Tulcea: Peste 26.000 de refugiaţi din Ucraina sprijiniţi de YouHub Association la Isaccea, de la începutul războiului

Asociaţia pentru servicii umanitare YouHub a oferit de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina sprijin în valoare totală de 1,8 milioane de euro pentru peste 26.100 de persoane refugiate care au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea.
Preşedintele asociaţiei, Andreeas Novacovici, a declarat, pentru AGERPRES, că activitatea desfăşurată în Blue Dot-ul din Isaccea a constituit un exemplu de bună practică pentru alte asociaţii, în contextul în care la Isaccea nu au existat cazuri de trafic de persoane. Potrivit acestuia, cea mai mare provocare revine acum autorităţilor române care, prin serviciile de specialitate, trebuie să integreze refugiaţii din Ucraina.
"În ultimii doi ani, 26.133 de persoane au beneficiat de asistenţă umanitară la Isaccea, din care 1.961 sunt femei cu vârste de peste 60 de ani, 9.040 au vârste între 18 şi 59 de ani, 5.465 sunt fete, 3.766 sunt bărbaţi, iar 5.066 sunt băieţi. Am oferit sprijin constând în alimente neperisabile, 19 tone de apă, 7.790 de kituri de igienă personală pentru fiecare an, servicii de cazare temporară, consiliere psihologică, asistenţă socială. Valoarea totală a ajutorului a fost de 1,8 milioane de euro", a afirmat preşedintele YouHub, Andreeas Novacovici.
Din suma de 1,8 milioane de euro, 800.000 de euro este contravaloarea serviciilor oferite de o clinică din Tulcea persoanelor din Ucraina, iar diferenţa o reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru pachetele de asistenţă socială, transport, dar şi susţinerea salarială şi taxe plătite la bugetul statului.
Luna trecută, YouHub Association a înregistrat 100 de persoane noi în Blue Dot-ul din Isaccea şi, după evaluare, 199 de persoane au fost direcţionate către servicii de asistenţă socială. În momentul de faţă, în punctul din Isaccea, asociaţia are trei angajaţi.
"Activitatea a trebuit să fie redusă şi datorită numărului scăzut de beneficiari direcţi. Când nevoia va creşte, şi staff-ul nostru va reveni la numărul de 25 de persoane. Acum, menţinem activitatea la un minim", a mai spus Andreeas Novacovici.
El a apreciat buna colaborare cu instituţiile statului - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Ambulanţa, Poliţia Isaccea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, inclusiv în domeniul prevenirii traficului de persoane.
"Cea mai mare temere în toate punctele Blue Dot a fost că vom avea parte de astfel de incidente (trafic de persoane, n.red.), fapt care din fericire în Isaccea nu s-a întâmplat, iar asta ne-a plasat ca un Blue Dot exemplu de bună practică, lucru care ne bucură, dar care ne-a obligat să menţinem acelaşi standard alături de instituţiile publice şi organizaţiile internaţionale care au început să se retragă din motive ce ţin de o nevoie mai scăzută la toate punctele de graniţă cu Ucraina, nu doar în Isaccea", a menţionat preşedintele YouHub Association.
În opinia preşedintelui Andreeas Novacovici, cel mai important lucru în momentul de faţă este ca instituţiile statului să coopereze o organizaţiile neguvernamentale, iar statul să preia problematica refugiaţilor din Ucraina şi să sprijine integrarea acestora.
"În toate statele în care există această problemă socială, un val mare de refugiaţi, ISU, spitalele, direcţiile generale de protecţie a drepturilor copilului, trebuie să fie pregătite să preia această problemă socială şi să o ducă spre un nivel decent de integrare a acestor persoane, pentru că tot ce înseamnă sprijin internaţional e redus la minim. Va fi practic o nevoie urgentă ca statul să-şi asume acest rol de facilitator al integrării şi de factor decizional în situaţii urgente. Noi vom fi în continuare acolo, cât timp consideră ISU că este nevoie de noi, în condiţiile şi limitele bugetului pe care am reuşit să-l construim în acest an şi vom contribui cu tot ce se poate", a menţionat preşedintele Andreeas Novacovici.
Potrivit acestuia, YouHub Association a deschis punctul de la Isaccea după declanşarea războiului din Ucraina şi a colaborat cu organizaţiile ONU rezidente în România pentru sprijinirea refugiaţilor din ţara vecină, cea mai mare provocare întâmpinată în activitatea din vamă fiind asigurarea unor spaţii sigure pentru ucraineni.
"Agenţii ONU - UNICEF, OIM, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, dar şi Salvaţi Copiii şi Crucea Roşie au contribuit la construcţia unor spaţii sigure. (...) Noi am asfaltat, am făcut şi lucrări edilitare, când am fost obligaţi să ne mutăm de pe platforma betonată din Isaccea, să ne aşezăm cu toate elementele ce construiesc sprijinul umanitar, corturi, containere, întrucât un factor economic dorea să profite cumva de bugetele pe care cu greu le-am construit la începutul războiului pentru a plăti o chirie. Practic, ne percepeau chirie pentru un teren care aparţinea oraşului Isaccea. Ne-am mutat, am asfaltat, am venit cu macarale, o muncă pe care puteam să nu o facem, dacă găseam înţelegere din partea acestui factor economic", a amintit preşedintele YouHub Association.
