logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Oinanoastră INTERVIU Nicu Dobre: Luăm România la periat, pentru a o învăţa oină

Image

Avem un sport naţional, o Zi Naţională acestei discipline, o lege care ar trebui să ajute la popularizare. Oina face parte chiar şi din patrimoniul cultural al României. Dar cine ştie cum se joacă, cine are acces la acest sport şi care sunt greutăţile întâmpinate explică preşedintele Federaţiei Române de Oină (FRO), Nicu Dobre, într-un interviu, pentru AGERPRES.

Am putea spune că suntem aşi, că tot românul "e tobă" de oină. Însă obiectivul principal al Federaţiei Române de Oină este acela de a promova şi populariza sportul naţional în cât mai multe regiuni ale ţării. "Noi, practic, ce facem acum? Luăm toată România la periat, într-un termen mai puţin academic, încercând să îi învăţăm pe oameni acest sport", a afirmat preşedintele FRO.

Deşi jocul de oină, legiferat ca sportul naţional al României, a fost inclus şi în "Inventarul naţional al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial" de către Ministerul Culturii, federaţia întâmpină în continuare probleme în ceea ce priveşte popularizarea acestei discipline. "Teoretic, nu ar trebui să mă chinuiesc să promovez oina în România. Adică România ar trebui să ştie să joace oină. Dar avem această problemă", afirmă Dobre.

Una dintre cerinţele FRO este ca în şcoli să se găsească un kit pentru practicarea acestui sport şi regulamentul, pentru cei care vor să înveţe: "Atenţie, a nu se confunda cu trebuie să facă toată lumea oină pentru că este sport naţional, dar trebuie să aibă posibilitatea".

Parlamentul României a adoptat în data de 11 aprilie 2023 o lege prin care oina este declarată sport naţional al României şi a decretat ziua de 9 mai - Ziua Naţională a Oinei. Cu toate acestea, oina nu are nici măcar un teren la nivel naţional destinat exclusiv acestei discipline: "Aici este o mare problemă, pentru că avem un sport naţional şi ar trebui să avem cel puţin unul la nivelul Capitalei şi unul în fiecare regiune".

Nici la capitolul înţelegerii şi adoptării legislaţiei de care beneficiază acest sport, România nu excelează. Legea adoptată anul trecut stabileşte că Federaţia Română de Oină va prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşura anul următor pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a Programului naţional "Redescoperă Oina". Prin acest program "autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic", aşa prevede actul normativ, însă doar trei structuri publice au răspuns afirmativ la apelul federaţiei de promovare a oinei. "Cred că este prea puţin pentru cum ar trebui să se desfăşoare cu adevărat un Program naţional", a afirmat preşedintele FRO.

Dar, chiar şi în aceste condiţii, problema cea mai mare a oinei în momentul de faţă, este alta. Conform preşedintelui FRO impasul major este legat de faptul că în facultăţile de educaţie fizică şi sport, viitorii profesori nu deprind tainele acestui sport: "Dacă profesorii de sport nu cunosc oina, cine să îi înveţe pe copii în şcoală? Am făcut demersuri la toate facultăţile de profil din ţară, din păcate nu sunt interesaţi nici măcar să le prezentăm regulile".

AGERPRES: Cum sărbătoreşte oina a doua ei zi naţională?
Nicu Dobre: E un motiv de bucurie să putem să sărbătorim Ziua Naţională a Oinei, pentru că este o zi care ne uneşte şi suntem bucuroşi pentru asta. Încercăm să facem mai multe activităţi în ţară, atât competiţii sportive, cât şi activităţi de iniţiere şi de prezentare a ceea ce înseamnă oina. Dar trebuie să precizez că aceste activităţi nu vor avea loc doar mâine, ci şi în perioada următoare, sub egida Zilei Naţionale a Oinei. Vom avea şi competiţii şi activităţi în care copiii vor putea să înveţe cum se joacă acest sport. Competiţiile vor fi organizate de către structurile afiliate la Federaţia Română de Oină din toate judeţele ţării.

