima dată când atâţia şefi de stat foarte importanţi veneau în România şi nu oriunde în România, veneau în centrul României, în inima ţării, veneau la Sibiu. Sibiul, recunoscut deja ca o capitală de acum perpetuu culturală a României, găzduia şi devenea în acel moment şi o capitală politică, nu doar a României, ci şi a Europei. 9 mai pentru noi înseamnă foarte multe lucruri, după cum ştim, din punct de vedere cultural, Europa a început să se unească de foarte mult timp", a declarat pentru AGERPRES dirijorul Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 



Acesta compară UE cu o orchestră şi spune că Sala Thalia din Sibiu este un simbol al unităţii prin diversitate.

"Îmi place să spun întotdeauna că cel mai frumos simbol cultural al Europei unite este orchestra simfonică. Dacă ne gândim la dictonul oficial al Europei - 'Unitate prin diversitate' - asta întâlnim în orice concert simfonic care este susţinut de cel mai autentic simbol cultural sau fenomen cultural creat de Europa, şi anume orchestra simfonică. Ce se întâmplă în orchestra simfonică? Avem nenumărate feluri de oameni, nenumărate feluri de instrumente. (...) Toate acestea cântă împreună. Urmărim o idee unică a compozitorului, o concepţie a - dacă vreţi - a 'regizorului' muzical care este dirijorul, coordonate de concert-maestru, deci tot aşa se întâmplă un fenomen zi de zi în orice concert simfonic. Asta înseamnă şi Europa. Suntem foarte multe tipuri de naţionalităţi adunate într-un singur concept pe care îl urmărim cu toţii. De aceea Filarmonica, încă din 2019, a înţeles foarte bine fenomenul politic, cu trimiteri şi cu rezolvări în toate celelalte domenii, inclusiv cel cultural şi s-a gândit că ar fi o rezultantă a activităţii noastre ca an de an să ne gândim la această Europă unită pe care noi am preluat-o de foarte, foarte mult timp în zona muzicală", arată Cristian Lupeş.

 



Sala Thalia din Sibiu, parte a centrului istoric şi a zidului de apărare al cetăţii, este locul unde au fost prezenţi compozitori celebri, precum Brahms, Johann Strauss II (fiul) şi Liszt. Ultimul a stat la Sibiu cel puţin patru zile, iar aici a compus părţi ale "Rapsodiei române", iar dovada stă în titlul fragmentului "Hermannstadter".

"Suntem datori să spunem că Mozart a fost cântat la Sibiu înainte să se fi gândit cineva la Europa Unită. Brahms a cântat la Sibiu, chiar pe strada Filarmonicii. Sibiul şi muzica au intrat în Europa de foarte, foarte mult timp", a evidenţiat dirijorul Cristian Lupeş.

Într-un oraş care nu are o Operă, acest gen muzical este adus aici de către muzicienii Filarmonicii sau de organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru. În acest an, Summitul muzical european a însemnat un spectacol de operă dăruit publicului. La Sibiu, în octombrie, va avea loc un festival la care au fost invitate Opere importante din România, spune Lupeş.

 



"Şi pentru că, după cum aţi văzut, spectacolele noastre şi concertele noastre sunt de mare succes pentru publicul sibian şi nu numai şi pentru că publicul sibian, datorită succesului Festivalului Internaţional de Teatru, este foarte atras de spectacol, nu numai de concert, noi ne-am deschis activitatea folosind un festival de tradiţie, Sibiu Opera Festival, şi către spectacolul de operă şi anul acesta sărbătorim a 5-a ediţie a Summitului Muzical European, gândindu-ne la ceea ce publicul iubeşte foarte mult la Sibiu - spectacolul de operă. Din mai multe motive am ales să facem într-o singură seară două mini-spectacole de operă, le-am spus noi 'operă de buzunar' şi îl cântăm pe Bach şi Pergolesi", a menţionat dirijorul.

Admirată aproape zilnic de turişti veniţi din toată lumea, Sala Thalia, sediul Filarmonicii, locul unde a fost ultima dată în Sibiu şi Regele Charles, este "un fenomen arhitectural" unic în România şi rar în Europa.

 



"Sala noastră este un fenomen arhitectural cultural care s-a adaptat Europei încă din secolul XVIII. Toate bastioanele militare, prin secolul XVII-XVIII, s-au transformat încet-încet în săli de teatru de operă, săli de concert. Noi în România avem doar această sală care a făcut această translare de la un obiectiv militar la unul cultural şi rămâne unul dintre puţinele bastioane culturale mai departe, în picioare. Şi de aceea ne place să spunem că Sala Thalia a rămas bastionul cultural al oraşului. Încercăm noi să spunem că apărăm cultural acest frumos oraş din inima României", a mai declarat dirijorul Cristian Lupeş.

 



Sala Thalia este o clădire istorică impresionantă. Ea se remarcă prin partea din spatele clădirii, numită Turnul Gros, o construcţie de cărămidă, care are la bază piatră, ridicată în 1540. În acest turn, în care astăzi cântă muzicienii şi instrumentiştii, actorii jucau primul spectacol de teatru din România, în 1788. De-a lungul timpului, pe scenă Thaliei au urcat personalităţi celebre din lumea culturală românească în frunte cu George Enescu şi Mihai Eminescu. Poetul a fost sufleur într-o piesă jucată de trupa lui Mihail Pascaly, potrivit site-ului oficial al primăriei locale. Sala Thalia a ars de două ori şi a fost refăcută. A fost, pe rând, teatru, cinematograf, iar în prezent este sediul Filarmonicii de Stat.

Cei care călătoresc la Sibiu, pe Bulevardul Coposu, vor vedea un zid de apărare al oraşului din cărămidă roşie şi un turn alb, Turnul Gros. Povestea începe de fapt cu mult timp în urmă. După invazia tătarilor din anul 1241, Sibiul a fost fortificat între secolele al XIII-lea şi al XVI-lea, în patru etape, cu ziduri masive din cărămidă roşie. Aceasta a determinat atribuirea denumirii de Cetatea Roşie pentru oraşul Sibiu. Zidurile se întindeau pe aproximativ 4 km, fiind prevăzute cu 39 de turnuri de apărare şi 5 bastioane. Astăzi mai pot fi văzute bastioanele Soldisch şi Haller, precum şi turnurile Scărilor, Sfatului, Dulgherilor, Archebuzierilor, Olarilor, Gros, Pielarilor, Pulberăriei. Zidul exterior de apărare din cea de-a treia centură de fortificaţii a Sibiului se poate vedea de-a lungul Bulevardului Corneliu Coposu. Între partea carosabilă şi zid se află o zonă verde, care datează din anul 1791, fiind înfiinţată mai întâi între Bastionul Haller şi Turnul Gros, pentru ca ulterior să fie prelungită până la Bastionul Cisnădiei, fiind cunoscută sub numele de "promenada invalizilor".

 



Astăzi, Turnul Gros a devenit un simbol al Sibiului. Un Sibiu care va rămâne în istorie ca primul oraş din Estul Europei Capitală Culturală Europeană în 2007, iar pentru turiştii cunoscători este oraşul cu trei stele Michelin, cotaţia maximă şi cea mai înaltă distincţie acordată unui oraş din România.

Drumul spre Turnul Gros şi a sa Sală Thalia amintesc şi în acest an de impresionantul eveniment care a avut loc în 2019. În acel an, la Sibiu, în inima României europene, au poposit preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Dintre liderii statelor membre, au participat: cancelarul german, Angela Merkel, premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, premierul ungar, Viktor Orban. AGERPRES/(A, AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES

Afisari: 65

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.