#Ucraina La zece ani de la anexare, războiul activează eforturile ucrainene de a recupera Crimeea

La împlinirea a 10 ani de la referendumul ilegal convocat de Rusia pentru a legitima ocuparea Crimeii, cei care au fugit atunci în Ucraina continentală privesc pământul pe care l-au lăsat în urmă cu un amestec de durere şi speranţă, în contextul frecvenţei tot mai mari a acţiunilor armatei ucrainene, care încearcă să expulzeze forţele ruse din peninsula ucraineană, scrie sâmbătă EFE.
"În Crimeea, războiul pe scară largă a dat speranţă tătarilor de aici şi tuturor ucrainenilor că toate teritoriile pot fi recuperate", a declarat pentru EFE jurnalista Elvina Seitbulaeva, care a părăsit Crimeea în 2014 în faţa valului de represiune declanşat de ocupantul rus împotriva mass-media şi a activiştilor pro-ucraineni.
După opt ani de ocupaţie rusă, în care Kievul şi-a limitat la domeniul diplomatic şi juridic acţiunile de recăpătare a controlului asupra acestei peninsule de la Marea Neagră, invazia la scară largă asupra Ucrainei pe care Rusia a declanşat-o la 24 februarie 2022 a adus războiul şi în Crimeea.
"Până să înceapă acest război, se vorbea doar despre recuperarea teritoriilor din est, pentru că oamenii mureau acolo şi era război", a spus Seitbulaeva, referindu-se la conflictul izbucnit în 2014 în regiunile Doneţk şi Lugansk (din estul Ucrainei - n.r.), între rebelii proruşi manevraţi de Moscova şi armata ucraineană.
Întoarcerea armatei ucrainene
Seitbulaeva, care este de origine tătară, îşi aminteşte că în Crimeea era o acalmie aproape totală până în momentul în care Ucraina a decis să atace forţele de ocupaţie din peninsulă atunci când Rusia a început să folosească peninsula ca platformă de lansare pentru operaţiunile sale împotriva întregului teritoriu ucrainean.
"În Crimeea nu era război, ci o deportare tăcută", explică jurnalista folosind expresia care dă titlul documentarului său despre abuzurile suferite de tătarii din Crimeea, o minoritate covârşitor proucraineană care reprezenta aproximativ 15% din populaţia peninsulei înainte de 2014.
Întoarcerea - cu rachete şi drone, dar şi cu acţiuni îndrăzneţe de desant - a forţelor armate ucrainene la opt ani după ce au fost umilite de militarii ruşi şi de locuitorii proruşi în Crimeea a schimbat starea de spirit a celor care speră să vadă fluturând din nou în peninsulă drapelul albastru şi galben al Ucrainei, scrie EFE.
"Vedem atacuri asupra Podului Kerci (construit la ordinele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a conecta peninsula de Rusia continentală - n.r.) sau nave ruseşti distruse în Feodosia şi acest lucru inspiră nespus mulţi oameni din Crimeea şi pe tătarii din Crimeea", spune Seitbulaeva.
Mai mult activism, mai multă represiune
Originar din Ievpatoria, în vestul Crimeii, avocatul Boris Babin a părăsit peninsula în 2014 şi face parte din Asociaţia pentru Reintegrarea Crimeii, care monitorizează situaţia din acest teritoriu.
"80% din populaţia Crimeii are legături de familie, de prietenie sau de afaceri cu restul Ucrainei", explică pentru EFE Babin, care consideră că "crimele brutale de război" comise de militarii ruşi în timpul invaziei pe scară largă asupra Ucrainei au provocat o creştere a sentimentelor şi a activităţilor antiruse în peninsulă.
Potrivit avocatului citat, acest fenomen s-a tradus totodată printr-o creştere a represiunii faţă de orice fel de demonstraţie de sprijin pentru Ucraina.
De la începutul acestui război, autorităţile ucrainene au documentat sute de cazuri de proceduri declanşate de autorităţile ruse de ocupaţie împotriva cetăţenilor din Crimeea pentru acest tip de comportamente.
Viaţa în teritoriile ocupate: un exemplu
Ucraina estimează numărul deţinuţilor politici din Crimeea la peste două sute. Cei mai mulţi dintre ei sunt musulmani de origine tătară pe care Rusia îi acuză adesea de terorism şi radicalism islamic.
O expoziţie organizată de Misiunea Preşedintelui Ucrainei în Crimeea şi de Platforma pentru Crimeea îi evocă în aceste zile pe deţinuţii, cu un accent deosebit asupra femeilor, care plătesc cu închisoarea angajamentul lor faţă de Ucraina.
Una dintre poveştile spuse la expoziţie este cea a activistei civice Irina Danilovici, aflată în închisoare, care a fost reţinută în 2022 în Crimeea, la scurt timp după începerea războiului de agresiune rusesc, în timp ce urmărea procesele oamenilor persecutaţi pentru orientarea lor proucraineană.
"Geopolitica este ceva abstract; în orice realitate există oameni adevăraţi, poveşti reale", spune artista care a desenat povestea lui Danilovici, Alevtina Kajidze.
Originară din Doneţk, unde mama sa a trăit timp de cinci ani sub administraţia rebelilor proruşi, Kajidze vede în ceea ce se întâmplă în Crimeea un exemplu a ceea ce trăiesc mulţi ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia.
