logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

REPORTAJ Iaşi: Elevi de clasa a IV-a, pasionaţi de robotică, reprezintă România la o competiţie finală în Hong Kong

Imagine din galeria Agerpres

Mentorii şi membrii Clubului de Robotică CaroLIIS al Şcolii Primare Carol I din municipiul Iaşi au constituit prima echipă din învăţământul primar dintr-o şcoală de stat din România care participă la First Lego League Championship Asia Open, sezonul Masterpiece.

Formată din şase elevi din clasa a IV-a, echipa First Carol Generation a câştigat Marele Premiu Soluţia provocării, la etapa naţională a Festivalului Internaţional de Robotica First Lego League sezonul Masterpiece nivel Explore, desfăşurat la Bucureşti în luna februarie a acestui an.

Astfel, echipa va reprezenta România la FIRST Lego League Championship Asia Open sezonul Masterpiece, competiţie care se va desfăşura în Hong Kong în perioada 2-4 august şi care va reuni 180 de echipe din întreaga lume, pentru nivelul Explore.

De altfel, este prima echipă din învăţământul primar dintr-o şcoală de stat din România care merge la o astfel de competiţie.

 



Mentorii sunt la rândul lor elevi. Ei învaţă la Liceul Teoretic de Informatică din Iaşi, prima instituţie de învăţământ preuniversitar din Iaşi şi printre primele din ţară unde este implementat un nou mod de predare, STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică), chiar dacă acesta nu se regăseşte în curricula şcolară.

"Cred că abordarea aceasta de învăţare este mai facilă, mai lejeră, mai interactivă. Este, de fapt, un schimb de idei, de cunoştinţe între generaţii. Pentru elevii mai mari este un bun prilej de mentorat, pentru copii este o ocazie de învăţare. În total, în clubul de robotică sunt 30 de copii. Clubul se adresează copiilor de clasa a III-a şi a IV-a, cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani. În tot acest demers avem sprijinul celor de la Liceul de Informatică, mai ales a directorului liceului, prof. dr. Adina Romanescu, care a înţeles importanţa pregătirii unei pepiniere pentru acest segment de robotică şcolară. Robotica fiind un sport de echipă, înseamnă de fapt antrenament. Cu cât îl începi mai devreme, cu atât este mai răsplătit cu premii. Cred că toate aspectele ce ţin de noutate, de viziune, ancorare şi racordare la noi şi tehnologii noi nu fac decât să îi ajute pe copii. Avem o altă şi altfel de generaţie. Nu facem decât să ne adaptăm şi updatăm lor", a declarat, pentru AGERPRES, mentorul First Carol Generation, prof Claudia Cărăuşu, care este şi directoarea Şcolii Primare Carol I.

 



Sofia este unul dintre cei şase copii de clasa a IV-a care vor reprezenta România la competiţia din luna mai care la Hong Kong. Ea ne-a povestit că încă de mică a decis să lase la o parte păpuşile şi lumea poveştilor pentru a se dedica unui alt mod de joacă. "Mult mai util şi de viitor", adaugă ea cu voce gravă.

"Chiar dacă niciodată nu m-au pasionat păpuşile, de mică mi-am dorit să mă implic cumva în astfel de proiecte pentru că am ştiut că astfel viitorul meu va fi asigurat şi pot vizita şi alte ţări, dar, mai ales, că pot învăţa foarte mult din activităţile efectuate. Mie îmi place să mă joc mai mult cu chestiile interactive, decât alţi copii de vârsta mea. Mai exact, roboţii şi piesele din lego. Mi se pare mult mai distractiv să mă joc cu ele, mai ales dacă le explorez. La prima vedere nu par nişte lucruri atât de interesante, ci plictisitoare, dar dacă le studiezi, devin prietenele tale", a spus Sofia Bodoga.

De altfel, proiectul cu care copiii de la First Carol Generation vor să cucerească Hong Kongul este "Carol Parc", care este realizat doar din construcţii lego, iar unele obiecte din acest lego parc au fost însufleţite cu motoraşe care prezintă de fapt diferite forme ale artei.