AGERPRES: Pentru că vorbiţi despre practicanţi, e clar că oina are nevoie să crească acest număr şi vreau să vă întreb care sunt acţiunile prin care vreţi să atingeţi acest obiectiv?
Nicu Dobre: După cum bine ştiţi, prin aceeaşi lege prin care s-a instituit anul trecut Ziua Naţională a Oinei, a fost adus în atenţie programul naţional ''Redescoperă Oina'', care constă într-un complex de măsuri care să ducă la majorarea numărului de practicanţi. Noi ne-am gândit ca prin acest program să pătrundem în toate şcolile din România, să învăţăm copiii şi profesorii acest sport, astfel încât numărul de practicanţi să crească. Am depus anul trecut la Guvern, conform legii, acest program în care sunt cuprinse măsurile pentru dezvoltarea acestui sport, măsuri care ţin de mai multe domenii, plecând de la infrastructură, pentru că avem o mare problemă cu infrastructura. Se ştie foarte bine că în România nu există niciun teren destinat exclusiv jocului de oină. Şi aici este o mare problemă, pentru că avem un sport naţional şi ar trebui să avem cel puţin unul la nivelul Capitalei şi unul cel puţin în fiecare regiune. Mai sunt apoi măsurile legate de învăţarea profesorilor, a copiilor, activităţi care pot să conducă la promovarea acestui sport. În acelaşi timp e prevăzută şi posibilitatea autorităţilor publice locale se sprijine această acţiune de dezvoltare a acestui sport. Am depus pe baza lui mai multe proiecte la nivel local, pentru alocarea unei sume de bani separat pentru acest program. Din păcate, la nivel naţional, anul trecut un singur judeţ a răspuns apelului nostru de a oferi sume de bani pentru un astfel de program. Este vorba despre judeţul Constanţa. S-a implementat la nivelul judeţului Constanţa un proiect în cadrul acestui program intitulat ''Caravana Redescoperă oina'', cu un succes extraordinar, prin care nu mai puţin de 500 de copii şi profesori au învăţat oina în acest judeţ şi proiectul va continua şi anul acesta. Spre bucuria noastră, proiectul s-a extins anul acesta în alte două judeţe, în Argeş şi Ialomiţa, dar cred că este prea puţin pentru cum ar trebui să se desfăşoare cu adevărat un program naţional. Sperăm că anul acesta, după ce vom depune din nou acest document la nivelul Guvernului, să primim sumele de bani necesare astfel încât caravana aceasta a oinei să se desfăşoare în cât mai multe judeţe.

AGERPRES: Aţi amintit despre absenţa infrastructurii, consideraţi că aceasta este cea mai mare problemă a oinei în momentul de faţă?
Nicu Dobre: Este una dintre probleme, nu este cea mai mare. Trebuie să recunoaştem că oina se poate practica pe orice teren în România. Şi găsim înţelegere să jucăm alternativ cu alte discipline sportive, pe terenurile deja construite, dar cred că este nevoie să ai o casă a ta, cel puţin una la nivel naţional, dacă nu mai multe. Cea mai mare problemă constă în faptul că în facultăţile de educaţie fizică şi sport nu se predă această disciplină sportivă. Şi profesorii de educaţie fizică nu învaţă acest sport. Şi dacă ei nu cunosc oina nu are cine să înveţe copiii să o practice mai departe. Şi am făcut demersuri la toate facultăţile de profil din ţară, din păcate nu sunt interesaţi cei de la facultate să ne lase să pătrundem pe terenul universitar pentru a arăta viitorilor profesori de educaţie fizică ce este oina. Pentru că nu vorbim de o specializare, să nu fim greşit înţeleşi, am spus măcar să ne lase să venim să prezentăm regulile acestui sport, pentru a primi minimum de informaţii legate de acest sport. Pentru că au existat situaţii în ţară când copiii au spus că vor să înveţe acest sport, dar profesorul nu cunoştea nici măcar regulile. Din păcate, răspunsul a fost negativ la facultăţile de profil. O singură facultate a fost interesată, cea din Bacău. Copiii trebuie să înveţe acest sport, dar de la cine să-l înveţe?