"Simt o mare durere când mă gândesc la ei. Este nedrept. (...) Aceste teritorii trebuie returnate Ucrainei", a subliniat ea. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Reuniune a miniștrilor apărării din cinci țări europene, vineri, la Roma
Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, îi va primi vineri pe omologii săi din alte patru mari puteri militare europene - Germania, Franța, Polonia și Regatul Unit - pentru a discuta despre coordonarea sprijinului pentru Ucraina, a anunțat ministerul său luni seară, citat de AFP. Pe lângă Ucraina, miniștrii vor discuta și de
Ostatic eliberat: Netanyahu salută presiunea militară a Israelului și cea politică a președintelui Trump
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că eliberarea ostaticului israeliano-american Edan Alexander, după mai bine de 19 luni de captivitate în Gaza, este rezultatul unei 'combinații câștigătoare' între presiunea militară a Israelului și cea politică a președintelui Donald Trump, relatează AFP. 'Ac
Gaza: CICR confirmă 'transferul' ostaticului Edan Alexander către israelieni (comunicat)
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a confirmat într-un comunicat că a facilitat luni 'transferul în siguranță deplină' al ostaticului israeliano-american Edan Alexander din Gaza către autoritățile israeliene, relatează AFP. 'Suntem ușurați că încă o familie a putut fi reunită astăzi. Dar coșmarul conti
#Ucraina: Erdogan speră că 'fereastra de oportunitate' nu va fi pierdută
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit să găzduiască negocieri între Ucraina și Rusia, și-a exprimat speranța că 'fereastra de oportunitate' care s-a deschis în weekend 'nu va fi pierdută', relatează luni AFP. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus omologului său rus Vladimir Putin o &
Regatul Unit: Șase bulgari, condamnați la închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei
Șase cetățeni bulgari au fost condamnați luni de justiția britanică la pedepse cuprinse între 5 ani și peste 10 ani de închisoare cu executare pentru spionaj în favoarea Rusiei, relatează agențiile Reuters și AFP. Cei șase bulgari, patru bărbați și două femei, au fost găsiți vinovați de desfășurarea unor operațiuni de spionaj
Comisia Europeană justifică un zbor charter de numai 200 de km pentru președinta von der Leyen
Comisia Europeană a apreciat luni că deplasarea președintei Ursula von der Leyen cu un avion charter de la Bruxelles până în Luxemburg - pe o distanță de numai 200 de km - a fost justificată, informează dpa. Președinta Comisiei a fost însoțită în călătorie de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și de preșe
Germania: Ambasadorul ucrainean salută faptul că Merz a decis să țină secret ajutorul militar pentru Kiev
Ambasadorul ucrainean în Germania l-a lăudat pe noul cancelar Friedrich Merz pentru faptul că ține secretă amploarea ajutorului militar pentru Kiev, ceea ce este considerată o încercare de a crea 'ambiguitate strategică' menită să lase Rusia în necunoștință despre capabilitățile Ucrainei, transmite luni dpa. După ce a
#Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP.
Iranul avertizează puterile europene că reintroducerea sancțiunilor ar putea avea consecințe ireversibile
Ministrul iranian de externe a avertizat luni Marea Britanie, Franța și Germania că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor, relatează Reuters. În baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, cele trei pute
Gaza: Mișcarea palestiniană Hamas anunță că ostaticul Edan Alexander a fost eliberat
Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mișcării palestiniene Hamas, au anunțat luni că l-au pus în libertate pe ostaticul israeliano-american Edan Alexander, care fusese răpit și dus în Fâșia Gaza în timpul atacului terorist comis în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, relatează AFP. ''Brigăz
Familii din Turcia așteaptă vești despre cei dragi după încetarea rebeliunii kurde
La câteva ore după ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan a anunțat că renunță la lupta armată, mai multe familii s-au adunat în fața unui birou din orașul Diyarbakir din sud-estul Turciei, cea mai mare localitate cu populație majoritar kurdă din țară; mulți din cei prezenți aveau lacrimi în ochi, relatează marți Reuters. Uni
Trump intenționează să vină în Turcia la negocierile dintre #Ucraina și Rusia
Președintele american Donald Trump a declarat luni că, în timpul turneului pe care-l începe în Orientul Mijlociu, intenționează să efectueze o escală joi în Turcia dacă va fi confirmată desfășurarea acolo a unor negocieri între Ucraina și Rusia și dacă va considera că prezența sa ar putea fi utilă, relatează agențiile AFP și Reuters.
Columbia se va alătura inițiativei Noul Drum al Mătăsii a Chinei, declară președintele Petro
Columbia se va alătura Inițiativei 'Belt and Road' (Noul Drum al Mătăsii) a Chinei, un proiect masiv de dezvoltare cu care statul asiatic finanțează proiecte de infrastructură, a declarat luni președintele columbian Gustavo Petro, informează Reuters. 'Vom semna (participarea) la Drumul Mătăsii', a declarat Gustavo Petro î
Donald Trump afirmă că a împiedicat un 'conflict nuclear' între India și Pakistan
Președintele american Donald Trump a declarat luni că a împiedicat un ''conflict nuclear'' între India și Pakistan, după ce sâmbătă cele două țări vecine au pus capăt cele mai grave confruntări militare dintre ele din ultimele două decenii, relatează AFP. ''Am împiedicat un conflict militar. Cred
Veterani ai forțelor speciale britanice își acuză foști colegi că au ucis civili neînarmați în Irak și Afganistan
Veterani din forțele speciale britanice au relatat despre cum colegi de-ai lor 'psihopați' au omorât, pe când serveau în misiuni în Irak și Afganistan, civili neînarmați care dormeau, inclusiv un băiețel care a fost încătușat și împușcat, potrivit unei investigații realizate de BBC și preluate de PA Media și dpa.