Unul dintre elevii mentori care îi va însoţi pe cei şase elevi de la First Carol Generation din cadrul Clubului de Robotică CaroLIIS este el însuşi elev. Robert Tcaciuc, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi, este un obişnuit al olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale. Încă din clasa a IX-a şi-a început activitatea de mentorat nu doar pentru colegii care învaţă în aceeaşi şcoală cu el, dar şi din alte şcoli din Iaşi, pasiunea comună fiind robotica. În 2022, a fost, în calitate de membru al echipei de robotică CyLiis, unul dintre cei trei reprezentanţi ai României la competiţia "First Dean's List" din Houston, SUA, unde a obţinut premiul de Leadership.

 



"După ce în 2022 am fost la Houston, unde am văzut competiţia pentru copii, am spus că trebuie să introducem şi noi STEAM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică n.r.) de la vârste mai mici. Eu mentorez încă din clasa a IX-a şi este emoţionant pentru mine să văd o evoluţie aşa de mare a acestor copii. De fiecare dată ei se simt foarte apropiaţi de noi. De la înfiinţarea acestui club de robotică, din 2022, ne-am distrat mereu şi am reuşit să învăţăm foarte multe nu doar ei de la noi, dar şi noi de la ei. Trebuiau să înveţe să folosească tehnologia. Asta am încercat noi să facem în principal. Am predat noi lecţia unu, lecţia doi, lecţia trei, dar cel mai important a fost să îi învăţăm să îşi folosească telefoanele din buzunar, să caute informaţii, să se documenteze, să devină curioşi. Prin educaţia STEAM învaţă să îmbine tehnologia cu materiile de ştiinţă de la şcoală", ne-a explicat Victor Gabriel Tcaciuc.

Unul dintre iniţiatorii educaţiei STEM în Iaşi este Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", unitate şcolară în cadrul căreia de mai bine de şapte ani au fost înfiinţate două laboratoare de robotică. Beneficiind de îndrumarea Mirelei Ţibu, profesor de Informatică, elevii şcolii sunt obişnuiţi ai podiumurilor de la concursurile naţionale de robotică. În ultimii ani ei au reuşit să surclaseze şi mai experimentaţii elevi din SUA.

 



Astfel, în 2023, echipa Peppers a obţinut cel mai prestigios premiu al concursului naţional INSPIRE 2, calificându-se prin acesta la Campionatul Mondial First Tech Challenge, din Houston, SUA, unde a reprezentat România şi a obţinut Premiul Motivate II. În anul 2023, echipa CyLiis s-a calificat şi a participat la Maryland Tech Invitational, SUA 2023, una dintre cele mai puternice competiţii de robotică internaţionale off-season.

"Pentru noi este o mare bucurie să primim validare pentru ceea ce am crezut, că robotica trebuie să înceapă de la vârste cât mai mici şi, totodată, că robotica trebuie să ajungă în cât mai multe şcoli din România. Ne-ar place ca robotica să fie în fiecare şcoală din ţară. Elevii sunt deosebiţi. Am văzut cu foarte multe ocazii pasiunea pe care o depun şi cât de frumos şi-au dezvoltat competenţele STEM. Educaţia STEM este viitorul. Nu mai putem să gândim ghidaţi de discipline, pentru că realitatea nu mai este prezentată în discipline. Elevii sunt interesaţi de o conlucrare a disciplinelor. Cred că STEM oferă cel mai bine mixul acesta de competenţe pe care elevii le exersează cu uşurinţă încă de la vârste fragede", a declarat directorul Liceului Teoretic de Informatică "Grigore Moisil", Adina Romanescu.

 



Cu toţii au fost premiaţi, miercuri, de primarul Mihai Chirica, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mare a Primăriei.