Ultimele date furnizate de Garda de Coastă arată că numărul persoanelor din Ucraina care au tranzitat punctul de frontieră din Isaccea în primele zile ale acestui an s-a redus la jumătate faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
YouHub Association s-a înfiinţat în urmă cu opt ani cu scopul dezvoltării şi managementului serviciilor sociale pentru copiii abandonaţi şi pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. Potrivit reprezentantului organizaţiei, 80% din angajaţii acesteia sunt ucraineni. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Muncii: Azi, când marcăm Ziua Internațională a Familiei, îmi doresc să vorbim despre implicare
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) derulează și în 2025 o serie de programe importante pentru familiile din România, pentru tinerii care, din motive medicale, nu pot avea copii, dar și pentru familiile aflate în situații de risc. Potrivit unui comunicat al instituției, programul FIV cont
Prahova: Apa livrată la Breaza este din nou potabilă; interdicția de consum - ridicată
Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este din nou potabilă, inspectorii sanitari dispunând ridicarea interdicției de consum al apei impusă după ce în probele prelevate la finalul lunii aprilie a fost confirmată prezența bacteriei clostridium perfringens. 'Conform ultimelor informații comunicate de către Direcția de
Geană (Federația Silva): Ne așteptăm la concedieri colective, în urma desființării a 25 de direcții silvice
Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură 'Silva', Silviu Geană. 'Astăzi, împreună cu col
Predoiu (MAI): În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere
În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere și peste 500 au ajuns în spital, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. 'Săptămâna națională a siguranței rutiere este mai mult decât o campanie, este un semnal un apel la responsabilitate. În fiecare
Peste 600 de bucureșteni, implicați în rețeaua de compostare comunitară; peste 20 de tone de biodeșeuri, deviate de la groapa de gunoi
Peste 600 de bucureșteni sunt implicați în proiecte de compostare comunitară locală, inițiate pe parcursul ultimilor patru ani. Este vorba despre 12 puncte de colectare, amplasate majoritar în grădinile blocurilor, prin intermediul cărora au fost produse în total peste 11 tone de compost. În acest fel, 22 de tone de biodeșeuri nu au mai
Dolj: Echipajele ISU au reluat căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval
Căutările celor doi bărbați dispăruți în Dunăre în urma accidentului naval din dreptul localității Rast, produs miercuri după-amiază, au fost reluate joi dimineața cu trei bărci, un echipaj de p
Arad: Comunitatea evreiască se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate
Comunitatea evreiască din Arad se simte amenințată după ultimele incidente cu morminte vandalizate și atrage atenția că, de această dată, autorii au acționat cunoscând semnificația unor inscripții pe care le-au făcut pe monumente funerare, care au caracter legionar, fapt confirmat de anchetatori. Președintele Comunității Evreiești din Arad, Raoul
Suceava: Un autoturism a fost lovit de trenul Timișoara - Iași
Un autoturism a fost lovit, joi dimineață, de trenul Timișoara - Iași, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit ISU, accidentul feroviar a avut loc pe raza localității Păltinoasa, la o trecere la nivel cu calea ferată de pe drumul național DN 2E. 'La fața locului s-au
Cod galben de instabilitate atmosferică și vijelii în 21 de județe, joi
Instabilitatea atmosferică se va accentua joi și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zona de munte, potrivit unei atenționări Cod galben emise de Administrația Națională de Meteorologie. În 21 de județe din aceste regiuni, cantitățile de apă vo
Silvicultorii, feroviarii și rezerviștii militari protestează joi, în Piața Victoriei
Federația Silva va susține, joi, în intervalul 12:00 - 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. 'Prin această acțiune de protest, sindica
Tulcea: Începe Festivalul Piraților, la Sulina
Festivalul Piraților, eveniment care a luat amploare în Delta Dunării în ultimii ani, începe joi, 15 mai, la Sulina, singurul oraș din rezervație, organizatorii anunțându-i pe participanți că duminică vor putea și vota în secția amenajată la Liceul teoretic 'Jean Bart'. Potrivit unui comunicat transmis de
MApN: 13 pacienți pediatrici și aparținători ai lor din Gaza, aduși în România cu o aeronavă militară
O aeronavă militară C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri către aeroportul Ramon din Israel pentru repatrierea a 13 pacienți pediatrici și 20 aparținători, în contextul deteriorării situației de securitate din Fâșia Gaza, transmite MApN. Potrivit sursei citate, aeronava a aterizat în Baza
Alba: Tururi ghidate gratuite prin Cetatea Alba Carolina
Turiștii care vizitează Cetatea Alba Carolina beneficiază din nou, de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, până în 28 septembrie, de tururi ghidate gratuite, serviciu oferit prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia. 'Unul dintre cele mai apreciate servicii turistice oferite de Centrul
Dolj: Accident naval pe fluviul Dunărea, în localitatea Rast; două ambarcațiuni mici și o barjă implicate
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au fost solicitați să intervină, miercuri după-amiază, la un accident naval produs pe fluviul Dunărea, în dreptul localității Rast, în care ar fi fost implicate două ambarcațiuni mici și o barjă. Potrivit ISU Dolj, din primele informații, este posibil ca trei perso
Alertă de călătorie MAE: Libia - cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească imediat această țară
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește cetățenilor români, în contextul celor mai recente evoluții ale situației de securitate din Libia, că pentru această țară este în vigoare o alertă de călătorie de nivel maxim - 'Părăsiți imediat țara!'. Situația de securitate din Libia a cunoscut o deteriorare accentuată