AGERPRES: Nu credeţi că e un paradox aici? Avem un sport naţional şi pare că principala dumneavoastră preocupare este chiar popularizarea acestui sport naţional pe care ar fi trebuit să-l cunoască toată lumea...
Nicu Dobre: Este o mare problemă, într-adevăr. Teoretic acest lucru ar trebui să vină de la sine, nu ar trebui să mă chinuiesc să promovez oina în România. Adică România ar trebui să ştie să joace oină. Dar avem această problemă. Noi, în programul acela naţional, am încercat să punem toate măsurile care ar trebui luate în acest sens. În mod normal, s-ar fi putut realiza foarte simplu acest lucru. Oina este recunoscută la Ministerul Culturii şi ca element de cultură, fiind trecută în registru ca element de patrimoniu cultural imaterial. Ar trebui să existe informaţia în primul rând, de aceea printre măsurile solicitate a fost ca în fiecare şcoală să existe un kit, care să conţină un baston, o minge, un regulament şi dacă un copil vrea să înveţe acest sport de la zero să poată să o facă. Nu cred că ar fi un efort financiar extraordinar. Atenţie, a nu se confunda cu trebuie să facă toată lumea oină, pentru că este sport naţional, dar trebuie să aibă posibilitatea. Să facă toată lumea care vrea, pentru că este o mare diferenţă în a face că trebuie sau ce vrei. De aici apare şi situaţia de faţă, că trebuie să-i luăm pe toţi şi să îi învăţăm, paradoxal, ăsta este adevărul. Am făcut ''n'' demersuri în acest sens în privinţa popularizării. Iar în privinţa popularizării nu cred că trebuia să ajungem să trecem în lege popularizarea sportului naţional de către televiziunea publică şi radio. Noi ca popor, dacă vrem să practicăm acest sport, trebuie să cultivăm un pic ce înseamnă acest sport, istoria acestui sport, cultura sa, cum se joacă. Pentru că dacă vom difuza mâine pe toate televiziunile meciuri de oină, nu se schimbă cu nimic situaţia fără ca lumea să ştie ceva despre acest sport. Trebuie aduse în atenţie marele personalităţi care au practicat acest sport şi trebuie să dispară ideea că a fost sportul practicat doar în comunism, pentru că nu este adevărat, este sportul înaintaşilor noştri cu minte luminată.

AGERPRES: Este oina un sport practicat mai mult în mediul rural, se simte nevoia dezvoltării acestui sport şi în oraşe?
Nicu Dobre: Mult timp aşa a fost percepută oina, ca fiind un sport special al celor din mediul rural. Până în 1989 s-a acordat o atenţie deosebită acestui sport în mediul rural, erau acele Cooperative Agricole de Producţie prin intermediul cărora se desfăşurau foarte multe competiţii. Şi ponderea era mai mare în mediul rural, poate şi acum este ponderea mai mare acolo, dar oina nu este un sport exclusiv al acestor zone. Sunt foarte multe echipe formate şi în mediul urban. Cred că lucrurile încep să se echilibreze per total, nu mai există acest decalaj foarte mare între mediul rural şi cel urban.

AGERPRES: Credeţi că ar putea deveni oina populară în rândul muncitorilor proveniţi din ţările asiatice, care au început să joace cricket în parcurile din România?
Nicu Dobre: Eu cred că ar putea fi atraşi de oină, pentru că am avut în România jucători din Pakistan, Nepal, India, care practică acolo oina. Am văzut şi eu într-un parc din Constanţa nişte oameni din acea zonă care jucau cricket, sunt de apreciat pentru că încearcă să îşi păstreze tradiţia oriunde s-ar afla. Ar fi bine dacă şi românii noştri din diaspora ar încerca să facă acelaşi lucru. Ca o paranteză, aş putea să vă spun că am depus la Departamentul Românilor de Pretutindeni un proiect prin care încercăm să păstrăm identitatea naţională şi prin oină, să încercăm să învăţăm şi copiii de acolo această disciplină sportivă. Ca să revin, ar fi interesant dacă am reuşi să-i atragem către noi, pentru că jocurile sunt asemănătoare, deşi, eu fiind subiectiv, bineînţeles, îl consider pe al nostru mult mai atrăgător, mai dinamic şi spectaculos.

AGERPRES: Cum este bugetul federaţiei în acest an şi spuneţi-mi dacă autorităţile locale vă sprijină?
Nicu Dobre: Federaţia, fiind de utilitate publică, am depus un proiect la Agenţia Naţională pentru Sport pentru activităţile desfăşurate la nivel naţional, pe partea de competiţii, sunt nişte categorii strict reglementate, care ţin de partea de performanţă. În paralel, am depus la nivelul judeţelor proiectul pentru sportul de masă, pentru că altfel nu avem din ce să selectăm copii şi sportivi pentru partea de performanţă. Pe lângă Agenţia Naţională pentru Sport, care ne sprijină, am depus la Constanţa, şi am semnat contractul cu Consiliul Judeţean Constanţa, am depus şi s-a aprobat la Argeş şi la Ialomiţa. Cam puţin cred eu, doar trei judeţe. Încercăm să găsim soluţii pentru a mări numărul de judeţe. Noi, practic ce facem acum? Luăm toată România la periat, într-un termen mai puţin academic, încercând să îi învăţăm pe oameni acest sport, având ca parteneri inspectoratele şcolare şi autorităţile publice locale. E mai bine decât anii precedenţi, dar sper ca acest exemplu, Constanţa, să fie urmat de toţi şi într-un final să fie aplicată peste tot legea aceasta.

AGERPRES: Care este stadiul înfiinţării Federaţiei Internaţionale de Oină şi a organizării primului campionat mondial pe care îl aveaţi în plan?
Nicu Dobre: Am început acest demers cu persoane care vor să practice acest sport din diferite ţări. În momentul de faţă ne-am împotmolit la legislaţia din România, dar sper ca anul acesta să semnăm un document care să strângă aceste iniţiative de practicare a oinei, să unim acele structuri care s-au creat la nivelul acelor ţări, acele asociaţii din Marea Britanie, din Pakistan, India şi aşa mai departe. Am avut anul trecut vizite în România din toate ţările unde s-au creat aceste structuri. Şi să ne unim sub Federaţia Internaţională de Oină, care, chiar dacă nu va fi o federaţie propriu-zisă, pentru că sunt necesari mai mulţi paşi care trebuie urmaţi în timp, măcar să fim sub această cupolă sub care se desfăşurăm activitatea internaţională şi ne dă posibilitatea să promovăm la nivel internaţional această activitate a noastră. Şi ne propunem să organizăm şi un campionat mondial sub cupola organizaţiei despre care am vorbit mai devreme. Anul acesta ne-am propus mai multe evenimente. Anul acesta sărbătorim şi 125 de ani de la primul campionat naţional de oină şi sărbătorim mâine. Sunt mai multe evenimente organizate sub egida acestei cifre rotunde, printre care şi organizarea acestui prim campionat mondial. Sperăm să găsim soluţii şi să poată fi organizat în România, aşteptăm un răspuns din partea celor din afară, să vedem cine poate participa.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES difuzează în cadrul proiectului #Oinanoastră o serie de materiale prin care îşi propune să popularizeze oina, singurul sport naţional al României şi să aducă în atenţia opiniei publice probeleme legate de această ramură sportivă.
AGERPRES (A-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Nicu Dobre / Facebook

Afisari: 154

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 02-04-2025 21:29

Fotbal: Rapid s-a calificat în semifinalele Cupei României, după 3-0 cu Metalul Buzău

Rapid București s-a calificat în semifinalele Cupei României la fotbal după ce a învins formația de ligă secundă Metalul Buzău cu scorul de 3-0 (0-0), miercuri seara, pe Stadionul Gloria din Buzău. Rapid a făcut diferența în repriza secundă, când au marcat Alexandru Dobre (54), Borisav Burmaz (57) și Clinton Njie

Sport Intern 02-04-2025 19:06

Fotbal: FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României

FC Hermannstadt s-a calificat fără probleme în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a surclasat-o pe formația de ligă secundă CSM Reșița cu scorul de 4-0 (3-0), miercuri, în deplasare, într-un meci din sferturi. Camerunezul Nana Antwi (11) a deschis scorul cu un șut frumos, după pasa lui Alessandro Murgia. Ian

Sport Intern 02-04-2025 18:03

Fotbal: Mirel Rădoi (Universitatea Craiova) - Cu CFR Cluj va fi o partidă echilibrată, cu puține goluri

Antrenorul echipei Universitatea Craiova, Mirel Rădoi, se așteaptă la o partidă echilibrată în sferturile de finală ale Cupei României la fotbal, joi, cu CFR Cluj, în care nu se vor marca foarte multe goluri. 'Cred că va fi o partidă destul de echilibrată, nu văd o partidă foarte deschisă, foarte disputată. Nu cred că, at

Sport Intern 02-04-2025 15:13

Tenis: Marius Copil, după victoria la dublu de la Țiriac Open - În momentele importante am jucat mai bine

Jucătorul de tenis Marius Copil a declarat, miercuri, după ce alături de Luca Preda a învins perechea poloneză Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski calificându-se în sferturile de finală ale probei de dublu la turneul Țiriac Open (ATP 250), că în momentele importante au jucat mai bine decât adversarii. 'A fost u

Sport Intern 02-04-2025 15:01

Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină pentru meciul cu U Craiova, la care a avut doar copii în tribune

Echipa de fotbal Rapid București a fost sancționată, miercuri, de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, cu penalitate sportivă de 5.000 de lei și avertisment, pentru încălcarea unor dispoziții ale Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice la meciul cu Universitatea Craiova, pierdut cu 1-2, la care au asistat doar copii și &ici

Sport Intern 02-04-2025 13:01

Tenis: Copil și Preda, calificați în sferturile probei de dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea română Marius Copil/Luca Preda s-a calificat, miercuri, în sferturile de finală ale probei de dublu din cadrul turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, după ce au învins cuplul polonez Karol Drzewiecki/Piotr Matuszewski cu 6-3, 7-6 (7/3), la Centrul Național de Tenis din București.

Sport Intern 01-04-2025 22:48

Hochei: Finală harghiteană în Erste Liga, ACSH Gheorgheni - SC Miercurea Ciuc

Echipele harghitene ACSH Gheorgheni și Sport Club Miercurea Ciuc se vor înfrunta în finala competiției regionale de hochei pe gheață Erste Liga după ce s-au impus cu 4-1 la general în semifinale. ACSH Gheorgheni a trecut de deținătoarea trofeului, CSM Corona Brașov, pe care a învins-o, marți seara, pe propriul patinoar,

Sport Intern 01-04-2025 21:37

Fotbal: Farul Constanța, prima echipă calificată în semifinalele Cupei României

Farul Constanța este prima echipă calificată în semifinalele Cupei României la fotbal, după ce a învins formația de liga a treia CSM Unirea Alba Iulia cu scorul de 3-0 (1-0), marți seara, pe teren propriu, la Ovidiu, într-un meci din sferturile de finală. Golurile au fost marcate de Andrei Ciobanu (8), din lovitură libe

Sport Intern 01-04-2025 20:48

Tenis: Wawrinka, la prima victorie după împlinirea a 40 de ani, la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul elvețian Stan Wawrinka, care pe 28 martie a împlinit 40 de ani, a debutat cu o victorie la turneul Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, 6-4, 6-7 (5/7), 7-6 (7/1) cu kazahul Timofei Skatov, marți, la Centrul Național de Tenis din București. Wawrinka (161 ATP), beneficiarul unui wild card, a avut nev

Sport Intern 01-04-2025 19:46

Volei feminin: CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV pentru a treia oară

CSM Volei Alba Blaj a pierdut finala Cupei CEV la volei feminin, după ce a fost învinsă de echipa italiană Igor Gorgonzola Novara, cu scorul de 3-0 (30-28, 25-17, 28-26), marți seara, în manșa a doua a finalei, în Sala Polivalentă Alba Blaj. În tur, Igor Gorgonzola Novara s-a impus cu scorul de 3-1 (25-12, 25-20, 20-25,

Sport Intern 01-04-2025 15:36

Fotbal: Victor Angelescu (Rapid) - Ni-l dorim pe Marius Șumudică și în sezoanele viitoare

Acționarul clubului de fotbal FC Rapid, Victor Angelescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că toată conducerea dorește ca antrenorul Marius Șumudică să continue în funcție și în sezoanele următoare. 'S-a scris foarte mult în ultima perioada despre relația clubului și a mea cu Marius Șumudică, despre fa

Sport Intern 01-04-2025 15:30

Fotbal: Șumudică (Rapid) - Trebuie să ne calificăm, pentru mine urmează meciul sezonului

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că formația sa trebuie să se califice în semifinalele Cupei României, precizând că din punctul său de vedere partida cu Metalul Buzău din sferturile de finală ale competiției este cea mai importantă din actualul sezon.

Sport Intern 01-04-2025 14:42

Handbal masculin: CS Minaur Baia Mare l-a demis pe antrenorul Alexandru Sabou

Clubul Sportiv Minaur Baia Mare l-a demis, marți, pe antrenorul echipei masculine de handbal, Alexandru Sabou, a anunțat gruparea maramureșeană pe site-ul său oficial. ''Echipa de handbal masculin încearcă de patru ani să câștige un trofeu european, iar acest vis al suporterilor băimăreni se îndepărtează. CS Minaur Ba

Sport Intern 01-04-2025 14:00

Tenis: Marton Fucsovics, campionul en titre, s-a calificat în optimi la Țiriac Open (ATP)

Tenismanul maghiar Marton Fucsovics, deținătorul trofeului, s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro și găzduit de Centrul Național de Tenis din București, după ce l-a învins pe italianul Luca Nardi, cu 6-3, 6-1. Fucsovics (33 ani, 90 ATP) a avut nevo

Sport Intern 01-04-2025 11:06

Fotbal: Unirea Slobozia a achiziționat un atacant georgian

Echipa de fotbal Unirea Slobozia l-a achiziționat pe atacantul georgian Baceana Arabuli, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook. Atacantul în vârstă de 31 de ani a