"Va fi o experienţă care le va schimba cursul vieţii. Cred că va fi o experienţă bună şi sper să nu se oprească aici. E o formă de a privi cu optimism la ceea ce se întâmplă în educaţia ieşeană. Sigur, se poate mai mult. Cu siguranţă mai sunt multe lucruri de făcut. E onorant pentru noi, ca municipiu, să avem asemenea copii şi cred că e un mod de a ne mobiliza mai bine. Performanţa lor este o formă de a ne motiva nu numai pe noi, municipalitatea, şi pe oricare alt ieşean şi instituţie de aici, ci şi întreg sistemul educativ. Eu repet, încă nu s-a făcut tot ceea ce se poate face pentru sistemul de educaţie din România, încă nu sunt dotările de care copiii noştri au nevoie. Sunt foarte multe neajunsuri care pot fi depăşite", a afirmat şi primarul municipiului Iaşi, cu această ocazie. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Afisari: 81

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 06-05-2025 18:26

Mureș: Parteneri din zece țări, la un eveniment universitar dedicat impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării

Parteneri din zece țări au participat, marți, la Târgu Mureș, la conferința internațională 'Saltul digital în economia circulară: deblocarea potențialului pentru o regiune a Dunării mai ecologice', dedicată impulsionării economiei circulare în regiunea Dunării prin digitalizare și inovare.  

Educatie - Stiinta 06-05-2025 15:33

Arad: Un festival studențesc al artelor, organizat în premieră, cu participanți din țară și străinătate

Un festival studențesc al artelor este organizat în premieră în Arad și va aduna tineri din țară și străinătate, care vor avea ocazia să-și arate talentele timp de două zile, de la picturi, muzică, fotografie, la dansuri, modă sau artă culinară. Festivalul Internațional al Artelor Studențești 'Youth Art Festival' se va desfășura în zi

Educatie - Stiinta 06-05-2025 12:11

Expoziție privind patrimoniul natural și cultural al Dobrogei, deschisă la Muzeul Geologic Național

Expoziția ''Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei'', care dezvăluie bogăția geologică, istorică și peisagistică a Dobrogei, a fost deschisă la Muzeul Geologic Național, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Cercetare. Găzduită la sediul muzeului din București, expoziția este rezultatul unui amplu program de cerceta

Educatie - Stiinta 05-05-2025 15:39

Tulcea: Schimb de experiență România-Republica Moldova în domeniul educației

Cadre didactice din România și Republica Moldova au participat, zilele trecute, la un schimb de experiență în județul Tulcea în cadrul unui proiect transfrontalier educațional intitulat 'Porți deschise spre Prut'. Proiectul, susținut din donații, a început în anul 2019 și este derulat printr-un parteneriat

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:24

Cluj: UBB lansează inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România'

Universitatea 'Bebeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, va lansa inițiativa europeană 'Plastic Pirates în România', un proiect de cercetare participativă (Citizen Science) finanțat prin programul Horizon Europe. 'Această inițiativă marchează debutul participării Rom&

Educatie - Stiinta 05-05-2025 12:10

Timiș: Olimpiada de Astronomie și Astrofizică se desfășoară în premieră la Timișoara; participă 229 de elevi din țară

Municipiul Timișoara găzduiește, în premieră, Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA), în perioada 5-10 mai, organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la care vor participa 229 de elevi din țară, însoțiți de 34 de profesori. Județul Timiș este reprezentat de șase

Educatie - Stiinta 02-05-2025 14:57

Ziua Națională a Tineretului/Daniel David: Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social

Educația de calitate este calea principală spre succesul personal și social, de aceea trebuie respectată și promovată, se arată în mesajul ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, de Ziua Națională a Tineretului. 'Prin educație formală, nonformală și informală Ministerul Educației și Cercetării are un rol cheie în via

Educatie - Stiinta 01-05-2025 16:30

Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure

Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,

Educatie - Stiinta 30-04-2025 12:39

Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică

Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.

Educatie - Stiinta 30-04-2025 06:02

Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai

Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni

Educatie - Stiinta 29-04-2025 16:10

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir

Educatie - Stiinta 29-04-2025 15:06

Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi

Educatie - Stiinta 29-04-2025 14:22

Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se

Educatie - Stiinta 28-04-2025 22:30

Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică

Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d

Educatie - Stiinta 28-04-2025 17:39

Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică

Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin